Heb je in jouw tuin een prachtige boom staan waar je ontzettend trots op bent? Of ben je juist erg blij met die mooie rozenstruik die je zo zorgvuldig hebt geplant? Hoe mooi deze hoge gewassen ook zijn, ze hebben vaak één groot nadeel: de grond waar ze op staan is zo saai en kaal! Gelukkig zijn er ontzettend veel laag groeiende planten die je als bodembedekkers kunt gebruiken. Zo is er in jouw tuin dus geen kaal plekje meer te bekennen, en zie je werkelijk overal waar je kijkt groen, dankzij bijvoorbeeld de onderstaande bodembedekkers

Zelfs als je tuin in de schaduw ligt zijn er genoeg bodembedekkers die het hele jaar door mooi groen blijven. Wij zetten een aantal van deze groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw voor je op een rijtje.

Maar eerst: wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn planten die snel ontwortelen en een netwerk onder de grond vormen. Ook ontspringen er snel bladen. Met bodenbedekkers kun je in de tuin snel een groot deel van de grond afdekken en blijft het vaak beter groen. Een van de meest gebruikte bodembedekkers is bijvoorbeeld de Vinca Minor, maar we hebben hier onder meer alternatieven. Met bodembedekkers krijgen andere planten weinig kans op te groeien. Bodembedekkers zijn vaak kruipende lage planten, een ander goed voorbeeld is bijvoorbeeld de klimop.

De mooiste groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw

Het mooie van deze bodembedekkers is dat ze in de herfst en in de winter mooi groen blijven. Daarnaast doen ze het allemaal supergoed in de schaduw, dus ook als je geen tuin op het zuiden hebt kun je de hele herfst en winter genieten van een prachtige groene tuin vol planten!

Dikkemanskruid

dikkemanskruid bodembedekker

Dikkemanskruid bestel je bv online voor €25 voor 12 potten hier

Het dikkemanskruid is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Als bodembedekker is deze plant ontzettend populair, omdat het binnen een paar jaar een dik tapijt vormt in je tuin. Daardoor wordt de aarde eronder mooi verstopt, en krijgt onkruid bijna geen kans om door het kruid heen te groeien. Ideaal, want dat scheelt je weer onderhoud!

De Pachysandra terminalis, zoals deze plant in het Latijn heet, doet het het best in de volle schaduw. In de zon overleeft hij wel, maar dan verkleuren de blaadjes. In plaats van de rijke kleur die je op de foto ziet, worden ze dan vaal groen. Dat is toch een stuk minder mooi! Het dikkemanskruid wordt tot ongeveer 20 centimeter hoog en krijgt in maart en april vrolijke witte bloemetjes. Deze groenblijvende bodembedekker voor in de schaduw gedijt het best op een grond met veel humus.

Kruipend zenegroen

zenegroen bodembedekker

Ook het kruipend zenegroen, oftewel Ajuga reptans, staat prachtig als bodembedekker in je schaduwrijke tuin. In tegenstelling tot een aantal andere soorten zenegroen blijft deze soort laag bij de grond. De plant wordt niet hoger dan 10 centimeter. De blaadjes houden de hele winter hun helgroene kleur, en van april tot en met juni groeien er ook nog eens prachtige bloemen aan, die in trosjes bij elkaar boven het blad uitsteken.

Het kruipend zenegroen (v.a. €18 per 4) doet het eigenlijk op bijna alle soorten grond prima. Wel houdt deze plant van een licht vochtige grond. Als je dit goed in de gaten houdt zul je zien dat je na een jaar al niets meer van de bodem ziet. De plant breidt zich wel makkelijk uit naar de andere delen van de tuin; als je dit wilt voorkomen is het slim om na de bloei de oude bloemen weg te knippen.

Mansoor als bodembedekker

mansoor bodembedekker

Als je echt een knallende groene kleur in je tuin wilt hebben die meteen in het oog springt, dan is de mansoor de perfecte groene bodembedekker voor jou. Doordat de bladeren flink glanzen, wordt die mooie tint nog eens extra benadrukt. De mansoor bloeit in april en mei, maar tussen al dat mooie groen vallen de roodbruine bloemetjes eigenlijk bijna niet op. Je kan het ook bestellen vanaf €25,- bij afname van 4 stuks.

Mansoor (Latijnse benaming: Asarum europaeum) kan tot 20 centimeter hoog worden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij de andere planten overschaduwt. De plant blijft de hele winter groen en houdt van een schaduwrijke omgeving. Mansoor doet het goed op vochtige grond, maar heeft verder eigenlijk amper verzorging nodig. Hij is dus ook nog eens hartstikke onderhoudsvriendelijk.

Schoenlappersplant

schoenlappersplant bodembedekker

Kijk, dat zijn nog eens mooie roze bloemetjes! Deze bloemen groeien in april en mei, en voegen een leuk kleurtje toe aan je tuin. Ze groeien mooi dicht bij elkaar, dus ze vallen goed op tussen al dat groen. Ze steken ook een stukje boven de bladeren uit; de bloemen worden 40 centimeter hoog, terwijl de blaadjes vaak niet verder komen dan 30 centimeter. Overigens zou het ook zo maar eens kunnen zijn dat er in plaats van roze bloemetjes witte of rode uitkomen. Voor 3 stuks betaal je zo'n €22.

De schoenlappersplant of Bergenia cordifolia is een fijne bodembedekker, omdat hij het eigenlijk op elke ondergrond goed doet. Net als mansoor is de schoenlappersplant verder ontzettend onderhoudsvriendelijk. Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar!

De bekendste bodembedekker: Klimop

klimop bodembedekker

Klimop staat natuurlijk vooral bekend als klimplant. Het is een mooie manier om de schutting of erfafscheiding wat op te vrolijken, en ook voor een prachtige groene pergola wordt klimop vaak gebruikt. Maar wist je dat klimop het ook prima doet als bodembedekker? Het grote voordeel van deze groenblijvende bodembedekker voor in de schaduw is dat hij zo dicht groeit dat onkruid geen kans krijgt. Je kunt beginnen met wat kleine potjes van 9 bij 9 cm, de klimop doet vaak de rest van het werk zelf :)

De gewone klimop bijvoorbeeld, oftewel Hedera helix, blijft mooi laag bij de grond. Daardoor is hij ook goed bestand tegen de wind en de kou. Je moet er wel op letten dat je de klimop regelmatig terugsnoeit. Doe je dat niet, dan zal hij binnen no time de andere planten in je tuin overwoekeren. Let erop dat je de hoofdtakken niet wegknipt, want dan loopt hij niet meer uit. Verder heeft klimop weinig bijzondere zorg nodig. Zorg er in droge tijden wel voor dat de grond waarop hij groeit altijd een beetje vochtig is.

Elfenbloem als bodembedekker

Elfenbloem bodembedekker

Deze plant heeft wel een heel sprookjesachtige naam. De elfenbloem, of Epimedium grandiflorum, komt oorspronkelijk uit Japan, maar wordt in Nederland veelvuldig gebruikt als bodembedekker. Hij doet het erg goed in de schaduw en blijft de hele winter mooi. Zie je de bijzondere kleur van de bladeren? Zo voeg je naast groen ook een mooie bijzondere rode kleur toe aan al dat groen in de tuin. Deze kleurrijke vrolijke bodembedekker heb je voor €25,- in huis.

De elfenbloem wordt ongeveer 30 centimeter hoog, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij boven je andere planten uit steekt. In april en mei komen er ook nog eens prachtige bloemen aan, die paars, roze, wit of geel kunnen zijn. De plant doet het het best in de schaduw, en heeft niet veel zorg nodig. De elfenbloem houdt niet van al te natte grond, dus geef hem in de zomer niet te veel water.

Schuimbloem

schuimbloem bodembedekker

Deze schuimbloem, de Tiarella cordifolia, wordt ook wel de Perzische muts genoemd. De bloemstengels van deze groenblijvende bodembedekker worden tot 30 centimeter groot. Die stengels beginnen te groeien in mei, en de bloemen die eraan groeien zien eruit als vrolijke pluimen die boven de bladeren uitsteken. Zoals je op de foto kunt zien hebben de bladeren een mooie felgroene kleur, met in het midden een bijzondere donkere kleurschakering. Deze bodembedekker bestel je ook in potjes van 9 bij 9 cm voor zo'n €17,– maar ook dan zit je voor jaren goed

De plant zelf wordt tot 20 centimeter hoog, en als bodembedekker houdt hij na een paar jaar het onkruid goed tegen. Hij gaat ontzettend lang mee, dus als je de schuimbloem eenmaal in je tuin hebt staan heb je er geen omkijken meer naar. Als het langdurig droog is, is het verstandig om de plant regelmatig water te geven.

Blauwe maagdenpalm – kleurrijke bodembedekker

blauwe maagdenpalm bodembedekker

Dit is een van de voordeligste bodembedekkers per 10 stuks betaal je slechts €20,-

Ziet dit er niet gezellig uit? Zo'n vrolijke bodembedekker wil jij toch ook wel in je tuin? De blauwe maagdenpalm, in het Latijn Vinca minor geheten, krijgt in april en mei deze gezellige blauwpaarse bloemetjes, die je tuin een mooi kleuraccent geven. Ze steken mooi af tegen de felgroene blaadjes. De bloemen verdwijnen in de zomer, maar van die opvallende groene kleur kun je het hele jaar door blijven genieten.

Het mooie aan de blauwe maagdenpalm is dat hij eigenlijk overal kan staan. Je kunt hem dus recht in de zon zetten, maar ook in de schaduw voelt hij zich prima op zijn gemak. De plant wordt tot 40 centimeter hoog en doet het het best op een vochtige grond. Je kunt trouwens ook varianten kopen met witte of gele bloemen als je dat mooier vindt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Gevlekte dovenetel

gevlekte dovenetel bodembedekker

Van de gevlekte dovenetel zijn ontelbaar veel soorten verkrijgbaar. Je kunt je keuze dus precies afstemmen op de kleuren in je tuin. De gevlekte dovenetel uit het voorbeeld is de Lamium maculatum ‘White Nancy'. De bladeren zien er erg bijzonder uit; mooi egaal wit met een groene rand. De bladeren worden tot 15 centimeter hoog en blijven de hele herfst en winter mooi. De gevlekte dovenetel houdt het zelfs bij temperaturen van -30ºC goed vol!

Van mei tot en met juli staat de dovenetel in bloei, met mooie witte bloemen. De plant groeit snel, dus voor je het weet is de bodem niet meer te zien. De dovenetel doet het overal goed, maar in de schaduw gedijt deze bodembedekker het best. De grond vochtig houden is aan te raden, en om ervoor te zorgen dat de plant goed blijft groeien doe je er goed aan hem in het voorjaar af te knippen tot op vijf centimeter hoogte. Zo heb je er nog jaren plezier van!

Een geel groene bodembedekker: Amandelwolfsmelk

amandelwolfsmelk bodembedekker

Deze plant past goed in een wilde natuurtuin. De amandelwolfsmelk of Euphorbia amygdaloides wordt iets hoger dan de rest van de groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw die in dit lijstje staan. Deze groeit namelijk door tot hij ongeveer een halve meter hoog is. Door het jaar heen verandert de kleur van de bladeren een aantal keer, waardoor je met deze plant veel variatie in de tuin hebt. In de winter worden de olijfgroene bladeren namelijk paarsrood. Dat is weer eens wat anders, ook deze prachtige bodembedekkers kosten zo'n €25 per 6 stuks.

De variant robbiae is vooral goed geschikt als bodembedekker. De wortels lopen flink uit, dus onkruid krijgt bijna geen kans om door het bladerdek heen te dringen. De amandelwolfsmelk doet het goed in de schaduw, op een droge grond. De bloemen die in april en mei aan de bladeren komen zijn mooi lichtgroen. Pas wel op voor het melksap dat van de plant afkomt; dit kan voor huidirritatie zorgen.

Met deze prachtige groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw is er in jouw tuin geen kaal plekje te bekennen. Van deze planten kun je jarenlang genieten, en ze zijn vaak ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Zelfs in de winter blijft je tuin prachtig groen!

Welke groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw heb jij in je tuin?
Laat het ons weten in een reactie!