8 Winterharde Potplanten Voor Op Het Balkon Of In De Tuin

 • Vijver winterklaar maken

Winterharde potplanten zijn planten die ook in de winter in potten gehouden kunnen worden. Het houden van planten in potten is ideaal voor op het balkon of als je weinig grond hebt om in te planten. Het houden van potplanten is in de zomer geen probleem, maar in de winter krijgen de meeste planten het te koud in de potten. Wanneer je toch aan potten gebonden bent, hebben wij winterharde potplanten voor je uitgezocht die je ook in de winter buiten kunt laten staan.

Winterharde potplanten: ze bestaan!

Veel planten die in potten gehouden worden zijn kuipplanten. In de meeste gevallen zijn dit subtropische of tropische planten. Deze planten kunnen in de warme maanden prima in een pot overleven, maar als het kwik tot onder nul daalt, wordt het hen te koud.
In de meeste gevallen wordt er dan geadviseerd om de potten binnen te zetten of de planten in de vaste aarde te zetten. Deze twee methoden houden de vorstschade aan de planten namelijk beperkt.
Nu is het echter niet voor iedereen mogelijk om de potten in de winter binnen te zetten of de planten in vaste grond te zetten. Je herkent dit probleem waarschijnlijk wel als je alleen over een balkon of kleine tuin beschikt.
Gelukkig bestaan er genoeg winterharde potplanten. Deze planten kun je gerust buiten laten staan in de winter. We hebben 8 fijne winterharde potplanten voor je geselecteerd.

8 winterharde potplanten

Om in een pot te kunnen overwinteren dient een plant goed te kunnen overleven in de vrieskou. De reden waarom potplanten in de winter vaak binnen of in vaste grond worden gezet, is dat de wortels van een potplant veel sneller last hebben van de kou in een pot dan in de vaste grond.
Onderstaande planten vinden het geen probleem om koude voeten te krijgen en zullen het dus ook tijdens en na de winter prima doen.

1. Dianthus ‘Kahori’

dianthus-kahori
De Dianthus ‘Kahori’ is een groenblijvende winterharde plant die het ook goed doet als potplant. In de winter is de plant zelfs in staat om temperaturen tot -15 graden Celsius aan te kunnen.
Het is een vaste plant die zowel in de volle zon als in halfschaduw kan staan. Het is belangrijk om de plant in een pot te zetten met grond die goed waterdoorlatend is. Te natte voeten stelt de Dianthus ‘Kahori’ niet op prijs.
Een leuke eigenschap van deze groenblijvende winterharde potplant is dat de bloeiperiode lang is. Zo kun je van mei tot en met oktober genieten van de felroze bloemen. Om zo lang van de bloemen te kunnen genieten is het wel aan te raden de uitgebloeide bloemen tussendoor steeds te verwijderen. Daarbij moet gezegd worden dat de eerste bloei stopt in juli, maar wanneer je de plant terugsnoeit komt de tweede bloei in augustus op. Deze duurt tot en met oktober.

2. Stipa tenuissima

stipa-tenuissima
Gras als sierplant in de tuin? Jazeker! Met de Stipa tenuissima haal je prachtig siergras naar je tuin of balkon. De structuur van de bladeren is zo fijn dat de plant ook wel vedergras wordt genoemd.
De Stipa tenuissima komt voor in Texas, Mexico en Argentinië en is een plant die prima tegen droogte kan. Het is daarom een plant die uitstekend geschikt is om als potplant te houden. Grond in een pot droogt namelijk sneller uit dan vaste grond.
Ondanks het feit dat dit mooie siergras uit de warmere streken afkomstig is, is het prima bestand tegen de Nederlandse winter. Zelfs temperaturen tot -20 graden kan de Stipa tenuissima prima hebben! Zet de pot wel in de volle zon of op een plek waar af en toe schaduw valt. Door de fijne structuur van het gras lijkt het bijna te golven in de wind.

3. Erica carnea

erica-carnea
Wanneer we het over winterharde potplanten hebben, mag de winterheide (Erica carnea) zeker niet ontbreken. Deze plant fleurt je balkon op in de koude wintermaanden.
De winterheide is niet alleen wintergroen, maar bloeit ook nog eens in de winter. Van januari tot april kun je genieten van de roze/rode bloementjes. Qua onderhoud hoef je de Erica carnea weinig te bieden. Het is een onderhoudsvriendelijke plant. Een plekje in de volle zon en een niet te droge bodem is alles wat de winterheide van je vraagt.
Na de winter is het tijd om de heide even terug te snoeien. Als je dit niet doet, blijven er kale takjes aan de heide zitten en deze zitten de volgende bloei weer in de weg. Wil je de heide juist wat wilder zien? Snoei dan niet en laat de plant op z’n beloop.

4. Gaultheria procumbens

gaultheria-procumbens
Een andere fijne potplant die de wintermaanden prima kan doorstaan is deze Gaultheria procumbens. Deze plant wordt ook wel bergthee genoemd en zoals die naam al doet vermoeden kun je thee zetten van de bladeren.
De Gaultheria procumbens is een plant die vrij klein blijft. Hij wordt maximaal zo’n 15 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Hij kan prima in een pot gehouden worden en is zeer winterhard. De plant bloeit in juni en vanaf eind augustus worden de herkenbare rode besjes gevormd. Deze blijven de gehele winter aan de plant zitten.
Het zijn de rode besjes die van deze plant een geliefde plant maken om in kerst- of herfststukjes te gebruiken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de plant in de winter wat kleur geeft aan jouw tuin. Tot slot zijn de bladeren in het voorjaar groen, maar kleuren ze in de herfst paars of rood.

5. Buxaceae

buxus als winterharde potplanten
Je had misschien niet verwacht dat hier de Buxaceae, beter bekend als de buxus, zou staan als onderdeel van de winterharde potplanten. Toch is het een mooie plant die zich ook nog eens gemakkelijk in leuke vormen laat snoeien.
De buxus wordt vaak gebruikt als haag en erfafscheiding, maar is ook een leuke plant voor in een pot op het balkon. Doordat de plant zich gemakkelijk laat snoeien kun je hem zo groot of klein houden als je zelf wilt. En wat dacht je van een leuke vorm?
De buxus kan prima tegen de vrieskou in de winter, ook wanneer deze in een pot staat. Een bijkomend voordeel is dat de buxus altijd groen blijft en hierdoor altijd een mooie aanwinst is voor in de tuin.

6. Sempervivum

sempervivum
De meeste mensen zullen niet zo snel verwachten dat een vetplant goed dienst kan doen als winterharde potplant. Toch is de Sempervivum een vetplant die dit zeker kan! Sempervivum betekent dan ook ‘altijd leven’. Gure wind, sneeuw of zon; deze plant doorstaat alles.
Ook in potten op het balkon of in de kleine tuin doet deze plant het uitstekend. Het enige waar je op moet letten is dat hij niet te veel water krijgt. Een tip hierbij is om ervoor dat zorgen dat je altijd gebruik maakt van een pot met een gat onderin als je deze plant als potplant houdt. Zo kan het teveel aan water gemakkelijk weglopen en heeft de Sempervivum niet te snel te natte voeten.
Daarnaast zijn er wel vijftig verschillende soorten van de Sempervivum. Het is daarbij goed opletten bij aankoop, omdat sommige soorten niet geheel wintervast zijn. Vraag dit dus voor de zekerheid even na.

7. Fuchsia ‘David’

fuchsia-david-2
De Fuchsia ‘David’ is een kleine fuchsia en wordt ook wel de bellenplant genoemd. Doordat deze plant niet zo groot wordt, past hij gemakkelijk in een leuke pot op het balkon. De bloemen zorgen in de bloeimaanden voor een fleurige toevoeging aan de tuin.
Hoewel de Fuchsia ‘David’ prima kan overleven in een pot wanneer het vriest, is het toch aan te raden deze plant van extra bescherming te voorzien op de koudste dagen van het jaar. Deze bescherming kan bestaan uit een jute zak om de pot heen of uit bubbeltjesplastic aan de binnenkant van de pot.
Tot slot laat de Fuchsia ‘David’ zich gemakkelijk stekken. Je kunt zo je eigen nieuwe planten kweken.

8. Pinus mugo ‘Mughus’

pinus-mugo
De Pinus mugo ‘Mughus’ is een dwergconifeer en wordt niet hoger dan 120 centimeter. Door het kleine formaat van deze conifeer is het een plant die je gemakkelijk in een pot kunt houden en die ook prima op een gemiddeld balkon past.
De conifeer behoudt zijn naalden en is hierdoor naast winterhard ook wintergroen. In mei bloeit de den aan het eind van de toppen met mooie lichtgele bloemen. De Pinus mugo ‘Mughus’ is een gemakkelijke plant die weinig bijzondere zorg nodig heeft.
Het enige waar je goed op moet letten is dat de pot een gat heeft aan de onderkant om het water in natte tijden goed door te kunnen laten. Wanneer de den te natte voeten heeft, is hij namelijk wat minder blij en winterhard.

Conclusie

Deze 8 planten bewijzen dat het houden van winterharde potplanten wel degelijk mogelijk is! Niet iedere potplant hoeft in de winter naar binnen of moet in de volle grond gezet te worden. Het fijne aan bovenstaande planten is dat je er het hele jaar door van kunt genieten.
Een laatste tip is wel om er vooral in de regenmaanden goed op te letten dat de planten niet te nat worden. Het is belangrijk dat het water een weg uit de pot kan vinden, zodat er geen rot ontstaat. Daarnaast is het nooit verkeerd de plant in de gaten te blijven houden. Mocht je het idee hebben dat deze toch niet zo blij is met de kou of er wordt extreem koud weer voorspeld, geef de plant dan extra bescherming.
Deze bescherming kun je al geven door de pot goed in te pakken in bijvoorbeeld bubbeltjesplastic of een jute zak. Het is voor de planten niet nodig om ze naar binnen te halen en mochten ze tóch vorstschade oplopen, dan groeien ze hier het komende seizoen weer overheen.

Ken jij nog leuke potplanten die ook winterhard zijn?
Laat het ons weten in de reacties hieronder!

2018-11-24T11:20:23+00:006 Comments

6 Comments

 1. Lauren de Bruijn 20 november 2017 at 12:41 - Reply

  Ik vind het leuk dat je hebt gezegd dat ik in de regenmaanden goed moet opletten dat de planten niet te nat worden. Ik ben een oudere vrouw, en ik wil tuinieren als een hobby proberen. Ik zal zeker een paar van deze winterharde planten proberen te planten en die in de gaten te blijven houden.

  • Buitenlevengevoel 22 november 2017 at 09:13 - Reply

   Wat leuk, heel veel succes en vooral plezier!

 2. Caroline 27 maart 2018 at 16:34 - Reply

  Bedankt voor het nuttige artikel, dit was exact de informatie die ik zocht. Wij hebben al enkele jaren een dicentra op ons terras en die komt elk jaar opnieuw uit. Nu ga ik er een dianthus bij zetten 🙂

 3. M.J. Hoogendoorn 14 april 2018 at 18:27 - Reply

  Lauren de Bruin als het hard en veel gerend en de pot planten krijgen teveel leg dan de pot een poosje op zijn kant Gr Ries

 4. Kris Ryckx 7 augustus 2018 at 03:24 - Reply

  Mijn rozen en andere planten staan gewoon gans het jaar door buiten op het terras van mijn kleine flat . In de winter ga ik gewoon naar de supermarkt en koop daar stro voor konijntjes en leg dat dan dik in de bloempotten. Mijn planten geef ik dan elke week een klein beetje water, tenzij dat het vriest, dan krijgen ze niets. En elk jaar schieten ze allen volop in bloei.

 5. Erin 22 oktober 2018 at 14:42 - Reply

  wat fijn om te lezen. ik word altijd zo gelukkig van plantjes op het balkon.
  enig nadeel is dat plantjes het maar kort doen bij mij.
  en ik weet niet goed wat ik moet doen.
  wij wonen op zes hoog en de plantjes krijgen een hoop wind en regen te verduren en weinig zon.
  ik gok dat we het balkon op het westen hebben.
  alle plantjes eindigen steeds met luis of ander ongedierte wat er voor zorgt dat de plantjes dood gaan.
  nu is mijn vraag: weten jullie wat ik verkeerd doe, of waar het aan ligt en wat ik kan doen om dit op te lossen?
  en dan: welke plantjes die winterhard zijn kunnen ook goed tegen harde wind en regen?
  alvast bedankt voor het antwoord.
  groetjes Erin

Leave A Comment