Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor de meeste tuinliefhebbers de hoogste tijd om kleur aan te brengen in de tuin. Voor velen duurt het echter te lang om de planten helemaal zelf op te kweken. Er wordt daarom een oplossing gevonden in perkplanten. Vanaf het voorjaar worden deze eenjarige planten weer massaal aangeboden bij tuincentra en kwekerijen. Maar wat zijn perkplanten nu precies? En wat zijn de bekendste perkplanten soorten?

De eenjarige planten die je tuin opfleuren

Perkplanten, ook wel perkgoed genoemd, zijn eenjarige planten die je tuin om kunnen toveren van een saaie, winterse tuin tot een zomers en kleurrijk geheel. De eenjarige planten worden speciaal voor dit doel gekweekt en zijn vanaf het voorjaar weer volop verkrijgbaar. Omdat die planten niet winterhard zijn en ze (nacht)vorst niet zullen overleven, zet je de planten idealiter pas na IJsheiligen in de tuin. IJsheiligen, 11 tot 15 mei, wordt gezien als de laatste periode waarin er 's nachts nog vorst op kan treden.

De 21 bekendste perkplanten soorten op een rij

Er zijn tal van perkplanten soorten te vinden. hierdoor zit er voor iedereen wel een plant tussen die perfect bij zijn of haar tuin past. In deze lijst vind je 21 bekende perkplanten soorten.

Perkplanten: voor een fleurige tuin: 1. Fuchsia

Fuchsia

We trappen de lijst af met de fuchsia (Fuchsia magellanica). Deze felgekleurde bloemen hebben met hun kelk een onderscheidend uiterlijk. De fuchsia kan zowel in de volle grond als in potten geplant worden. De beste locatie voor de fuchsia is op een voedselrijke kleigrond in de halfschaduw, waarbij de plant alleen met indirect zonlicht te maken krijgt. Bij een goede verzorging bloeit de fuchsia van juni tot oktober. Zorg er gedurende deze periode wel voor dat je de plant voldoende water geeft. Dit kun je het best in de ochtend doen. Je kunt de plant beter meerdere keren kleine hoeveelheden water geven dan in één keer een hele sloot. Zorg er hierbij voor dat de bloemen niet nat worden.

2. (Hang)geranium

Hanggeranium

De tweede plant in deze lijst met perkplanten soorten heeft voor een jonge tuinier wellicht een wat negatieve klant, maar de (hang)geranium (Pelargonium/Pelargonium peltatum) is een absolute aanrader. Deze plant bloeit al vanaf maart en is daarmee een van de eerste planten die je tuin doet opfleuren. Hoewel ze een van de eerste zijn die in bloei staan, zijn ze niet de eerste die het weer voor gezien houden. Ze bloeien namelijk tot de vorst in het najaar haar intrede doet. De (hang)geranium kan, net als de fuchsia, zowel in de volle grond als in potten geplant worden. Dit kun je dan het best doen in de zon of in de halfschaduw.

3. Lobelia

Lobelia
De lobelia (Lobelia) is een veelzijdige perkplant die het niet alleen goed doet in de border, maar ook in een pot op het balkon of als hangplant. De kleine bloemetjes hebben een klokvorm en zijn er in de kleuren karmijnrood, wit en blauw. De bloeiperiode van de lobelia verschilt per soort, maar in de meeste gevallen loopt deze van juni tot oktober. Leuk om te weten is dat de lobelia een waardplant is voor rupsen van verschillende vlindersoorten. De plant is dus ook uitermate geschikt in de diervriendelijke tuin.

Perkplant 4. Luciferplant

Luciferplant

De bijzondere bloemen van de Cuphea ignea zijn de reden dat deze perkplant ook wel de luciferplant wordt genoemd. De smalle, pijpvormige bloempjes lijkt immers op lucifers. Er zijn trouwens ook mensen die er eerder een sigaret in zien en om die reden wordt de plant ook wel sigarettenplant genoemd. De luciferplant houdt van voldoende licht, maar staat liever niet in het directe zonlicht. Ook is het nodig om de plant tijdens de bloeiperiode goed water te geven, maar zorg er wel altijd voor dat de plant niet te lang natte voeten heeft.

5. Bacopa

Bacopa

De Sutera cordata, beter bekend als de bacopa of tapijtbloem, is een van de mooiste planten in deze lijst met perkplanten soorten. Zowel in de volle grond als in (hang)potten ziet deze plant er schitterend uit. Dit komt door de lange uitschieters die vol met kleine witte, roze of paarse bloemetjes zitten. Als de bacopa voldoende zonlicht krijgt, bloeit deze plant van mei tot oktober. De bacopa, die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, heeft voldoende water nodig. Het is dan ook geen probleem als de grond rondom de bacopa vochtig is. Zorg er wel voor dat de wortels van de bacopa niet constant té vochtig zijn.

6. Leeuwenbek

Leeuwenbek

Deze prachtige plant is toch wel een grote favoriet als het om perkplanten soorten gaat. De leeuwenbek (Antirrhinum) fleurt iedere border op en je kunt werkelijk niet om de bijzondere bloemenpracht heen. Let wel goed op de standplaats van deze perkplant. Zo staat zij graag in de zon en heeft behoefte aan een kalkrijke bodem. Zorg ervoor dat de leeuwenbek nooit zonder water komt te zitten. Wanneer je insecten naar je tuin wilt lokken is de leeuwenbek een leuke aanwinst. Vooral bijen en hommels zijn veel in de buurt van de leeuwenbek te vinden.

7. Dahlia

Dahlia

De dahlia (Dahlia) is een plant die groeit uit een knol. De dahlia kenmerkt zich voornamelijk door haar bloemblaadjes. Deze bloeien vaak in mooie krullen, waardoor de bloem een prachtige volle bol krijgt. Hoe de bloemblaadjes er precies uitzien is afhankelijk van het type dahlia. Het fijne aan de dahlia is dat deze niet veel vraagt. Zo kan de dahlia in vrijwel iedere grond goed aarden en vindt een plekje zowel in de zon als in de halfschaduw prima. Wel is het belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert en dat je voorkomt dat de grond rondom de dahlia uitdroogt. Als je je hier aan houdt, zullen de eerste dahlia's halverwege juni beginnen met bloeien. Ze houden het vervolgens vol tot de eerste nachten waarin het kwik onder het vriespunt daalt.

8. Begonia

Begonia

De familie van de begonia (Begonia) is een van de omvangrijkste families binnen de plantenwereld en telt zeker meer dan duizend verschillende soorten. Als perkplant is onder andere de knolbegonia een populaire tuinplant. Wanneer je graag een begonia in jouw border of een pot wilt planten, kan dit vanaf mei. Vervolgens zullen de bloemen in de mooiste kleuren bloeien vanaf juni tot ver in het najaar. Qua grond is het voor de begonia het fijnst wanneer deze licht zuur is en dat de plant niet in de volle middagzon hoeft te staan. Goed water geven hoort erbij wanneer je begonia's in de tuin plant.

9. Gerbera

Gerbera

Simpel in haar eenvoud, zo zouden wij de gerbera (Gerbera) omschrijven. Hoewel veel mensen deze plant alleen kennen als kamerplant, is ze ook uitermate geschikt als tuinplant. Omdat de gerbera afkomstig is uit de warme streken rond de evenaar en op het zuidelijk halfrond, staat de plant het liefst in de volle zon of in de halfschaduw.

Belangrijk om te weten bij de verzorging van de gerbera is dat deze voldoende water nodig heeft. Wanneer je de plant een mooi plekje in de volle zon hebt gegeven, is het helemaal belangrijk om haar regelmatig water te geven. Zorg er hierbij voor dat de plant niet uitdroogt, maar ook niet permanent in een laag water staat. Ga op zoek naar de gulden middenweg en houd deze vast.

10. Vlijtig Liesje

Vlijtig-Liesje

Het vlijtig liesje (Impatiens walleriana) is een gemakkelijke perkplant die doorbloeit van mei tot oktober. Van de lente tot de herfst zorgt dit plantje met haar mooie bloemen voor een prachtige lente- en zomertuin. Het vlijtig liesje groeit het best in de halfschaduw en met voldoende water. Het is leuk om de planten in bakken aan het balkon te hangen of juist als extra fleurig tintje in de border te planten. De kleuren van het vlijtig liesje zijn oranje, rood, roze, wit, violetblauw of een meerkleurige bloeikleur.

11. Primula

Primula

De primula (Primula) is misschien een wat minder bekende perkplant, maar daardoor niet minder mooi. De bloemen van de primula hebben verschillende kleuren die uiteen kunnen lopen van wit tot blauw en van geel tot rood. Het blad daarentegen is heldergroen. Een andere benaming voor de primula is sleutelbloem.

De beste locatie voor deze plant is in een vochtige grond in de halfschaduw. De grond mag niet uitdrogen en het is daarom belangrijk om de primula vooral in de droge periodes regelmatig water te geven. Idealiter geef je de plant meerdere keren een kleine hoeveelheid water en niet één keer een grote hoeveelheid. Als er na verloop van tijd dode bloemen aan de plant zitten, kun je deze weghalen. De plant kan zo al haar energie in de bloeiende planten steken die tussen april en mei uitschieten.

Perkplant 12. Verbena

Verdena

Bijzonder aan de verbena (Verbena) is dat zij zichzelf vaak uitzaait, waardoor je toch nog jaren plezier kunt hebben van deze perkplant. Het is daarbij niet alleen een mooie plant met leuke bloemetjes, maar de verbena trekt ook nog eens allerlei vlinders aan. Je maakt de verbena vooral blij door haar op een zonnige plaats te planten. Iets droogte maakt voor deze plant niet uit, maar wanneer er een langere droge periode heerst is het wel aan te raden de plant van extra water te voorzien. Wanneer je de verbena goed beschermd tegen de vrieskou, is het mogelijk de plant voor meerdere jaren te laten staan.

13. Spaanse Margriet

Spaanse-margriet

De margriet kennen we allemaal, maar de Spaanse margriet (Osteospermum ecklonis) misschien niet. Deze plant, die in verschillende kleuren verkrijgbaar is, is zo opvallend, omdat zij nauwelijks iets nodig heeft. De Spaanse margriet gedijt het beste in een niet te rijke zandgrond. Extra voeding is niet nodig en je hoeft haar pas water te geven zodra de grond rondom de plant bijna helemaal uitgedroogd is.

De naam van de Spaanse margriet doet al vermoeden waar zij van houdt, namelijk zon. Waar de Spaanse margriet absoluut niet van houdt, is kou en vorst. Hoewel de Spaanse margriet van oorsprong een meerjarige plant is, zal zij in Nederland maar één jaar overleven. Je kunt de Spaande margriet zowel in bloempotten als in de volle grond zetten. Zij zal in beide gevallen van juni tot oktober bloeien.

14. Cyclaam

Cyclaam

De cyclaam (Cyclamen) ken je waarschijnlijk als winterbloeier. Het plantje is namelijk een van de weinig planten die de hele winter doorbloeit. Je hebt echter ook soorten die het juist in de zomermaanden goed doen. Het fijne aan een cyclaam is dat deze voor een lange periode bloeit.

Er zijn veel verschillende soorten cyclamen met verschillende bloeiperiodes. Let er dus goed op dat je de juiste soort hebt voor jouw gewenste bloeiperiode. De kleur van de bloemen lopen uiteen van wit naar roze, rood of paars. Let er bij het planten op dat de cyclaam niet in de volle zon staat.

15. Petunia

Petunia

De petunia (Petunia hybrida) is een subtropische plant die van nature in Zuid-Amerika groeit. Inmiddels is zij echter ook in ons kikkerlandje te vinden. Dat de plant van oorsprong uit een warmere streek komt, is nog steeds goed te merken. De petunia kan het beste in de volle zon en uit de wind geplant worden.

Aan het einde van het voorjaar begint de petunia te bloeien. Dit blijft zij doen tot het begin van het najaar. Gedurende deze periode en met name in de zomer heeft de petunia dagelijks water nodig. Te veel water zorgt echter voor wortelrot, waardoor de plant van onderuit af zal sterven. Door het fanatieke kweken van de petunia is deze nu in tal van kleuren te verkrijgen, waarbij het zelfs mogelijk is dat de bloemblaadjes uit meerdere kleuren bestaan.

Perkplant 16. Zonnebloem

Zonnebloem

Met de zonnebloem (Helianthus annuus) haal je de zomer pas echt naar je tuin. Om haar vrolijke karakter kon deze plant niet ontbreken in deze lijst met perkplanten soorten. Je kunt de zonnebloem eenvoudig kweken vanaf het zaadje. Wanneer je deze eind april plant en goed van water voorziet, heb je de hele zomer plezier van een prachtige zonnebloem.

Wist je trouwens dat de bloem met de zon meedraait? Pas wanneer de bloem helemaal open is, blijft de zonnebloem één kant op wijzen: naar het oosten. Op 1 mei is het overigens internationale zonnebloemdag! Op deze dag worden overal in dorpen en steden zonnebloemzaadjes geplant zodat er in de zomer op onverwachte plaatsen ineens zonnebloemen staan te stralen.

17. Franse geranium

Franse-Geranium

De prachtige bloemen van de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum) groeien in trossen en hebben stuk voor stuk de vorm van een trompet. De kleur van de bloemen is helder paars, felroze, lichtroze, donkerrood, felrood of wit. Er zit dus altijd wel een Franse geranium bij die bij jouw tuin past.

Leuk om te weten is dat het juist de bladeren van de Franse geranium zijn die een heerlijke geur verspreiden. Dit is één van de opvallende verschillen tussen de Franse geranium en de gewone geranium. De bloemen zullen tot diep in de herfst jouw tuin opfleuren.

18. Viooltje

Viooltjes

Viooltjes (Viola) zijn misschien wel de bekendste perkplanten in Nederland. Ze kenmerken voor veel mensen de lente. Door de grote variatie in kleur is er voor iedereen wel een geschikt viooltje. Het fijne aan viooltjes is dat ze niet veeleisend zijn. Ze groeien zowel in de zon als in de halfschaduw en op nagenoeg iedere grondsoort van april tot oktober.

Voor de verzorging van viooltjes is het belangrijk dat ze altijd in een licht vochtige grond staan. Viooltjes die in de volle zon staan hebben in de zomermaanden dus meer water nodig ten opzichte van viooltjes die in de halfschaduw staan. Weet je trouwens dat er ook viooltjes zijn die winterhard zijn? Door deze te planten heb je niet alleen in het voorjaar en de zomer een kleurrijke tuin, maar ook in de winter.

19. Hangpetunia

hangpetunia

De volgende in deze lijst met perkplanten soorten is de hangpetunia, wellicht beter bekend als Surfinia. Zoals de naam al doet vermoeden is deze plant erg geschikt voor hangende bakken en potten. Hier zal de plant een volle plant vormen die gevuld is met felgekleurde bloemen. Bijzonder aan de hangpetunia is dat deze wordt gekweekt uit stekjes. De plant gedijt het best in de volle zon of in de halfschaduw. Bij een goede verzorging zal de hangpetunia van april tot oktober in bloei staan.

Hierbij is het belangrijk dat de plant voldoende water en mest krijgt. Zorg wel voor voldoende drainage, zodat de wortels niet permanent in het water staan. Zorg er tot slot ook voor dat je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert. Uitgebloeide bloemen kosten de plant immers alleen maar energie.

Perkplant 20. Gazania

Gazania

De gazania (Gazania) wordt ook wel middaggoud genoemd. Wanneer je naar de prachtige bloemen kijkt zal deze mooie benaming je vast niet verbazen. Ook deze plant mocht om haar opvallende bloemen niet ontbreken tussen deze perkplanten soorten. Deze perkplant heeft graag een zonnige en droge standplaats en is te verkrijgen in verschillende kleuren. Opvallend is dat het hart van de bloem vaak een afwijkende kleur heeft waardoor er een bijzondere bloem ontstaat. De gazania bloeit van juli tot en met september.

Perkplant 21. Chrysant

Chrysanten

Dat de chrysant (Chrysanthemum) in deze lijst met perkplanten soorten voorkomt is niet meer dan logisch. Het is een erg fijne plant die ook nog eens lang meegaat en tegen een stootje kan. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten chrysanten te verkrijgen met bloemen in alle kleuren van de regenboog. Wanneer je de chrysant in een pot of in de tuin wilt zetten, is het goed om na te vragen welke soort voor welke plaatst het meest geschikt is. Zo houden potchrysanten niet van de volle zon, maar houden tuinchrysanten (die in de volle grond staan) hier juist wel van.

Bovenstaande perkplanten soorten zijn prachtige eenjarige planten die jouw tuin direct dat echte lente- en zomergevoel geven. Doordat de plantjes al gekweekt zijn en snel zullen bloeien, kun je binnen de kortste keren van hun prachtige kleuren genieten.

Iedere plant heeft wel zo haar eigen voorkeur wat betreft standplaats, grondsoort en onderhoud. Benieuwd welke van bovenstaande perkplanten het best past bij jou én jouw tuin?

Welke perkplant past het best bij jou? En is dit ook jouw favoriet?
Laat het ons weten in de reacties hieronder!