Update : 28-2-2020 – We hebben een aantal methodes verwijderd nadat lezers ons terecht aangaven dat deze slecht zijn voor de tuin en het milieu. Dit ging om de methoden met biotex, chloor, zout en azijn. Zeker over dit laatste middel bestond nog wat discussie, maar eind 2019 is naar buiten gebracht dat ook azijn schadelijk is voor vegetatie en bodem. Ook zout is in hoge concentraties schadelijk. Bekijk in dit artikel wat je wél kunt doen om groene aanslag van je terras te verwijderen zonder het milieu te schaden!
Je hebt net een prachtig nieuw terras aangelegd, maar voordat je er goed en wel van kunt genieten en mee kunt pronken zie je de eerste vlekken, oneffenheden en groene aanslag al tevoorschijn komen. Hartstikke zonde natuurlijk, want dit geeft je terras een verwaarloosde uitstraling, waardoor al je harde werk voor niets lijkt te zijn geweest. Tijd voor actie dus, het terras schoonmaken!
Je terras reinigen kan op verschillende manieren. Deze methodes hebben verschillende voor- en nadelen die wij je precies uit gaan leggen. Ook geven we je enkele tips om te voorkomen dat je terras er binnen de kortste keren weer groen en vies uitziet. Op deze manier schittert jouw terras te allen tijden en kun jij je terras ongegeneerd aan al je vrienden en familieleden laten zien.
Groene aanslag, laten we eerst eens kijken wat dat nou is
De groene aanslag die in vrijwel elke tuin opduikt bestaat uit mos en algen. Vooral op schaduwrijke en vochtige of natte plekken komt veel van deze aanslag voor. Daarnaast komt de aanslag niet alleen voor op de tegels van je tuinbestrating of terrasbestrating, maar ook op hout, tuinmeubels of speeltoestellen kan de aanslag te vinden zijn.
Eigenlijk kan groene aanslag op elk moment van het jaar op je terrastegels tevoorschijn komen, maar zeker tijdens natte periodes met weinig zon, zoals de herfst en de winter, is de kans dat er veel aanslag in je tuin tevoorschijn komt groot. In het voorjaar zul je dus ongetwijfeld aan de slag moeten om groene aanslag te verwijderen, maar ook in andere periodes in het jaar is het verstandig om de handen eens flink uit de mouwen te steken.
Het verwijderen van groene aanslag en andere vlekken
Natuurlijk wil je groene aanslag en andere vlekken en viezigheden zo snel mogelijk verwijderen. Je ontkomt er dan ook niet aan om je terras zo nu en dan eens flink te reinigen. De volgende methodes zijn hier allemaal uitermate geschikt voor.
Methode 1: Brute spierkracht met een borstel!
Eigenlijk is stevig borstelen met een emmer water de beste methode voor mens, dier en plant! Hoewel veel middeltjes kunnen helpen om de groene aanslag makkelijker te verwijderen, is de armen uit de mouwen steken een oplossing waarmee je alle mogelijke schade aan bodem en tuinplanten beperkt. Door hard te boenen ben je in staat om groene aanslag te verwijderen. Je wordt er zelf nog fit van ook!
Milieuvriendelijke middelen zoals HG Groene Aanslag Reiniger (v.a. €12) kunnen helpen om het proces wat makkelijker te maken. Ook de methode met groene zeep, waar je wel wat extra tijd voor uit mag trekken, werkt goed in combinatie met stevig boenen. Lees hierover in de tweede methode om het terras schoon te maken.
Welke schrob borstel kun je het beste gebruiken?
In onze ervaring kun je het best een goedkope houten borstel met steel kopen waarvan je de kop kunt vervangen. Je moet flink wat kracht zetten en houten stelen zijn best stevig. Een vervangbare borstel is handig omdat bij de borstel bij deze klus behoorlijk kan slijten. Als je langer dan 1 meter 85 bent moet je veel rekening houden met een lange steel, veel kracht zetten op een te korte steel zal met veel pijn in de rug eindigen.
- Zie hier bij Bol.com alle houten schrobborstels. ( Ga niet voor een plastic optie en kies voor een borstel met steel )
- Het is beter om direct twee schrobborstels aan te schaffen als je voor deze methode kiest: Aan het eind zal hoe dan ook de schrobborstel beschadigd zijn en zal je er niets mee aan hebben voor een volgende klus, daarbij red je de klus vaak niet met één schrobborstel.
- Een handborstel erbij lijkt wel handig, maar is veel zwaarder om mee te werken dan een schrobber met een goede steel.
- Dit is een goed voorbeeld van een schrobber die je zou kunnen gebruiken: Houten Schrobber met Schroefdop en steel. (Gezien dit artikel meer dan 500x per dag gelezen wordt
- Gebruik hulpmiddelen als bijvoorbeeld de HG Groene Aanslag Reiniger als je net even meer power nodig hebt en /of het een aantal jaar niet hebt gedaan. Het zorgt zeker voor een beter resultaat.
Methode 2: Glibberen over een glad terras – reinigen met groene zeep
Groene zeep is ook zo'n middel dat uitstekend gebruikt kan worden als je groene aanslag en andere vlekken van je tegels wil verwijderen. Verdeel de zeep goed over alle tegels en laat het een nacht goed intrekken. Vervolgens kun je het van je tegels schrobben. Vlekken en groene aanslag zouden nu moeten verdwijnen. Het enige nadeel aan deze methode is dat er behoorlijk wat tijd zit tussen het aanbrengen van de groene zeep en het afschrobben. Je zult hier dus wel twee dagen voor uit moeten trekken. Heb je eigenlijk niet zoveel tijd?
Gebruik dan een combinatie van groene zeep en soda. Door groene zeep, soda en water te mengen en dit over een nat terras te verdelen ga je de groene aanslag en andere vlekken ook prima te lijf. Een extra voordeel is dat je dit niet de hele nacht, maar slechts een half uurtje hoeft te laten intrekken voordat je je terras weer schoon kunt vegen.
Belangrijk:
- Als je het milieuvriendelijk wilt houden, gebruik dan alles met enige mate. Ondanks dat diverse middelen als biologisch worden bestempeld is alles in hoge concentraties schadelijker.
- Groene zeep kan nog wel eens voor gevaarlijke situaties zorgen, omdat het erg glad kan zijn. Let dus goed op als je dit op je terras hebt liggen. Je wilt vast niet dat er ongelukken gebeuren!
Methode 3: De druk opvoeren – terras schoonmaken met hogedrukspuit
Je terras reinigen met een hogedrukreiniger is over het algemeen een erg milieuvriendelijke reinigingsmethode, omdat je alleen gebruik maakt van water. De kracht waarmee het water op je terras wordt gespoten zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je je terras relatief eenvoudig kunt reinigen en dat de groene aanslag en andere viezigheden snel loslaten. Deze manier heeft onze voorkeur omdat je weinig kans hebt dat je de grond vervuild.
Helaas zijn er ook een aantal nadelen als je je terras wilt reinigen met een hogedrukreiniger. Zo bestaat de kans dat je het zand dat tussen de voegen van de tegels zit wegveegt. Ook heb je kans dat de kracht waarmee het water de tegels raakt, zorgt voor beschadigingen waardoor je tegels grover worden. Hierdoor zal de groene aanslag juist snel terugkomen, omdat algen en mos zich dan beter kunnen nestelen.
Voordat je aan de slag gaat met een hogedrukreiniger moet je dus goed overwegen of het gemak en de milieuvriendelijkheid van de hogedrukreiniger opwegen tegen de nadelen. Heb je zelf geen hogedrukreiniger? Ze zijn al te koop voor zo'n 99 euro. Voor de top hogedrukreinigers (Kärcher) betaal je wel iets meer.
Methode 4: De zandbak leeghalen – met zand het terras schoon schuren
Zand klinkt misschien een beetje als een gekke methode, omdat het je terras in eerste instantie juist viezer maakt in plaats van schoner, maar toch is het het overwegen waard. Zandkorreltjes werken namelijk als een soort schuurpapier, zeker als je het in combinatie met wat warm water en sop over je tegels gooit en het vervolgens goed over de tegels veegt met een bezem. Je hebt nu een uitstekend middel gevonden om van je groene aanslag af te komen. Het zand dat nog op je tegels ligt kun je eenvoudigweg weer opvegen en weggooien.
Een schoon terras schoon houden
Zoals we verteld hebben, bestaat de groene aanslag uit een combinatie van mos en algen, die zich graag in een schaduwrijke en vochtige omgeving nestelen. Nu je ontzettend veel werk in het schoonmaken van je terras hebt gestoken, is het natuurlijk zaak om je terras ook zo lang mogelijk schoon te houden. Niet alleen van groene aanslag, maar natuurlijk ook van andere vlekken en viezigheden. Met de volgende vier tips kun je de groene aanslag zo lang mogelijk buiten de deur houden, zodat jij optimaal kunt genieten van je terras.
Tip 1: Badend in de zon
In de zomermaanden willen we allemaal zoveel mogelijk van de zon genieten. We gaan naar het strand, naar het zwembad of naar een meertje, maar we vergeten om ons terras van voldoende zon te voorzien. Nu hoor ik je denken: waarom heeft het terras zon nodig en hoe kan ik daarvoor zorgen?
In principe heb je natuurlijk geen invloed op het aantal zonuren of op de mate waarin je terras in de zon ligt. Waar je wel invloed op hebt is de mate waarin je terras van de zon kan genieten. Haal de terrasmeubels bijvoorbeeld weg als je er zelf niet op gaat zitten, of zet deze in de schaduw neer. Ook het snoeien van de heg of van andere planten kan invloed hebben op de hoeveelheid zon die op je terras valt. Door deze simpele trucjes krijgt je terras voldoende zonlicht, waardoor de algen en het mos zich minder snel op deze plekken zullen nestelen.
Tip 2: Aardappeleters
In Nederland worden ontzettend veel aardappels gegeten. Het AVG'tje staat in veel huishoudens meerdere keren per week op tafel. Als je je terras schoon wilt houden, kun je met deze Hollandse traditie mooi je voordeel doen. Het kookvocht van aardappels kun je namelijk goed gebruiken om je terras voor een langere tijd vrij van aanslag te houden. Je terras reinigen door het kookvocht simpelweg over je terras te gooien nadat je de aardappels erin gekookt hebt, zorgt ervoor dat de groene aanslag langer wegblijft. Hierdoor kun je dus langer van je terras genieten.
Je kunt het aardappelvocht ook over je terras gooien als de groene aanslag er nog op zit. Door het even in te laten trekken en er vervolgens met een goede bezem overheen te vegen, verwijder je het én blijft het ook langer weg. Natuurlijk mag je wel eerst nog even lekker genieten van je heerlijk bereidde AVG'tje, want je kunt het kookvocht zowel warm als koud over je terras gooien.
Tip 3: Vegen
Door je terras regelmatig te vegen met een bezem en daarmee bladeren, zaadjes en onkruidplantjes weg te vegen voorkom je dat ze vlekken maken op je terras. Daarnaast zorg je er met het vegen van je terras voor dat vochtig zand of vochtige bladeren niet op je terras blijven liggen. Je terras kan hierdoor beter drogen, waardoor de kans op groene aanslag afneemt.
Tip 4: Zorg voor goede afvoer van water
Niet alleen op schaduwrijke plekken, maar ook op vochtige plekken komt veel groene aanslag voor. Als er dus veel water op je terras blijft staan, is de kans op groene aanslag een stuk groter. Maar hoe kom je nu van dit water af? Je kunt niet echt invloed uitoefenen op het weer en ook over het aantal regenbuien heb je helaas niets te zeggen.
Gelukkig kun je er toch wat aan doen. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen van weggezakte stenen, laat je terras schuin aflopen of leg een drainagesysteem aan. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het water van je terras af kan lopen en in de grond kan zakken. Helaas kosten deze methodes wel wat werk, maar je moet toch wat over hebben voor een mooi terras.
Er zijn dus verschillende methodes om je terras te reinigen. Sommige zijn heel milieuvriendelijk, andere zijn vooral erg gemakkelijk. Afhankelijk van je eigen wensen, voorkeuren en ervaringen kun je een methode kiezen waar jij je goed bij voelt. Bij je terras reinigen is het vooral belangrijk dat je het regelmatig bijhoudt, zodat de algen en het mos na verloop van tijd de kans niet meer krijgen om zich überhaupt op jouw terras te nestelen. Nu kun jij dus ongestoord blijven genieten van je terras, ongeacht het weer.
Welke methode heeft wat jou betreft de voorkeur?
Laat het weten in een reactie!
Die hogedrukreiniger die jullie noemen in het artikel. Is dat een normale prijs voor een hogedrukreiniger? Ik wil deze namelijk kado geven aan mijn man, maar ik vind de prijs best fors. Hoor graag
Dit valt heel erg me equa prijs, hij gaat ook jaren mee en je hebt verder niks nodig voor het schoonmaken behalve water en stroom. Als je hier vergelijkt zie je dat het redelijk goedkoop is.
‘Er zijn dus verschillende methodes om je terras te reinigen. Sommige zijn heel milieuvriendelijk, andere zijn vooral erg gemakkelijk’
Erg gemakkelijk maar absoluut niet milieuvriendelijk! De manier waarop jullie deze methodes (zout, zeep, azijn, biotex, chemische reinigers) aanprijzen vind ik schokkend! Wat meer inzicht en verdieping in wat jullie argeloze lezers voorschotelen zou geen kwaad kunnen. Dan kunnen we over 10 jaar ook nog genieten van het ‘buitenlevengevoel’.
Hoi Judith, mee eens, we gaan dit artikel binnenkort goed aanpakken!
Bol.com is dat die organisatie waar Oost-Europese loonslaven 24/7 voor minder dan een minimumloon de jaarbonus van 22 miljoen voor de CEO bij elkaar schraapte? AH dus!?
Heey Judith. Kom dan met jouw milieuvriendelijke oplossingen. Trouwens zou ik zeggen dat zout je meest natuurlijke produkt op het aarde zou kunnen zijn.
Ik zie azijn als een nog iets natuurlijker product dan zout.
– Azijn wordt door vrijwel alle levende wezens gebruikt in de energievoorziening van de cel.
– Zout is van nature aanwezig in onze omgeving en wordt meegenomen door de diverse waterstromingen naar de zee toe. De hoeveelheid zout in onze omgeving neemt dus langzaam af. Ik vind echter wel dat de hoeveelheid zout in onze omgeving niet verhoogt moet worden…. Je neemt ook niet vrijwillig een slok zeewater toch?! Waarom zou je dat je tuin en organismen daarin dan wel aandoen.
Vooral de concentratie zout die er waarschijnlijk wordt gebruikt door menigeen is om werkzaam te zijn te hoog.
Zout is niet natuurlijk in hoge concentraties en wordt maar langzaam afgevoerd.
Azijn wordt door organismen snel omgezet in energie en verdwijnt daarmee snel uit de tuin.
Tip voor een goede tuinder: Gebruik geen zout en laat de chloor fles liefst bij de supermarkt staan. Het is lekker snel maar superslecht voor alles om je heen.
Meen je dat nou Henk? Zout, het ‘meest natuurlijke product’ op aarde…. en daarmee dus onschadelijk…? Of kan je jezelf er niet van weerhouden om onzinnig te reageren zodra je het woord ‘milieuvriendelijk’ leest… omdat je dat allemaal een beetje onzin vindt… en eigenlijk niet zo goed begrijpt…?
In dit artikel wordt groene zeep op bestrating genoemd als tip. Pas daarmee op. Op sommige materialen kan dat zorgen voor lelijke vlekken die je er niet meer uit krijgt.
Met een hogedrukreiniger wordt je terras mooi schoon maar je maakt de tegels ruw waardoor de aanslag eerder kans krijgt zich te hechten. Zo creëer je een vicieuze cirkel.
De groene aanslag vind ik nog het minst erg, die is ook niet zo moeilijk weg te krijgen, het zijn de zwarte vlekken die geheel zo lelijk maken en die ik zelfs niet met een schuursponsje weg krijg. Ik heb een klein stukje met hele oude steentjes die dit euvel niet vertonen. Bestaat er een tegel, die én oud aandoet (mijn huis is een monument) en schoon blijft. Ik ben over de 70 en al dat nutteloze geschrob en het vele watergebruik met de hogedrukspuit valt mij zwaar.
Gaarne bij voorbaat dank voor uw advies.
Ik heb ook een monumentenpand en heb kasseien laten leggen. Ze liggen er al 8 jaar en er heeft nog nooit aanslag op gezeten, ook niet op de schaduwrijke plekken of plekken waar niet gelopen wordt.
Ik denk geglazuurde tegels die speciaal voor buiten zijn gebakken.
Ik vind het lovenswaardig dat het artikel wordt aangepast…
Maar chemische troep, venijnig spul, Heet water… Zeer schokkend allemaal… Er ooit aan gedacht hoe dit allemaal voor de beestjes moet voelen om bijtend zuur of een pan kokend water over je heen te krijgen ? En dat allemaal enkel omdat een terras buiten er niet een beetje natuurlijk uit mag zien… Dan zou ik mocht dat nou echt zo’n punt zijn dus voor of ouderwets boenen en wieden of vegen met zand (alles evt door buurjongen/meisje “heitje voor een karweitje”) gaan, of wat hier geschreven wordt de Kasseien / Kinderkopjes of die monumentale tegels…
Gewoon oude schrobber en een emmertje sodawater, tegels zachtjes inwassen bij 3 dagen droog en zonnig weer. Dat is alles.
Wij hebben gebakken klinkers in een tuin op het noorden die in herfst/winter geen zon krijg. De groene aanslag krijgen we elk jaar wel weg met de diverse methodes en tips. maar de zwarte vlekken die E. De Graaf ook noemt niet, ook niet met de hoge drukspuit. En het lijkt wel of het er steeds meer worden. Nergens vind ik tot nu toe een oplossing?
Heb hier ook last van ( zoals afbeelding hier boven) maar weet de oplossing ook nog niet Marja
Heb zelf ook al van alles geprobeerd maar lukt mij ook niet om het weg te krijgen. Het enige wat enkele jaren geleden effect had was alle stenen omdraaien. Maar is wel erg drastisch.
Echt goede tips, ik wil mijn terras ook een nieuw leven inblazen in het voorjaar.
Alle stenen omdraaien om de paar jaar werkt fantastisch en het is goed voor je fitheid.
Mijn buurvrouw heeft op 2 de verdiep haar terras gekuist met Biotex. Water is in de regenput belandt. Heb mijn planten besproeid ermee. Wat is de schade voor mijn planten en bloembakken