Vind jij vogels in de tuin ook zo gezellig? Het is zo leuk om te zien hoe ze af en aan vliegen, op zoek naar voedsel voor zichzelf of voor hun jongen. Misschien heb je wel een nestje in de boom in je tuin. Dan is het helemaal leuk om de jongen op te zien groeien! Maar naarmate het buiten kouder wordt, wordt het voor de vogels steeds moeilijker om aan eten te komen.

Ze een handje helpen is dan wel het minste wat je kunt doen. Je kunt natuurlijk vetbollen kopen in de winkel, maar zelf vogelvoer maken is nog veel leuker! Zo lok je ook nog eens de mooiste vogels naar je tuin toe. Een win-winsituatie dus!

DIY: zelf vogelvoer maken voor de herfst

Wij hebben 6 vogelvoer-ideeën voor je op een rijtje gezet die je makkelijk zelf kunt maken. Zo hebben de vogels genoeg voer, en heb jij een leuk DIY-project om een regenachtige herfstmiddag mee te vullen!

Zelf vetbollen maken

vetbollen maken
De klassieke vetbol doet het natuurlijk altijd goed bij vogels. Als je er in de herfst eentje in je tuin hebt hangen, zie je binnen de kortste keren allerlei vogels in je tuin. Voor je het door hebt is de vetbol alweer op, en kun je weer een nieuwe ophangen. Zo blijf je natuurlijk op en neer rijden naar de winkel! Gelukkig kun je de vetbollen ook voor een fractie van de prijs zelf maken. Dan heb je meteen een voorraad waar je de winter wel mee doorkomt, en het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen!

Op het eerste gezicht lijkt het misschien best een opgave, maar je zult zien dat zelf vetbollen maken makkelijker is dan je denkt. Het is wel een beetje een geklieder, dus zorg ervoor dat je niet je mooiste zondagse pak aantrekt! Je smelt simpelweg wat frituurvet, roert daar vogelzaad doorheen en laat het dan even afkoelen tot het genoeg is gestold om ermee te kunnen ‘kleien'. Het leuke aan zelf vetbollen maken is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt natuurlijk de ‘gewone' bollen rollen, maar leuker is om je creativiteit eens lekker de vrije loop te laten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het theekopje op de foto? Je vult het simpelweg met het vetmengsel, laat het goed afkoelen en hangt het vervolgens zo op. Als je er een stokje in steekt, kan de vogel ook nog rustig gaan zitten bij het eten.

Voor de volledige instructies klik je hier.

Vetbollen kun je als een van de weinigen uit deze lijst ook gemakkijk online bestellen bij bijvoorbeeld:

Creatief met brood

vogelvoer brood
(Foto via Simple as That)
Dat vogels gek zijn op brood wist je vast allang. Oud brood zo maar weggooien is maar zonde, zeker als je er ook de vogels blij mee kunt maken! Je kunt de sneden natuurlijk in stukken scheuren en zo in de tuin neergooien. De vogels vinden ze vanzelf wel, dus je hoeft niet bang te zijn dat het brood zal blijven liggen. Maar je kunt de sneden oud brood ook even opleuken voordat je de vogels er blij mee maakt. Zo wordt het een echte feestmaaltijd.

Wij mensen zijn natuurlijk gek op pindakaas, maar wist je dat vogels hier ook heel erg van houden? Als je de oude boterhammen even met een flinke hoeveelheid pindakaas besmeert zullen de vogels er nog sneller op af komen. Die pindakaas plakt natuurlijk lekker, dus een laagje vogelzaad eroverheen maakt er pas echt een lekkere maaltijd van. En om er een mooi geheel van te maken kun je van tevoren met koekvormpjes de boterhammen in leuke vormen snijden, zoals in het voorbeeld. Het rood-witte slagerstouw vrolijkt je tuin meteen op!

Popcorn en cranberry

popcorn en cranberry
Vogels vinden wel meer dingen lekker die wij mensen regelmatig eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van popcorn? Dat is eigenlijk ook niets meer en niets minder dan gepofte mais. Een graansoort dus, en daar zijn vogels gek op! Let er trouwens wel op dat de popcorn niet gezouten of gezoet is, en dat er ook geen andere kunstmatige kleur- of smaakstoffen in zitten.

Een vogel heeft baat bij een natuurlijke voeding! Om er zeker van te zijn dat je de vogels in je tuin geen ongezonde dingen voorschotelt, kun je het best gewoon pofmais kopen in de supermarkt en deze zelf poffen in de pan. De ongepofte mais vinden ze ook lekker, maar met popcorn kun je dan weer creatiever bezig zijn.

Je kunt popcorn bijvoorbeeld supermakkelijk met naald en draad aan een mooie ketting rijgen. Die kun je zo lang maken als je zelf wilt, en overal in de tuin ophangen. Leuk is dan om de popcorn af te wisselen met bessen. Die vinden vogels erg lekker, en ze zijn ook nog eens gezond. Cranberry's zijn onder onze gevleugelde vrienden erg geliefd; zowel vers als gedroogd zullen ze de vogels zeker aantrekken.

Het voordeel van gedroogde cranberry's is dat deze minder snel gaan rotten, en dat is zeker in de tuin wel handig. Die gezellige combinatie van wit en rood staat erg leuk in een winterse tafereel met sneeuw!

Kommetjes van sinaasappelschillen

vogelvoer in sinaasappelschil

(Foto)
Hou je ook zo van sinaasappelsap? Er gaat niets boven een vers geperst glaasje sap bij het ontbijt. Gezond, en natuurlijk vooral erg lekker! Ook vogels zijn dol op de smaak van sinaasappels. En dat komt mooi uit, want nu hoef jij de sinaasappelschillen die je overhoudt na het persen niet weg te gooien.

Die kun je namelijk mooi gebruiken voor deze zelfgemaakte vogelvoerhouders. Voordat je de sinaasappelschillen gaat vullen met vogelzaad prik je aan beide kanten even een gaatje. Daar steek je vervolgens een touwtje doorheen waarvan je de uiteinden aan elkaar knoopt.

Zo maak je in een handomdraai een kommetje dat je overal in de tuin op kunt hangen. Je hoeft er alleen nog maar even vogelzaad in te doen en klaar is Kees! Om het nog wat lekkerder te maken voor de vogels, kun je het vogelzaad eerst nog even mengen met wat pindakaas. Dat maakt het vullen en ophangen ook een stuk makkelijker, want dan valt het voer minder snel uit het schaaltje.
Je kunt natuurlijk kiezen voor vrolijke, gekleurde linten waarmee je de sinaasappels ophangt. Zo past deze snack voor de vogels precies bij de kleuren van je tuin.

Het vruchtvlees van de sinaasappel zelf vinden vogels trouwens ook lekker, dus je kunt dit ook door het vogelzaad mengen. Overigens kun je in plaats van sinaasappel- ook citroenschillen gebruiken.

Voor de kommetjes met sinaasappelschillen en het knutselen met wc-rolletjes is heb je ook vogelzaad nodig, online kan je dit bijvoorbeeld makkelijk bestellen bij:

Knutselen met wc-rolletjes

vogelvoer wc-rolletje
(Foto)

Als je kinderen hebt, is knutselen met wc-rolletjes je vast niet vreemd. De kinderen zullen je ongetwijfeld regelmatig vragen om de wc-rolletjes te bewaren, zodat ze daar op school of thuis lekker mee aan de slag kunnen. De gekste creaties heb je al voorbij zien komen, maar deze hanger met vogelvoer voor in de tuin is misschien nieuw voor jullie. Bij dit DIY-project mogen de kinderen dus mooi meehelpen!

En dat zullen ze leuk vinden, want ze mogen lekker kliederen. Ook aan deze vogelvoerhangers komt weer een flinke hoeveelheid pindakaas te pas. Het is de bedoeling dat je de rolletjes er aan de buitenkant helemaal mee insmeert. Of de kinderen dat nu netjes met een mes of met hun vingers doen, mogen ze helemaal zelf weten. Om de rolletjes extra plakkerig te maken is een dun laagje honing ook een goede toevoeging. De vogels vinden dat ook nog eens ontzettend lekker.

Vervolgens rol je de wc-rolletjes door een laagje vogelzaad, zodat dat aan alle kanten blijft plakken. Haal er een touwtje doorheen en hang de rolletjes op waar je wilt! Je kunt natuurlijk ook een ‘ketting' maken door meerdere rolletjes aan één touw of lint te hangen, of je steekt ze gewoon rechtstreeks op de takken van die ene boom die bij de vogels zo populair is.

Snoep verstandig…

gedroogde appel vogelvoer

(Foto)
Naast cranberries en sinaasappels zijn vogels ook niet vies van een stukje appel. Zo'n leuke hanger met stukken appel eraan zal de vogels dan ook zeker naar je tuin toe trekken. Doordat de appel gedroogd is gaat hij minder snel rotten, waardoor er geen ongewenst ongedierte wordt aangetrokken. Zo kunnen de vogels ongestoord hun gang gaan.

Dit vogelvoer zelf maken is ontzettend simpel. Om te beginnen snijd je de appels in dunne plakjes. Die besprenkel je met citroensap en droog je vervolgens in de oven. Dat doe je door ze aan een satéprikker te rijgen en ze op die manier over het rooster van je oven te hangen. De appels droog je op de heteluchtstand bij een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius.

Dit duurt zo'n drie tot vijf uur. Je moet dus even geduld hebben voordat je de plakjes in de tuin kunt hangen, maar de vogels zullen je zeer dankbaar zijn! Als het droogproces klaar is laat je de plakjes appel goed afkoelen. Vervolgens rijg je ze aan een stevig stuk ijzerdraad of aan een touwtje, hang je ze in de tuin en voilà! Om het voor de vogels echt een feestmaal te maken kun je er nog wat vogelzaad overheen strooien, dat je bijvoorbeeld met pindakaas of honing vastplakt. Wat zullen ze ervan smullen!

Toch vogelvoer online kopen?

Dit kan tegenwoordig ook online en is best goedkoop!

Zo zie je maar dat zelf vogelvoer maken makkelijker is dan je denkt! Het is een mooie manier om je regenachtige herfstdag door te brengen, en de kinderen zullen het ook leuk vinden om mee te helpen. Wat biedt het een voldoening om te zien dat de vogels zo van jouw creaties smullen!

Lijkt zelf vogelvoer maken je wel wat? Welke van bovenstaande projecten ga jij uitvoeren voor de herfst?
Laat het ons weten in een reactie!