Fruit is altijd lekker om te eten en vaak ook erg leuk om zelf te kweken. Je kunt natuurlijk kiezen voor de Hollandse appel of gaan voor de welbekende aardbei, maar wat dacht je van de ananas?

Een ananasplant zelf kweken is goed mogelijk en ook leuk om te doen! Daar komt bij dat het voor de afwisseling erg leuk is om deze tropische vrucht te kweken en te kijken of het jou lukt zo'n prachtige ananas te krijgen.

Lees hieronder hoe jij het best een ananas kunt kweken en wie weet geniet jij over een jaar van een lekkere ananas uit eigen huis.

De ananas voorgesteld

Ananasplantage

Voordat je aan de slag gaat met het kweken van je eigen ananas, is het altijd goed om te weten met wat voor plant je te maken hebt. Om die reden zullen we je eerst wat achtergrondinformatie geven over deze zoete vrucht.

Met deze kennis zal het kweken van jouw ananas een stuk makkelijker gaan en begrijp je precies waar jouw nieuwe plant vandaan komt.

Nanas, ananas, piña of pineapple

Allereerst is het natuurlijk de vraag of een ananas aan een boom of plant groeit. Zoals je misschien al op de foto hebt gezien, groeit de ananas aan een plant. Het is dus niet zoals met het zelf kweken van een avocado dat je uiteindelijk een hele boom in de tuin hebt staan.

De plant waaraan de ananas groeit is de Ananas comosus. Deze plant is een echte tropische plant en komt oorspronkelijk uit de landen Paraguay, Brazilië en Bolivia.

De naam ananas is afkomstig van nanas, de naam die de Tupi, een Braziliaans inheems volk, de vrucht gaven en wat ‘uitmuntende vrucht' betekent. Waar wij de naam ananas over hebben genomen, hebben de Spanjaarden hier bijvoorbeeld de naam piña aan gegeven, wat verwijst naar de dennenappel (cono de pino). Ook het Engelse pineapple verwijst naar de vorm van de ananas die doet denken aan de dennenappel.

Vele vruchten in één

De ananas zien wij dan wel als een vrucht in zijn geheel, maar eigenlijk bestaat iedere ananas uit vele besjes die gedurende het groeiproces samengroeien. Op die manier ontstaat er vanuit vele vruchten één grote vrucht.

Er zijn ananassen welke die liefst 30 centimeter lang kunnen worden met een gewicht van 4 kilo! Gelukkig zijn de ananassen die wij bij de groenteboer kunnen kopen iets kleiner van formaat. De ananas heeft zijn populariteit te danken aan zijn heerlijke zoete smaak en zijn prachtige gele kleur.

De ananasplant zelf kweken

Heb je al trek gekregen in een lekker stuk ananas? Wij wel! Nu kun je iedere keer naar de groenteboer gaan om nieuwe ananassen te kopen, maar wat dacht je ervan om de ananasplant zelf te kweken?

Het zelf kweken van de ananas klinkt misschien als een lastige opgave, maar dit valt eigenlijk wel mee. De enige uitdaging die je te wachten staat is het feit dat we te maken hebben met een tropische plant (en helaas is het weer in Nederland verre van tropisch).

Hoe je toch succesvol een ananasplant kunt kweken, laten we je hieronder met plezier zien!

Stap 1: Op naar de groenteboer!

Ananas-bij-de-groenteboer

Om te beginnen met het zelf kweken van een ananas heb je allereerst een ananas nodig. Je hoeft geen speciale ananaszaden te kopen, een doodgewone ananas van de groenteboer is een goed begin!

Let er bij het kopen van de ananas wel op dat je de juiste ananas koopt die straks goed op te kweken is. Belangrijk hierbij is dat de ananas niet overrijp is wanneer je hem koopt. Zowel de ananas als de bladeren ervan moeten goed stevig aanvoelen bij aankoop.

Je kunt de rijpheid van een ananas testen door simpelweg aan de onderste bladeren te trekken. Wanneer het blad gemakkelijk loslaat, is de ananas te rijp. Wanneer het blad blijft zitten heb je een goede ananas te pakken. Het is daarnaast belangrijk dat er nergens een bron van schimmel op de ananas te vinden is.

Tot slot moeten de bladeren mooi groen van kleur zijn. Zodra de bladeren een gelige kleur hebben, is de ananas niet geschikt om zelf een ananasplant mee te kweken.
Heb je de perfecte ananas gevonden? Top! Het stappenplan voor de ananasplant zelf kweken kan nu echt van start gaan.

Stap 2: It's all about the crown

Kroon-van-een-ananas

Een ananasplant zelf kweken draait allemaal om de kroon. De kroon van de ananas is namelijk het gedeelte van de ananas van waaruit je je eigen ananasplant zult gaan kweken.
De eerste stap is dan ook het verwijderen van de kroon van de ananas. Het verwijderen van de kroon van de ananas kan op twee verschillende manieren.

Manier 1: snijden

De eerste manier is de meest simpele manier. Het enige wat je nodig hebt is een goed scherp mes waarmee je de kroon van de ananas af kunt snijden.

Je snijdt de kroon net onder de onderste bladeren van de ananas af. Wanneer je de kroon los hebt gesneden, verwijder je een aantal van de onderste bladeren. Op die manier creëer je een soort ministam onder de kroon.

Let op! Het is erg belangrijk dat je eventueel vruchtvlees verwijdert dat nog aan de kroon zit. Wanneer je dit laat zitten ontstaat de kans dat het gaat rotten en zo gaat je ananasplant vanaf deze stap al verloren.

Manier 2: draaien

De tweede manier om de kroon te verwijderen vraagt iets meer oefening. Bij deze manier ga je namelijk de kroon van de ananas af draaien. Het doel is om in één beweging de gehele kroon los te draaien van de ananas.

Deze beweging vergt wat oefening en kracht, maar het voordeel van het er in een keer afdraaien is dat je op deze manier weinig vruchtvlees aan de kroon overhoudt. De kans op rotting is dus kleiner doordat de kroon ‘schoner' van de ananas afkomt.

Wanneer je de kroon van de ananas hebt verwijderd, haal je de onderste bladeren er vanaf en zorg je ervoor dat de ananas een ministam krijgt.

Stap 3: Drogen maar

De kroon is verwijderd en moet nu goed drogen. Dit drogen doe je om de afgesneden kant de tijd te geven te ‘genezen'. Door het drogen verklein je ook de kans op verdere rotting van de kroon.

Stap 4: Zoek het water op

Kroon-van-ananas-in-water

Een ananasplant zelf kweken gaat nu nog een stap verder. Als de kroon goed is ingedroogd (dit is ongeveer na een week), zet je de kroon in een glas water.

Wanneer je een smal glas hebt kun je de kroon hier zo inzetten dat alleen de onderkant het water raakt. Door de stevige bladeren zal de kroon niet dieper het glas in zakken.
Mocht je geen smal glas tot je beschikking hebben, dan kun je ook prikkers in de zijkant van de kroon steken. Op die manier rusten de prikkers op de rand van het glas of van de vaas en voorkomen ze zo dat de gehele kroon in het water belandt.

Zorg ervoor dat je het water iedere twee dagen ververst en dat de kroon goed in het zonlicht staat (bijvoorbeeld achter het raam). Het is op dit moment wachten tot de wortels zich gaan ontwikkelen. Dit duurt zo'n 3 weken.

Stap 5: Van het water naar de aarde

Ananas-in-pot

Wanneer de kroon goede wortels heeft ontwikkeld, is het tijd om de aarde op te zoeken. Dit is de laatste grote stap binnen een ananasplant zelf kweken.
Vul een plantenpot met potgrond, plaats hier de kroon met wortels in en druk de aarde goed aan. Zorg ervoor dat de bladeren van de kroon goed boven de aarde uitsteken. Op dit moment tover je de kroon om naar een heuse ananasplant!

Het is aan te raden de plant zo lang mogelijk binnen te houden. We hebben hier immers met een tropische plant te maken en de koude Nederlandse temperaturen staan zeker niet bovenaan zijn wensenlijstje. Zet de ananasplant op een zonnige plek. Hij heeft namelijk zo'n zes uur zon per dag nodig om goed te kunnen groeien.

In de zomer kun je de plant op warme dagen wel buiten zetten (temperatuur moet boven de 18 graden Celsius zijn). Let er dan wel op dat je de plant weer naar binnen haalt zodra de temperatuur begint te dalen.
Op dit moment is het zaak om de ananasplant van voldoende water te voorzien. Eén à twee keer per week water geven is in de meeste gevallen voldoende.

Stap 6: Van ananasplant naar ananas

Ananas-groeit-thuis

Wanneer je goed voor je ananasplant zorgt en de plant het goed naar zijn zin heeft, duurt het ongeveer een jaar voordat de eerste bloem zich ontwikkelt en de eerste ananas kan gaan groeien. Mochten de omstandigheden minder ideaal zijn, dan kan het zo'n twee tot drie jaar duren voordat je je eerste ananas kunt plukken.

Het groeien van de vrucht zelf kan uiteindelijk ook nog zo'n zes maanden duren. Het is dus wel belangrijk dat je over voldoende geduld beschikt wanneer je zelf een ananasplant wilt gaan kweken.

Een ananasplant zelf kweken is al met al geen ingewikkelde klus. Het belangrijkste onderdeel is het kiezen van de juist ananas en het verwijderen van het vruchtvlees. De ananas is namelijk gevoelig voor schimmel en zodra er schimmelvorming plaatsvindt kun je, zeker tijdens de eerste stappen, weer opnieuw beginnen.

Een ananasplant zelf kweken, ga jij ervoor?
Deel jouw ervaringen met het kweken van een eigen ananas in de reacties hieronder!