Wanneer je een prachtig houten tuinhuis in jouw tuin hebt, wil je natuurlijk niets liever dan hem zo mooi mogelijk houden. Helaas kan het voorkomen dat er rotting ontstaat in het hout van je tuinhuis. Rotte planken van het tuinhuis vervangen kan nog wel eens een lastige klus worden.

Je kunt namelijk niet zo gemakkelijk het gehele tuinhuis demonteren en met nieuwe planken weer monteren. In dit artikel laten we je zien hoe jij de rotte planken van jouw tuinhuis kunt vervangen (zonder het hele tuinhuis te demonteren) en geven we je gelijk wat tips om rotting in de toekomst te voorkomen. Lees snel verder en tover je tuinhuis weer om tot het mooie middelpunt van de tuin.

Help! Ik heb houtrot in mijn tuinhuis

Wanneer je houtrot in je tuinhuis hebt, is dit natuurlijk nooit fijn. Het kan een lastige taak lijken om de beschadigde planken te vervangen. Daar komt bij dat het ook lastig kan zijn om te bepalen welke planken aan vervanging toe zijn.

Houtrot kan zich namelijk in meer planken gevestigd hebben dan je met het blote oog kunt zien. Hieronder zullen we je stap voor stap laten zien hoe rotte planken van het tuinhuis vervangen in zijn werk gaat.

Stap 1: Herken houtrot

Waarschijnlijk zie je al wat grauwe plekken op de planken van jouw tuinhuis waardoor er alarmbelletjes zijn gaan rinkelen. Nu is echter de vraag of je daadwerkelijk met houtrot te maken hebt of dat er iets anders aan de hand is.

Dit is houtrot

Houtrot

Om erachter te kunnen komen of je inderdaad met houtrot te maken hebt, is het goed om te weten wat houtrot eigenlijk is. Houtrot ontstaat door schimmels die zich in het hout vestigen. De meeste schimmels kunnen binnen het hout overleven en groeien wanneer het vochtigheidspercentage van het hout 22% of hoger is.

In het Nederlandse klimaat is het niet vreemd wanneer hout voor een langere tijd een hoge vochtigheidsgraad heeft. Wanneer het gebruikte hout niet goed is beschermd tegen houtrot, is de kans groot dat je hier vroeg of laat mee te maken krijgt.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat er direct houtrot optreedt als hout vochtig is. Pas wanneer het hout niet kan drogen en voor een langere periode vochtig is, kan er schadelijke houtrot optreden. Daar komt bij dat de schimmels ook baat hebben bij een hogere temperatuur (boven de 18 graden Celsius) en voldoende zuurstof.

Houtrot herkennen

Rot-onderkant-tuinhuis

Wanneer je doorkrijgt dat jouw tuinhuis met houtrot te maken heeft, is het in de meeste gevallen al in een vergevorderd stadium. Er ontstaan donkere plekken in het hout en in het ergste geval is er al daadwerkelijk een deel van het hout weggerot.

Het is daarom altijd verstandig om regelmatig te testen op houtrot. Soms heeft jouw tuinhuis al last van houtrot voordat je het daadwerkelijk ziet. Om houtrot op tijd vast te kunnen stellen, is het goed om eens een rondje rondom het tuinhuis te lopen. Let hierbij goed op het hout. Als het hout zacht is en het schilderwerk, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met houtrot.

Wanneer je met iets hards, bijvoorbeeld de achterkant van een hamer, in het hout duwt en het hout beweegt mee, is het tijd de plank te vervangen. Nadat je houtrot constateert is het belangrijk alle planken rondom de rotte plank te controleren. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk een plank laat zitten die toch houtrot bevat.

Stap 2: De rotte planken van het tuinhuis verwijderen

Wanneer je houtrot hebt geconstateerd in bepaalde planken van jouw houten tuinhuis, is de eerste stap die je zet het verwijderen van de rotte planken. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is immers geen schutting waar je wat makkelijker een plank tussenuit kunt halen. Het ligt erg aan de functie van de plank hoe gemakkelijk deze te vervangen is. In de meeste gevallen gaat het om de planken voor de afwerking aan de buitenkant van een tuinhuis.

Nu zijn er tuinhuizen met de planken horizontaal bevestigd en tuinhuizen met de planken verticaal bevestigd. Hieronder zullen we je uitleggen hoe je bij beide type tuinhuizen het best de rotte planken kunt verwijderen.

Rotte planken verwijderen: horizontale planken

Verwijderen-horizontale-rotte-plank

Houtrot ontstaat doordat het hout langdurig vochtig is. Voor een tuinhuis houdt dit in dat het vooral de onderste planken zijn die gevoelig zijn voor houtrot. Deze staan immers dicht bij de grond en door begroeiing rondom het tuinhuis is het voor de onderste planken lastiger om te drogen.

Nu zijn er verschillende opties om de rotte planken te verwijderen. De opties hangen af van de bouw van jouw tuinhuis. Wanneer jouw tuinhuis losstaat van de grond, is het aan te raden door middel van een krik de kant met de rotte planken iets van de grond te tillen. Op die manier kun je makkelijker bij de planken en kun je deze van onderaf verwijderen. Dit kun je onder andere doen door middel van een koevoet.

Mocht je tuinhuis vaststaan in de grond, dan is een krik wellicht niet zo'n goede uitkomst. Ook wanneer het tuinhuis niet al te stevig is gebouwd kun je de krik beter vermijden. Het geeft je wat minder werkruimte, maar het verwijderen van de plank kan aan de hand van de volgende stappen:

  1. Begin in het midden van de rotte plank met het verwijderen ervan. Door het rot zul je redelijk snel een gat in de plank moeten kunnen maken;
  2. Verwijder vervolgens steeds meer hout richting de beide buitenkanten van de plank. Dit kun je doen door middel van een zaag of, wanneer de plank erg rot is, door er zacht met een hamer tegen de slaan. Het hout breekt dan vanzelf af;
  3. Wanneer je een deel van de plank hebt verwijderd, is het belangrijk het tuinhuisje goed te blijven ondersteunen. Plaats houten balkjes of latjes op de plaats waar je de plank verwijdert. Hier kan het tuinhuisje zo lang op rusten;
  4. Herhaal dit proces net zo lang tot je de planken hebt verwijderd en het tuinhuisje op de tijdelijke steunbalken rust.

Rotte planken verwijderen: verticale planken

Verwijderen-verticale-rotte-plank

Wanneer jouw tuinhuis verticale planken heeft, zijn deze in eerste instantie makkelijker te verwijderen dan de verticale plank. Je kunt er in de meeste gevallen namelijk wat makkelijker bij en er zijn geen andere planken die rusten op de plank die je wilt verwijderen.

Nadeel is echter wel dat wanneer de onderkant van jouw tuinhuis houtrot heeft, dit direct over meerdere planken verspreid zal zijn. Het is bij een tuinhuis met verticale planken in de meeste gevallen nodig om meer planken te verwijderen dan een tuinhuis met horizontale planken.

Het is mogelijk gewoonweg de gehele plank te verwijderen door middel van een koevoet, maar je kunt er ook voor kiezen alleen het rotte gedeelte van de plank af te zagen. Dit bespaart je een hoop nieuw hout.

Stap 3: De rotte planken van het tuinhuis vervangen

rotte planken van het tuinhuis vervangen

Zodra je alle rotte planken van het tuinhuis hebt verwijderd, is het natuurlijk tijd deze te vervangen door nieuwe exemplaren. Voordat je nieuwe planken aan je tuinhuis bevestigt, is het goed eens te kijken naar het soort hout waaruit jouw tuinhuis bestaat. Aangezien er houtrot is opgetreden, is er wellicht een zacht soort hout gebruikt dat hier gevoelig voor is.

Wanneer je overgaat tot de rotte planken van het tuinhuis vervangen, kun je het best hardhouten planken gebruiken. Deze zijn beter bestand tegen vocht en de kans op houtrot neemt hierdoor af. Zo voorkom je dat je over een tijdje nogmaals de rotte planken moet vervangen.

Het plaatsen van nieuwe planken is eigenlijk een kwestie van meten, zagen en door middel van schroeven de nieuwe planken weer netjes bevestigen.

Houtrot voorkomen

Tuinhuis

Je weet nu hoe je het rotte planken van het tuinhuis vervangen aan kunt pakken. Het vervangen van een rotte plank kost misschien wat tijd, maar het zorgt er wel voor dat jouw tuinhuis nog lang mee kan gaan.

Nu ben je waarschijnlijk wel op de hoogte van het gezegde beter voorkomen dan genezen. Ook bij houtrot geldt dat je dit natuurlijk beter kunt voorkomen dan genezen. Wanneer jij je eigen tuinhuis gaat bouwen, zijn er een aantal tips die we je kunnen geven om houtrot te voorkomen. Ook na het volgen van onderstaande tips kan er overigens rot ontstaan, maar de kans hierop zul je wel aanzienlijk verkleinen.

Op die manier wordt rotte planken van het tuinhuis vervangen zo goed als overbodig!

Tip 1: Kies voor hardhout

Hardhout is goed bestand tegen houtrot en kan er goed tegen om een langere tijd vochtig te zijn. Wanneer je wellicht niet je hele tuinhuis van hardhout wilt maken, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alleen het onderste gedeelte uit hardhout te laten bestaan.

Tip 2: Een goede verflaag

Tuinhuis-verven

Je kunt er ook voor kiezen je tuinhuis in een mooi kleurtje te verven. Eerder schreven we al een artikel waarin je wellicht inspiratie op kunt doen voor jouw tuinhuis. Zo zorg je er op een vrolijke manier voor dat de rotte planken van het tuinhuis vervangen zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

Tip 3: Houtteer of scheepslak

Het is ook mogelijk om de onderste planken in te smeren met houtteer of scheepslak. Na het aanbrengen ervan zorgt zowel houtteer als scheepslak voor een beschermende laag die het houtrot zal weren.

Tip 4: Hoog water

Schuur-met-stenen-onderkant

Om houtrot te voorkomen kun je er ook voor zorgen dat het tuinhuis op een stenen fundering komt te staan. Zorg er dan voor dat het hout niet in aanraking komt met de grond. Doordat het hout niet direct op de grond zal staan, verklein je de kans op langdurige vochtigheid en dus op houtrot.

Tip 5: Niet te veel groen

Let er tot slot op dat er niet te veel planten direct tegen jouw tuinhuisje aangroeien. De planten zorgen ervoor dat het hout niet de kans krijgt om goed te drogen na bijvoorbeeld een flinke regenbui. Daar komt bij dat je een tuinhuisje beter op tegels kunt plaatsen. Zo voorkom je namelijk dat bijvoorbeeld modder opspat tegen het hout en het vochtig maakt.

De rotte planken van het tuinhuis vervangen is, zoals je kunt lezen, zeker mogelijk. Ook jij kunt jouw tuinhuis weer nieuw leven inblazen door de aangetaste planken te vervangen door prachtige nieuwe.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen en is het verstandig om in het vervolg jouw tuinhuis tegen houtrot te beschermen. Volg daarom eens bovenstaande tips en voorkom dat je ieder seizoen weer de rotte planken moet vervangen.

Heb jij nog tips over hoe je het best rotte planken van het tuinhuis kunt vervangen?
Of ga jij op een speciale manier houtrot tegen?
Deel jouw tips en ervaringen in de reacties hieronder!