Inhoud van dit artikel


De houten vlonder
Een houten vlonder brengt direct warmte in je tuin. Je vlonder goed onderhouden is belangrijk aangezien je hier met een mooi natuurproduct te maken hebt: hout. Je houten vlonder schoonmaken is dan ook een onderhoudsklus die je zeker niet moet overslaan. Een goed onderhouden vlonder gaat namelijk met gemak een paar jaar extra mee. In dit artikel laten we je zien hoe jij jouw houten vlonder zo schoon krijgt als zilver! Of het nu bankirai is of geperste bamboe.

Onze tip voor het schoonmaken van gladde vlonders en vlonders met groef: Woca Exterior Cleaner

De houten vlonder schoonmaken

Doordat een houten vlonder het hele jaar door buiten ligt, kan deze eens in de zoveel tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Eigenlijk ieder jaar. In de meeste gevallen zal jouw houten vlonder voornamelijk last krijgen van de welbekende ‘groene aanslag’. Dit gebeurt bij zowel de gladde vlonders als de bankirai met groef.

Groene aanslag
De groene aanslag valt vooral op wanneer je in het voorjaar weer lekker buiten wilt gaan zitten op jouw vlonder. Deze aanslag bestaat voornamelijk uit mossen en algen die groeien op plaatsen die  schaduwrijk en vochtig zijn. Dit groen op je vlonder is niet alleen lelijk, het maakt jouw houten vlonder ook nog eens spekglad! Daar komt bij dat algen en mos op den duur het hout aantasten. Voor zowel het zicht, de veiligheid als de gezondheid van het hout is het dus goed je houten vlonder schoon te maken. De houten vlonder schoonmaken kan op veel verschillende manieren. Hieronder leggen we de bekendste manieren aan je voor en vertellen we je hoe je deze uitvoert.

Vóór het schoonmaken van de vlonder

Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van de vlonder, zul je eerst het grove vuil moeten verwijderen. Dit kun je het gemakkelijkst doen door het simpelweg van je vlonder af te bezemen. Zorg er daarbij wel voor dat je gebruik maakt van een zachte bezem. Door de groene aanslag is je vlonder namelijk gevoelig voor beschadigingen. Een te harde bezem kan er in dit stadium voor zorgen dat je je vlonder beschadigt. Wanneer je al het grove vuil van de vlonder verwijderd hebt, is het tijd om deze goed onder handen te nemen.

Het schoonmaken van de vlonder

Nu je geen bladeren en zand meer op je vlonder hebt, kun je met water en sop in de weer om de groene aanslag te verwijderen. Hoe je deze fase het best aanpakt laten we je zien aan de hand van de onderstaande 5 manieren.

1) Houten vlonder schoonmaken met speciaal middel van WOCA

woca schoonmaak

Onze keuze!

Wij hebben zelf goede ervaringen met de producten van WOCA. Het terras – in ons geval geperste bamboe, gladde vlonder – werd echt goed schoon. Je sopt de vloer in, laat het middel zijn werk doen, en je borstelt de algen en het vuil er zo vanaf. Je kunt er vervolgens ook nog voor kiezen om er een onderhoudsmiddel op aan te brengen, maar bij veel houtsoorten is dit niet eens nodig. We konden het middel ook direct gebruiken voor de tuintafel. Deze tuintafel (teak) was behoorlijk vies na een natte winter op een dakterras (lees hier meer over het schoonmaken van houten tafels).

2) Houten vlonder schoonmaken met azijn

Mooie schone houten vlonder

Een veelgebruikte manier om groene aanslag te verwijderen is door gebruik te maken van schoonmaakazijn (+/- 11 euro per  5L). Een houten vlonder schoonmaken met azijn (of andere oppervlakken) is zelfs zo populair dat het in het voorjaar lastig kan zijn om aan schoonmaakazijn te komen.

Waarom werkt azijn dan zo goed?
Het zuur in het azijn zorgt ervoor dat de mossen en algen doodgaan. Als eerst verspreid je (verdunde) azijn over het schoon te maken oppervlak. Dit laat je vervolgens goed intrekken, dus niet gelijk boenen. De azijn is goed ingetrokken wanneer de groene aanslag langzaam geel kleurt. De gele aanslag kun je vervolgens eenvoudig met een borstel of bezem verwijderen.

Let op: Het gebruik van schoonmaakazijn is dan wel gemakkelijk, let echter goed op de omgeving van jouw vlonder. Waar azijn door zijn zuur het mos en de algen aantast, zal dit ook gebeuren
met andere levende organismen in de omgeving. Maak voor de zekerheid alleen gebruik van verdunde azijn en blijf uit de buurt van de border en je gazon.

3) Houten vlonder schoonmaken met de hogedrukreiniger

Houten vlonder schoonmaken hogedrukreiniger

Een andere manier waarop je de houten vlonder schoonmaken aan kunt pakken, is door de hogedrukreiniger te gebruiken. Deze manier van schoonmaken is snel en effectief, maar kent ook nadelen. Het is belangrijk om gebruik te maken van warm water en de druk van de straal niet te hoog te zetten. Een harde, koude straal water zal het hout van jouw mooie vlonder namelijk beschadigen. Dit beschadigen gebeurt nog sneller wanneer het hout al is aangetast door het mos en de algen. Door warm water te gebruiken kun je al reinigen, zonder dat je de druk op hoeft te voeren.

Ondanks dat je de aanslag zo snel en effectief verwijdert, komt deze ook snel weer terug. Dit heeft te maken met de kleine beschadigen die het hout op kan lopen door verkeerd gebruik van de hogedrukreiniger.

Door deze beschadigingen krijgen algen en mos namelijk gemakkelijker grip op het hout. !!!Het houten vlonder schoonmaken met de hogedrukreiniger is dus mogelijk, maar raden we het liefst af!!! Mocht je deze manier toch fijn vinden, zorg er dan voor dat je de vlonder na het reinigen weer goed in de olie zet.

4) Houten vlonder schoonmaken met groene zeep en soda

Zeepbubbels-groene-achtergrond

 

Een veelgebruikte methode om hout in de tuin schoon te maken, is door het gebruik van groene zeep en soda. Deze twee componenten worden samen met warm water gemengd en vervolgens over het hout verspreid. Groene zeep bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten en is milieuvriendelijker in vergelijking met agressieve anti-aanslag middelen. Soda is een wat milder schoonmaakmiddel en is relatief milieuvriendelijk wanneer je het in mindere mate gebruikt.

De samenstelling van het fijne sopje om de houten vlonder schoon te maken is ongeveer vijf eetlepels groene zeep en vijf eetlepels soda op 10 liter warm water. Vervolgens sop je de houten vlonder eerst goed in, laat je het even intrekken om vervolgens de groene aanslag met een zachte borstel te verwijderen.

5) Houten vlonder schoonmaken met aardappelwater

Aardappels koken

Ooit gedacht dat het water waarin je net je piepers hebt gekookt gebruikt kan worden voor nuttige zaken? Groene aanslag van je houten vlonder verwijderen kan door juist dit water te gebruiken!
Hoe kan het dat aardappelwater algen verwijdert?

De effectiviteit van aardappelwater heeft te maken met het zetmeel wat hierin achterblijft na het koken. Dit zetmeel zorgt ervoor dat de algen het zowaar voor gezien houden. Bewaar na het koken dus even het kookwater van de aardappelen. Je kunt het water warm of koud over je vlonder gieten, laat het even inwerken en borstelen maar!

Een grove bezem helpt het best om de vlonder goed schoon te krijgen. Na het schrobben hoef je de houten vlonder alleen nog even af te spoelen met schoon water. Is je houten vlonder schoonmaken de volgende klus? Geniet dan eerst van heerlijke gekookte aardappelen bij het eten.

Het onderhouden van de vlonder

Houten-vlonder-beitsen

Nu is jouw vlonder helemaal schoon en ziet hij er weer uit als nieuw. Om de vlonder mooi te houden en lang mee te laten gaan, is goed onderhoud belangrijk.

Zo is het verstandig om na de houten vlonder schoonmaken deze ook te beschermen. Dit beschermen doe je door het hout te behandelen met olie of beits. Behandeld hout is beter bestand tegen de grillen van het weer en gaat zo langer mee dan onbehandeld hout. Hoe kun je het best te werk gaan wat het beitsen en oliën van jouw vlonder betreft?

Stap 1: Zorg voor een schoon oppervlak

Voordat je met beits of olie in de weer gaat, is een schone vlonder essentieel. Gelukkig heb je hierboven kunnen lezen hoe jij zo'n mooie, schone vlonder krijgt. Deze eerste stap hebben we dus eigenlijk al gehad.

Stap 2: Licht opschuren

Wanneer het hout van jouw vlonder is aangetast door de groene aanslag, kan het soms verstandig zijn het hout iets op te schuren. Hiermee haal je niet alleen beschadigingen en oneffenheden weg, maar de beits of olie zal zich ook beter kunnen hechten. Met goed schoonmaken kom je kom je overigens al een heel eind. Schuren geldt overigens niet voor alle houtsoorten. Bij bijvoorbeeld geperst bamboe moet je dit niet doen.

Stap 3: Beitsen of oliën maar!

Nu het hout schoon en geschuurd is, is het tijd om de beits aan te brengen. Doe dit met een kwast of grote verfroller en strijk altijd met de nerf mee. Let er vooral bij beits op dat je snel te werk gaat. Beits droogt namelijk erg snel en door in een hoog tempo te werken voorkom je kleurverschillen op de houten vlonder. Nadat je de beits of olie hebt aangebracht is het een kwestie van laten intrekken en drogen. Jouw houten vlonder is nu weer goed beschermd.

Onderhoud aan een terras met geperst bamboe

Op de bovenstaande foto`s zie je de voortgang van een onderhoudsklus op een dakterras. Na het schoonmaken van het terras, is er begonnen aan het oliën. De olie beschermt het dakterras en geeft het ook weer een goede kleur. Voor een mooi effect kun je er een (dunne) extra laag op doen. De gebruikte olie was van WOCA. olie in blik

 

Een alternatief: kunstgras op de houten vlonder aanbrengen

Kunstgras bevestigen op vlonder

Heb je na het lezen van de schoonmaakwerkzaamheden en het onderhouden van de vlonder eigenlijk geen zin meer in deze jaarlijkse klus? Dan kun je altijd overwegen om kunstgras op jouw vlonder te bevestigen. Kunstgras zorgt er niet alleen voor dat het schoonmaken niet meer nodig is, maar vergroot ook de veiligheid van jouw houten vlonder. Zo zal jouw vlonder in de winter niet meer glad worden door het ijs én heb je geen last meer van de gladde, groene aanslag. Bijkomend voordeel is dat je er ineens een prachtig én onderhoudsvriendelijk gazon bij hebt! Per vierkante meter kunstgras ben je rond de 6 euro kwijt (bekijk hier).

De houten vlonder schoonmaken kan dus op vier verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van schoonmaakazijn, de hogedrukreiniger erbij pakken, een mix maken van groene zeep en soda of juist het water van de aardappelen bewaren. Vooral het gebruik van schoonmaakazijn is een populair en doeltreffend middel. Aan de slag gaan met een hogedrukreiniger raden we het liefst af. Dit omdat je hiermee grote kans hebt de vlonder te beschadigen. Deze beschadigingen zijn niet altijd zichtbaar, maar geven de algen en het mos juist meer grip. Hierdoor zal jouw vlonder volgend jaar juist nóg groener zijn.

Mocht je deze manier toch willen gebruiken, zorg er dan altijd voor dat je warm water pakt en de druk van de hogedrukreiniger laag houdt.
Na het schoonmaken is het beitsen of oliën van de houten vlonder een goede onderhoudstip. Mocht je er geen zin meer in hebben om je houten vlonder schoon te maken, dan kun je je vlonder altijd nog omtoveren tot een mooi gazon. Het kunstgras zal ervoor zorgen at jouw vlonder door de aanslag niet zo glad meer wordt.

De volgende producten werden aangeraden in dit artikel over schoonmaken en onderhoud van vlonders:

WOCA biedt producten aan voor verschillende soorten hout (o.a. Bankirai of teak) en in verschillende kleurstellingen.


Hoe maak jij het snelst jouw houten vlonder schoon?

Deel jouw tips en tricks in de reacties hieronder!