Heb je ook last van zevenblad in je tuin? Dit hardnekkig onkruid neemt voordat je het door hebt de hele tuin over. Dit zorgt er niet alleen voor dat je tuin er onverzorgd uitziet, maar door de krachtige wortels van zevenblad komen ook andere planten in je tuin in het nauw. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop dit vervelende onkruid bestreden kan worden. Het zevenblad onkruid verwijderen is een flinke klus, maar je kunt daarna weer volop genieten van een mooie en verzorgde tuin. Hier lees je meer over zevenblad. Hoe het ontstaat, hoe het zich kan verspreiden, maar vooral hoe je er vanaf komt.
Zevenblad in de tuin
Zevenblad is een onkruid dat in veel tuinen voor kan komen, maar wat zich ook zeer snel weet te verspreiden. Het onkruid is te herkennen aan het 7-delig samengesteld blad. Maar ook de grote, witte wortels zijn een belangrijk kenmerk van dit onkruid. Zevenblad behoort tot dezelfde familie als de wortel, selder en peterselie. Het is dan ook goed mogelijk om dit blad te gebruiken voor in een salade. Helaas hebben we vooral te maken met de negatieve kanten van dit onkruid. Er zitten dan ook flink wat nadelen aan het hebben van zevenblad in de tuin.
De nadelen van Zevenblad onkruid
Het grootste nadeel van zevenblad onkruid is dat het gemakkelijk onder de grond kan doorwoekeren. Dit betekent dat de plant zich razendsnel kan verspreiden en dit maakt het bijna onmogelijk om er vanaf te komen. Een ander nadeel zijn de grote wortels die onder de grond groeien. Deze wortels hebben een vervelende eigenschap: elk stuk waar de wortel wordt afgebroken groeit direct weer verder. Dit betekent dat je de complete wortel uit de grond moet trekken om van het probleem af te komen. Alleen het bovengronds verwijderen van de bladeren en takken van zevenblad is niet voldoende.
Het verwijderen van Zevenblad
Het is een vervelende en lange klus, maar het is gelukkig wel mogelijk om voor eens en altijd af te komen van dit onkruid. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop je zevenblad kunt verwijderen. De ene methode is wat rigoureuzer dan de ander, maar daar kun je wel weer meer profijt van hebben. Hier vind je vier manieren om zevenblad onkruid te verwijderen en er zo lang mogelijk vanaf te zijn. Het is belangrijk om de methodes goed uit te voeren zodat het zevenblad niet meer terugkomt.
Methode 1: Blad en wortel verwijderen
De eerste methode is ook de meest voor de hand liggende methode. Met een riek, ook wel een mestvork genoemd, kun je aan de slag gaan om het zevenblad te verwijderen. Je kunt met de riek de grond losmaken en de plant in zijn geheel, dus inclusief wortels, verwijderen uit de grond. De wortels kunnen tot wel 40 centimeter lang zijn, dus is het soms nodig om de riek diep in de grond te steken. Dit is een tijdrovende klus, vooral als de hele tuin bezaaid is met zevenblad. Toch is het wel een hele milieuvriendelijke manier om zevenblad onkruid te verwijderen.
Methode 2: Bodembedekker plaatsen
Een andere manier om de groei van de het zevenblad onder de duim te houden is door een nog sterkere plant op deze plek te planten. Een voorbeeld hiervan is de Ooievaarsbek. Deze plant wordt veel gebruikt ter bestrijding van het zevenblad. De Ooievaarsbek is niet alleen sterk, maar ook lekker fleurig voor in de tuin. Een ander voordeel van deze plant is dat het in de winter ook groen blijft. Enkele andere voordelen:
- De plant zorgt ervoor dat er geen zonlicht op de bodem staat, en dus krijgt de wortel van het zevenblad geen kans om te groeien.
- De plant bloeit door in zowel zon als schaduw.
- Het is geen woekeraar, en zal dus niet binnen mum van tijd de hele tuin bezaaien.
Methode 3: Milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel
Omdat het zevenblad zulk hardnekkig onkruid is, is het zeker toegestaan om een vloeibaar bestrijdingsmiddel te gebruiken. Kies wel voor een milieuvriendelijke variant. Dit middel breng je aan op het blad. Dit wordt vervolgens opgenomen en komt terecht in de wortel. Op het moment dat het middel werkt zul je merken dat het blad bruin wordt. Dan is het tijd om alles te verwijderen. Spuit het middel in het voorjaar op de bladeren van het zevenblad. Dit zodat andere planten nog niet in de weg liggen en die dus niet aangetast kunnen worden door het blad.
Methode 4: folie plaatsen
Deze laatste methode is een erg rigoureuze manier om van zevenblad af te komen. Het is ook een langdurig proces, maar je bent er na afloop wel zeker van dat het zevenblad niet meer kan gaan groeien. De methode werkt als volgt: je dekt de plekken in de tuin waar het zevenblad zich bevindt met zwart plastic folie. Het is belangrijk dat dit zo’n 2 seizoenen blijft liggen; op deze manier is het erg effectief. Het zevenblad krijgt geen daglicht en gaat dood. Deze methode is vooral geschikt voor wie het niet erg vindt om een gedeelte van zijn tuin niet te kunnen bewerken. In de tussentijd kun je wel weer iets anders over het zwarte folie heen storten, zodat het niet al te erg opvalt.
Tips voor het verwijderen van Zevenblad onkruid
Zevenblad is een van de meest vervelende onkruidsoorten die er bestaan. Het onkruid is hardnekkig, groeit en woekert snel en is lastig te verwijderen. Om zo snel mogelijk van zevenblad af te komen is het belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Er zijn tips om de groei van zevenblad te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat het niet meer terugkomt nadat je het hebt verwijderd. Hier vind je een aantal bruikbare tips voor het verwijderen van zevenblad onkruid in je tuin.
Tip 1: Gooi geen Zevenblad op de composthoop
Wanneer je zevenblad gaat verwijderen met een van de hierboven beschreven methodes is het belangrijk dat je dit goed aanpakt. Verwijder het zevenblad met wortel en al, maar zorg er vervolgens ook voor dat de wortel geen kans krijgt om verder te groeien. Gooi de wortels daarom niet op de composthoop. Zelfs de kleinste stukjes wortel van het zevenblad groeien binnen mum van tijd weer uit tot een grote bos onkruid. Dit is dus belangrijk om te voorkomen zodat je echt 100% bevrijd bent van dit onkruid.
Tip 2: Voorkom Zevenblad via de buren
Wellicht hebben je buren last van zevenblad in de tuin. Dat betekent dat dit ook snel bij jou kan gaan voorkomen. Vooral wanneer de tuinen direct aan elkaar grenzen wordt het voor zevenblad erg gemakkelijk om zich te verspreiden via de grond. Ook de schutting is niet voldoende om de groei van het onkruid te bestrijden. Hoe kun je dit wel voorkomen? Graaf op de erfscheiding een diepe geul van 90 centimeter en bekleed dit met worteldoek. Hier kan zevenblad niet doorheen komen, zo blijft jouw tuin veilig.
Heb jij ook last van Zevenblad in de tuin en hebben onze tips geholpen? Of heb jij nog tips om van dat vervelende Zevenblad in de tuin af te komen? Laat het ons weten in de reacties hier onder.
Juni 2023. Ik heb óók last van zevenblad. Bij drastische werken in de tuin én op de plaats waar zevenblad welig tiert, heb ik het als volgt aangepakt. Na een 2-tal weken zéér droog weer, ben ik begonnen met het zevenblad uit te kappen met een landhak. Spitten zou óók nog gegaan hebben. Ik hakte telkens plakken van een 5-tal cm dik én min 15cm groot los. Vielen deze plakken uit elkaar van de droogte was het oké, was de grond nog te vochtig liet ik deze plakken een dag drogen en draaide ze de dag erna om zodat ze verder konden drogen. Dan klopte ik de plakken met de rechte kant van een hark kapot én harkte ik de wortels én de planten uit de gedroogde plakken grond. Dat gaat praktisch vanzelf. De wortels netjes scheiden van de grond én verder laten drogen, 2-weken of liefst nog wat langer. Zijn de wortels van het zevenblad tussen óf door het wortelgestel van een sierplant gegroeid, graaf deze dan uit wanneer het kan en verwijder het zevenblad grondig met de hand. Maak van deze gelegenheid dan nog gebruik om je tuin een nieuwe look aam te meten en je tevredenheid zal des te méér groter zijn…