Jij hebt altijd al willen tuinieren en je droomt stilletjes van een tuin vol bloeiende bloemen en gezonde planten. Alleen de groene vingers waarmee je die droomtuin werkelijkheid kan laten worden ontbreken nog. Tuinieren voor beginners kan lastig zijn, maar met deze zeven simpele stappen is je droomtuin dichterbij dan ooit!

Volg onderstaande stappen en zorg niet alleen voor een mooie tuin, maar leer ook hoe je deze mooi kunt houden en gemakkelijk kunt verzorgen. Geen lastige begrippen, maar handige tips en tricks. Wanneer ga jij aan de slag?

De 7 stappen: Tuinieren voor beginners

Lees onderstaande stappen en ga voor die prachtige tuin!

Stap 1: Weet waar je woont

Molen Nederland

Laten we bij het begin beginnen: waar woon je? Aangezien je dit artikel leest schat ik de kans groot in dat je woonachtig bent in Nederland of omstreken. Wanneer je je groene vingers wilt gaan ontwikkelen is het verstandig even stil te staan bij waar je woont. Waar het hier om draait is het klimaat waarin jouw tuin zich bevindt. Niet alle planten vinden het wisselvallige Nederlandse weer, dat veroorzaakt wordt door het gematigde zeeklimaat, fijn. Wees je dus bewust van ons klimaat.

Gelukkig kunnen de ‘gewone' buitenplanten die je in tuincentra kunt kopen tegen het Nederlandse weer. Mocht je liever iets exotisch in je tuin hebben, informeer dan goed. Het is niet onmogelijk om een palmboom in Nederland te laten groeien, maar zorg er wel voor dat je de juiste koopt. Er zijn tegenwoordig meerdere tropische planten die speciaal gekweekt worden voor ons klimaat.

Naast rekening houden met het klimaat van ons land, is het ook belangrijk te kijken naar de ligging van je tuin. Heb je een tuin op het zuiden? Dan is het verstandig in de tuincentra te vragen naar planten die goed tegen de volle zon kunnen. Niet iedere plant is hier geschikt voor. Ditzelfde geldt voor een schaduwrijke tuin. Hier zul je planten in moeten zetten die goed kunnen overleven zonder veel zon. Kijk goed naar de informatie die bij de planten en bloemen hangt. Bij twijfel kun je dit het best even navragen!

Stap 2: De waarde van jouw aarde

Aarde

Niet iedere grond is hetzelfde. Jouw grond kan zelfs al verschillen met die van je buurman! Een belangrijke eigenschap van grond is de pH-waarde. Dit is de zuurgraad van de grond. Het is belangrijk om de pH-waarde te weten voordat je de juiste planten voor jouw tuin gaat kiezen. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee! De pH-waarde kun je gemakkelijk meten met een pH-bodemtest. Deze tests zijn te koop bij verschillende tuincentra en zijn makkelijk te gebruiken. Binnen no time ben jij een kenner van je eigen grond!

Wat zegt zo'n pH-waarde eigenlijk en wat betekent het voor je tuin? De pH-waarde wordt aangegeven tussen de 1 en 14. Des te lager het cijfer, des te zuurder de grond. Het verschilt per plantensoort of ze goed gedijen in een zure of juist minder zure grond. Een neutrale grond heeft een pH-waarde van rond de 7. Maar wat als de pH-waarde lager of juist hoger is?
Wanneer je pH-waarde onder de 7 is, is er sprake van een zure grond. Je kunt, wanneer nodig, de zuurtegraad verhogen door kalk over de grond te strooien. Wanneer er sprake is van een hoge pH-waarde is deze helaas lastig te verlagen. Wat je in dit geval het beste kunt doen is planten, bloemen en bomen planten die een minder zure grond niet erg vinden. Gelukkig komt een hoge pH-waarde weinig voor, aangezien grond van zichzelf verzuurt en zo een lagere pH-waarde zal krijgen.

Welke planten voor welke grond?
Heide

Bij tuincentra en op internet kun je altijd even nagaan welke planten van een erg zure of gematigd zure grond houden. Zo zijn er planten die juist houden van een zure grond en waarvoor het niet nodig is om de pH-waarde te verhogen. De rhodondendron, heide, hortensia, camelia en campanula zijn voorbeelden van planten die van een zure grond houden. Voor meer planten die geschikt zijn voor een grond met een lage pH-waarde, klik hier. De meeste planten zullen echter de voorkeur geven aan een neutrale of iets zure grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eenjarige planten, rozen en grassen. Vraag bij twijfel even bij het tuincentrum welke planten geschikt zijn voor de zuurgraad van jouw grond.

Stap 3: Makkelijke planten

Vlinderstruik

Als je je tuin wilt opfleuren is het slim om met makkelijke planten te beginnen. We begrijpen dat je enthousiast wordt nu je weet welke planten er in jouw tuin goed kunnen groeien, maar laten we het stap voor stap opbouwen. Daarom raden we je aan om te beginnen met planten die niet veel zorg nodig hebben om te kunnen floreren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het planten van groenten! Deze groeien lekker snel en zijn prima geschikt voor het oefenen van je vaardigheden als het op tuinieren aankomt. Doordat je snel resultaat ziet weet je of je goed of minder goed bezig bent. Bij sommige andere planten kan het maanden duren voordat je door hebt of je de juiste verzorging hebt toegepast.

En zo snel mogelijk resultaat zien is precies wat je wil, toch? Zo kun je langzaam naar de moeilijkere planten toe werken. Andere gemakkelijke planten die je in het begin kunt proberen te planten zijn voorjaarsbollen en vlinderstruiken.

Stap 4: Plannen maar!

Plannen

Je hebt leuke planten gevonden die passen bij het Nederlandse klimaat, houden van de grondsoort van je tuin en die gemakkelijk te onderhouden zijn. Dan is het nu tijd om ze in de tuin te planten! Wanneer je planten gaat planten, zorg er dan voor dat je van tevoren goed weet met welke planten je te maken hebt. Houdt de plant van zon, of juist niet? Groeit de plant nog veel of blijft hij ongeveer zoals hij is? Zet de plant daar waar hij zich lekker zal voelen. Een zonaanbidder plant je lekker in dat stuk tuin waar altijd de zon schijnt en de wat schuwere plant zet je bij de schutting waar bijna altijd schaduw is. Als planten nog veel zullen groeien, houd dan ruimte rondom de plant vrij. Zo krijgt hij de kans ook daadwerkelijk te groeien tot de prachtplant die hij is!

Het is daarnaast ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de planten. Of met hoe hoog ze nog zullen worden. De kleinere planten vinden het prettig aan de randen van de tuin of aan de voorkant. Hoge planten kun je beter achterin de tuin plaatsen. Zo nemen ze ook geen licht weg van de wat lagere planten en kun je alle planten zo natuurlijk goed zien!

Stap 5: De juiste gereedschappen

tuingereedschap

Om je planten te kunnen planten is het handig om tuingereedschap aan te schaffen. Het hoeven geen ingewikkelde gereedschappen te zijn, vaak voldoen een aantal simpele basis-tuingereedschappen al. Hieronder vind je een lijst met gereedschappen die handig zijn om te hebben wanneer je je tuin onder handen wilt nemen:

  • Tuinhandschoenen: Deze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Let er vooral op dat ze goed passen. Overige eigenschappen die er bij kunnen komen zijn een ruwe binnenkant voor een goede grip, een waterdichte binnenkant en/of een ademende bovenkant. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Of kijk ook eens op Alstu.nl een product review website waar ze ook bijvoorbeeld de beste tuinhandschoenen vergelijken.
  • Schoffel: Handig om onkruid van de wortels af te snijden. Zo kun je het onkruid vervolgens makkelijk verwijderen. Daarnaast wordt de grond zo meteen los gemaakt.
  • Tuinschep: De schep kun je gebruiken om gaten mee in de grond te maken waar je plantjes in wilt zetten. Of je kunt hem gebruiken wanneer je planten wilt verplaatsen of onkruid wilt verwijderen.
  • Tuinslang: Hoe fijn een gieter ook is, als je een grote tuin hebt is een tuinslang wel erg fijn. Zo kun je gemakkelijk de planten voorin én achterin je tuin besproeien zonder dat je steeds opnieuw water hoeft te gaan halen.
  • Snoeischaar: De naam zegt het al: deze schaar gebruik je bij het snoeien. Wanneer je vaste planten in je tuin hebt, zul je er een aantal op een gegeven moment willen snoeien. Een snoeischaar komt hierbij goed van pas. Deze extra sterke en scherpe schaar knipt gemakkelijk door takken heen!
  • Hark: Wanneer je bijvoorbeeld je grond wilt bemesten of om wilt woelen kun je hier een hark voor gebruiken. Zorg er bij deze klusjes wel voor dat je een metalen hark hebt. Er zijn ook plastic harken verkrijgbaar, maar deze werken beter voor het bij elkaar harken van gevallen bladeren in de herfst en winter.

Je kunt deze lijst uitbreiden met zo veel tuingereedschappen als je zou willen, maar voor de basisverzorging van je tuin heb je aan deze gereedschappen meer dan voldoende.

Stap 6: Houd een kalender bij

Kalender bijhouden

Als beginnende tuinier is het soms lastig om goed bij te kunnen houden welk onderhoud je wanneer en bij welke planten moet verrichten. Al heb je misschien gemakkelijke planten, ook deze hebben zorg nodig wanneer de seizoenen veranderen. Houd daarom een plantenkalender waarin je duidelijk opschrijft wat je wanneer moet doen. Dit is een manier om dit goed bij te houden en tegelijkertijd helpt het je om je tuin en groene vingers te verbeteren! De planten- of tuinkalender kun je zelf maken of je kunt een bestaande kalender gebruiken als houvast.

In januari en februari heb je het vaak wat rustiger. In deze maanden groeit er weinig en is het vooral zaak goed in de gaten te houden of er geen planten bevriezen. In de maanden erna beginnen planten weer te bloeien en kun je nieuwe planten planten. In de zomermaanden is het zaak de tuin zomerklaar te maken en goed koel en vochtig te houden. In de herfst en aan het begin van de winter is het alweer tijd voor het winterklaar maken van de tuin. Met een handige tuinkalender weet je zeker dat je geen stappen meer overslaat!

Stap 7: Ga zo door!

Plantje uit de tuin

Je kent nu de basisprincipes van het tuinieren! Belangrijk is dus om te weten welke planten goed tegen het klimaat kunnen en welke goed gedijen in jouw type grond. Vervolgens is het handig om met planten te beginnen die niet veel zorg nodig hebben. Zo kun je je tuin rustig opbouwen, wennen aan het tuinieren en later vanzelf overstappen naar de wat moeilijkere plant.
Wanneer je de planten hebt is het handig om te kijken waar je ze neer gaat zetten. Maak hiervoor een plan en houd rekening met de ruimte die iedere plant nodig heeft. Ook horen grote planten niet de kleine planten te overschaduwen, geef de kleine planten dus de ruimte.

Het is slim om van te voren al het benodigde gereedschap in huis te hebben. In het begin heb je genoeg aan een aantal basisgereedschappen; later kun je altijd nog extra gereedschappen toevoegen. Wanneer alles staat houd je rekening met de tuinkalender en zo onderhoud je alles goed! Ga zo door! Als je je goed aan je tuinkalender houdt en vooral volhoudt, ook als een plant even niet doet wat jij wilt, zul je merken dat je het tuinieren binnen de kortste keren onder de knie krijgt. Ook bij tuinieren geldt: de aanhouder wint!

Heb jij nog tips voor de beginnende tuinier die hier niet tussen staan?
Laat het ons weten in de comments!