Verticale tuinen zien er bijzonder uit en vaak vraag je je af hoe die kunstwerken nu eigenlijk gemaakt worden. Ik zal je alvast een klein geheim verklappen: een verticale tuin zelf maken kun jij ook! Tover jij je schutting om tot een waar plantenparadijs? Of versier je je tuin liever met schilderijen die helemaal gemaakt zijn van vetplanten? Er is voor iedere creatieve geest wel een manier om de verticale tuin vorm te geven. Mocht je toevallig niet zo creatief zijn?

Niet getreurd, hieronder vind je ten eerste een stappenplan dat je bij iedere verticale tuin na kunt lopen om te zorgen dat je geen belangrijke elementen over het hoofd ziet. Vervolgens geef ik negen voorbeelden van verticale tuinen met daarbij een link naar het stappenplan van de desbetreffende tuin. Tot slot nog even wegdromen bij prachtige verticale tuinen die je stoutste dromen zullen overtreffen!

Handig stappenplan voor iedere verticale tuin

Dit stappenplan is te gebruiken voor iedere verticale tuin, of je nu een ladder maakt voor je kruiden of een gehele muur van planten toevoegt aan je tuin. Om je op weg te helpen kan je ook eens denken aan een verticale tuin mat als basis voor je verticale tuin.

Stap 1: Kies het type tuin

Type tuin

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je verticale tuin vorm te geven. Iedere manier vraagt weer om een andere aanpak. Het is daarom handig om van tevoren vast te stellen welke soort verticale tuin je wilt maken en na te denken over wat er bij deze tuin allemaal komt kijken. De verschillende tuinen lopen uiteen: van het hangen van meerdere bloembakken aan je schutting tot het gebruik maken van pallets en complete irrigatiesystemen.

Stap 2: Denk na over de plaats

Een verticale tuin kan in principe op iedere plek in de tuin gecreëerd worden. Let er echter wel op of het type tuin dat je in je hoofd hebt ook past op de plek die je in gedachten hebt. Houd hierbij bijvoorbeeld rekening met het gewicht van de tuin. Dit geldt voornamelijk voor de verticale tuinen die je op kunt hangen. Het zou zonde zijn als de hele schutting ineens naar beneden komt zetten, terwijl er een paar meter verderop een prachtige betonnen muur staat die je had kunnen gebruiken.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met de soort plant die je kiest. In de volgende stap lees je hier meer over, maar kijk nu alvast of de verticale tuin op een plaats moet komen waar veel of juist weinig zon staat.

Stap 3: Kies je planten

Soorten planten

Niet iedere plant zal het naar zijn zin hebben in de verticale tuin. Dit heeft vooral te maken met de flexibiliteit van de plant, en dan heb ik het echt over de ‘lenigheid' van de bladeren en stelen. Wanneer een plant flexibeler is, zoals een kruid of een varen, kunnen deze gemakkelijker meevormen met de verticale tuin.

Daarnaast zijn vetplanten fijne planten voor in een verticale tuin. Dat is omdat deze planten zelf water opslaan en wat minder vaak water nodig hebben. Dit is voordelig bij een verticale tuin omdat het bewateren van de planten een lastige klus kan zijn als je geen irrigatiesysteem hebt.

Stap 4: Match de planten met de omgeving en elkaar

Houd er bij het kiezen van de planten tot slot rekening mee dat je de juiste planten op de juiste locatie zet. Het is hier wel een beetje het verhaal van de kip en het ei. Wat is er eerst? Wanneer je een donkere locatie hebt gekozen, is het verstandig om op zoek te gaan naar planten die het fijn vinden in de schaduw. Wanneer je echter per se die prachtige leuke planten wilt die graag in het zonnetje staan, dan is het weer aan te raden om de tuin op een zonnige plek te plaatsen. Denk goed na over wat zwaarder weegt: de plek of de plant.

Tot slot is het verstandig om dezelfde soorten planten naast elkaar te zetten. Let hierbij vooral op de groeisnelheid van de planten. In de meeste gevallen zullen de planten namelijk dicht bij elkaar staan en kunnen planten die snel groeien de groei van de langzaam groeiende plant in de weg gaan zitten.

Stap 5: Ken de basistechnieken van het potten

Basistechniek potten

Bij maken van jouw ideale verticale tuin is het belangrijk dat je de basistechnieken van het potten onder de knie hebt. Er zijn wat dat betreft twee belangrijke punten om te onthouden:

  1. Gebruik potgrond. Verticale tuinen drogen snel uit, net als gewone aarde in potten. Potgrond houdt het water vast en de pot vochtig.
  2. Plaats planten die weinig water nodig hebben bovenin. Het water loopt van boven naar beneden en de planten bovenin de verticale tuin zullen zodoende sneller zonder water zitten dan de planten onderin de tuin. Zorg er dus voor dat de planten zo verdeeld zijn dat iedere plant genoeg water krijgt op de plek waar hij staat of hangt.

Stap 6: Bereid je goed voor

Het is niet per se nodig, maar het helpt wel als je de planten voor je verticale tuin alvast een paar weken horizontaal laat groeien. Doe dit in een wat grotere pot zodat de wortels wat langer kunnen worden. Wanneer de planten langere wortels hebben, langer dan die ze in de standaard potjes kunnen laten groeien, zullen ze eenmaal in verticale houding beter blijven hangen. Ze hebben immers meer houvast. Wanneer je een verticale tuin in bijvoorbeeld een pallet maakt, kun je deze ook eerst horizontaal laten liggen voor een paar weken voordat je hem verticaal tegen de muur zet of ophangt.

Stap 7: Wel of geen irrigatie?

Irrigatiesysteem

Verticale tuinen hebben over het algemeen meer planten die de aarde moeten delen dan wanneer je een gewone tuin hebt. Dit heeft tot gevolg dat een verticale tuin sneller uit kan drogen, omdat meer planten vocht uit het kleine beetje aarde moeten halen. In sommige gevallen kun je gemakkelijk met je gieter of sproeier bij de planten komen, maar wanneer dit lastig wordt of je er de tijd niet voor hebt, kun je je ook verdiepen in de mogelijkheid om een irrigatiesysteem te nemen. Dit systeem zorgt ervoor dat je planten altijd van genoeg water voorzien zijn.

Tuin bewateringssysteem voor de verticale tuin.

Een voordelig systeem is de Green Arrow Tuin bewateringsset. Dit pakket bestaat uit 71 delen en 15 meter slang en je hebt het al voor €13,50. Je kunt het overigens nog veel gekker maken met automatische besproeiing, maar dat is wat ons betreft eigenlijk niet nodig.

9 verticale tuinen die je gemakkelijk zelf kunt maken

Hieronder vind je negen verschillende manieren om jouw verticale tuin vorm te geven. Bij iedere tuin zul je een link vinden die je naar het stappenplan brengt. Daarmee kun jij deze prachtige tuin zelf maken!

1. Verticale tuin met vetplanten

Verticale tuin vetplanten

Een vetplant (succulent) is een plant die water opslaat in de wortel, stengel en/of het blad. Door deze handige techniek zijn de planten bestand tegen droogte en, handig voor jou, hoeven ze niet continu bewaterd te worden (ongeveer één keer per week). Om deze reden zijn vetplanten ideaal om in de tuin te hebben en het is nog leuker om ze op te hangen!

Op de foto zie je een deel van een lijst waar de planten inhangen. Je krijgt als het ware een schilderij van vetplanten dat je gemakkelijk aan de schutting kunt bevestigen of er simpelweg tegenaan kunt zetten.

Wat jij wilt! Hoe je dit maakt? Dat wordt in de onderstaande video stap voor stap uitgelegd. In dit artikel vind je nog veel meer toepassingen voor vetplantjes (tip!)

De producten die je nodig hebt voor deze verticale tuin zijn: kippengaas, winterharde vetplantjes, potgrond en (sloop)hout of de lijst van een schilderij waar je een bak met aarde achter plaatst.

 

2. Verticale tuin van plastic flessen

Verticale tuin plastic flessen

De laatste jaren wordt het steeds vaker van ons gevraagd: wees milieubewust! Met deze verticale tuin sla je twee vliegen in één klap. Je hebt namelijk én een leuke muur of schutting in je tuin én je hergebruikt plastic flessen. Begin dus alvast met het bewaren van je flessen Spa, CocaCola en IceTea.

Met wat gemakkelijk knipwerk en een paar touwtjes heb je binnen no time die saaie plastic flessen omgetoverd in een zwevende tuin. Hoe je dit zo goed mogelijk aan kunt pakken lees je hier.

3. Verticale tuin in een pallet

Verticale tuin pallet

De pallet is terug van weggeweest, als het op wonen aankomt tenminste. Tafels, bedden, banken en stoelen: je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een vorm van waar ze pallets voor gebruiken. Dit geldt nu ook voor je tuin! Haal het eenvoudige, maar onverwoestbare van de pallet naar buiten en fleur er je tuin mee op!

Om ervoor te zorgen dat de aarde en de planten goed in de pallet blijven zitten, bevestig je hier worteldoek aan. Zo kan het geheel niet verschuiven en kun je het ook nog een gemakkelijk water geven. Zorg er wel voor dat je worteldoek waterdoorlatend is. Wil je ook zo'n vrolijke pallet in je tuin? Zie hier hoe je deze tuin makkelijk zelf kunt maken.

4. Verticale tuin van een schoenenopberger

Foto's: instructables.com

Heb je net schoenen weggedaan en weet je niet wat je met je schoenenopberger aan moet nu hij leeg is? Hang hem buiten op, doe aarde in de verschillende vakken en fleur het geheel op met leuke plantjes. Je kunt een schoenenopberger (zelfs in verschillende kleuren) ook gewoon bestellen, of kiezen voor een mat die speciaal voor verticale tuinen is ontwikkeld.

Een schoenenopberger zoals die op de foto is overigens gemakkelijk te verkrijgen, bijvoorbeeld bij Ikea of bol.com. Deze verticale tuin is overigens prima geschikt voor wie een kruidentuintje wil beginnen en niet wil dat de katten uit de buurt roet in het eten gooien. Hoog en veilig zullen jouw kruiden ongestoord op smaak kunnen komen. Hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees het hier!

5. Verticale tuin met zakken

Verticale tuin zakken

Dit ziet er toch professioneel uit, of niet? Een verticale tuin kun je gemakkelijk maken van zakken. Zorg er wel voor dat de zakken van textiel zijn en milieuvriendelijk. Plastic zakken staan daarnaast ook niet zo mooi als bijvoorbeeld jute. Je kunt de verschillende zakken simpelweg bevestigen, bijvoorbeeld aan de schutting, om ze daarna te vullen met aarde en planten. Verstandig is wel om te testen hoe veel de zak qua gewicht kan hebben. Hoe zorg je ervoor dat je zakken stevig genoeg zijn? Lees hier hoe je de perfecte zak maakt voor jouw verticale tuin.

6. Verticale tuin als muur

Verticale tuin als muur

Je kunt jouw muur of schutting natuurlijk gebruiken om een verticale tuin aan te bevestigen, maar wat als jouw verticale tuin de muur ís? Wanneer je behoefte hebt aan een afscheiding in je tuin of gewoonweg niet beschikt over een goede muur of schutting, dan kun je altijd zelf een ‘muur' maken.

Het frame is gemakkelijk te maken en het leuke is dat je er door middel van de plantenkeuze voor kunt kiezen hoe jouw muur eruit komt te zien. Wil je, net als in de foto hierboven, dat je nog door de muur heen moet kunnen kijken? Of kies je er door middel van hangplanten voor dat het één groen geheel wordt? Kijk eens naar dit voorbeeld en ga aan de slag!

7. Verticale tuin van een dakgoot

Verticale tuin dakgoot
Foto: farmxchange.org

Laten we het een stapje moeilijker maken en een verticale tuin maken die zichzelf ook nog eens van water voorziet. Ideaal, want je kunt zo nooit vergeten de planten water te geven.
Deze verticale tuin is gemaakt van stukken dakgoot en is geschikt voor je groenten, kruiden en vissen! Vissen? Ja, om je planten op deze manier van water te kunnen voorzien heb je een waterreservoir nodig.

Hier kun je gemakkelijk een grote bak voor gebruiken. Wat nou als je in deze bak een mini vijver maakt?

8. Verticale tuin in een ladder

Verticale tuin ladder
Foto: bonnieplants.com

Gemakkelijk en overzichtelijk je sla, basilicum en munt planten? Deze ladder kun je helemaal zelf maken. Op deze manier kun je gemakkelijk vele soorten groenten en kruiden planten, zonder dat ze veel plek in beslag nemen!

Zo kun je wat je kruiden betreft geheel zelfvoorzienend worden in deze tijd (wie had dat nog gedacht!), en daarnaast staat het ook nog eens leuk en fleurt het je tuin op. Zeker wanneer je bijvoorbeeld weinig grond hebt om leuke planten in te kunnen zetten. Hoe je deze ladder maakt wordt aan de hand van een filmpje en een PDF hier uitgelegd.

9. Plantenpotten aan de schutting

Verticale tuin plantenpotten schutting
Foto: shelterness.com

Nu weer even terug naar een wat makkelijkere manier om die saaie schutting eens op te leuken. Je kunt simpele bloempotten kopen bij het tuincentrum en deze in leuke, vrolijke kleurtjes verven.
Wanneer je vele potten bij elkaar hangt, krijg je vanzelf een zomers tafereel in je tuin en zul je spontaan zin krijgen in de zomer!

Handig om te weten: je hoeft hierbij niet lastig in de bloempotten te gaan boren. Hoe je dit doet? Klik hier.

Tot slot even wegdromen bij deze verticale tuinen

Hieronder vind je drie voorbeelden van prachtige en bijzondere verticale tuinen.

1. Phyto Universe, New York

Phyto Universe New York
Foto: Marc Jeanson

Deze tuin is in 2006 door Patrick Blanc gecreëerd en de tuin bevat maar liefst meer dan negenduizend plantensoorten!

2. Privé woning, Brussel

Woning Brussel
Foto: verticalgardenpatrickblanc.com

Patrick Blanc heeft op verzoek dit gehele huis voorzien van een verticale tuin. De enige plaats waar geen tuin te vinden is, is op de grote raampartijen. Dit is nog eens echt tussen het groen leven!

3. FAAP exhibition, Sao Paulo

FAAP exhibition
Foto: verticalgardenpatrickblanc.com

Tijdens een tentoonstelling in Sao Paulo heeft Patrick Blanc deze dromerige binnentuin tentoongesteld.

Heb je zelf wel eens een verticale tuin gemaakt en wil je tips en ervaringen delen?
Of sta je op het punt een verticale tuin te maken en heb je vragen of opmerkingen?
Laat het ons weten in de comments!