Als echte tuinier hoeven wij jou waarschijnlijk niet te vertellen dat insecten erg nuttig kunnen zijn in de tuin. Insecten onderhouden namelijk de natuurlijke balans in de tuin en zorgen ervoor dat jouw planten kunnen floreren. De juiste insecten lokken naar de tuin is dan ook zeker aan te raden!
Eerder schreven we al een artikel over de verschillende nuttige insecten in de tuin. Hier kun je lezen welke insecten nuttig zijn en vooral ook waarom ze nuttig zijn. Wellicht zit hier wat bruikbare informatie voor je bij.
Wanneer je onderstaande tips volgt kan ook jij deze nuttige insecten lokken naar de tuin.

Insecten lokken naar de tuin

Het lokken van insecten naar de tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Toch is het wel aan te bevelen je goed in te lezen over de mogelijkheden om bepaalde insecten naar de tuin te lokken.
Zo heeft ieder insect bijvoorbeeld zijn voorkeur voor bepaalde planten of omstandigheden in zijn leefomgeving.
Door de grote verscheidenheid aan insecten zullen we de tips waarop je ze naar je tuin kunt lokken algemeen benaderen. Alleen voor de vlinders en de bijen maken we een uitzondering. Voor deze insecten zullen we aan het eind van dit artikel specifiek uiteenzetten wat hun wensen zijn.
Dan is het nu tijd voor de algemene tips om insecten naar de tuin te lokken.

Tip 1: Nectar voor de zoetekauw

Zweefvlieg-op-bloem
Wanneer je insecten naar de tuin wilt lokken is dit waarschijnlijk de beste tip: zorg voor nectar in de tuin.
Insecten voeden zich met nectar en zonder deze voedselbron in de tuin is de kans klein dat insecten zich naar jouw tuin zullen begeven. De voorkeur van insecten gaat wat het soort plant betreft uit naar de inheemse soorten. Het is namelijk niet zo dat ieder insect ook iedere plant met nectar zal bezoeken. Het is eigenlijk een gevalletje van wat de boer niet kent dat (vr)eet hij niet.
Daar komt bij dat smaken verschillen, dus een variatie van inheemse planten die nectar leveren is het best. Zo is er in jouw tuin voor ieder wat wils te vinden.
Informeer bij het tuincentrum naar inheemse planten die voor voldoende nectar zorgen om verschillende insecten aan te trekken. Let er bij de koop van inheemse soorten op of deze ook echt inheems zijn. Het is daarbij belangrijk te letten op het land van herkomst. Planten uit een ander land kunnen immers, ondanks dezelfde wetenschappelijke naam, wel degelijk genetisch van elkaar afwijken.
Extra tip: Let bij de keuze ook op de verschillende bloeiperiodes. Je trekt meer insecten naar jouw tuin wanneer de bloemen in je tuin zolang mogelijk bloeien.

Tip 2: Een goed hotel voor de nacht

Insectenhotel
Wat heb je naast eten nog meer nodig om ergens fijn te kunnen verblijven? Juist. Huisvesting!
Insecten lokken naar de tuin werkt goed als er naast eten ook mogelijkheid tot huisvesting is. Dit zorgt ervoor dat insecten niet alleen even langskomen, maar ook langer in jouw tuin zullen blijven.
Ook gebruiken de insecten de huisvesting als nestgelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan nestblokken voor de solitaire bij, maar ook voor oorwormen bestaan er speciale nestkastjes.
De huisvesting kun je in de meeste tuincentra krijgen, maar het is natuurlijk ook heel leuk (en makkelijk) om de huisvesting zelf te maken. Vaak is een oud stuk hout met wat gaten erin al een goed begin voor de huisvesting van verschillende insecten.
Tip: Wat de oorworm betreft doet een oude bloempot ondersteboven aan een touwtje met wat hooi erin al wonderen.

Tip 3: Houd hout in de tuin

Snoeiafval-in-de-tuin
Naast eten en een mogelijkheid om nesten te bouwen, vinden insecten het ook prettig als ze zich ergens terug kunnen trekken. In de openheid zijn ze kwetsbaar dus wat bescherming kan nooit kwaad.
Insecten lokken naar de tuin gaat dus nóg beter als je schuilplaatsen aanlegt. Een schuilplaats kun je gemakkelijk maken door oud hout te bewaren. Dit kunnen houten planken zijn die je overhebt van je laatste klus, maar je kunt ook snoeiafval gebruiken.
Wanneer je het hout opstapelt, is het een heerlijke plek voor insecten om zich te vestigen. Daar komt bij dat je op deze manier ook een schuilplaats hebt gecreëerd voor andere dieren zoals de egel en de salamander.

Tip 4: Laat je gras ongemoeid

Hooiland
Deze tip is niet weggelegd voor hen die graag een strakke en nette tuin willen. Over het algemeen is een strakke en nette tuin sowieso geen fijne plek voor dieren. Zij zijn meer gebaad bij de wat natuurlijke tuin waarin niet al het tuinafval direct wordt opgeruimd.
Dit geldt ook voor jouw mooie gazon. Wanneer je een groot gazon hebt, of het sowieso niet erg vindt als het gras wat langer is, kun je erover denken een gedeelte hiervan om te toveren tot hooiland.
Hooiland ontstaat eigenlijk vanzelf wanneer je het gras niet vaak maait. Door het gras te laten groeien en met rust te laten, zorg je ervoor dat onder andere wantsen en sprinkhanen naar jouw tuin trekken. Zij vinden het hoge gras namelijk een erg fijne plek om zich te vestigen.
Daarnaast zorgt het ongemoeid laten van je gras ervoor dat ook de wilde bloemen een kans krijgen. Deze inheemse soorten zullen floreren in jouw hooiland en zullen op hun beurt weer nieuwe insecten aantrekken.

Tip 5: Vergeet het water niet

Onderwater-in-een-vijver
Mocht je er de ruimte voor hebben, dan is een vijver aanleggen het overwegen waard. Water brengt een bron van leven met zich mee en een vijver in de tuin kan het aantal insecten aanzienlijk vergroten.
Ook trekt een vijver andere dieren aan zoals kikkers, padden en salamanders (mits je geen vissen in de vijver houdt). Hoe je je vijver voor het aantrekken van amfibieën inricht lees je in ons artikel ‘Diervriendelijk Tuinieren: Zo Verwelkom Jij De Dieren In Jouw Tuin‘.

Insecten lokken naar de tuin: de vlinder en bij uitgelicht

Je hebt aan de hand van de vijf tips hierboven kunnen lezen hoe je jouw tuin wat meer in kunt richten voor de verschillende insecten. Deze tips zijn algemene tips die ervoor zorgen dat er een gevarieerde groep aan insecten naar jouw tuin zal trekken.
Van alle insecten zijn er echter twee waar we wat extra aandacht aan besteden. Dit omdat de een niet alleen nuttig, maar toch ook mooi is, de ander omdat deze wel wat hulp kan gebruiken om te overleven. We hebben het hier over de vlinder en de bij.

Vlinders lokken naar de tuin

Dagpauwoog
De vlinder naar je tuin lokken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Van een aantal planten is namelijk algemeen bekend dat zij vlinders aantrekken. De meest bekende plant is waarschijnlijk de vlinderstruik.
Je tuin aantrekkelijk maken voor de vlinder doe je door die planten te planten waar de vlinder dol op is én de planten te planten die de vlinder nodig heeft.
Zo zijn er planten waarvan de vlinder de nectar nodig heeft, maar zijn er ook planten nodig voor de vlinder om zijn eitjes op te leggen. Deze laatste plantensoorten worden ook wel waardplanten genoemd. Het verschilt per vlindersoort welke planten de voorkeur heeft.
Benieuwd naar de verschillende planten voor in jouw tuin? Klik hier voor een lijst met 15 planten die vlinders naar jouw tuin zullen lokken.

Bijen lokken naar de tuin

Bij
Het lokken van bijen is niet alleen nuttig voor jouw tuin, maar je helpt de bij ook door jouw tuin aantrekkelijk te maken. De bij heeft het de laatste jaren lastig en wordt in sommige delen van de wereld zelfs met uitsterven bedreigd.
Om zowel de bij als jouw tuin te helpen, kun je verschillende elementen aan jouw tuin toevoegen. Vooral de solitaire bij, de bij die niet in een kolonie leeft, heeft het lastig. Deze bij is sterk afhankelijk van specifieke planten die steeds meer verdwijnen.
Het planten van drachtplanten helpt de solitaire bij in zijn voedselvoorziening. Ook het maken van een zogenaamd bijenhotel kan deze harde werker weer op weg helpen.

Samenvatting

Insecten lokken naar de tuin kan, zoals je hebt kunnen lezen, op verschillende manieren. Zo zijn er een aantal elementen die je toe kunt voegen aan de tuin waardoor de verschillende insecten zich snel thuis zullen voelen.
Eigenlijk is de allereerste stap het niet te netjes houden van je tuin. Laat afgevallen blad en takjes eens liggen. Insecten gedijen het beste in een beetje ‘rommel'. Zo is het goed om snoeiafval in een hoek in de tuin te leggen waar de insecten in kunnen leven.
Ook speciale huisvesting voor insecten en het planten van voldoende voedsel zijn cruciaal wat betreft het aantrekken van insecten. Onder andere het niet maaien van een gedeelte van een gazon en dit omtoveren tot hooiland is een manier om van jouw tuin een insectenparadijs te maken.
Tot slot hebben we je laten zien welke elementen voor een vlinder en een bij belangrijk zijn. Bij een vlinder is het belangrijk zowel nectarrijke planten in de tuin te zetten als waardplanten waar ze hun eitjes op kunnen leggen.
Ook voor bijen geldt dat zowel een voedselbron als huisvesting belangrijk zijn, wil je ze thuis laten voelen in jouw tuin. Daar komt bij dat de bij het in de vrije natuur niet altijd makkelijk heeft. Zo zorg je er niet alleen voor dat de bij jou helpt, maar kun jij ervoor zorgen dat de bijenpopulatie beschermd blijft.

Insecten lokken naar de tuin, hoe pak jij dat aan?
Laat het ons weten in de comments hieronder!