Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Home » Snoeien » Azalea Snoeien (Wanneer & Hoe)
Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.

#BLG Snoeikalender

De Azalea snoeien betekent dat je jaar in, jaar uit van deze prachtige plant kunt genieten. De Azalea maakt deel uit van de Rhododendron-familie en is en ideale tuinplant voor wie van sterke planten met mooie bloemen houdt. Wanneer je de Azalea in maart een plek geeft in de tuin, kun je al in mei genieten van de meest prachtige bloemen. De plant is verkrijgbaar in verschillende verschijningen: de piramidevorm, als struik, op stam of als miniplant. Daarnaast zijn ook de bloemen zeer gevarieerd; niet alleen in kleur, maar ook in enkel- of dubbelvorm. Deze veelzijdige plant is winterhard en staat bij voorkeur in de vochtige grond in halfschaduw.

Interesse in het kopen van de Azalea? Of Snoeigereedschap nodig?

Hoe moet je de Azalea snoeien?

Om zo lang mogelijk te genieten van de prachtige bloemen die de Azalea laat zien, is het belangrijk om niet al te vroeg te gaan snoeien. De Azalea snoeien gaat als volgt: om de plant compact te houden, kun je vaak al zien welke lijn je daarvoor moet aanhouden. In de meeste gevallen steken er namelijk scheuten uit die boven deze lijn uitsteken. Deze scheuten kun je met een goede schaar wegknippen. Knip de scheut iets dieper terug dan de rest. Dit doe je zodat de plant weer uit kan lopen vanaf waar je hem knipt. Vanaf dit punt groeien er in het volgende voorjaar weer knoppen.

Ga je de Azalea snoeien? Let hierop!

Wil je juist dat de struik nog groter groeit? Dan knip je de uitgelopen bloemtakken wel iets korter, maar wel zodat er nog twijgjes te zien zijn. De rest van de plant zal ook verder groeien en zo wordt de bol ook een stuk groter. Let wel op het snijden van oudere bloemtakken. Deze zullen niet meer uitlopen, en hierdoor is het handiger om het knippen te beperken tot een enkel zijtakje.

0
Moeilijkheidsgraag (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
#Azaela Snoeiers Geholpen (2018)
azalea snoeienDe Azalea snoeien na de bloei

Wanneer moet je de Azalea snoeien? Om zoveel mogelijk profijt te hebben van deze plant is het aan te raden om hem na de bloei te snoeien. Het einde van de bloeiperiode valt ongeveer vanaf eind juni tot eind juli en in deze tijd kun je de Azalea snoeien. Dit is niet altijd nodig en je kunt dan ook zelf bepalen of dit nodig is. Let goed op met het snoeien, want wanneer je dit te laat doet zul je de nieuwe knoppen per ongeluk afknippen. En wanneer je deze knoppen snoeit zullen ze pas de volgende zomer weer nieuwe knoppen produceren. Je kunt ook alleen de dode bloemen of takken weghalen, en ook dan zal de Azalea er weer prachtig bij staan.

Verschillende Azalea’s snoeien

Azalea’s zijn in twee hoofdklassen beschikbaar: de Amerikaanse Azalea en de Aziatische Azalea. Over het algemeen is een Azalea snoeien geen tijdrovende taak, maar toch is het aan te raden om dit hoe dan ook één keer per jaar te doen. Hieronder lees je welke soort Azalea’s er zijn en wat het snoeiproces precies inhoudt.

PlantsoortKenmerkenSnoeien
Amerikaanse AzaleaGroeien als ranken.Hoeven niet gesnoeid te worden.
Aziatische Azalea : KurumeWorden niet groter dan 1,2 meter en vragen weinig onderhoud.Moet één keer in het jaar gesnoeid worden.
Aziatische Azalea: Zuid-IndischWorden groot en groeien erg hoog.Moet één of meer keer in het jaar gesnoeid worden.

Bruikbare adviezen voor het snoeien

De Azalea snoeien doe je niet later dan drie weken nadat de bloemen afgestorven zijn. Dit doe je om te voorkomen dat je nieuwe bloemknoppen onbedoeld verwijdert. Ben je vergeten te snoeien? Dit geeft niet, je kunt dan het beste tot volgend jaar wachten. Gebruik geen elektrische apparaten om de struik te snoeien, omdat je in dit geval kleine twijgjes in je Azalea krijgt. Kies daarom altijd voor een handmatige snoeischaar.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Azalea raden wij het volgende snoei gereedschap en accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap en snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Azalea Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Azalea:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

5 tips voor de Tuinvogeltelling

23-12-2019|0 Comments

5 tips voor de Tuinvogeltelling Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag [...]

  • duurzaam hout

Duurzaam Hout Kopen: Zo Werkt Het!

18-12-2019|0 Comments

Wil jij bij het bouwen van jouw nieuwe blokhut rekening houden met het milieu? En zorgen dat het duurzame hout dat je hiervoor gebruikt zoveel mogelijk impact heeft op de [...]

  • stoofpot-in-pan

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten

02-12-2019|0 Comments

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten voor bijvoorbeeld bij kerst Wist je dat stoofpotten al sinds de Oudheid worden gemaakt? De Romeinen waren er fan van, en sinds die tijd is stoven overal [...]