Hoe en wanneer moet je de bamboe snoeien die in de tuin staat? De bamboe, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Bambusoideae, is een mooie maar vooral sterke plant die ook in de winter mooi groen blijft. Er zijn verschillende soorten bamboeplanten en de soorten die het meest in de tuin voorkomen zijn de woekerende bamboe en de niet-woekerende Fargesia. De woekerende bamboesoort groeit enorm snel en heeft lange, dikke stengels met bovenin het groen. De Fargesia is een niet-woekerende bamboesoort die ongeveer twee tot drie meter hoog wordt. Ook deze soort kan lekker zijn gang gaan in de tuin en zo een wild maar sfeervol effect geven.

Interesse in het kopen van Bamboe? Of Snoeigereedschap nodig?

Verschillende populaire bamboe soorten:

 • Phyllostachys aureosulcata f. spectabilis ( kan enorm woekeren / flink snoeiwerk )
 • Phyllostachys nigra  ( kan woekeren / flink snoeiwerk )
 • Pseudosasa japonica ( kan enorm woekeren / flink snoeiwerk )
 • Fargesia Jiuzhaigou 1
 • Fargesia robusta
 • Pleioblastus

Zó moet je een bamboe snoeien

Hoe moet je een bamboe snoeien? Ieder jaar ontstaan er lange, nieuwe scheuten die vanaf de wortel omhoog groeien. Ze groeien hoog boven de rest van de bamboe uit en elk jaar worden deze nieuwe scheuten weer langer. Zo kun je dus zelf bepalen hoe hoog je de bamboestruik wilt hebben. Om de struik op dezelfde hoogte te houden, gebruik je een heggenschaar. Hiermee snoei je de scheuten die omhoog groeien met snelle en lange halen. Dit doe je zowel aan de bovenkant als aan de zijkant van de struik. Na het snoeien ziet de struik er weer strak uit.

0
Moeilijkheidsgraag (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
Bamboe Snoeiers Geholpen (2018)
bamboe snoeien

Maak je bamboestruik jong en compact

Waarom zou je een bamboe snoeien? Dit kan om verschillende redenen:

 • Structuur aanbrengen: wanneer je een bepaalde vorm in de bamboe wilt hebben of wanneer je hem juist op de goede hoogte wilt houden is het zeker aan te raden om de plant eens in de zoveel tijd te snoeien.
 • De plant verjongen: de bamboe snoeien betekent dat de vorming van nieuwe scheuten wordt gestimuleerd. Wanneer je oude stengels af en toe wegsnoeit gaat de struik zichzelf dus verjongen.
 • Sfeer creëeren: wanneer de stengels van een bamboe mooi uitkomen krijgt je tuin als vanzelf een mooie sfeer. Af en toe snoeien kan hier dus enorm aan bijdragen.

Bamboe snoeien: het hele jaar door

Er zit geen vaste tijd aan het snoeien van de bamboe. Het kan dus het hele jaar door, ook in de winter, wanneer er stengels uitgroeien of als je hem gewoon even wilt fatsoeneren. Wanneer je de plant wilt verjongen is het aan te raden om in de zomer te snoeien. Hiermee stimuleer je de groei van nieuwe scheuten. Ook kun je vanaf oktober tot januari de bamboe snoeien. De aanmaak van de nieuwe scheuten ligt dan stil en deze zijn genoeg uitgehard, zodat je ze geen schade toe kunt brengen.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Bamoestruik raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

Bamboe Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

 • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
 • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

 • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

bamboe

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.