Bessen snoeien moet regelmatig om zo een goede opbrengst te creëren, maar ook om de struik in toom te houden. Je kunt bessen in verschillende categorieën plaatsen. De blauwe bes, ook wel Vaccinium corymbosum genoemd, de zwarte bes, ook wel de Ribes nigrum genoemd, de aalbes, ook wel rode bes of Ribes rubrum genoemd en de witte bes, ook bekend als de Ribes rubrum ‘White Grape’. Al deze verschillende bessen moeten op soortgelijke wijze gesnoeid worden. Je kunt de bessen gebruiken als decoratie in je tuin, maar ze zijn ook lekker om op te eten!

Interesse in het kopen van de bessen plant? Of Snoeigereedschap nodig?

Relevante Soorten Bessen: 

  • Trosbosbes (Vaccinium corymbosum)
  • Cranberry (Vaccinium macrocarpon) of Grote veenbes
  • Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus)
  • Kleine veenbes (Vaccinium oxycoccus)
  • Rijsbes (Vaccinium uliginosum)
  • Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea)

Verschillende soorten bessen snoeien

Bessen snoeien is een belangrijke taak, want dit beïnvloedt niet alleen de hoeveelheid van de bessen, maar ook de grootte en de frequentie van het oogsten. Het verschilt per bes hoe je hem moet snoeien. Zo zijn de rode en witte bes, beter bekend als aalbes, vrijwel hetzelfde in de verzorging. Hoe beter je de struik in het eerste jaar snoeit, hoe langer je er de komende jaren van kunt profiteren. Knip de scheuten na het planten terug tot 25 centimeter. Halveer deze weer aan het einde van het eerste jaar. Snoei ze vervolgens de volgende jaren op gewenste hoogte. De blauwe bes heeft zon nodig om vrucht te dragen, dus moet er voor zorgen dat je bij het snoeien licht en lucht creëert tot in de kern van de struik.

bessen_snoeien

Bessen snoeien? Let hier goed op

Wil je de bessenstruik mooi compact houden? Dan kun je de uitgebloeide takken in het voorjaar snoeien tot op een gezond zijtakje. Dit kun je het beste na de oogst doen, zodat je beter overzicht hebt en zodat je geen vruchten of gezonde takken verwijdert. Bij de zwarte bes wordt er bij voorkeur gesnoeid na de bladval. Met behulp van het bladgroen produceert de struik voedingssuikers. Deze worden in de takken opgeslagen voor de bladval, en wanneer je ze hierna snoeit zullen de takken krachtiger en dikker worden, maar ook meer vrucht dragen. Let hier dus goed op bij het bessen snoeien.

De bessen snoeien: verschillende periodes

Wanneer moet je de verschillende bessen snoeien? Het komt bijna op hetzelfde neer, maar toch hebben deze meest voorkomende bessoorten een verschillende benaderingswijze. Om een handig overzicht te hebben vind je in onderstaande tabel de diverse bessoorten, hun snoeiperiode en de wijze waarop je ze moet snoeien:

Bessoort Wanneer snoeien? Hoe snoeien?
Aalbes (rode bes) In het vroege voorjaar Neem de scheuten terug tot zo’n 25 centimeter en halveer ze aan het eind van het eerste jaar.
Witte bes In het vroege voorjaar Neem de scheuten terug tot zo’n 25 centimeter en halveer ze aan het eind van het eerste jaar.
Zwarte bes Tussen november en maart Snoei takken die vrucht hebben gedragen diep weg en verwijder dode takken. Laat lichtgekleurde takken met rust.
Blauwe bes In het voorjaar Knip dode takken maar ook kruisende takken weg. Zorg dat het hart van de struik veel licht en lucht krijgt.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de bessenstruik raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

Bessen Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

bessen

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.