Laurier snoeien: een moeiteloze klus. De laurier, ook bekend als Laurus nobilis, is een plant uit de laurierfamilie. Je kunt deze plant op verschillende manieren toepassen, onder andere als struik, maar ook als haag.

Ook wordt laurier als kruid regelmatig in de keuken gebruikt. De laurier komt uit het oostelijk Middellandse Zeegebied, maar is ook in Nederland verkrijgbaar. De plant is niet winterhard, maar kan goed overleven in de milde winters die ons land kent. De laurier snoeien is een klus die jaarlijks terugkeert, want de plant groeit hard en kan wel een meter per jaar groeien.

Interesse in het kopen van de Laurier? Of Snoeigereedschap nodig?

Laurier snoeien: de haag

Als haag heet de laurier ook wel Prunus Lauroceracus, en op deze manier zie je de plant vaak in Nederland. Hij is dan als haag aangeplant om bijvoorbeeld twee tuinen te verdelen, maar hij kan ook dienen als privacy.

Neem goed de tijd wanneer je de laurierhaag gaat snoeien. Doe dit bijvoorbeeld niet met een heggenschaar, want hierdoor ontstaan er halve bladeren waarvan de uiteinden lelijk bruin kunnen worden. Gebruik een kleine snoeischaar en knip hierbij de lange scheuten weg. Op deze manier blijft de haag vol en kun je het snoeien van de laurier gemakkelijk bijhouden.

De laurier grondig snoeien: dit zijn de gevolgen

De laurier is een groenblijvende plant die snel groeit en dus ook regelmatig bijgeknipt kan worden. Als hij te groot wordt voor jouw tuin of naar je zin, kun je hem grondiger snoeien dan alleen de haag bijknippen.

De plant kun je dan op verschillende plekken kort afknippen, en je zult zien dat de plant heel snel weer bijgroeit vanaf de plekken waar je hem kort snoeit. Het is dus niet verkeerd om eens in de zoveel tijd de haag eens rigoureus te snoeien. Maar dit doe je alleen wanneer de haag de breed of te groot wordt naar je zin.

Waarom je de laurier bijna altijd mag snoeien

De laurier is dus een gunstige plant om in te tuin te hebben. Wanneer moet je de laurier snoeien? Je kunt dit het beste na de winter doen. Wanneer je dit doet is een breed begrip, als dit maar tussen april en oktober gebeurt.

Hoe komt het dat je zo ruim de tijd hebt voor het snoeien van de laurier? Dit is eigenlijk grotendeels omdat de plant zo snel groeit. Je kunt tussendoor (van april tot november) de takken regelmatig goed bijhouden, zodat je laurier er altijd mooi bij staat.

Drie tips voor een mooie laurier

  1. Houd de onderzijde van de haag breder dan de bovenkant. Doordat de bovenkant meer in het zonlicht staat, zullen de takken aan de bovenkant sneller groeien en zo het zonlicht voor de onderkant ontnemen. Door de onderzijde iets breder te houden (nauwelijks zichtbaar) gaat de haag evenredig groeien.
  2. Snoei de bovenste toppen van de laurier terug, wanneer de laurier de juiste hoogte heeft. Zo zal de laurier minder snel in de hoogte gaan groeien.
  3. Groeit de laurier minder vol? Snoei hem dan slechts één keer per jaar, bij voorkeur in juni.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Laurier raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Laurier Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.