De heetste zomer ooit sinds er wordt gemeten? Die vond afgelopen jaar plaats. Feit is dat de zomers op aarde alsmaar warmer worden. De zon laat zich in het warme seizoen vaker zien, wat aan de ene kant prettig is, maar aan de andere kant lastig. De mens heeft immers niet de hele dag UV-straling nodig.

Overmatige UV-straling zorgt voor meer rimpels en kan leiden tot huidziekten. Daarom is het een must om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Hoe kan dat beter dan met een mooi zonnescherm thuis? In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van een zonnescherm en uit welke soorten schermen je kunt kiezen.

Voordelen van een zonnescherm aan je huis

Door de jaren heen zijn er heel wat esthetische zonneschermen op de markt gebracht. Er is inmiddels voor ieder budget wel een mooi zonnescherm te vinden. Klik hier voor een duidelijk overzicht van goedkope zonneschermen. Er zijn nog veel meer voordelen te vinden van een zonnescherm aan je huis. Denk onder andere aan de volgende punten.

Zonneschermen beschermen tegen UV-stralen

Een van de grootste voordelen van een zonnescherm is dat ze je beschermen tegen de zon. Zo weet je meteen waar die naam vandaan komt. De UV-straling die in zonnestralen zit, kan schadelijk zijn voor je huid. Daarbij helpt een zonnescherm om die straling tegen te houden bij ramen, zodat je meubels niet verkleuren.

Betere bescherming tegen hitte met een zonnescherm

Zonnescherm

Wat ook prettig is om te weten, is dat een zonnescherm voor wat verkoeling zorgt op een hete zomerdag. Een zonnescherm blokkeert direct zonlicht en vermindert daarmee de warmte die in je huis binnendringt. Hierdoor blijft je woning koeler, wat meer dan welkom is op een warme dag. Dat scheelt je ook weer energie wanneer je over een airco beschikt.

Zonnescherm voor meer privacy en esthetiek

Een zonnescherm beschikt overigens niet alleen over functionaliteit. Ze voegen ook een esthetische waarde toe aan je huis, helemaal wanneer ze goed passen bij de stijl van je woning. Daarbij is het een prettig idee dat je met een zonnescherm meer privacy kunt creëren. Voorbijgangers of omwonenden hebben minder inkijk in je tuin, op je terras of in je woning.

Verschillende soorten zonneschermen beschikbaar

Kortom: genoeg voordelen te vinden aan een zonnescherm aan je huis. Er zijn verschillende soorten zonneschermen te koop, waarbij er voor iedere smaak altijd wel een mooi scherm te vinden is. Kies bijvoorbeeld voor een effen kleur scherm die je op maat laat maken. Een grijze of een donkergroene kleur past heel goed bij een moderne woning en zelfs bij een groene tuin. Ook kun je kiezen voor een zonnescherm met een printje, zoals strepen. Zo’n design voegt in sommige gevallen net wat meer toe aan een woning dan een effen kleur. Er zijn verschillende motors waar je uit kunt kiezen; deze kun je onder andere bedienen met een afstandsbediening of een schakelaar.

Naast standaard zonneschermen zijn er andere opties om zonnestralen tegen te houden. Denk bijvoorbeeld aan klassieke luifels, die zowel handmatig als elektrisch kunnen worden bediend. Luifels zien er stijlvol uit en zijn ideaal voor zowel ramen als deuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Ook screens zijn een goede vorm van zonwering. Dit soort zonneschermen worden vooral gebruikt bij moderne huizen, omdat ze er zo strak en stijlvol uitzien. Screens zijn perfect voor ramen en glazen wanden. Met een rolluik zit je natuurlijk ook altijd goed als je de warmte en UV-straling tegen wil houden.

Tips bij het kiezen van een passend zonnescherm

Weet je nog niet goed voor wat voor een zonnescherm je wil gaan, maar weet je in ieder geval wel dat je er eentje aan wil schaffen? Met de onderstaande tips en tricks is de zoektocht naar een mooi en betaalbaar zonnescherm iets gemakkelijker:

  • Kijk goed naar de plek waar je een zonnescherm wil plaatsen. Een zonnescherm dat je op je veranda gebruikt is vaak weer anders dan een zonnescherm dat je voor je ramen wil gebruiken. Dit helpt je bij het kiezen van het juiste type zonnescherm.
  • Ga alleen op zoek naar zonneschermen die gemaakt zijn van duurzame materialen. Dit soort materialen zijn namelijk beter bestand tegen weersinvloeden dan niet-duurzame materialen. Een goede keuze is onder andere een zonnescherm van polyester en acryl, zolang het materiaal maar weersbestendig is.
  • Overweeg de verschillende soorten bedieningsopties. Je kunt kiezen uit een handmatige en een elektrische bediening. Elektrisch biedt het nodige gemak, terwijl een handmatige bediening vaak net wat goedkoper is.
  • Kijk tot slot naar de stijl en de kleur van het zonnescherm. Ga voor een stijl en kleur die past bij de architectuur van je huis en bij je wensen en persoonlijke smaak.