Na een koude en kale winter zijn we in het voorjaar weer toe aan mooie bloemen en vrolijke kleuren in de tuin. Bloembollen planten in het najaar is een manier om al vroeg in het jaar een sprankelende voorjaarstuin te hebben. In dit artikel leer je hoe en wanneer je het beste bloembollen kunt planten en uit welke mooie frisse bloemen en kleuren je de keuze hebt.

Bloembollen planten in het najaar

Bloembollen
Wanneer je bloembollen in het najaar plant kun je zelfs vanaf februari al genieten van vrolijke bloemen in de tuin. Snel afrekenen met die winter en het zomer gevoel alvast tot leven laten komen, wie wil dat nou niet? Toegegeven, je moet even een paar maanden geduld hebben, maar je wordt rijkelijk beloond. Geloof ons maar!

Wat zijn bloembollen precies?

Een bloembol is een ander woord voor bolgewas. Er zijn veel verschillende bolgewassen zoals de ui en de knoflook, maar ook bolgewassen waar bloemen uit groeien, zoals onze Hollandse tulpen. Dit laatste bolgewas wordt ook wel het sierbolgewas genoemd en wordt in ons land veelvuldig gekweekt.

Wanneer kun je het beste bloembollen planten?

Bloembollen planten
Een bolgewas zoals de tulp overwintert in de bol die je al dan niet ondergronds plant. De beste tijd van het jaar om de bloembollen te planten is in oktober en november. Dan is er nog weinig sprake van nachtvorst en kan de bol zich optimaal voorbereiden op de winter. Dit doet hij onder andere door een goed wortelnest te ontwikkelen.
Als de temperatuur vroeg in het jaar al daalt naar zo'n tien graden, is het ook mogelijk de bollen in september te planten. Voor een zachte winter geldt het omgekeerde: als het nog niet vriest en de temperaturen hoog zijn voor de tijd van het jaar, kun je ze ook nog in december planten.
Nog een voordeel van in deze periode planten, is dat er op dit moment van het jaar gaten in je border vallen. Veel planten en bloemen die in de zomermaanden bloeien zullen in het najaar afsterven, dus je hebt voldoende ruimte om de bloembol te kunnen planten. Wanneer de bloembollen uitkomen, verschilt per soort. Sneeuwklokjes komen bijvoorbeeld al in februari te voorschijn, terwijl de geluksklaver tot juli op zich laat wachten. De verschillende bloembollen bespreken we verderop in dit artikel.

Hoe plant je een bloembol?

Bloembollen planten 2
Het planten van bloembollen is gelukkig geen ingewikkelde klus, maar er zijn wel een aantal regeltjes waar je je aan moet houden voor de mooiste bloemen in het voorjaar.
Zo is het belangrijk de bol zo te plaatsen dat het puntje omhoog wijst en het gedeelte met de wortels naar beneden. Vanuit het puntje zal in het voorjaar namelijk de bloem groeien. Wanneer je de bollen verkeerd om plant, zullen ze niet uitkomen.
Voor iedere bloembol geldt weer een andere diepte. Handig is dat dit op iedere verpakking keurig staat aangegeven. Houd je aan de aanwijzingen op de verpakking, dan kan er niets misgaan! Voor de afstand tussen de bollen houd ongeveer twee keer de dikte van de bol aan. Grote bollen zullen dus wat verder uit elkaar moeten staan dan kleinere bollen. Mocht de diepte niet op de verpakking staan, plant een grote bloembol (vijf centimeter en groter) dan ongeveer vijftien centimeter diep. Kleinere bollen (tweeënhalve tot vijf centimeter groot) plant je zo'n zeven tot tien centimeter diep.
Je hoeft de bollen alleen water te geven in tijden van grote droogte. Over het algemeen hebben ze namelijk voldoende aan het vocht uit de grond.

Bloembollen planten in bloembakken

bloembollen planten in bloembakken
Terwijl veel bloembollen geplant worden in borders, kun je deze natuurlijk ook in bloembakken planten! Zo krijg je vrolijke bakken die je ook in een kleine tuin of op een balkon kwijt kunt. Op die manier kan iedereen in het voorjaar van deze leuke bloemen genieten.
Zorg er bij het planten van bloembollen in bloembakken wel voor dat je niet te veel bollen plant. Houd de afstanden aan die hierboven zijn aangegeven, anders loop je de kans dat de bollen elkaar in de bak gaan verdringen.
Als de bollen beginnen te groeien, kun je ze ook iets hoger in de bak zetten. Dan graaf je ze dus niet helemaal in. Dit kan echter wel alleen wanneer je de bloembak binnenshuis plaatst, anders wordt de bol beschadigd door de kou van buiten. Je ziet deze manier van planten vaak bij bloembollen die je in het voorjaar in een potje in de winkel kunt kopen. Er kunnen dan ook meerdere bloembollen dicht bij elkaar gezet worden.

Verschillende soorten bloembollen

Er zijn veel verschillende soorten bloembollen die je kunt planten. Hieronder kun je wat extra informatie lezen over de meest geplante bloembollen. Zo kun je gelijk kijken of je nog op tijd bent met planten en wanneer ze zullen bloeien.

1. De tulp (Tulipa)

Tulpen
Onze eigen tulp is altijd leuk om in de tuin te planten voor het voorjaar. Nederlandser kan het bijna niet! Hoewel we de tulp als onze nationale trots zien, is deze bloem eigenlijk Turks van oorsprong. Toch is de tulp vandaag de dag onlosmakelijk met Nederland verbonden, en dat vinden wij helemaal niet erg!
De bekendheid van de Nederlandse tulp is onder andere gegroeid doordat wij van die prachtige tulpenvelden hebben. Daarnaast is Nederland één van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen. En dan zijn er natuurlijk nog die miljoenen tulpen in de Keukenhof, die er iedere lente zo mooi bij staan en die veel toeristen trekken.
De tulpenbollen hebben een koude winter nodig voordat ze kunnen bloeien. De beste tijd om ze te planten is in oktober of november, net voordat de nachtvorst begint. In april zullen de eerste bloemen bovenkomen, en ze blijven bloeien tot in juni. Tulpen zijn er in veel verschillende kleuren.

2. Het sneeuwklokje (Galanthus nivalis)

Sneeuwklokjes
Voor de echte bloemenliefhebber is er het sneeuwklokje. Dit lieve en kwetsbaar ogende bloemetje komt in februari (en soms zelfs al in januari) tevoorschijn.
Het sneeuwklokje komt in Nederland ook in het wild voor, en kun je tegenkomen in parken, bossen en op grazige plaatsen. Het bloemetje blijft tot maart vrolijk bloeien en is zo een mooie overgangsbloem voor de overige bloembollen, die vooral vanaf april tevoorschijn komen.
De bloembollen van het sneeuwklokje plant je voor november. Als ze uitkomen, weet je dat de lente niet ver weg meer is.

3. Blauwe druifjes (Muscari botryoides)

Blauwe druifjes
De bekende blauwe druifjes komen uit de hyacintenfamilie. Ondanks de naam zijn er van de blauwe druifjes ook witte varianten te verkrijgen. Net als de sneeuwklokjes kun je ook de blauwe druifjes in het wild aantreffen in Nederland. Vooral in graslanden en langs duingebieden hebben ze het reuze naar hun zin. Een enkeling tref je in het bos of in het weiland aan.
Het plantseizoen voor de blauwe druifjes is wat langer dan dat van de voorgaande bloembollen. Ze kunnen namelijk van september tot en met november geplant worden. Het beste is het om te kiezen voor een plek in de volle zon of halfschaduw. Zonder de zon willen ze niet goed groeien. De bloeitijd is van maart tot en met juni.
De blauwe druifjes keren ieder jaar na planting weer terug. Je hebt er dus extra lang plezier van. Houd er wel rekening mee dat de blauwe druifjes snel verwilderen. Wanneer het er te veel worden, kun je er gerust een aantal verwijderen uit de tuin.

4. De krokus (Crocus)

Krokussen
Krokussen zijn prachtige bloemen die je tuin gelijk opfleuren. Let er bij het kopen wel op dat je in dit geval de krokussen voor in de lente aanschaft. Er zijn namelijk ook herfstkrokussen die je tuin in het najaar helemaal opfleuren, maar die je in de lente niet zult zien.
Onze voorjaarsvakantie staat ook wel bekend als de krokusvakantie. Deze vakantie valt eind februari en dit is dan ook de tijd dat de krokussen al vrolijk staan te bloeien. Vanaf januari tot en met april heb je er plezier van. Wanneer de krokussen bloeien is de winter toch echt bijna voorbij en gaan we het fijne lenteweer tegemoet.
Je kunt de krokus het beste planten in september en oktober. Wanneer het weer nog lang zacht blijft, kun je ze eventueel begin november nog planten, maar daarna wordt het al snel te koud voor deze bloembollen om zich goed op te winter te kunnen voorbereiden.

5. De narcis (Narcissus)

Narcissen
De narcis dankt zijn naam aan de Griekse mythologie van Narcissus. In deze mythologie heeft de jongeman Narcissus op een dag een wraakgodin beledigd door haar bruut te verjagen. Als wraak wilde de godin dat Narcissus zou leren hoe het was verliefd te zijn op iemand die je liefde niet beantwoordt. Zo gebeurde het dat Narcissus verliefd werd op zichzelf, toen hij zijn spiegelbeeld in een meertje zag. Hij kon zich niet meer losrukken van zijn eigen spiegelbeeld en bleef net zo lang zitten tot hij overleed. Op de plek waar hij overleed was geen lichaam te vinden, maar een bloem die geel was van binnen met witte bladeren eromheen: onze narcis.
Deze mythologie maakt dat de narcissen een bijzonder verhaal met zich meedragen. De bloemen bloeien in het voorjaar en hebben ook een koude rustperiode nodig om zich te ontwikkelen. Plant narcissen daarom van september tot december en geniet van hun mooie bloei van maart tot en met juni. Ze zijn er in het geel, of met een gele kern met een witte rand.

6. De hyacint (Hyacinthus orientalis)

Hyacinten
De hyacint is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. In Nederland bloeit de hyacint echter ook gemakkelijk van maart tot en met mei. De bollen moeten tussen september en december geplant worden in de tuin.
In Nederland zijn we dol op de hyacint en het is een erg populaire plant, zowel voor in de tuin als binnenshuis zodra het voorjaar in zicht is. Één van de redenen hiervoor is waarschijnlijk dat de plant zo veel verschillende bloemkleuren kent. Ze zijn er van rood tot blauw en van oranje tot paars.
Wanneer je hyancinten plant moet je je van tevoren goed bewust zijn van de geur die ze in de lente gaan verspreiden. Als je niet zo dol bent op de geur, plant er dan niet te veel. De geur kan gemakkelijk die van andere planten in de tuin overstijgen.

7. De iris (Iris)

Irissen
De iris (ook wel lis genoemd) kent veel verschillende soorten en kleuren. Bijzonder aan de bloem is dat deze drie hangende en drie staande bladeren heeft. Niet iedere iris groeit standaard uit een bol, maar ze zijn er ook zeker in bolvorm te krijgen.
Je kunt ze het beste van september tot en met december planten, rekening houdend met de vorst. In mei en juni komen ze boven de grond uit en brengen ze de lente naar je tuin. Irissen die vanuit een bol groeien zijn wat minder hoog dan de irissen op een wortelstok, maar hun bloem is wel groter van formaat.

8. De keizerskroon (Fritillaria imperialis)

Keizerskroon
Je hoeft waarschijnlijk niet lang te raden waar deze plant de naam keizerskroon aan verdiend heeft. De bloemen zijn met zijn zessen bovenaan de stengel te vinden en de bladeren bovenop lijken op een kroon.
Deze bloembollen zijn afwijkend van de andere bollen, aangezien deze een opvallende holte bovenop de bol hebben. Vanuit deze holte groeit uiteindelijk de stengel. De plant kan zo'n 90 tot 120 centimeter hoog worden. Vanaf september tot en met oktober kun je de bollen planten en van april tot en met mei zullen ze prachtig bloeien.
Het enige nadeel van deze plant is dat de bloemen een eigenaardige geur hebben. Ze zouden de geur van een vos hebben en daarmee onder andere mollen afschrikken. Of dit waar is, is niet bewezen, maar een leuk weetje is het zeker!

We weten niet hoe het met jou zit, maar wij hebben al zin gekregen om onze mouwen op te stropen en de bloembollen te gaan planten. Wat een leuk vooruitzicht, die fleurige bloemen in het voorjaar!
Welke bloembollen ga jij planten dit jaar?
Deel je tips in een reactie!