Wist jij dat je de cyclaam ook in de tuin kunt planten?
Zijn bijzondere bladeren en lieflijke bloemen maken van de cyclaam een leuke en geliefde plant. Waar de plant voornamelijk binnen wordt gehouden in de winter, is het echter ook een prima plant voor buiten. Het planten van cyclamen in de tuin zorgt er daarnaast voor dat je in het najaar en in de vroege winter kleur behoudt in de tuin door deze laatbloeier. In dit artikel zullen we je aan de hand van verschillende stappen uitleggen hoe de cyclaam planten in de tuin in zijn werk gaat.

De cyclaam

Roze cyclamen
De cyclaam is een leuke plant die in de koude najaarsmaanden zorgt voor het zonnetje in je tuin. De kleurrijke bloemen en de hartvormige bladeren maken de cyclaam tot een vrolijke en bijzondere plant. Er zijn cyclamen met bloemen in de kleuren wit, roze, rood of paars.

Wist je dat…

… de cyclaam een knolgewas is?
… er op dit moment 23 verschillende soorten cyclamen bestaan?
… de Engelse koningin Elisabeth I cyclamen had opgenomen in haar botanische tuin?
… de cyclaam bij consumptie een sterk laxerend vermogen heeft?
… de plant om deze eigenschap al in de Oudheid gebruikt werd bij problemen met de stoelgang?
… de cyclaam voor de katholieke kerk symbool stond voor het bloeiende hart van Maria?
.. de cyclaam in de achttiende eeuw zijn populariteit verloor en alleen nog terug te vinden was in collecties van verzamelaars?
.. de cyclaam sinds de Romantiek in de negentiende eeuw weer aan populariteit won?

De cyclaam planten in de tuin: de potplant

Cyclamen in pot
Er zijn twee manieren waarop je de cyclaam in de tuin kunt planten. Je kunt er voor kiezen de plant als potplant te planten of juist te gaan voor het planten van de knollen.
Het planten van de potplant is een stuk gemakkelijker en je bent op die manier zeker van de kleur van de bloemen. Daarnaast kan het lastig zijn om knollen in rust aan de groei te krijgen.
Hieronder laten we je aan de hand van 4 stappen eerst zien hoe je de cyclaam als potplant plant. Daarna leggen we voor de liefhebber uit hoe je de knollen van de cyclaam plant.
Let op: Wil je in het najaar van de cyclaam genieten? Let dan bij aanschaf goed op de bloeiperiode van de cyclaam. Deze kan naast de wintermaanden namelijk ook in de zomermaanden liggen.

Stap 1: Het juiste jaargetijde

Om te beginnen is het goed om te weten in welk jaargetijde je het best de cyclaam in de tuin kunt planten.
De beste tijd om je cyclamen te planten is eind augustus tot begin september. In de zomermaanden is de plant in rust en in de winter is het door de vorst niet mogelijk de cyclaam te planten. Wanneer je de planten aan het eind van zomer of het begin van de herfst plant, zullen de prachtige bloemen je tuin aanstaande winter al opfleuren!

Stap 2: Het vinden van de juiste standplaats

Cyclamen onder een boom
Net als bij iedere andere plant is het ook voor cyclaam belangrijk een goede standplaats te vinden. Wanneer de plant niet op de juiste plek staat, zal hij het immers een stuk minder goed doen.
Het is bij het zoeken van een geschikte standplaats belangrijk om de volgende punten te onthouden:

  • De cyclaam kan niet tegen direct zonlicht;
  • De cyclaam houdt niet van natte voeten;
  • De cyclaam houdt van een kalkrijke grond.

Om aan de eerste twee punten te voldoen, kun je de cyclaam het best onder de bescherming van andere struiken of bomen planten.
De bladeren van deze struiken of bomen zorgen in de zomermaanden voor voldoende schaduw. Daarnaast houden de bladeren de meeste regen tegen en voorkom je dat de cyclaam te natte voeten krijgt.
Let op: De cyclaam houdt dan niet van té natte voeten, hij heeft zeker wel behoefte aan water. Het is dus belangrijk dat de plant in goede waterdoorlatende grond staat.
Mocht de grond in jouw tuin niet erg kalkrijk zijn, verbeter dan de grondwaarden zodanig dat de cyclaam zich er thuis zal voelen.

Stap 3: Het planten van de cyclaam

Cyclaam in pot vrouw
Zoals hierboven al aangegeven, maken we in dit artikel gebruik van de cyclaam uit pot. Dit omdat je met deze methode sneller een grotere kans op slagen hebt, dan wanneer je de cyclaam vanuit de knol opkweekt. Extra voordeel is ook dat je precies ziet welke cyclaam je koopt en wat de kleur van de bladeren en bloemen is.
Wanneer je een goede plek hebt gevonden in de tuin, is het tijd om de cyclaam te planten. Als je meerdere cyclamen wilt planten, houd dan ongeveer rekening met een ruimte van twintig centimeter tussen de verschillende cyclamen.
Let er voor en tijdens het planten op dat de plek waar je plant niet té nat is. Heeft het flink geregend de afgelopen dagen? Dan kun je het best nog even wachten met planten.
Geef na het planten wel voldoende water om de plant de mogelijkheid te geven goed te aarden. Blijf echter wel altijd opletten dat de cyclaam niet té natte voeten krijgt. Daarnaast is het verstandig om voor de eerste kou een extra laag compost of mulch op de grond rondom de cyclamen te leggen. Deze laag zal de cyclaam extra beschermen tegen de vorst.

Stap 4: De verdere verzorging

Gieter
De cyclaam planten in de tuin is na de eerste drie stappen eigenlijk al geslaagd! Zoals je hebt kunnen lezen is het planten van de cyclaam niet erg lastig. Het belangrijkst is het vinden van de beste plek om de cyclaam te planten.
Wat de verdere verzorging betreft, is het vooral belangrijk het vocht- en kalkgehalte van de grond in de gaten te houden. Een té vochtige grond zal de cyclaam geen goed doen. Ditzelfde geldt voor een kalkarme grond. Wanneer de cyclaam niet goed bloeit, is het dan ook goed om de pH-waarde van je grond te meten.
Onthoud dat de bladeren van de cyclaam in de zomer zullen afsterven. Je kunt de knollen van de plant echter gewoon laten zitten. Wanneer je deze in de herfst toedekt met een extra laagje humus en voorziet van extra kalk, zullen ze in de wintermaanden weer prachtig bloeien.

De cyclaam planten in de tuin: de knol

De methode hierboven richt zich op het planten van de cyclaam wanneer je deze al in pot gekocht hebt. Het is echter ook mogelijk om de cyclaam vanuit knol op te kweken. Het kan echter lastig zijn om een knol in rust aan de groei te krijgen.
Mocht je dit toch graag willen proberen, volg dan om te beginnen stap 1, 2 en 4 van het stappenplan hierboven. De derde stap zal nu zijn het planten van de knol. Deze plant je op een diepte van 2,5 centimeter met een onderlinge afstand van twintig centimeter.
Het is belangrijk de knollen met de bovenkant naar boven te planten. Dit klinkt gemakkelijk, ware het niet dat het bij de knollen van de cyclaam soms lastig te onderscheiden is wat de boven- en wat de onderkant is.
In de meeste gevallen is de bovenkant van de knol wat ruwer en kent deze meer reliëf dan de onderkant van de knol (deze is zodoende gladder). Mocht je twijfelen, dan kun je ervoor kiezen om de knol schuin in de grond te plaatsen. Als nu onverhoopt de bovenkant naar beneden ligt, heeft de plant tijdens het groeien voldoende kracht om alsnog de goede kant op te groeien.
Tot slot is het bij het planten van de knollen belangrijk de grond van de geplante knollen zo lang mogelijk met rust te laten. Dan hebben de knollen voldoende rust om te groeien.

Korte samenvatting

Cyclamen roze
De cyclaam planten in de tuin kan dus op twee verschillende manieren: vanuit de pot en als knol. Het verschil zit hem voornamelijk in het gemak en het geduld. De cyclaam vanuit pot planten is gemakkelijker én zorgt voor meer kans van slagen.
De twee verschillende manieren zetten we hieronder nogmaals in korte stappen uiteen. Zo heb je puntsgewijs beide plantingsmethoden op een rijtje.

De cyclaam planten in de tuin vanuit pot (puntsgewijs)

  1. Kies het juiste jaargetijde
    • Augustus tot september
  2. Vind de juiste standplaats
    • De cyclaam kan niet tegen direct zonlicht;
    • De cyclaam houdt niet van natte voeten;
    • De cyclaam houdt van kalkrijke grond.
  3. Plant de cyclaam
    • Onderlinge afstand van 20 centimeter;
    • De grond mag niet té nat zijn;
    • Leg een laag compost of mulch rondom de net geplante cyclaam.
  4. Verdere verzorging
    • Houd het vocht en kalkgehalte van de grond in de gaten.

Cyclaam planten in de tuin als knol (puntsgewijs)

  1. Kies het juiste jaargetijde
    • Augustus tot september
  2. Vind de juiste standplaats
    • De cyclaam kan niet tegen direct zonlicht;
    • De cyclaam houdt niet van natte voeten;
    • De cyclaam houdt van kalkrijke grond.
  3. Plant de knol
    • Onderlinge afstand van 20 centimeter;
    • Plant op een diepte van 2,5 centimeter;
    • Plant de knol met de bovenkant naar boven (de bovenkant heeft meer reliëf dan de onderkant);
    • Laat de grond na het planten zo lang mogelijk met rust.
  4. Verdere verzorging
    • Houd het vocht en kalkgehalte van de grond in de gaten.

Ben jij ook zo'n fan van cyclamen en plant je ze ook in de tuin?
Deel jouw ervaringen en tips door een reactie achter te laten onder dit bericht!