Wanneer je een zwembad in de tuin hebt, ben je er waarschijnlijk van op de hoogte dat een zwembad veel onderhoud vergt. Wanneer je dit niet goed bijhoudt bestaat er een kans dat het water helemaal groen wordt. Vooral na de wintermaanden kampen veel zwembadeigenaren met groen zwembadwater. Ons lichaam vindt dat groene water niet zo prettig, dus het is zaak om het water weer in balans te krijgen. Hoe groen zwembadwater helder krijgen in zijn werk gaat, leggen we je in dit artikel stap voor stap uit!

Waarom wordt het water groen?

Voordat we je uit gaan leggen hoe je het groene water kunt bestrijden, is het goed om te weten wat de oorzaak is van het groene water. Zo weet je niet alleen waarom het belangrijk is het zwembad goed te onderhouden, maar ook hoe je het groene water in de toekomst kunt voorkomen. Wanneer het zwembadwater groen is, zul je zien dat ook vaak de bodem en de wanden niet ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. De bodem en de wanden voelen glibberig aan, waardoor het erg onaangenaam is om een duik in het bad te nemen.

Er zijn twee verschillende oorzaken die vaak voorkomen wanneer het water van je zwembad groen is. Dit zijn de volgende twee oorzaken:

1. Algen

Dit is misschien wel de hoofdoorzaak van groen zwembadwater: algen. Er zijn verschillende manieren waardoor algen in het zwembadwater terecht kunnen komen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen doordat jouw zwembad niet goed gedesinfecteerd is. Daarnaast speelt een verkeerde pH-waarde ook een grote rol bij de vorming van algen. Wanneer deze waarde te hoog of te laag is, kan het chloor zijn werk niet goed doen. Dit heeft ook effect op de filters in het bad, wat er in resulteert dat algen de kans om zich snel te verspreiden.

Daarnaast zijn er ook weersomstandigheden die van invloed zijn op algen. Wist jij bijvoorbeeld dat algen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval? De zon is daarom funest voor een zwembad wat niet goed onderhouden is. Daarnaast zorgt ook onweer voor algen in het water.

2. Teveel cyaanzuur

De tweede veroorzaker van groen zwembadwater is een teveel aan cyaanzuur. Dit stofje hoort voor te komen in het zwembadwater, maar wel in een bepaalde mate. Een teveel aan cyaanzuur heeft een nadelig effect op de werking van het chloor, waardoor het water niet (goed) gedesinfecteerd wordt.

Het desinfecteren van het water is ontzettend belangrijk. Denk maar eens aan alles wat er in het water terecht komt. Haren, huidschilfers, zonnebrandcrème… Al deze viezigheid doet het water geen goed en kan op termijn zorgen voor groen zwembadwater.

Groen zwembadwater helder krijgen: dit zijn de 5 stappen

Nu je weet wat de twee meest voorkomende oorzaken zijn, kunnen we ons gaan richten op groen zwembadwater helder krijgen. Je wilt dat het water zo snel mogelijk weer blauw is en dat begrijpen wij helemaal! Tijd om aan de slag te gaan dus.

Groen zwembadwater helder krijgen doe je aan de hand de volgende 5 stappen. Wanneer je al deze stappen doorloopt, weet je zeker dat jij binnen no time weer een duik in het frisse water kunt nemen.

Stap 1: Bepaal de oorzaak

Groen zwembadwater helder krijgen begint met het bepalen van de oorzaak. Wanneer je een probleem op wilt lossen, moet je natuurlijk wel weten waar je moet beginnen. De kans is groot dat het één van de twee oorzaken is die we hierboven hebben toegelicht onder het kopje ‘Waarom wordt het water groen?'. In dit artikel zullen we ons dan ook richten op deze twee problemen.

Je kunt het beste starten met een test die de hoeveelheid cyaanzuur in het water meet. Deze tests zijn te koop bij verschillende (web)winkels die materialen voor je zwembad verkopen. Aan de hand van deze test kun je bepalen of het cyaanzuur te hoog is, of dat er misschien toch algen in het water zitten. De normale waarde van cyaanzuur ligt gemiddeld op 20 tot 35 milligram per liter water. Mocht je hierover twijfelen, kun je ook altijd de verpakking van de test raadplegen.

Stap 2: Controleer de waardes

pH-waarde testen

Nadat je in stap 1 de oorzaak hebt bepaald, weet je nu of er wel of geen algen in het water zitten. Mocht dit wel het geval zijn, dan kun je deze stap absoluut niet overslaan. Het is tijd om de pH-waarde van jouw zwembadwater te controleren. Dit is van groot belang voor het verdere verloop van groen zwembadwater helder krijgen. De informatie over de pH-waarde heb je namelijk nodig in de volgende stap. PH tests bestel je onder meer hier.

Je kunt de pH-waarde eenvoudig controleren door middel van een teststrip. Deze zijn, net als de test uit stap 1, verkrijgbaar bij verschillende (web)winkels die materialen voor je zwembad verkopen. De werking van deze strips is erg eenvoudig. Je haalt de strip door het water heen. Na een tijdje zal de strip verkleuren en kun je op de verpakking zien wat de pH-waarde van jouw zwembadwater is.

De pH-waarde van het water moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Mocht de waarde te hoog of te laag liggen, is het tijd om in actie te komen. Hier gaan we dieper op in bij stap 3.
Mocht uit stap 1 blijken dat er teveel cyaanzuur in het water zit, dan zou je deze stap in principe over kunnen slaan. Toch raden we aan om dit niet te doen.

Nu je toch bezig bent met het onderhoud, kun je beter de pH-waarde ook even meten. Zo weet je zeker dat je bij stap 3 niets overslaat en verklein je de kans dat je in de toekomst weer met groen water zit.

Stap 3: Kom in actie

Chloortablet

Nu je weet waar de problemen zitten, is het tijd om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat het water in jouw zwembad weer helder wordt. Op dit punt zijn er twee richtingen die je op kunt, afhankelijk van welk probleem je op wilt lossen. Het derde punt in deze stap geldt voor beide problemen.

Cyaanzuur

Wanneer je een teveel aan cyaanzuur in het water hebt zitten, is dit vaak op te lossen door het water te verdunnen. Hiervoor zul je een deel van het zwembadwater weg moeten pompen en het zwembad weer aan moeten vullen met water waar geen cyaanzuur inzit. Het water zonder cyaanzuur en het water met cyaanzuur zullen zich met elkaar gaan mengen, wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid cyaanzuur omlaag gaat. Hiervoor kun je gewoon leidingwater gebruiken. (tests hier te koop)

Let op: Wanneer je het zwembad (deels) vult met leidingwater zul je opnieuw de pH-waarde moeten meten. De kans is namelijk groot dat deze waarde nu te hoog of te laag ligt. Hoe je deze waarde weer goed krijgt, kun je hieronder lezen.

pH-waarde op peil houden

Mocht je bij de test gemerkt hebben dat de pH-waarde van het water te hoog of te laag ligt, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. Hiervoor kun je een pH minus of pH plus product gebruiken. Dit is wederom te krijgen bij een retailer in zwembadproducten. Hoe dit product exact werkt, staat beschreven op de verpakking.

Geef het water een chloorshock

Wanneer de waardes van het water weer op orde zijn, is het goed het water nog een chloorshock te geven. Door chloorgranulaat toe te voegen verhoog je voor korte tijd de hoeveelheid chloor in het water. Dit zorgt ervoor dat bacteriën die nog in het water aanwezig zijn gedood worden.

Na het toedienen van een chloorshock kun je het zwembadwater beter even vermijden. Een te hoge chloorwaarde is absoluut niet goed voor onze gezondheid.

Stap 4: Laat de filterpomp draaien

Filterpomp

Nu de waardes van het water weer goed zijn, is het tijd om te controleren of het water echt helemaal schoon is. Dit doe je door de filterpomp (al te koop vanaf 33 euro) continu te laten draaien voor zeker 24 uur. Nadat je dat hebt gedaan, controleer je of de filter schoon is.

Is de filter schoon? Fijn! Dat betekent dat het zwembad vrij is van vuiligheid en dat je klaar bent voor de laatste stap. Mocht je zien dat de filter niet helemaal schoon is, dan is het aan te raden om de verschillende stappen nogmaals te doorlopen. Wanneer er nog algen in het water zitten, zou je op dit punt een anti-alg product aan het water toe kunnen voegen. Dit zorgt ervoor dat de algen die nog in het water zitten volledig gedood worden. Tevens zorgt dit product er ook voor dat er geen nieuwe algen meer kunnen groeien.

Nadat je nogmaals product(en) aan het water hebt toegevoegd, is het goed om de filterpomp wederom 24 uur te laten draaien. Op deze manier blijf je het water controleren, net zolang tot er geen vuiligheid meer in de filter van de pomp zit. Wanneer dat het geval is, is het tijd voor de laatste stap van groen zwembadwater helder krijgen.

Stap 5: Vergeet de nazorg niet

Mensen in het zwembad

Het is gelukt! Jouw zwembadwater is eindelijk helemaal schoon en je kunt weer een duik nemen in het frisse, heldere water. Met de zomer die voor de deur staat wil jij als zwembadeigenaar niet dat het water later dit seizoen weer groen wordt. Een stukje nazorg is dan ook geen overbodige luxe.

In stap 4 noemden we het al even: het gebruik van anti-alg. Om ervoor te zorgen dat jouw zwembadwater de komende tijd algen-vrij blijft, raden we het aan om dit product iedere 5 à 7 dagen toe te voegen aan jouw zwembadwater. Zo weet je zeker dat de algen niet terug zullen komen. Daarnaast is het van belang om regelmatig de pH-waarde van het water te controleren. Een pH-waarde die te hoog of te laag ligt kan vervelende gevolgen hebben. Niet alleen voor het zwembad, ook voor jouw gezondheid. Het op peil houden van de pH-waarde is daarom ontzettend belangrijk.

Als laatste geven we je het advies om het zwembad goed af te dekken wanneer deze niet gebruikt wordt. Bij voorkeur met een lichtdicht dekzeil, zodat de zonnestralen het zwembadwater niet aan kunnen tasten. Ook dit verkleint de kans op algen in jouw zwembadwater en weet je bijna zeker dat jouw zwembad het gehele jaar helder blauw is.

Tip: Wanneer het zwembadwater volgend jaar na de winter er nog gewoon netjes uitziet, is het alsnog belangrijk om het zwembad zomerklaar te maken.

Zoals je kunt lezen is groen zwembadwater helder krijgen niet erg ingewikkeld. Wanneer je de 5 stappen uit dit artikel aanhoudt, weet je zeker dat jouw zwembad helemaal klaar voor gebruik is zodra de eerste zonnestralen zich laten zien. Laat die zomer maar komen!

Groen zwembadwater helder krijgen: heb jij het al eens moeten doen?
Welke methode werkte voor jou het best?

cyaLaat jouw ervaring hieronder achter door een reactie te plaatsen!