Wanneer je een zwembad in de tuin hebt, ben je er waarschijnlijk van op de hoogte dat een zwembad veel onderhoud vergt. Wanneer je dit niet goed bijhoudt bestaat er een kans dat het water helemaal groen wordt. Vooral na de wintermaanden kampen veel zwembadeigenaren met groen zwembadwater. Ons lichaam vindt dat groene water niet zo prettig, dus het is zaak om het water weer in balans te krijgen. Hoe groen zwembadwater helder krijgen in zijn werk gaat, leggen we je in dit artikel stap voor stap uit!
Waarom wordt het water groen?
Voordat we je uit gaan leggen hoe je het groene water kunt bestrijden, is het goed om te weten wat de oorzaak is van het groene water. Zo weet je niet alleen waarom het belangrijk is het zwembad goed te onderhouden, maar ook hoe je het groene water in de toekomst kunt voorkomen. Wanneer het zwembadwater groen is, zul je zien dat ook vaak de bodem en de wanden niet ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. De bodem en de wanden voelen glibberig aan, waardoor het erg onaangenaam is om een duik in het bad te nemen.
Er zijn twee verschillende oorzaken die vaak voorkomen wanneer het water van je zwembad groen is. Dit zijn de volgende twee oorzaken:
1. Algen
Dit is misschien wel de hoofdoorzaak van groen zwembadwater: algen. Er zijn verschillende manieren waardoor algen in het zwembadwater terecht kunnen komen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen doordat jouw zwembad niet goed gedesinfecteerd is. Daarnaast speelt een verkeerde pH-waarde ook een grote rol bij de vorming van algen. Wanneer deze waarde te hoog of te laag is, kan het chloor zijn werk niet goed doen. Dit heeft ook effect op de filters in het bad, wat er in resulteert dat algen de kans om zich snel te verspreiden.
Daarnaast zijn er ook weersomstandigheden die van invloed zijn op algen. Wist jij bijvoorbeeld dat algen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval? De zon is daarom funest voor een zwembad wat niet goed onderhouden is. Daarnaast zorgt ook onweer voor algen in het water.
2. Teveel cyaanzuur
De tweede veroorzaker van groen zwembadwater is een teveel aan cyaanzuur. Dit stofje hoort voor te komen in het zwembadwater, maar wel in een bepaalde mate. Een teveel aan cyaanzuur heeft een nadelig effect op de werking van het chloor, waardoor het water niet (goed) gedesinfecteerd wordt.
Het desinfecteren van het water is ontzettend belangrijk. Denk maar eens aan alles wat er in het water terecht komt. Haren, huidschilfers, zonnebrandcrème… Al deze viezigheid doet het water geen goed en kan op termijn zorgen voor groen zwembadwater.
Groen zwembadwater helder krijgen: dit zijn de 5 stappen
Nu je weet wat de twee meest voorkomende oorzaken zijn, kunnen we ons gaan richten op groen zwembadwater helder krijgen. Je wilt dat het water zo snel mogelijk weer blauw is en dat begrijpen wij helemaal! Tijd om aan de slag te gaan dus.
Groen zwembadwater helder krijgen doe je aan de hand de volgende 5 stappen. Wanneer je al deze stappen doorloopt, weet je zeker dat jij binnen no time weer een duik in het frisse water kunt nemen.
Stap 1: Bepaal de oorzaak
Groen zwembadwater helder krijgen begint met het bepalen van de oorzaak. Wanneer je een probleem op wilt lossen, moet je natuurlijk wel weten waar je moet beginnen. De kans is groot dat het één van de twee oorzaken is die we hierboven hebben toegelicht onder het kopje ‘Waarom wordt het water groen?'. In dit artikel zullen we ons dan ook richten op deze twee problemen.
Je kunt het beste starten met een test die de hoeveelheid cyaanzuur in het water meet. Deze tests zijn te koop bij verschillende (web)winkels die materialen voor je zwembad verkopen. Aan de hand van deze test kun je bepalen of het cyaanzuur te hoog is, of dat er misschien toch algen in het water zitten. De normale waarde van cyaanzuur ligt gemiddeld op 20 tot 35 milligram per liter water. Mocht je hierover twijfelen, kun je ook altijd de verpakking van de test raadplegen.
Stap 2: Controleer de waardes
Nadat je in stap 1 de oorzaak hebt bepaald, weet je nu of er wel of geen algen in het water zitten. Mocht dit wel het geval zijn, dan kun je deze stap absoluut niet overslaan. Het is tijd om de pH-waarde van jouw zwembadwater te controleren. Dit is van groot belang voor het verdere verloop van groen zwembadwater helder krijgen. De informatie over de pH-waarde heb je namelijk nodig in de volgende stap. PH tests bestel je onder meer hier.
Je kunt de pH-waarde eenvoudig controleren door middel van een teststrip. Deze zijn, net als de test uit stap 1, verkrijgbaar bij verschillende (web)winkels die materialen voor je zwembad verkopen. De werking van deze strips is erg eenvoudig. Je haalt de strip door het water heen. Na een tijdje zal de strip verkleuren en kun je op de verpakking zien wat de pH-waarde van jouw zwembadwater is.
De pH-waarde van het water moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Mocht de waarde te hoog of te laag liggen, is het tijd om in actie te komen. Hier gaan we dieper op in bij stap 3.
Mocht uit stap 1 blijken dat er teveel cyaanzuur in het water zit, dan zou je deze stap in principe over kunnen slaan. Toch raden we aan om dit niet te doen.
Nu je toch bezig bent met het onderhoud, kun je beter de pH-waarde ook even meten. Zo weet je zeker dat je bij stap 3 niets overslaat en verklein je de kans dat je in de toekomst weer met groen water zit.
Stap 3: Kom in actie
Nu je weet waar de problemen zitten, is het tijd om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat het water in jouw zwembad weer helder wordt. Op dit punt zijn er twee richtingen die je op kunt, afhankelijk van welk probleem je op wilt lossen. Het derde punt in deze stap geldt voor beide problemen.
Cyaanzuur
Wanneer je een teveel aan cyaanzuur in het water hebt zitten, is dit vaak op te lossen door het water te verdunnen. Hiervoor zul je een deel van het zwembadwater weg moeten pompen en het zwembad weer aan moeten vullen met water waar geen cyaanzuur inzit. Het water zonder cyaanzuur en het water met cyaanzuur zullen zich met elkaar gaan mengen, wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid cyaanzuur omlaag gaat. Hiervoor kun je gewoon leidingwater gebruiken. (tests hier te koop)
Let op: Wanneer je het zwembad (deels) vult met leidingwater zul je opnieuw de pH-waarde moeten meten. De kans is namelijk groot dat deze waarde nu te hoog of te laag ligt. Hoe je deze waarde weer goed krijgt, kun je hieronder lezen.
pH-waarde op peil houden
Mocht je bij de test gemerkt hebben dat de pH-waarde van het water te hoog of te laag ligt, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. Hiervoor kun je een pH minus of pH plus product gebruiken. Dit is wederom te krijgen bij een retailer in zwembadproducten. Hoe dit product exact werkt, staat beschreven op de verpakking.
Geef het water een chloorshock
Wanneer de waardes van het water weer op orde zijn, is het goed het water nog een chloorshock te geven. Door chloorgranulaat toe te voegen verhoog je voor korte tijd de hoeveelheid chloor in het water. Dit zorgt ervoor dat bacteriën die nog in het water aanwezig zijn gedood worden.
Na het toedienen van een chloorshock kun je het zwembadwater beter even vermijden. Een te hoge chloorwaarde is absoluut niet goed voor onze gezondheid.
Stap 4: Laat de filterpomp draaien
Nu de waardes van het water weer goed zijn, is het tijd om te controleren of het water echt helemaal schoon is. Dit doe je door de filterpomp (al te koop vanaf 33 euro) continu te laten draaien voor zeker 24 uur. Nadat je dat hebt gedaan, controleer je of de filter schoon is.
Is de filter schoon? Fijn! Dat betekent dat het zwembad vrij is van vuiligheid en dat je klaar bent voor de laatste stap. Mocht je zien dat de filter niet helemaal schoon is, dan is het aan te raden om de verschillende stappen nogmaals te doorlopen. Wanneer er nog algen in het water zitten, zou je op dit punt een anti-alg product aan het water toe kunnen voegen. Dit zorgt ervoor dat de algen die nog in het water zitten volledig gedood worden. Tevens zorgt dit product er ook voor dat er geen nieuwe algen meer kunnen groeien.
Nadat je nogmaals product(en) aan het water hebt toegevoegd, is het goed om de filterpomp wederom 24 uur te laten draaien. Op deze manier blijf je het water controleren, net zolang tot er geen vuiligheid meer in de filter van de pomp zit. Wanneer dat het geval is, is het tijd voor de laatste stap van groen zwembadwater helder krijgen.
Stap 5: Vergeet de nazorg niet
Het is gelukt! Jouw zwembadwater is eindelijk helemaal schoon en je kunt weer een duik nemen in het frisse, heldere water. Met de zomer die voor de deur staat wil jij als zwembadeigenaar niet dat het water later dit seizoen weer groen wordt. Een stukje nazorg is dan ook geen overbodige luxe.
In stap 4 noemden we het al even: het gebruik van anti-alg. Om ervoor te zorgen dat jouw zwembadwater de komende tijd algen-vrij blijft, raden we het aan om dit product iedere 5 à 7 dagen toe te voegen aan jouw zwembadwater. Zo weet je zeker dat de algen niet terug zullen komen. Daarnaast is het van belang om regelmatig de pH-waarde van het water te controleren. Een pH-waarde die te hoog of te laag ligt kan vervelende gevolgen hebben. Niet alleen voor het zwembad, ook voor jouw gezondheid. Het op peil houden van de pH-waarde is daarom ontzettend belangrijk.
Als laatste geven we je het advies om het zwembad goed af te dekken wanneer deze niet gebruikt wordt. Bij voorkeur met een lichtdicht dekzeil, zodat de zonnestralen het zwembadwater niet aan kunnen tasten. Ook dit verkleint de kans op algen in jouw zwembadwater en weet je bijna zeker dat jouw zwembad het gehele jaar helder blauw is.
Tip: Wanneer het zwembadwater volgend jaar na de winter er nog gewoon netjes uitziet, is het alsnog belangrijk om het zwembad zomerklaar te maken.
Zoals je kunt lezen is groen zwembadwater helder krijgen niet erg ingewikkeld. Wanneer je de 5 stappen uit dit artikel aanhoudt, weet je zeker dat jouw zwembad helemaal klaar voor gebruik is zodra de eerste zonnestralen zich laten zien. Laat die zomer maar komen!
Groen zwembadwater helder krijgen: heb jij het al eens moeten doen?
Welke methode werkte voor jou het best?
cyaLaat jouw ervaring hieronder achter door een reactie te plaatsen!
Dit jaar is een behoorlijk algenrijke zomer geweest. Door de vele weer-omslagen hebben veel mensen te kampen gehad met groen zwembadwater. Gelukkig is dit altijd weer op te lossen. Wij adviseren meestal wel bij kleine opzetbaden om het bad volledig leeg te laten lopen, schoon te maken en opnieuw te vullen. Uiteraard daarna wel goed de waardes in de gaten te houden zodat het niet weer groen word.
Eergisteren mijn zwembad gereinigd gedesinfecteerd en op nieuw gevuld, ph leiding water was te laag met ph+ op 7.4 gebracht voor zover alles ok ,daarna de juiste dosering chloor tabletten toegevoegd en toch 48 uur later alles groen geworden, nog niet in t water geweest?
Raar probeer nu door meer chloor toe te voegen dit alsnog goed te krijgen zo niet einde zwembad voor dit jaar,dit nog nooit meegemaakt in de tien jaar dat ik een zwembad heb.
Al 18 jaar ben ik de poolgirl van ons zwembad. Ik merk dat ik er steeds handiger in word. En oh, wat heb ik een fouten gemaakt! (Te veel chloor, te weinig chloor, groen water, melk water enz.)
Dus hier Mijn gouden tips:
* Niet te snel willen corrigeren, alles heeft tijd nodig dus geduld hebben!
* Ik vertrouw inmiddels op mijn ogen. Soms geeft de meter wat anders aan dan mijn blote oog ziet. Dan wacht ik gewoon nog even af. En meet ik later nog eens. Pas dan onderneem ik actie. Dus ook hier, geduld hebben. Ook corrigeren ph met kleine stapjes. Voor je het weet slaat de meter door de andere kant op.
* Mijn beste aankoop is de robot geweest. Hierdoor komt er minder rommel in de filter. Maar boven al, ik sta niet meer iedere ochtend met mooi weer te stofzuigen. Dat doet de robot nu voor mij. Heerlijk!
* Vlokmiddel gebruiken voor kristalhelder water. Dan geniet je van je werk.
* Mocht je in Frankrijk komen. Ga dan even shoppen bij de Brico of de Carrefour. Daar hebben ze vlokmiddel en chloor ( ook chloortabletten waar vlokmiddel in zit, ideaal) voor hele gunstige prijzen. Er gaan bij ons altijd emmertjes mee naar huis.
* Schakel je kinderen in voor het dagelijks schepnetwerk en blaadjes vegen om het zwembad. Dan kan het ook niet in het zwembad waaien. Hier hangt een schema. Is een kleine moeite maar dan hoeft de poolgirl niet alles te doen.
* Laatste tip: zet een luie stoel bij het zwembad zodat je met een kop koffie kan genieten van je harde werk.
Succes!
Ik heb ook snel last van groene aanslag in mijn zwembad ondanks dat ik deze regelmatig reinig. Wellicht heeft het te maken met de hoeveelheid cyaanzuur. Ik ga het straks meteen even checken. Bedankt voor de tip!
Tip 1 : Wat zit er in pH+ ? Juist ja, natrium carbonaat oftewel gewoon soda. Da’s een stukkie goedkoper in de supermarkt en gebruik ik om de pH op peil te brengen na regen. Want dat is altijd zuur water. Per 24 uur een halve kilo en in de skimmer als de pomp nog zeker een half uur draait om het door het systeem te circuleren.
Tip 2 : In de tuinbouw worden kleine zakjes met kopersulfaat van 12 en / of 19 gram gebruikt in een voedingsoplossing voor planten. Want dat is een sporenelement wat planten in minimale hoeveelheden nodig hebben. Koper werkt fantastisch tegen algen, ik heb tijdens de warmte een watersilo van 100 M3 gehad met algen en draadwier en met een zakje van 19 gram was die na twee dagen schoon ! Kan me niet voorstellen dat een paar gram kopersulfaat in een zwembad schadelijk is voor de gezondheid. Ik zit soms zelf met mijn handen in een sterk geconcentreerde kunstmestbak en da’s alleen maar super om wondjes te desinfecteren. Nooit wat aan over gehouden.
Tip 3 : Geen licht is dodelijk voor algen, dus koop een lichtdicht anti – alg afdekzeil. Ligt ook op onze watersilo van 1600 m3 en 25 meter doorsnee. En dat sinds een algenexplosie drie jaar terug, met verstopte zandfilters als gevolg
Super gouden tip!!!
Thanks Peter!
Mijn zwembad werd ook groen.
Vlokmiddel erin gegooid en 1 nacht laten zakken.
Groen eruit gezogen.
Dit werkt geweldig!
Maar na een paar dagen weer groen.
Ik kreeg nl. de Ph waarde niet op peil
Maar nu ik 1 kg. soda erin heb gegooid, ipv. Ph +, heb ik eindelijk mn Ph op peil.(en idd een stuk goedkoper)
Daarna een flinke chloorshock.
Nu blijft mn zwembad eindelijk blauw.
Ben héél blij!!
Nogmaals, dank je wel voor de gouden tip.?
Groetjes Karin.
Karin pieters: H.Dank. ga kykyn ok men hier Spanje ook kopersulfaat kan kopen. Soda jammer genoeg niet. En probeer het. Saludos A.
In spanje heb je zakken el tigre. Dit is het soda wat er in moet. Nig goedkoper dan in nederland. Werkt peegekt
Graag gedaan Karin,
Vooral met onweersbuien is het oppassen op algen.
Gisteren na noodweer van 80 mm direct chloorshock toegepast en vandaag anti alg erbij.
Deze winter dunne laag water in bad schoon gehouden met een zwart afdekzeil op het winterdrijfzeil.
Zwembad dit voorjaar helemaal leeg gehaald, met de hogedrukreiniger grondig gedaan en gevuld met schoon leidingwater.
Ondanks goede pH en fors in de chloor ( wirlpool / jacuzzi niveau ) zag ik toch nog groene plekjes op de bodem ontstaan.
Dan moet je direct ingrijpen.
Beste, Wanneer moet men of zo nodig een zandfilter verversen?
wat bedoelen jullie met een chloorshock? Hoeveel moet ik er dan in doen?
Ons water is nu ook geel/groen. Volgens de tests is de PH te laag.
Algen test en cyaanzuur test heb ik niet in huis.
Wat kan ik nu het beste doen? Gister de pomp aangezet ongeveer 6 uur en deel 2 uur lang met tuinslang weer bijgevuld.
Ik lees vlokken middel, anti-alg middel, soda? Ik zie dorr de vele tips het overzicht even niet meer….
Hier zelfde probleem en ik kreeg de ph niet omhoog. Inmiddels al iemand een oplossing ???
Ik heb al 3 jaar een zwembad maar het lukt ons gewoon niet om het weer blauw te krijgen. We hebben de PH onder controle maar het blijf nog steeds groen (de PH stijgt atans wel snel). We doen ook regelmatig chloorschock maar het helpt niet we besteden er super veel tijd aan . We weten niet meer wat we moeten doen.
Ik heb al 16 jaar mijn bad met 32 kub water maar dit jaar voor het eerst steeds groen wat moet ik hier aan doen
Veel meer chloor toevoegen. Vandaag genoeg chloor toegevoegd is morgen helder water!!! Blauw is enkel de kleur van je grondzeil.
Heeft iemand van jullie ook toevallig een tip voor bij het gebruik van een zoutwatersysteem? Welk zout raden jullie aan? Ons water is niet groen, we hebben nog een leeg zwembad.
Karin pieters: H.Dank. ga kykyn ok men hier Spanje ook kopersulfaat kan kopen. Soda jammer genoeg niet. En probeer het. Saludos A.
Zeker hebben ze soda in spanje… el tigre
Hier ook nu weer zwembad groen ph 7.2 denk goed chloorshock gedaan pomp staat nu 24 uur re draaien
Hoelang duurt t voor ik resultaat zie of hoe snel moet ik resultaat zien
Ik geb een opzet bad 488 rond 122 hoog ik hoop m nog goed te krijgen nj t weer goed wordt ?♀️
Ik zit met exact hetzelfde probleem als jij Saskia. Ook bad van 488 doornee en 122 hoog. Hoop groene alg op de grond. Wanneer ik met de stofzuiger over de bodem ga wordt het water melkachtig. Chloor en ph op orde maar krijg ondanks de filterpomp de rommel niet weg.
Hoi ook hetzelfde probleem als Wendy en Saskia; na de onweersbuien van eergisteren een algenxplosie in ons opzetbad. Ph goed, chloor goed en ook na een chloorshock geen verbetering. We hebben een resistente superalg denk ik :)
Het vreet ook cartridges voor de pomp (een schone is na twee dagen helemaal verstopt met slierten alg en wier).
Vandaag maar besloten om leeg te pompen en leeg schoon te maken met groene azijn (en dan weer vullen natuurlijk).
Heb opzetzwembad van 3 op 2 en ongeveer 70 diep gevuld met regenwater pomp ligt niet constant aan per kubiek de juiste hoeveelheid chloor en flokmiddel toegevoegd , eerste 2 weken helder water nu helemaal groen , kleeft aan de wanden en dwarrelen op de bodem maar zijn geen slierten ik kan dit niet opnemen heb poolvacum besteld wachttijd 4 weken ik wil in tussentijd een oplossing
We hebben een houten opzet zwembad en nu veel kalk afzet aan de wanden en de bodem. De bodem is ook zeer glad. Heeft iemand een oplossing? Bedankt
Is het zwembad al vol met water? Dan moet je met een doekje onderwater poetsen en wellicht wat chloor in het zwembad doen? Dan zal de gladheid wel afnemen. Als het zwembad niet vol is dan is het makkelijker: Schoonmaken met een sopje met schoonmaakazijn. Ik hoop dat het werkt! Succes!
Zwembad 12 op 6 al 5 jaar christalhelder kunnen krijgen na winter waar er maar 1/3de water inblijft en afgedekt word met een bâche. En voor het eerst andere producten omdat ze deze die ik voorheen nam niet meer leveren en dus zoals steeds gehandeld met anti algen en stofzuigen dan chloor choque en het was beter maar met zwaar onweders en zware regenval was het water plots zwartachtig en dus terug cloorchoque en kijk dit FLUO groene water… Gisteren zvondOxygène produit en ph plus “want deze was te laag” ingedaan en pomp fraais 24u/24 & filter wordt enkele x per dag gereinigd maar wat een gesukkeld terwijl het zwembad anders steeds perfect is
Hier een opzet zwembadje dat groen is maar los stuift van de bodem en niet van dat vieze gladde alg. De ph en chloor ogen goed maar het water blijft lichtgroen. Chloorshock is onzin zegt de verkoper zolang je waardes goedblijft moet het vanzelf goed komen… iemand goude tip? (We hebben een pompje en gebruiken geen zeil).
PH waarde naar 7,2-7,5 brengen, Zeker uw cyaanzuur dat in het water zit testen. Als deze te hoog is gaat uw zwembad ook groen worden omdat uw chloor niet meer desinfecterend werkt. Cyaanzuur te hoog? Dan moet je water toevoegen tot deze op de normale waarde staat . Dan de PH waarde testen en naar ongeveer 7,2 brengen, vlokmiddel er in doen laten filteren om de algen te doden. Daarna als het naar de bodem is gezakt stofzuigen op waste. Anders blaas je uw dode algen terug het zwembad in. Chloorshok doen en uw chloor op ongeveer 1,2 brengen. Dan zou het moeten goed worden.
Door verstrooidheid werd er 4 liter algendoder in het zwembad gegoten . Gevolg blauwig van kleur en schuimend. Is dit te verhelpen ?
Na e paar dagen van alles geprobeerd om groen water in opzet badje van 2x3x0,75 weg te krijgen. Ph goed chloor goed uvc lamp zandfilterpomp met zand extra filter bollen, kortom hopeloos.
Na een hoop lezen en zoeken 250 ml flok middel om 10 uur toegevoegd in de scimmer ( Bsi microfloc besteld bij kabelshop.nl )
En om 12 uur helder water!, pomp laten lopen en op 1400 uur een backwash gedaan, heel veel groen uit de pomp!
Nu kraakhelder water , dus mensen ph en chloor is belangrijk maar vlokmiddel werkt
Goed om te lezen dat het gelukt is. Heb je tussen 10-12 de pomp nog aangezet of uitgehouden?
Aanvulling van mijn eerdere bijdrage van 29 Aug. 2019
Als de wanden en bodem glibberig worden heb je last van biofilm. dat zijn bacterien die met regen mee komen en je water doen verslijmen. Uiteindelijk kan dat tot verstopping van je filter en leidingen leiden.
Dus bestrijden met chloorshock om de eerste klap uit te delen en ook langzaam werkende chloortabletten in de skimmer doen.
En koop teststripjes, meten is weten ! Dan kun je effectief bijsturen.