Ken jij ook iemand die dit jaar de Nijmeegse vierdaagse gaat lopen?
En wil je deze persoon een hart onder de riem steken wanneer hij of zij de laatste kilometers aflegt?
Dan is het zaak om op 21 juli richting Nijmegen te trekken met een flinke bos gladiolen. Nu zou je deze natuurlijk gewoon bij de bloemist kunnen kopen, maar het is natuurlijk nog veel leuker om gladiolen te geven die je zelf gekweekt hebt. Als je in april begint met gladiolen planten in pot, heb je halverwege juli een prachtig boeket bijeen.
Hoe gladiolen planten in pot in zijn werk gaat, gaan we je nu stap voor stap uitleggen. Eerst gaan we je echter iets meer over de gladiool vertellen. Het is natuurlijk wel zo leuk om meer te weten over de plant die je zelf gaat kweken.

De dood of de gladiolen

Rode-gladiool
De gladiool (Gladiolus), ook wel zwaardplant genaamd, dankt zijn naam aan de zwaardvormige bladeren. Er zijn in totaal ongeveer 260 verschillende soorten gladiolen, waarvan er ongeveer 10 in Europa voorkomen.
De gladiool is een echte zomerbloeier en wordt daarom in de lente geplant. Als je de knollen in april of mei plant, bloeien deze van juli tot september. Gladiolen kenmerken zich door hun lange, stevige, rechtopstaande stengel. Aan beide kanten van deze stengel groeien meerdere prachtig gekleurde bloemen. De kleur van een gladiool kan sterk uiteenlopen. Van geel tot rood en van paars tot oranje. Door het kruisen van verschillende soorten zijn er inmiddels zelfs gladiolen met bloemen die meerdere kleuren hebben.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de gladiool geen bloembol, maar een knol. Het verschil tussen beiden is de plek waar het voedsel zit opgeslagen. Bij bloembollen zit het voedsel namelijk opgeslagen in de bladeren onder de grond, terwijl het bij knollen zit opgeslagen in de wortels en stengels.

Overwinning, kracht en trots

Het spreekwoord de dood of de gladiolen zul je ongetwijfeld kennen. Vooral in de sportwereld wordt dit vaak gebruikt. De betekenis van dit spreekwoord stamt nog van de oude Romeinen. Als vermaak werden er in deze tijd gladiatorengevechten georganiseerd waarbij gladiatoren in een arena met elkaar in gevecht gingen. Dit gevecht werd over het algemeen beslist door de dood van één van de gladiatoren. De andere gladiator, de overwinnaar, werd overladen met gladiolen. De bloem staat namelijk symbool voor overwinning, kracht en trots.

Gladiolen planten in pot doe je in 5 simpele stappen

Gladiolen planten in potten lijkt op het eerste gezicht misschien een behoorlijke uitdaging. Aan de schoonheid van de bloemen te zien moet het haast een heel karwei zijn. Niets is echter minder waar. Gladiolen planten in pot is een klus die iedereen met een paar eenvoudige stappen goed af zal gaan.

 Stap 1: De basis moet goed zijn

Bloempotten
Wanneer je planten gaat planten is het altijd belangrijk om met een goede basis te beginnen. Bij gladiolen planten in pot ligt deze basis natuurlijk bij de pot. Hoe deze eruit ziet is afhankelijk van je eigen smaak. Het is echter wel belangrijk dat de plant voldoende ruimte krijgt. Zorg er daarom voor dat de pot diep genoeg is voor de gladiool.
De afstand die je het best aan kunt houden voor het planten van de gladiool, is 7 tot 10 centimeter. De pot moet dus altijd groter zijn. Om jezelf ervan te verzekeren dat de bloempot groot genoeg is, kun je het best een diepte van minimaal 15 centimeter aanhouden.

Stap 2: De waterafvoer van de pot

Zodra je eenmaal een mooie bloempot hebt uitgekozen, is het belangrijk om te controleren of en hoe het water hieruit wegloopt. Knollen houden er namelijk niet van om met hun wortels in te natte grond te staan. Overtollig water moet dus afgevoerd worden. Dit kan bijvoorbeeld via gaten in de onderkant van de pot.
Wil je de ene pot in een andere pot zetten?
Zorg er dan voor dat de binnenste pot hoger staat dan de buitenste pot. Dit kun je eenvoudigweg doen door de binnenste pot op een steen in de buitenste pot te zetten. Het overtollige water heeft zo nog steeds voldoende ruimte om weg te lopen.

Stap 3: Gladiolen planten in pot

Wanneer de basis helemaal goed staat, gaan we verder met waar het nu eigenlijk om draait: het planten van de gladiolen. Om dit te doen vul je de pot eerst met aarde of potgrond. Zorg ervoor dat je tussen de 7 en 10 centimeter onder de rand blijft, zodat je de knollen makkelijk op hun plek kunt leggen.
Let op! Als je knollen koopt in het tuincentrum, zit hier altijd een plantenlabel bij. Hier staat precies op hoe diep de knollen de grond in moeten. Deze waardes kunnen afwijken van de 7 tot 10 centimeter die wij noemen. Hou echter altijd de waardes van het plantenlabel aan.
Als je de bloempot tot de juiste hoogte gevuld hebt met aarde, kun je de knollen van de gladiolen in het zand leggen. Als je meerdere knollen bij elkaar in Ă©Ă©n pot wilt leggen, is het verstandig om een afstand van 10 centimeter aan te houden.
Vul de bloempot vervolgens op met de overige aarde. Hierbij is het belangrijk om de bloempot niet helemaal tot de nok toe te vullen. Je zult de plant immers nog geregeld water moeten geven en eventueel moeten voorzien van bemesting. Dit kan echter alleen als je hier genoeg ruimte voor vrijhoudt.

Stap 4: De standplaats

In principe is het gladiolen planten in pot al klaar. De knollen liggen op de goede positie en zullen zich langzaam maar zeker in de grond gaan nestelen. Om ze hierbij te helpen, is het belangrijk om de bloempot precies op de goede plek in de tuin neer te zetten.
Welke plek dit is?
De plek waar jij waarschijnlijk ook het liefst bent: midden in de zon!  Omdat de meeste gladiolen van oorsprong uit warmere landen komen, werken ze ook in ons land het beste bij warmere temperaturen.

Stap 5: Een steuntje in de rug

Hoewel gladiolen eruit zien als krachtige en stevige planten, kunnen ze tijdens hun groeiperiode wel wat hulp gebruiken. Om te voorkomen dat ze doorbuigen kun je een stokje in de bloempot prikken en de stengel van de gladiool hier losjes aan vast knopen. De gladiool zal nu niet ombuigen terwijl hij groeit.
Tip: Wil je de gladiool in een vaas zetten, verwerken in een boeket of, zoals eerder gezegd, overhandigen aan iemand die de Nijmeegse vierdaagse heeft gelopen? Knip de stengels dan ongeveer 10 centimeter boven de grond af.

De dood van de gladiolen


Aan alles komt een eind en dus ook aan het bloeiseizoen van de gladiolen. Dit zal in de meeste gevallen rond september zijn. Dit wil echter niet zeggen dat je de planten met pot en al weg moet gooien. De knollen van gladiolen kunnen in het nieuwe jaar namelijk weer prima in de grond gezet worden.
Als je dit wilt doen, is het wel belangrijk dat je de knollen op tijd uit de grond haalt en opbergt. Hoe dit rooien in zijn werk gaat, vertellen we je wederom in een overzichtelijk stappenplan.

Stap 1: Het groen verwijderen

Als je dit nog niet gedaan hebt, begint het natuurlijk bij het verwijderen van de dode plant. Zodra deze uitgebloeid is, de bladeren er slap bijhangen en de stengels geel kleuren, kun je deze, net als wanneer je de bloemen in een vaas wilt zetten, op 10 centimeter boven de grond afknippen. Dit groenafval kan op de composthoop.
Let wel op! Gladiolen zijn knollen. Dit wil zeggen dat ze voeding hebben opgeslagen in de stengel. Deze voeding hebben ze echter in de winter nodig om te overleven. Geef de plant daarom de tijd om de voeding uit de stengel te halen en op te slaan in de bol. Je begint dus pas met dit proces wanneer de plant helemaal is afgestorven.

Stap 2: De knollen uitgraven en laten drogen

Knollen-uit-grond-halen
De volgende stap is om de knollen uit te graven. Haal zowel de grote knol als de kleinere knollen uit de grond en verwijder de aarde door deze er voorzichtig af te kloppen. Snijd nu ook de overgebleven stengel van de knol af.
Leg de knollen nu op een warme en droge plek en geef ze een paar weken de tijd om goed op te drogen. Zorg er hierbij voor dat de knollen ook voldoende zuurstof krijgen. Leg ze dus bijvoorbeeld niet onder een dikke stapel handdoeken.

Stap 3: De laatste schoonmaakbeurt

Wanneer de knollen na 2 tot 3 weken zijn opgedroogd, kun je nogmaals de overtollige aarde verwijderen. Dit kun je gemakkelijk met je handen doen, maar je kunt ook een zacht kwastje gebruiken. Let er wel op dat je de schil rondom de knol niet breekt. Deze biedt de knol namelijk bescherming en kan beter blijven zitten.

Stap 4: De knollen opbergen

De laatste stap is om de knollen op te bergen. Dit is in principe niet zo'n moeilijke klus. Mocht je de grote knollen volgend jaar opnieuw in de grond willen stoppen, dan zullen er weer prachtige gladiolen groeien. Ook de kleine knollen kunnen in de grond worden gezet. Deze bloeien het eerste jaar echter nog niet uit tot gladiolen. Het tweede jaar zijn de kleine knollen wel uitgegroeid tot grote knollen en bloeien ze wel uit tot gladiolen.

Dat was eenvoudig toch?
Gladiolen planten in pot is dus helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, het is vrij eenvoudig! Het is daarom een leuke klus om met de kinderen te doen. Helemaal wanneer je de spannende verhalen van de oude Romeinen en de gladiatoren vertelt tijdens het proces.
Heb jij wel eens gladiolen geplant in potten? 
Wat zijn jouw ervaringen hiermee?
Deel het met ons door een reactie te plaatsen onder dit bericht!