Bloemen zijn prachtig en fleuren iedere tuin op. Het is alleen zo jammer dat de meeste bloemen aan het einde van de zomer ophouden met bloeien. Dit zorgt ervoor dat de meeste tuinen er in de herfst kaal bij liggen. Gelukkig zorgen deze herfstbloeiende vaste planten ook in de herfst voor vrolijke bloesems!

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

11 herfstbloeiende vaste planten

Jij wilt toch ook een vrolijke tuin in de herfst? Onderstaande herfstbloeiende vaste planten fleuren jouw tuin tijdens de regenachtige herfstdagen op. Zo houd je de zomer nog even vast!

1. Bergsteentijm (Calamintha nepeta)

Bergsteentijm
De bergsteentijm (Calamintha nepeta) is een vaste plant die relatief onbekend is. Jammer, want het is een prachtige vaste plant. Het kruid ruikt naar een combinatie van munt, tijm en kamfer.
De Calamintha nepeta heeft een lange bloeitijd. Deze loopt namelijk van juli tot en met eind september. Het is dus een plant waarvan je zowel in de zomer als in de herfst van de mooie bloemetjes kunt genieten.
Mocht je de plant in de border willen plaatsen, doe dit dan aan de voorkant of richting het midden. De bergsteentijm wordt namelijk maar zo'n 30 centimeter hoog. Het toevoegen van bergsteentijm aan je border, is trouwens ook goed voor de bijen. Deze dieren zijn dol op de bloemen en je kunt hiermee het tekort aan voedsel voor de bij aanvullen.

Bloeitijd Juli, augustus, september
Bloeikleur Blauw
Standplaats Halfschaduw, zon
Eindhoogte 20 cm – 40 cm

2. Wilde marjolein (Origanum vulgare)

Wilde marjolein
De wilde marjolein (Origanum vulgare) ken je waarschijnlijk wel als oregano. Het is een kruid dat lange tijd wettelijk beschermd was in Nederland. Pas sinds 1 januari 2017 is de wettelijke bescherming opgeheven.
De uiteindelijke hoogte van de plant verschilt per soort. Dit geldt ook voor de kleur van de bloemen. Wel kun je ervan uitgaan dat de bloemen van de wilde marjolein een roze tint hebben.
Het leuke van de wilde marjolein is de bloeiwijze. Kleine bloemetjes die vaak compact bij elkaar staan en bloeien. Het blad kun je daarnaast prima als kruid gebruiken. De bladeren van de wilde marjolein hebben een kruidige, licht zoete smaak.

Bloeitijd Juli, augustus, september
Bloeikleur Verschillende tinten roze
Standplaats Halfschaduw, zon
Eindhoogte 40 cm – 60 cm

3. Herfstanemoon (Anemone x hybrida)

Herfstanemoon
What's in a name? De naam van de herfstanemoon verklapt al dat deze vaste plant een mooie herfstbloeier is. Van oorsprong afkomstig uit China en Japan zijn herfstanemonen sterke planten die snel groeien.
Bijzonder is dat de planten bloeien wanneer de meeste planten in je tuin al uitgebloeid zijn. De herfstanemoon is dan een welkome verrassing. Leuk is dat de anemoon hoog wordt en de bloemen zo vrolijk overal bovenuit steken.
Als de winter mild is, kan de herfstanemoon zijn blad behouden. Zo kun je ook in de winter genieten van de mooie bladeren. Een prachtige combinatie in een border is die van de herfstanemoon en de hortensia.

Bloeitijd Augustus, september, oktober
Bloeikleur Wit, roze
Standplaats Halfschaduw, zon
Eindhoogte 60 cm – 150 cm

4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides)

Lampenpoetsersgras
Een van de sierlijkste herfstbloeiende vaste planten is het lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides). Dit gras heeft tijdens zijn bloei prachtige pluimen waarbij de kleur van groen naar paars verloopt. De pluimen deinen sierlijk mee op de wind.
De opvallende naam, lampenpoetsersgras, heeft de Pennisetum alopecuroides te danken aan zijn vroegere functie. Zo werden de pluimen van het gras gebruikt om de binnenkant van de glazen kap van een olielamp te poetsen.
Ook de Latijnse benaming heeft een speciale betekenis. Zo is Pennisetum afgeleid van de woorden penna en seta welke stoppel betekenen. Alopecuroides betekent vossenstaart en doelt op de mooie pluimen van dit siergras.

Bloeitijd Augustus, september, oktober
Bloeikleur Bruin, paars
Standplaats Halfschaduw, zon
Eindhoogte 50 cm – 100 cm

5. IJzerhard (Verbena bonariensis)

IJzerhard
Deze plant doet denken aan de eerder genoemde wilde marjolein. Ondanks dat beide planten beschikken over kleine paarse bloemetjes, zijn deze herfstbloeiende vaste planten verschillend.
Zo is ijzerhard een van de beste vlinderstruiken. Een mooie plant voor wie van vlinders houdt dus! Ook voor wie graag een natuurlijke tuin heeft, is de Verdena bonariensis een goede keuze.
Ondanks dat ijzerhard een vaste plant is, kan het gebeuren dat de plant tijdens een strenge winter verdwijnt. Maar maak je geen zorgen. IJzerhard is goed in staat zichzelf uit te zaaien. Voor je het weet, steekt de plant in het voorjaar op verrassende plaatsen de kop op!

Bloeitijd Juni, juli, augustus, september, oktober
Bloeikleur Lila, paars
Standplaats Halfschaduw, zon
Eindhoogte 100 cm – 160 cm

6. Zonnehoed (Echinacea purpurea)

Zonnehoed
Van oorsprong afkomstig uit Noord-Amerika, is de zonnehoed niet meer uit de gemiddelde border weg te denken. Of je nu een smalle of brede border hebt, de zonnehoed is een musthave geworden.
Dat deze plant qua populariteit de andere herfstbloeiende vaste planten momenteel ontstijgt, is geen verrassing. Een van de belangrijkste kenmerken is de lange bloeiperiode. Van het begin van de zomer tot ver in de herfst kun je van de bloemen genieten.
Een populaire combinatie in de border is die van de zonnehoed met een mooi siergras. Samen met het lampenpoetsersgras zal deze herfstbloeier je tuin tot ver nadat de bladeren van de bomen zijn gevallen van kleur voorzien.

Bloeitijd Juli, augustus, september
Bloeikleur Wit, lichtroze, purper, purperrood
Standplaats Zon
Eindhoogte 55 cm – 100 cm

7. Hemelsleutel (Sedum spectabile)

Hemelsleutel
Deze prachtige herfstbloeier is familie van de vetplanten. Hemelsleutel komt van nature voor in Eurazië en de cultivars zijn geliefde tuinplanten. Met name door de prachtige kleur en de lange bloeiperiode.
Wist je dat de hemelsleutel in de middeleeuwen als afweerkruid werd gebruikt? De plant zou je beschermen tegen heksen en boze geesten.
Mocht je overigens een wondje hebben, dan kun je het blad van de hemelsleutel goed gebruiken. Pluk een blaadje en breek dit vervolgens door midden. Na het breken komt er een vliesje vrij. Dit vliesje wordt al eeuwen gebruikt om open wonden te behandelen.

Bloeitijd Juli, augustus, september, oktober
Bloeikleur Rood, wit, lila, geel
Standplaats Halfschaduw, zon
Eindhoogte 40 cm – 60 cm

8. Leliegras (Liriope muscari)


Is het je al opgevallen dat de meeste van deze herfstbloeiende vaste planten paarse bloemen hebben? Wij vinden het in ieder geval niet erg. Paars is een prachtige kleur en past helemaal bij de herfst!
Leliegras (Liriope muscari) heeft ook prachtige paarse bloesem en begint pas aan het einde van de zomer echt te bloeien. De bloemen blijven vervolgens tot ver in het najaar aanwezig.
Ondanks wat de naam doet vermoeden, is leliegras geen gras. De plant behoort toe aan de leliefamilie. Leliegras is een mooie, groenblijvende winterharde bodembedekker. Het is leuk om deze plant vooraan in de border te planten.

Bloeitijd Augustus, september, oktober
Bloeikleur Paars
Standplaats Halfschaduw
Eindhoogte 25 cm – 30 cm

9. Pampasgras (Cortaderia)

Pampasgras
Pampasgras is afkomstig van grasvlaktes (pampa's) in Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea. Het pampasgras kent zowel mannelijke als vrouwelijke planten. Over het algemeen zijn het de vrouwelijk planten die we in de tuin hebben staan.
De vrouwelijke planten hebben namelijk iets grotere en meer pluizige pluimen dan hun mannelijke tegenhanger. Het zijn uiteraard de prachtige pluizen waardoor er voor pampasgras in de tuin gekozen wordt.
Bijkomend voordeel is dat pampasgras goed bestand is tegen vorst en wind. Ook wanneer je dicht bij de zee woont kun je gemakkelijk pampasgras houden.

Bloeitijd Augustus, september, oktober
Bloeikleur Wit
Standplaats Zon
Eindhoogte 100 cm – 200 cm

10. Herfstaster (Aster novi-belgii)

Herfstaster2
De herfstaster (Aster novi-belgii) is een soort aster en behoort daarmee tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae).
De herfstaster is afkomstig uit Noord-Amerika en dan specifiek uit het gedeelte dat in de zeventiende eeuw Nieuw-Nederland werd genoemd. De aster staat dan ook wel bekend als de Nieuw-Nederlandse of New Yorkse aster.

Niet alleen jij kunt genieten van de mooie bloemen, ook insecten zijn er dol op. Zo komen er bijen, hommels en vlinders op af. Als je graag meer herfstasters wilt dan je afgelopen seizoen had, dan hoef je niet direct terug naar het tuincentrum. Asters laten zich gemakkelijk scheuren en op die manier vermenigvuldigen.

Bloeitijd September, oktober
Bloeikleur Paars, blauw, roze, wit
Standplaats Zon (eventueel halfschaduw)
Eindhoogte 60 cm – 120 cm

11. Loodkruid (Ceratostigma)

Loodkruid
Ben je op zoek naar een mooi struikje voor in je nieuwe border? Dan is het zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar loodkruid (Ceratostigma).
Dit bijzondere plantje komt in september tot bloei. Tegelijk met de opkomst van de mooie en tere blauwe bloemetjes, verkleuren de bladeren van groen naar rood. Het is een mooi effect om nieuwe bloemen aan een struik te zien die qua blad de herfst al omarmt. Kortom: een echte eyecatcher.
Loodkruid kun je mooi combineren met het eerder genoemde lampenpoetsersgras. Mocht je loodkruid aan je border toevoegen, doe dit dan redelijk vooraan. Het struikje wordt gemiddeld niet veel hoger dan één meter.

Bloeitijd September, oktober
Bloeikleur Blauw
Standplaats Halfschaduw, zon
Eindhoogte 30 cm – 100 cm

Prachtige herfstbloeiende vaste planten laten jouw tuin in de herfst stralen. Je kunt nog net wat langer de zomerse kleuren vasthouden. Van sommige herfstbloeiers kun je zelfs de hele zomer én herfst genieten.

Opvallend is dat de meeste herfstbloeiers paars, roze of blauw zijn. Je kunt hiermee een prachtige paarse herfstborder aanleggen. Houd er wel rekening mee dat deze herfstbloeiende vaste planten gedurende de rest van het jaar hun plekje in jouw border behouden.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Welke herfstbloeiende vaste planten zijn jouw favoriet?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht!