De terrasoverkapping is waarschijnlijk één van de grootste aankopen die je voor de tuin hebt gedaan. Het is dan ook niet gek dat je hier trots op bent en er zo lang mogelijk van wilt genieten. Bij de eerste zonnestralen neem jij de visite mee naar buiten om samen met een goed glas wijn onder de terrasoverkapping lekker te keuvelen over koetjes en kalfjes.

Om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van de lusten en zo min mogelijk te maken te krijgen met de lasten, heb je gekozen voor een kunststof overkapping. Hoewel dit over het algemeen betekent dat er weinig onderhoud nodig is, is de kunststof overkapping schoonmaken toch iets wat zo nu en dan toch echt moet gebeuren. Wat je wel en wat je beter niet kunt doen, gaan we in dit artikel vertellen!

De materiaalkeuze van je terrasoverkapping

Overkapping-met-meerdere-materialen

Het gros van de terrasoverkappingen in Nederland bestaat maar uit een klein aantal materialen. Vaak is het frame van hout of aluminium. De dakplaten zijn over het algemeen vaak van kunststof. Ze kunnen echter ook van glas gemaakt worden. Eventuele wanden zijn meestal ook van glas of kunststof. Waarom er voor glas gekozen wordt moge duidelijk zijn. Maar waarom is kunststof dan ook zo'n favoriet materiaal?

De voorkeur die mensen hebben voor kunststof, ook wel polycarbonaat genoemd, kent een aantal redenen. Ten eerste is kunststof in vergelijking met andere materialen erg licht. Daarnaast is kunststof erg lichtdoorlatend, waardoor je overdag voldoende zicht zult hebben onder je kunststof overkapping. Tot slot is kunststof erg onderhoudsvriendelijk. Het gaat jaren mee zonder dat er veel onderhoud aan gepleegd hoeft te worden.

Dat kunststof een onderhoudsvriendelijk materiaal is, wil echter niet zeggen dat er helemaal geen onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Je moet zo nu en dan je handen toch even uit je mouwen steken om het kunststof oppervlak schoon te maken. Wat je wel en wat je niet moet doen bij een kunststof overkapping schoonmaken gaan we je nu vertellen. We beginnen bij wat je vooral niet moet doen.

De don'ts van de kunststof overkapping schoonmaken

Een kunststof overkapping schoonmaken is op zich niet zo heel moeilijk. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen. De handelingen die we hieronder beschrijven kunnen met een beetje pech veel schade veroorzaken. En laten we eerlijk wezen: je zou wel gek zijn om je overkapping schoon te maken als het alleen maar kwaad doet.

1. Groene en zwarte aanslag laat je niet zitten

Zwarte-aanslag-op-kunststof-overkapping

Groene aanslag is voor veel tuineigenaren een ware nachtmerrie. Ook als je een kunststof overkapping hebt, krijg je geregeld te maken met deze groene aanslag. Daarnaast zul je ook merken dat er na verloop van tijd zwarte strepen op je kunststof overkapping te zien zijn. Ook dit is vuil dat je liever niet laat zitten.

Voor zowel de groene als de zwarte aanslag geldt dat het in het kunststof zal trekken als je het te lang laat zitten. Als het eenmaal in de kunststof is getrokken, zul je het altijd blijven zien. Het devies is dus: op tijd schoonmaken!

2. Schuurmiddelen zijn een no go

Misschien is je eerste gedachte om bij hardnekkig vuil ook iets zwaarder geschut in te zetten, bijvoorbeeld in de vorm van schuursponsjes of andere schuurmiddelen. Hoewel de gedachtegang logisch is, kun je dit beter niet doen. De schurende elementen tasten de bovenste laag van het kunststof namelijk aan, waardoor deze zal beschadigen.

Verderop in dit artikel lees je waarmee de kunststof overkapping schoonmaken beter kan.

3. Ook de hogedrukspuit kun je beter laten staan

Hogedrukreiniger

Het lijkt zo makkelijk: je sluit de hogedrukspuit aan, richt deze op de kunststof overkapping en spuit al het vuil weg. Nou, niet dus. De kracht waarmee het water met een hogedrukspuit op de overkapping wordt gespoten is zo groot dat je flinke schade aan kunt brengen op de bovenste laag van het kunststof.

Laat de hogedrukspuit dus staan waar die staat en ga aan de slag met materialen die iets minder kracht hebben. Onder het kopje ‘De do's van de kunststof overkapping schoonmaken' lees je precies op welke manieren je dat kunt doen.

4. Liefde overwint altijd

Tot slot zijn er ook nog een aantal middelen die te agressief zijn voor de kunststof overkapping. Ook deze kun je dus beter niet gebruiken tijdens het schoonmaken van de overkapping. Voorbeelden van deze agressieve producten zijn onder andere wasbenzine en spiritus.

De do's van de kunststof overkapping schoonmaken

Kunststof-overkapping-schoonmaken

Naast de dingen die je beter niet kunt doen, zijn er natuurlijk ook verschillende trucs die er juist wel voor zorgen dat je overkapping weer gaat blinken. We hebben ze op een rijtje gezet.

1. De handen uit de mouwen steken

Hoewel een kunststof overkapping niet veel onderhoud nodig heeft, is het wel slim om op regelmatige basis een schoonmaakbeurt in te lassen. Doe dit standaard twee keer per jaar: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Zo blijft aanslag nooit te lang op het kunststof zitten en hoef je in de meeste gevallen niet heel hard te boenen. Het vuil heeft immers nog niet genoeg tijd gehad om zich helemaal aan het kunststof te hechten.

2. Gebruik zachte materialen

Zachte-borstel

We hebben je net al verteld dat je beter geen hogedrukspuit of schuurmiddelen kunt gebruiken. De vraag is nu dus welke materialen je dan wél moet gebruiken. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: gebruik precies het tegenovergestelde, dus zachte sponzen en borstels. Met deze materialen kun je de kunststof overkapping schoonmaken zonder dat je voor schade zorgt.

3.  Wrijving zorgt voor schade

Niet alleen schuurmiddelen kunnen voor schade aan je kunststof overkapping zorgen. Ook vuil met een schurend effect, zoals zand of stof, kan voor deze schade zorgen, zelfs als je een zachte spons of borstel gebruikt. Gelukkig kun je dit vuil vaak makkelijk van de overkapping spoelen. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van de tuinslang. Als het vuil er eenmaal af is, kun je met de grote schoonmaak beginnen.

4. Een kunststof dak

Kunststof-overkapping-1

Aan het begin van het artikel hebben we je al verteld dat kunststof vaak gebruikt wordt voor de constructie van het dak. Om deze dakplaten schoon te maken zul je dus gebruik moeten maken van een ladder of eventueel op het dak zelf moeten gaan staan.

Als dit laatste het geval is moet je nu goed opletten. Als je op de kunststof platen gaat staan is de kans groot dat je er doorheen zakt. Niet alleen kun je jezelf daar lelijk mee blesseren, maar het beschadigd ook je overkapping.

Om dit te voorkomen leg je houten balken over de houten of aluminium dwarsliggers van de overkapping. Deze balken zijn stevig genoeg om op te lopen en beschadigen je overkapping niet. Natuurlijk is het nu aan jou om je evenwicht te bewaren!

5. Schoonmaakmiddelen

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken bij de kunststof overkapping schoonmaken. De meest gebruikte combinaties en waar ze goed voor zijn zetten we voor je op een rijtje:

  • Water en zeep is het beste schoonmaakmiddel voor een kunststof overkapping. In de meeste gevallen krijg je het vuil hiermee van de overkapping af;
  • Groene aanslagreiniger helpt uiteraard bij het verwijderen van de groene aanslag. Meng de groene aanslagreiniger met water en breng het mengsel aan met een gieter, plantenspuit of zachte bezem;
  • Schoonmaakazijn vermengd met water kan ook wonderen doen bij de kunststof overkapping schoonmaken. Let wel op! Schoonmaakazijn (bestel bv hier) heeft niet op alle overkappingen hetzelfde effect. Test het daarom eerst uit of ga bij de leverancier na of je schoonmaakazijn kunt gebruiken;
  • Reinigingspasta helpt tot slot bij het verwijderen van de zwarte vegen. Als je de kunststof overkapping hiermee schoonmaakt en vervolgens goed afspoelt met water en zeep straalt je overkapping weer als nooit tevoren.

6.  Het weer

Regen-op-kunststof-overkapping

Een groot nadeel van klussen die je in de buitenlucht moet doen, is dat je afhankelijk bent van het weer. Als het regent ga je waarschijnlijk liever niet naar buiten, maar ook als de weersvoorspellingen voor de eerstvolgende dagen slecht zijn, kun je niet altijd doen wat je beoogd had te doen. Dit geldt ook voor het schoonmaken van de kunststof overkapping. Dit kun je niet op elk willekeurig moment doen. Er zijn een aantal richtlijnen wat betreft de weersomstandigheden:

  • Als je de kunststof overkapping schoon gaat maken moet het droog zijn;
  • De twee dagen na de schoonmaak is het idealiter ook droog.

7. Professionele hulp inschakelen

Zie je het na het lezen van dit artikel helemaal niet meer zitten om aan deze klus te beginnen? Dan is er gelukkig nog een laatste redmiddel in de vorm van de professionals. Door hen in te schakelen, hoef je zelf niets te doen en zal je overkapping er na een paar uurtjes wel weer als nieuw uitzien. Het nadeel is wel dat je, in vergelijking met de rest van de opties, iets dieper in de buidel zult moeten tasten.

Echt moeilijk is het dus niet om een kunststof overkapping schoon te maken. Je zult er natuurlijk wel wat tijd voor vrij moeten maken, maar dat is niet gek. Als je deze klus regelmatig uitvoert zul je merken dat het steeds makkelijker zal gaan en je er steeds handiger in wordt.

De kunststof overkapping schoonmaken is overigens ook een hele bevredigende klus. Je ziet écht resultaat, waardoor je zeker weet dat je niet voor niets aan het werk bent geweest. Dat wijntje of biertje dat je achteraf van jezelf mag drinken zal hierdoor nog lekkerder smaken!

Welke middelen gebruik jij altijd om je kunststof overkapping schoon te maken?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!