Misschien weet je als liefhebber van de natuur al wel meer over natuurbegraven. Naast de traditionele manieren van begraven en cremeren zijn er namelijk steeds meer mogelijkheden voor natuurvriendelijke opties. Nu we steeds meer oog hebben voor duurzaamheid en een betere wereld vinden mensen het prettig om in harmonie met de natuur hun laatste rustplaats te vinden.
Heb je echter nog nooit van natuurbegraven gehoord of weet je niet precies wat het is? In dit artikel vertellen we je meer over natuurbegraven en de voordelen ervan. Het is goed om te weten dat je uitvaart verzekering deze manier van begraven in veel gevallen ook dekt. Aan de hand van je polisnummer kan dit worden uitgezocht.
Wat is natuurbegraven precies?
Zoals de naam natuurbegraven het al wel verklapt, betreft dit een manier van begraven waarbij het lichaam op een natuurlijke manier terug wordt gegeven aan de aarde. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van grafstenen of andere markeringsmiddelen die het landschap verstoren om aan te geven dat er iemand begraven ligt. Als voorbijganger zie je dus eigenlijk niets aan de natuurrijke omgeving. Het doel van natuurbegraven is om op een duurzame manier een natuurlijk graf te maken, waarbij de overledene weer onderdeel wordt van het ecosysteem. Op deze manier draagt hij of zij ieder bij aan de natuur nadat hij of zij is overleden.
Wat wel goed is om te weten, is dat dit gebeurt op natuurbegraafplaatsen, zoals in een bos of op een landgoed. Deze plaatsen maken, logischerwijs, kosten om zo’n gebied te onderhouden en om het natuurgebied te behouden. Daar betaal je voor, waardoor je dus bijdraagt aan het in stand houden van een gebied waar natuur de baas is. Er wordt bijvoorbeeld ook geen gebruik gemaakt van chemische stoffen of metalen kisten, maar van biologisch afbreekbare materialen waardoor het lichaam wordt opgenomen en bij kan dragen aan de cyclus van de natuur. Een natuurgraf reserveren en kopen is voor eeuwig, wat betekent dat je nabestaanden geen extra kosten meer hebben voor grafbehoud.
Dit zijn de voordelen van natuurbegraven
Er zijn veel voordelen te vinden aan natuurbegraven waar liefhebbers van de natuur erg blij van worden. Het minimaliseert immers de ecologische impact. Wat veel mensen niet weten, is dat er bij cremeren en begraven veel CO2 vrijkomt; bij cremeren (208 kilo CO2) nog een stuk meer dan bij begraven (95 kilo CO2). Andere voordelen zijn:
- Je behoudt de mooie natuurrijke omgeving in plaats van alles vol te gooien met grafstenen, markeringen en andere manieren om te laten zien dat er een graf ligt. Daarbij wordt er geen gebruik gemaakt van materialen die slecht zijn voor het milieu en/of die niet afbreekbaar zijn.
- Wat ook fijn is om te weten, is dat natuurbegraafplaatsen vaak permanent zijn en op die manier dus een blijvende rustplaats zijn. Je betaalt één keer kosten voor een dergelijke natuurbegrafenis, wat betekent dat je nabestaanden geen verdere kosten hebben aan grafbehoud.
- Een ander voordeel van natuurbegraven is dat je hiermee ervoor zorgt dat je je lichaam ‘teruggeeft’ aan de natuur wat goed is voor het ecosysteem. Zo kan er zelfs nieuwe natuur ontstaan. Dat vinden veel mensen een fijn idee aan natuurbegraven.
- De uitvaart bij een natuurbegrafenis lijkt veel op die van een reguliere begrafenis of uitvaart. Om de dienst compleet te maken, kun je er soms voor kiezen om die uitvaartdienst buiten in de natuur te houden.
Natuurbegraven in Nederland: hoe duur is dat?
In totaal zijn er momenteel 38 natuurbegraafplaatsen in Nederland te vinden, waarvan de een in een open veld ligt en de ander in een mooi bos of op een groen landgoed. Je kiest zelf de plek waar je begraven wil worden. Een graf op een natuurbegraafplaats kost tussen de € 4000 en € 5000, inclusief beheer en onderhoud. Dit is in veel gevallen wat duurder dan een graf op reguliere begraafplaatsen, maar dat heeft te maken met het eeuwigdurend grafrecht. Je hoeft immers geen jaarlijkse kosten voor onderhoud en grafmonumenten te betalen. In verhouding is het dus helemaal niet zo duur.
Mede daardoor, en door de wens om wat te kunnen betekenen aan de wereld, wordt natuurbegraven steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen dus voor een natuurgraf. Ben je dat ook van plan? Bedenk dan eerst waar je begraven wil worden; misschien wil je dat dicht bij familie en andere nabestaanden laten doen of misschien in je favoriete streek. Bezoek vervolgens de natuurbegraafplaatsen in je gewenste omgeving; de meesten zijn gewoon open voor bezoek. Daar kun je een plek kiezen die je officieel vast kunt leggen. Dit kun je overigens ook doen zonder de plek te hebben bezocht.
Geef een reactie