Hout is het materiaal dat zorgt voor sfeer in huis. Het straalt warmte uit en je kunt het in vrijwel elke interieurstijl verwerken. De trend van nu laat zien dat veel mensen vallen voor de charmes van een mooie, grote boomstamtafel. Wil jij het echter anders doen, kijk dan eens naar de mogelijkheden van een massief houten salontafel. In deze lijst vind je 25 prachtige exemplaren.

25x een tafel van massief hout

Hout kan op verschillende manieren verwerkt worden. Bij meubels van goede kwaliteit wordt vaak gebruik gemaakt van massief hout. Dit wil zeggen dat het houten deel van de meubels ook echt helemaal uit hout bestaat. Iets dat bij MDF, fineer of spaanplaat niet het geval is. Afhankelijk van de grootte van het meubelstuk gaat het om een stuk hout of om losse planken die tegen elkaar zijn gelijmd. In dit laatste geval zul je zien dat de houten planken om en om verlijmd zijn. De werking van het hout van de losse planken wordt hierdoor met elkaar gecompenseerd, waardoor je meubelstuk na verloop van tijd niet scheef trekt.

We hebben 25 uiteenlopende houten salontafel modellen voor je verzameld en waar mogelijk vermeld waar deze (of een tafel die er erg op lijkt) te koop is.

1. Massief houten salontafel vierkant en robuust

Vierkante salontafel
(Bron)

Deze eerste tafel is schitterend. Groot, robuust en natuurlijk. Het karakter van de natuur komt hier perfect tot uiting. Zeker als je de salontafel in combinatie met de rest van het interieur bekijkt, ontstaat een prachtig en vooral rustgevend geheel. In deze woonkamer wordt je ongetwijfeld weer helemaal zen.

Deze eiken blokken tafel ook in huis?

Deze exacte tafel hebben we niet kunnen achterhalen. Hij bestaat in ieder geval uit 9 verschillende losse houten blokken. Dit soort blokken kun je los bestellen, maar ze zijn wel prijzig. Wil je een iets voordeligere oplossing, dan kun je er 4 bij elkaar zetten (ook erg mooi!) of kiezen voor acaciahouten blokken.

2. DIY met boomwortelschijven

Tafels met hoogteverschillen
(Bron)

Naast een massief houten salontafel kopen, kun je er ook zelf een maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze boomwortelschijven met hairpin-poten? Door poten van verschillende hoogtes te bestellen en gebruiken krijg je een speels geheel dat helemaal past binnen een industrieel of landelijk interieur.

Deze teak houten bijzettafel kopen?

Je kunt dit soort tafels natuurlijk ook gewoon online bestellen. De Wavy2 tafel lijkt heel erg op die van de afbeelding. Ook bol.com heeft meerdere van dit soort massief houten salontafels.

3. De eenvoud van een salontafel van houten planken

Tafel van planken
(Bron)

Wat is het volgende voorbeeld een leuke manier om zelf een massief houten salontafel te maken! De planken zijn op een creatieve manier aan elkaar bevestigd, waardoor een prachtige tafel ontstaat.

Waar koop je deze materialen?

Het is niet moeilijk om deze unieke tafel zelf te maken. De balken haal of bestel je bij de bouwmarkt, en de poten worden online in verschillende maten verkocht.

4. Bosrijk, verschillende boomstammen als salontafel

Stammetjes

Ben jij een echt natuurmens? Dan is deze creatie misschien wel iets voor jou. Door verschillende boomstammen te bewerken voor binnen, ontstaat deze prachtige massief houten salontafel.
Door de verschillende hoogtes is deze speels, vrolijk en erg gezellig.

Hoe kom je aan de boomstammen voor deze verzameling aan bijzettafels?

Als je een onafgewerkt effect wilt, kun je via Google zoeken of je ergens losse stammen kunt kopen. Er zijn echter ook woonwinkels met kant en klare stammen die al zijn afgewerkt. Deze of deze vinden we een mooie oplossing voor als je een afwerkt exemplaar zoekt.

5. Een bijzondere dwarsdoorsnede

Massief houten salontafel

Wauw! Ook deze massief houten salontafel is prachtig. In het tafelblad zijn de karakteristieke elementen van de boom nog goed te zien. Denk hierbij aan de kleurverschillen, jaarringen en knoesten. De kleine cactussen zorgen voor de perfecte afwerking. Meer heeft deze tafel niet nodig.

Waar is deze massieve boomstam tafel te vinden?

We hebben dit type tafel gevonden bij Natuurlijktafelen.nl

6. Massieve salontafel van een doorgezaagde stam (gelakt en glimmend)

Salontafel van boomstamschijf
(Bron)

Ook in dit voorbeeld is gekozen voor een boomwortelschijf. Om de tafel te beschermen en extra op te laten vallen, is deze behandeld met een transparante lak. Dit is zo goed gelukt dat de weerspiegeling van de vaas goed te zien is en de tafel voorzien wordt van een mooie oranje gloed.

Waar vind je dit type boomwortelschijf tafel?

Deze tafel is erg vergelijkbaar met tafel #2. Het enige verschil is dat je er nog wat extra lak op kunt aanbrengen.

7. Strakke vierkante salontafel

Salontafel met strak onderstel
(Bron)

Soms laat een salontafel de grillen van de boom zien, maar soms worden deze ook vakkundig weggewerkt. In dit voorbeeld is er een superstrakke, vierkante massief houten salontafel gemaakt. Het subtiele metalen onderstel zorgt voor de juiste afwerking. Bij de mannen is dit ongetwijfeld een grote favoriet.

Waar vind ik dit soort vierkante salontafels?

Het aanbod van dit soort tafels is doorgaans groot, maar de tafel op deze afbeelding hebben wij nog niet gevonden. Als je de brede houtrand mooi vindt, is deze tafel een goede optie.

8. Salontafel met dikke balken eikenhout en een stalen onderstel

Salontafel rustiek karakter
(Bron)

Hout en staal zijn twee materialen die goed met elkaar combineren. Waar het ene materiaal als koel bestempeld wordt, is het andere materiaal juist erg warm. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, zorgt dit in huis voor de perfecte balans. Is deze tafel jouw favoriet?

Waar zijn deze massieve tafels te koop?

Dit is een populair model en bij verschillende websites te bestellen. Zoals bij robuustetafels.nl en oldambt-meubelen.nl.

9. Natuurlijk vs. onnatuurlijk

Salontafel van boomstammen

Hout is een natuurlijk materiaal en kan daardoor bijzondere kenmerken vertonen. Deze kenmerken, zoals scheuren en knoesten, mogen natuurlijk opvallen. Om extra nadruk te leggen, is er in bovenstaand voorbeeld voor gekozen om de houtblokken helderwit te schilderen. De perfecte combinatie tussen natuurlijk en onnatuurlijk!

Kun je de natuurlijke bijzettafels ook gewoon kopen?

Ja dat kan, zelfs met wieltjes!

10. Hout op hout

Salontafel met houten ornament
(Bron)

De combinatie van hout en staal hebben we al voorbij zien komen, maar dit voorbeeld wilden we je niet ontzeggen. De tafel past perfect binnen dit interieur. Er wordt zelfs een verbinding gemaakt met buiten, want de grote boom valt ons direct op!

Waar kun je deze tafel voor in de zithoek kopen?

We hebben in Nederland een winkel gevonden die een vergelijkbare tafel verkoopt.

11. Een salontafel met steigerbuizen

Salontafel industrieel
(Bron)

Van deze salontafels verwacht je niet direct dat ze bestempeld worden als massief hout. Voor veel mensen zijn dat immers zware en robuuste meubels. De houten onderdelen van deze tafel zijn echter volledig gemaakt van houten planken, waardoor ook dit massief houten salontafels zijn. Door de buizen worden de tafels industrieel en erg hip.

Waar is deze steigerhouten salontafel te koop?

Dit is een vrij gangbaar model voor iedere (web)winkel die steigerhouten meubels verkoopt. De tafel op de afbeelding is van Jorg Steigerhout. Ook Design85 verkoopt deze tafel bijvoorbeeld.

12. Een massief houten salontafel met karakter

Salontafel hout en staal

Wat wij zo leuk vinden aan massief houten meubels is dat het karakter van de boom goed naar voren komt. Hierdoor worden alle meubels uniek en bijzonder. Ook bij deze massief houten salontafel krijgt het hout de volle aandacht. Het stalen onderstel is er slechts ter afwerking.

Waar is deze tafel te koop?

Dit type tafel is er in veel verschillende maten en variaties verkrijgbaar. Wij vonden er eentje van Label51 bij bol.com

13. Ronde salontafel met inkeping

Ronde salontafel massief hout

Dit is met recht een bijzondere massief houten salontafel. De inkeping zorgt voor voldoende opbergruimte van de boeken. De ronde vorm van de tafel past bovendien perfect binnen dit interieur. Deze komt namelijk niet alleen terug in de tafel, maar ook in het dienblad en in de decoratie aan de muur.

Waar kun je deze mooie ronde tafel kopen?

We hebben een heel erg vergelijkbaar model gevonden dat verkrijgbaar is in in Nederland.

14. Hout met een oude uitstraling

Robuste salontafel

Dat hout karakteristiek is, laat deze salontafel goed zien. De tafel oogt erg oud, maar ziet er toch nog goed uit. Door de lichte kleuren in dit interieur valt de tafel extra op. Wat bovendien leuk is, zijn de andere houten accenten. Hierdoor ontstaat een prachtig geheel.

15. Scandinavisch design

Massief houten salontafel scandinavisch
(Bron)

Scandinavisch design is de laatste jaren helemaal in. Steeds meer mensen decoreren hun huis volgens deze noordelijke invloeden. Ben jij ook fan van de Scandinavische stijl? Dan is deze massief houten salontafel echt iets voor jou. Strak, rustig en helemaal volgens de trends van nu!

Waar is deze tafel in Nederland te koop?

De salontafel Juar is een vergelijkbare tafel, maar iets robuuster dan op de afbeelding.

16. De combinatie van industrie en natuur

Houten koffietafels
(Bron)

Industrie en natuur zijn in sommige opzichten elkaars tegenpolen. Deze massief houten salontafels laten echter goed zien dat beiden ook erg goed samen gaan. De tafels ogen robuust en zitten bomvol karakter. Je kunt naar deze tafels blijven kijken, want lelijk zullen ze nooit worden.

Is deze tafel in Nederland te koop?

De tafel op de afbeelding komt van een buitenlandse webwinkel en is erg prijzig. We hebben een goed industrieel alternatief gevonden bij Homestore24.nl.

17. Vier boomstammen

Karakteristieke tafel

Bron foto: Betty Wasserman

Hout wil je zoveel mogelijk in zijn waarde laten. Hierdoor kies je er waarschijnlijk voor om het zo min mogelijk te bewerken. In bovenstaand voorbeeld is dit wel heel letterlijk genomen. De originele boomstammen zijn namelijk nog duidelijk te zien. Maar eerlijk is eerlijk: het maakt deze tafel wel erg bijzonder.

Waar is deze salontafel met massieve houten balken verkrijgbaar?

Er zijn diverse webwinkels die vergelijkbare tafels verkopen.

18. Oud hout

Massief houten salontafel oud
(Bron)
Wat is dit een bijzondere tafel. Hij oogt erg fragiel, maar lijkt daardoor juist tientallen verhalen te vertellen. Het hout heeft al heel wat meegemaakt, zo lijkt. Dat de tafel nu een plekje in dit prachtige interieur verdient, lijkt helemaal te kloppen. Hier hoort deze massief houten salontafel thuis.

19. Kleine componenten, grote salontafel

Houten blok
(Bron)

Een massief houten salontafel bestaat lang niet altijd uit één geheel. Soms worden verschillende latten aan elkaar gelijmd, om zo een waar kunstwerk te maken.
Ook in bovenstaand voorbeeld is dit het geval. Door tientallen latjes tegen elkaar te leggen is deze prachtige tafel ontstaan.

Waar is deze tafel te koop?

Bekijk de Brix Salontafel Ozzy (verkrijgbaar in verschillende formaten)

20. Hout combineren

Hout combineren
(Bron)

Hout is een gemakkelijk materiaal. Het is mooi en het laat zich erg eenvoudig combineren. In bovenstaand voorbeeld zie je bijvoorbeeld hoe hout gecombineerd wordt met strakke lijnen en grijstinten. Zou dit dan de perfecte combinatie zijn tussen strak en natuurlijk?

Waar is de houten blok bijzettafel te koop?

We hebben deze (of een zeer vergelijkbare) tafel gevonden bij Alle-Pillat.nl.

21. Een groot gebaar

Grote houten salontafel
(Bron)

Krijg jij vaak bezoek? En zitten jullie dan meestal rond de salontafel? Dan is het belangrijk dat deze groot genoeg is. Bovenstaand voorbeeld voldoet hier prima aan. De tafel is groot en erg mooi. Hoewel de tafel groot is, overheerst deze niet. Hij past perfect binnen dit prachtige interieur.

22. Vierkante blokken als salontafel

Blokken
(Bron)

De boomstamblokken hebben we ook al een paar keer voorbij zien komen in dit artikel. Deze blokken zijn echter net weer iets anders. Zo hebben ze er hier voor gekozen om de blokken te bewerken tot de prachtige vierkante blokken die het nu zijn. Als je oog voor detail hebt, zie je dat de bruine kleur van de blokken terugkomt in het kussen. Prachtig!

Waar kun je dit soort vierkant blokken als bijzettafel kopen?

Als je dit soort blokken leuk vindt hebben we misschien wel een (voordelige) optievoor je gevonden.

23. Rauw

Boomstammen
(Bron)

Ruwe materialen zijn prachtig, zo laat bovenstaand voorbeeld zien. De massief houten tafel is hier een voorbeeld van, maar ook de bakstenen muren zijn geweldig. Veel mensen zullen maar wat graag zo'n muur in hun eigen huis willen hebben. Zeker een muur zoals deze, die al flink oud lijkt.

24. Echt of nep?

Gelamineerde massief houten salontafel
(Bron)

Wij moesten even goed kijken voordat we konden concluderen dat deze massief houten salontafel echt van hout is gemaakt. Nu we wat beter hebben gekeken, worden we steeds meer tot deze tafel aangetrokken. Hij is mooi, strak en straalt warmte uit. Hoewel dat misschien ook kan komen door de stroopwafels die op tafel staan. Hier moet het wel gezellig zijn!

25. Een allegaartje

Bewerkte boomstammen
(Bron)

Combineren is in veel huishoudens een sleutelwoord. Vaak zijn we hier echter veel te voorzichtig in. We gaan voor de veilige keuze en wagen de gok niet om twee afwijkende items bij elkaar te zetten. Zonde, want bovenstaand voorbeeld laat zien dat items van verschillende materialen prachtig bij elkaar staan. Wie had dat in eerste instantie gedacht…

Wat is jouw favoriete massief houten salontafel? Wij kunnen nauwelijks kiezen. Alle tafels hebben stuk voor stuk bijzondere kenmerken die in de meeste huishoudens prachtig tot hun recht zullen komen. Ben jij enthousiast geworden en wil je graag een massief houten salontafel hebben voor in jouw interieur?

Welke van deze massief houten salontafels is jouw favoriet?
Laat het ons weten in een reactie!