Zodra de temperaturen stijgen zul je direct merken dat de wespen je weer rond de oren vliegen. Waar je deze gevleugelde vrienden de hele winter niet ziet, kun je er nu niet meer aan ontkomen. We kunnen ons goed voorstellen dat wespen bestrijden daarom hoog op het prioriteitenlijstje staat. Je wilt immers onbezorgd van je tuin kunnen genieten, zonder geterroriseerd te worden door één of meerdere wespen. In dit artikel lichten we 9 manieren toe waardoor wespen bestrijden ineens heel eenvoudig wordt.
Wespen bestrijden & Wespennest Info
Voordat we verder ingaan op hoe wespen bestrijden het meest effectief kan, is het goed om te weten hoe een wespennest precies in elkaar steekt. Op deze manier weet je met welke wespen je te maken hebt en wat het effect van de bestrijding is op de levenscyclus van deze wesp. Wellicht dat je hierna anders gaat denken over wespen bestrijden. Een wespennest wordt gevormd door slechts één wesp: de koningin. In het voorjaar ontwaakt zij uit haar winterslaap en gaat op zoek naar een geschikte plek om een wespennest aan te leggen. Vlak voor haar winterslaap is zij bevrucht door een mannelijke wesp, waardoor zij nu zelf een nieuw nest kan starten.
In de maanden april en mei wordt dit nieuwe nest aangelegd. Zodra dit af is, legt de koningin haar eitjes. Drie à vier weken later, meestal medio mei, komen deze eitjes uit. De wespen die hier uit tevoorschijn komen zijn de zogeheten werksters. Zij nemen het werk wat betreft de uitbouw van het nest over van de koningin. Ook verzorgen zij de koningin gedurende het broeden. De koningin blijft namelijk eitjes leggen en zal het nest niet meer verlaten.
Later in de zomer, rond augustus en september, worden de mannelijke wespen geboren. Kort daarop komen ook nieuwe vruchtbare vrouwtjes ter wereld. Dit zijn de toekomstige koninginnen. Zij verlaten het nest echter om te paren en daarna een beschutte plek op te zoeken voor haar winterslaap. Aan het eind van deze winterslaap begint het proces weer van voor af aan.
De mannelijke wespen daarentegen sterven vrijwel direct na het paren. In de loop van het najaar zullen alle inwoners van het nest, wat op dit punt de koningin en de werksters zijn, ook afsterven.
Groot voordeel: wespen keren nooit terug naar hun nest. Wanneer een wespennest eenmaal onbewoond is, hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor nieuwe wespen op exact dezelfde plek.
Nu je weet hoe de hiërarchie in een wespennest is opgebouwd, is het goed om te weten dat wespen ontzettend nuttige beestjes zijn voor onze natuur. Ze zijn haast onmisbaar in de dierenkringloop. Wist jij bijvoorbeeld dat wespen ontelbaar veel insecten zoals vliegen en muggen voor ons opruimen?
Hiermee zijn wespen één van de belangrijkste insectenbestrijders. Ze vangen deze insecten om ze op te eten of om ze te voeren aan hun larven. Zowel wespen als hun jongen zijn vleeseters. Ondanks dat de wesp zo nuttig is voor onze natuur, kunnen we ons voorstellen dat je deze beestje liever niet in je tuin rond hebt vliegen. Wespen, en met name de vrouwelijke wespen, kunnen erg agressief zijn. De kans dat je gestoken wordt door een wesp, is hierdoor aanzienlijk groter. Tijd dus om ons te verdiepen in wespen bestrijden.
Wespen bestrijden: 3 manieren om toe te passen
Nu je weet hoe een wespennest in elkaar steekt, wordt het tijd om te kijken naar hoe wespen bestrijden precies allemaal kan. Hiervoor zijn er drie mogelijkheden. We zullen alle drie de manieren bespreken, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken wanneer het aankomt op wespen bestrijden.
Let wel: bij deze drie manieren van wespen bestrijden komen bestrijdingsmiddelen kijken. Mocht je dit liever niet gebruiken, dan raden we het aan om verder te lezen onder het kopje ‘Verjagen is beter dan bestrijden'. Zo kun je op een diervriendelijke manier toch gaan genieten van de tuin.
Belangrijke tips voor je begint
Voordat je daadwerkelijk begint met het bestrijden van de wespen, zijn er een aantal belangrijke tips die we je mee willen geven. Een wespennest bestrijden is niet moeilijk, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, verhoog je de kans op een goede afloop aanzienlijk. Houd daarom rekening met de volgende dingen:
- Begin de bestrijding altijd 's avonds als de zon weg is. Zodra de zon ondergaat trekken wespen zich terug in het nest. Als jij op dit moment gaat bestrijden, weet je zeker dat je zoveel mogelijk wespen te pakken hebt.
- Maak de ingang van het wespennest nooit dicht. Als een wesp de uitgang van het nest niet meer kan vinden, zal deze een nieuwe uitgang maken met zijn scherpe tanden. Daardoor zou het kunnen dat de wespen een uitgang richting jouw huis creëren.
- Zorg ervoor dat je te allen tijde beschermende kleding draagt. Dit bestaat uit lange mouwen, een lange broek, handschoenen en waar kan bescherming rondom het hoofd.
Manier 1: Wespen bestrijden met schuim
De eerste manier van wespen bestrijden gaat met behulp van een schuimspray die je kant en klaar in een spuitbus koopt. Een spray als deze kun je het best gebruiken wanneer de ingang van het wespennest zich aan de onderkant van het nest bevindt.
Lees vooral goed de aanwijzingen op de spuitbus zelf. Zo weet je precies wat je moet doen om de schuimspray op de juiste manier in het wespennest te spuiten. Eén tip die we wel mee willen geven: spray een geruime tijd naar binnen. Je kunt beter iets te veel product gebruiken dan te weinig.
Mocht je deze spray in huis gebruiken, zorg er dan voor dat je het huis goed laat luchten. Het is en blijft immers een bestrijdingsmiddel.
Manier 2: Wespen bestrijden met poeder
Bij deze manier van wespen bestrijden ga je aan de slag met een poeder. Dit vind je meestal in een strooibus of flacon. Een poeder kun je gebruiken wanneer de ingang van het wespennest zich op een plek bevindt waar het poeder kan blijven liggen. Bijvoorbeeld aan de bovenkant van het nest.
Ook hier geldt: lees goed de aanwijzingen op de verpakking. Je wilt met een poeder als dit liever geen fouten maken.
Manier 3: Kies voor een professional
Deze derde manier is wellicht voor de hand liggend, maar we willen het toch benoemen. Wanneer je twijfelt of je het wespennest zelf gaat bestrijden, raden we het sterk aan dit niet te doen. Kies dan liever voor een veiligere optie en schakel een professional in.
Er zijn meer dan genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van wespennesten. Bij twijfel is het daarom raadzaam om niet zelf aan de slag te gaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat wil je koste wat het kost vermijden.
Verjagen is beter dan bestrijden
We begrijpen dat je de wesp het liefst zo snel mogelijk uit jouw tuin wilt hebben. Zoals we hierboven beschreven hebben kan dit met bestrijdingsmiddelen. Echter is dit een vrij agressieve manier van wespen bestrijden, waar wij niet per se fan van zijn.
Mocht je niet over willen gaan op deze bestrijdingsmiddelen, kun je er ook voor kiezen om de wesp te verjagen in plaats van te bestrijden. Zo zullen de beestjes hun heil ergens anders zoeken en ben jij er vanaf. Een win-winsituatie voor zowel jouzelf als voor de wesp!
Wespen verjagen: 6 effectieve manieren
Om ervoor te zorgen dat de wesp niet langer in jouw tuin rond wil vliegen, zijn er een aantal manieren die je eenvoudig zelf toe kunt passen om het beestje te verjagen. De 6 meest effectieve manieren hebben we voor je op een rijtje gezet:
Manier 1: Kies voor rook
Er zijn een aantal geurtjes waar wespen een gigantische hekel aan hebben. Rook is één van die geuren. Deze wetenschap kun je naar je eigen hand zetten en toepassen. Om ervoor te zorgen dat de wespen wegblijven uit jouw tuin, kun je wierook aansteken. Zo creëer je rook in de tuin wat ook nog eens erg lekker ruikt. Dat is voor jou weer een extra reden om de tuin op te zoeken
Manier 2: Manipuleer de wesp
Wespen zijn erg territoriaal ingesteld. Wanneer er ergens een wespennest zich heeft gevestigd, zal een andere koningin nooit in de buurt van dit nest haar eigen nest starten. Met deze informatie kun je een wesp dus erg goed om de tuin leiden. Letterlijk. Door zelf een wespennest na te maken (of te kopen) en deze in je tuin te plaatsen, zal de wesp denken dat dit terrein al bezet is en doorvliegen naar de tuin van een ander. Begin hier wel op tijd mee, anders heeft de wesp zich al gevestigd voordat jij je nep wespennest überhaupt af hebt.
Manier 3: De eeuwenoude truc
Van deze manier van wespen bestrijden heb je wellicht al eens gehoord. Wederom ga je wespen bestrijden met behulp van een bepaalde geur. Pak een citroen, limoen of sinaasappel en snijd deze in plakjes. In deze plakjes druk je nu wat kruidnagel en voilà! Een natuurlijkere manier van wespen bestrijden in de tuin bestaat haast niet. Bijkomend voordeel is dat kruidnagel een aangename geur heeft, waardoor in de tuin zitten geen straf is.
Manier 4: Zuur maar effectief
Aan deze geur hebben wespen misschien wel de grootste hekel: azijn. Om dit op een effectieve manier in te zetten, kun je jouw tuintafel insmeren met wat azijn. Hierdoor verspreid je deze geur door de hele tuin en weten wespen niet hoe snel ze weer moeten vertrekken. Eén nadeel aan deze manier is dat jij deze geur zelf ook ruikt. Deze methode is dan ook het meest geschikt wanneer je zelf een dagje niet thuis bent.
Manier 5: Schoonmaakmiddel om te verjagen
Wie had gedacht dat een schoonmaakmiddel nog eens van pas zou komen bij het verjagen van wespen? Ook ammonia is een geur die de wesp absoluut niet kan waarderen. Je verjaagt de wesp dan ook door één of meerdere kommetjes met ammonia in de tuin te plaatsen. Zo wordt de geur verspreid en zal de wesp het hazenpad kiezen.
Manier 6: Tijd voor koffie
Een tweede manier van wespen verjagen is door het gebruik van koffie. Met deze manier zul je helaas niet zelf genieten van een lekker bakkie, maar gebruik je gemalen koffie tegen de wespen.
Leg wat gemalen koffie op een schoteltje en steek dit voorzichtig aan. De geur die hiermee verspreid wordt zal ervoor zorgen dat de wespen snel verdwijnen. Daarna kun jij weer rustig van de tuin genieten. Mét een kopje koffie natuurlijk.
Wil bestrijden én verjagen niet lukken?
Heb je alle manieren van wespen bestrijden en verjagen geprobeerd, maar heb je nog steeds last van deze kleine beestjes? Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die je wellicht kunnen helpen om het leven met wespen iets aangenamer te maken:
- Dek zoete drankjes af met afdekfolie. Steek er vervolgens een rietje doorheen, zodat je wel van je drankje kunt blijven genieten.
- Wellicht doe je er nog beter aan om limonade in een jampotglas met deksel te serveren. Tegenwoordig heb je ook varianten waar al een rietje ingebouwd zit.
- Gebruik onder geen beding een wespenval. De zoete geur die je hierin moet doen trekt juist wespen aan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
- Ruim de tafel direct af zodra je klaar bent met eten. Wespen komen namelijk op etensresten af. Je kunt ze dus maar beter weghalen.
- Heb je een prullenbak op het terras staan? Haal deze regelmatig leeg en gooi alles in de afvalcontainer. Wespen komen op afval af, wat de rust in jouw tuin verstoort.
- Let op: probeer nooit een wesp dood te slaan. Door naar een wesp te slaan activeren ze een alarmstof (feromonen) waar juist nóg meer wespen op afkomen. Niet doen dus!
Wespen bestrijden is geen ingewikkelde klus, echter is het er wel een die je niet even tussendoor kunt doen. Bekijk goed waar het nest zich bevindt en of je er zelf makkelijk bij kunt komen. Wil je het wespennest liever laten zitten, maar toch van de tuin genieten? Dan kan één van de manieren om de wesp te verjagen je verder helpen. Voor welke optie je ook gaat: er wacht een prachtige, wesploze zomer op je! Ook een fruitvliegloze zomer tegemoet? Hier lees je hoe je fruitvliegjes kan bestrijden.
Ga jij deze zomer zelf wespen bestrijden?
Of laat je dat liever aan een professional over?
Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!
Hallo, mijn naam is Suzan en ik ben woonachtig in Apeldoorn. Ik heb thuis ook wel eens last gehad van wespen in het verleden en heb toen ook gebruik gemaakt van bovenstaande tips om de wespen te verjagen. Echter was het probleem afgelopen zomer zo erg dat ik het niet meer met wat kleine trucjes op kon lossen, ik had namelijk een wespennest! Nadat ik dit ontdekte ben ik meteen overgegaan tot actie en heb ik een professionele bestrijder ingeschakeld. Deze professional was dezelfde dag nog ter plaatse en heeft het probleem meteen verholpen!
Bij mijn tuin heb ik een gereedschapshuisje. Met een kleine puntdak en hout dus onweerstaanbaar voor koninginnen.
Ik heb twee nesten ontdekt en weggehaald. Daarna een wesp doodgeslagen met een stok. Ze waren nog pril ten grootte van een limoen. Een paar dagen erna weer een nest op dezelfde plek.
Nu dit gelezen en mijn hokje besprenkeld met schoonmaak azijn (de vluchtroute) en de rest van het hok. Ze kwam nog 3x terug om te inspecteren maar blijft nu weg.
Zoutzuur in de plantenspuit en aanvallen. Als ze in de grond zitten ga je ze met carbid te lijf. Vaak be-j te bang.
Bedankt voor deze tips. Fijn om te lezen dat er ook andere manieren zijn dan verdelgen. Het zou mooi zijn als meer mensen kiezen voor een naruurvriendelijke aanpak. En meer acceptatie van ‘ongedierte’.
ik vermoed dat er in mijn leilindebomen vlak bij schutting wespennest zit. De wespen zitten nu vooral in de hibiscusstruik die eronder staat. Hoe kom ik er achter of het nest in de boom zit en hoe kan het bestreden worden?
Ik had vlak bij de ingang naar de achtertuin een flink wespennest in de grond, want het werden per dag meer wespen.
Daar zat nog een oude boomstronk die ze waarschijnlijk gebruikt hebben om hun nest te maken.
In eerste instantie heb ik pyrethine gebruikt ( Dit is een natuurlijk product wat uit chrysanten gewonnen word )
Maar omdat het nest zeer diep kan zitten het niet zeker was of de pyrethrine het nest wel had bereikt.
Daarna heb ik de tuinslang vlak bij het nest aangebracht (uiteraard met beschermde kleding; een regenjack, vergiet voor mijn hoofd en plastic handschoenen aan) Uiteraard vonden de wespen dit niet leuk en ik ben dan ook 1 keer gestoken op de rand van de handschoen waar enkel stof zat.
De tuinslang heb ik een tijdje lang laten stomen zodat de grond kletsnat geworden was en heb dit de daaropvolgende ochtend heel vroeg nog eens herhaald.
Een paar werksters die al uitgevlogen warn, probeerden de dagen erna nog steeds terug te keren, maar dat zijn er hooguit 5.
De rest is verdronken of niet meer gevoed en uitgehongerd omdat de werksters niet terug konden keren naar het nest.
Het liefste laat ik wespen gewoon zitten omdat ze heel nuttig zijn( Een wespenkolonie kan in 1 seizoen tot zo’n 100 kg aan insecten verorberen) maar straks aan het einde van de zomer als het voedsel steeds schaarser wordt en de dagen korter de wespen aggressiever worden en ook eerder bij de mens aan tafel aanschuiven omdat het nest dan zeer groot is en er in kortere tijd veel voedsel vergaart met worden
Wespen communiceren via de verspreiding van feromonen. Dus als je geprikt wordt de wesp een stofje afgeeft en zo de belager markeert, waarop de andere wespen weten wie de belager is.
Ons nieuw ontdekte wespennest zit in het vogelhuisje dat op een verplaatsbare paal staat. Het mooist lijkt het mij om daar als het donker is een zak overheen te doen en het huisje naar een natuurgebied te verplaatsen, waar de zak eraf kan. heeft iemand ervaring of wespen savonds allemaal in hun nest zitten of nog rondvliegen? Want het is spannend en ik hou helemaal niet van wespensteken. Nu kan mijn dochter haar raam niet open doen, omdat ze dan allemaal naar binnen komen. En ik gun ze ook hun leven. Ze hebben waarschijnlijk afgelopen zomer heel veel vliegen gegeten, want er waren nauwelijks vliegen buiten, vergeleken met andere jaren.
Wespennesten die op een lastige plek zitten hoeven in de meeste gevallen niet verdelgd te worden. Indien het nest bereikbaar is, kan het ook gewoon verplaatst worden naar een veilige plek. Neem bij moeilijke wespenproblemen in de tuin contact op met de Wespenstichting ipv met een verdelger die vaak op illegale wijze gif inzet met alle nadelige gevolgen voor het leven in je tuin van dien.