Wie een tuin heeft, heeft er ongetwijfeld planten in staan. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, wij Nederlanders vinden het leuk om deze te voorzien van mooie planten. In dit artikel zul je de meest populaire tuinplanten van Nederland ontmoeten.

Zit jouw favoriet er tussen?

De Nederlander en de tuin

tuincentrum-in-nederland

In Nederland zijn we dol op de tuin. Meer dan 95% van de eengezinswoningen beschikt over een eigen tuin of balkon. De overige 5% heeft of geen beschikking tot een buiten of het betreft een gedeelde buitenplaats/tuin.

Uit onderzoek van Royal FloraHolland blijkt echter dat wij Nederlanders steeds minder geld uitgeven aan tuinplanten. De oorzaak hiervoor legt men bij de kleine tuinen bij nieuwbouwwoningen en omdat wij steeds vaker grote delen van de tuin betegelen.

Toch is er nog steeds een groep die graag zijn handen uit de mouwen steekt en de tuin onder handen neemt. Op dit moment zijn vooral de makkelijkere tuinplanten erg in trek. Hieronder zie je de top 10 van de meest populaire tuinplanten van Nederland!

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Meest populaire tuinplanten van Nederland

Onderstaande lijst is gebaseerd op eigen (kleinschalig) onderzoek en de gegevens van Royal FloraHolland. Uit het jaarverslag van 2015 konden we, aan de hand van meest verkochte tuinplanten door Royal FloraHolland, opmaken wat de meest populaire tuinplanten van Nederland waren dat jaar.
De top tien staat niet op een bepaalde volgorde.

1. De kerstroos (Helleborus niger)

helleborus-niger-kerstroos

De Helleborus niger staat beter bekend als de kerstroos. Deze tuinplant dankt die bijnaam onder andere aan zijn bijzondere bloeiperiode. Wanneer de rest van de tuin in diepe winterrust is, bloeit de kerstroos namelijk helemaal op. Volgens een oude legende zou de eerste kerstroos in Bethlehem zijn ontsproten uit de tranen van een arme herder die geen geschenk had voor het kindje Jezus. Op die manier kon hij de bloemen geven.

Je kunt van november tot en met maart genieten van de prachtige bloemen. Vooral het hart van de bloem is mooi om te zien en heeft wat weg van een kroon. De bladeren van de plant zijn donkergroen en hebben een leerachtige structuur.

Of het nu sneeuwt of vriest, de Helleborus niger kan het allemaal aan. Wat wel kan gebeuren is dat de plant bij erg strenge vorst iets gaat hangen, maar zodra het weer wat warmer wordt zal hij weer omhoog komen.

Door zijn bijzondere eigenschap om te bloeien in de winter, is het een fijne winterharde en groenblijvende tuinplant. Dit maakt hem ook zo populair in de Nederlandse tuin!

2. De hortensia (Hydrangea)

hortensia

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen de hortensia in de lijst tegen te komen. Deze plant kom je in veel Nederlandse voor- en achtertuinen tegen. De hortensia kent veel verschillende soorten, maar de populairste is toch wel de Hydrangea macrophylla.

Deze populaire hortensia staat beter bekend als de boerenhortensia en komt voornamelijk in de kleuren roze, paars en blauw voor. De kleur van de bloemen van deze hortensia is overigens afhankelijk van de zuurtegraad van de grond waar hij in staat. In een zure grond wordt hij blauw en in een minder zure grond roze.
Verder zijn er nog bekende soorten als de:

Hortensia symbool Annabelle (Hydrangea arborescens);
Hortensia symbool Pluimhortensia (Hydrangea paniculata);
Hortensia symbool Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia);
Hortensia symbool Fluweelhortensia (Hydrangea aspera);
Hortensia symbool Klimhortensia (Hydrangea anomala);
Hortensia symbool Berghortensia (Hydrangea serrata);
Hortensia symbool Hydrangea heteromalla.

De hortensia is een onderhoudsvriendelijke plant. Belangrijk element is dat je de plant pas in maart terug mag snoeien. De verdorde bloemen laat je er in de winter dus aan zitten. Deze droge bloemen staan erg leuk in de wintertuin.

3. De lavendel (Lavandula)

lavendel

De lavendel is vooral populair door de mooie diep paarse kleur én de heerlijke geur die deze plant verspreidt. Lavendel is een kleine vaste tuinplant voor in de tuin. De plant wordt namelijk niet hoger dan één meter en doet klein aan door de dunne stengels waar de plant uit bestaat.

Door deze eigenschappen is het ook een ideale plant voor de kleine tuin of voor in de border. De bloemen kunnen in verhouding met de steel erg groot worden, namelijk zo'n acht centimeter! Het is dus echt een gangmaker in de tuin.

Lavendel bloeit van augustus tot oktober en is een populaire plant bij hommels (bijen) en koolwitjes (vlinders).

4. Buxus (Buxaceae)

buxus

De buxus is zo'n fijne plant, omdat je deze in werkelijk alle vormen kunt snoeien waarin je maar wilt. Hierdoor zijn ze in iedere tuin precies naar de wensen van de eigenaar te gebruiken.
Buxussen worden voornamelijk gebruikt als haag waarmee erfafscheidingen aangegeven worden. Voor de creatievelingen onder ons zijn er ook mogelijkheden hele dieren uit de planten te snoeien. Of wat dacht je van bijzondere patronen in je tuin zoals je dat in de tuinen van Versailles ziet?

Ondanks dat de buxus uit de warme streken afkomstig is, is het een plant die niet goed tegen droogte kan. Je zult hem in de drogere maanden dus wel goed water moeten geven. In ruil daarvoor heb je het hele jaar plezier van deze plant, want ook in de winter blijft hij zijn mooie groene blad behouden.

5. Het viooltje (Viola)

viola

Niet iedere populaire plant is een grote plant. Het kleine viooltje blijft een favoriet voor in de Nederlandse tuin. Dit omdat wij toch wel fan zijn van dit kleine, fleurige plantje. Door de vele kleuruitvoeringen past er in iedere tuin wel een viooltje en daarom kon hij niet ontbreken in deze lijst van de meest populaire tuinplanten van Nederland.

De viooltjes blijven in de regel vaak laag aan de grond en zijn zo leuke bodembedekkers. Ook kun je ze leuk in potten op het terras zetten.
Niet alle viooltjes gaan lang mee. Wanneer je lang van viooltjes in de tuin wilt genieten, raden we je aan om speciale vaste violen te kopen. Voorbeelden van vaste violen zijn de Viola odorata en de Viola labradorica.

Viooltjes zijn tot slot een makkelijke plant om in de tuin te hebben. Ze kunnen vooral in de winter de kou goed verdragen en staan er zelfs om bekend geen liefhebbers van warmte te zijn.
Tip: Verwijder uitgebloeide bloemen direct, dit zorgt ervoor dat hij nog uitbundiger gaat bloeien.

6. Geranium (Pelargonium)

geranium

Pelargonium (pelargos) betekent ooievaarsbek en het is dan ook om die reden dat de geranium ook wel ooievaarsbek genoemd wordt. Geraniums hebben lange tijd een wat stoffig imago gehad door het bekende gezegde ‘achter de geraniums zitten'. De plant wordt veelal geassocieerd met oude mensen die de hele dag maar binnen zitten.

Tegenwoordig wint de geranium aan populariteit en is het één van de meest populaire tuinplanten van Nederland geworden. Wij geven de liefhebbers geen ongelijk! De plant is namelijk alles behalve saai en in veel verschillende, sprekende kleuren te verkrijgen.

Weetje: Als we het in de volksmond hebben over geraniums, bedoelen we daar in de meeste gevallen de Pelargonium mee. De Geranium als plantengeslacht is echter een eigen geslacht welke enkel familie is van de Pelargonium. Dit zorgt voor verwarring, aangezien we met de geranium dus de Pelargonium bedoelen en niet de Geranium. Volg jij het nog?

7. De Spaanse margriet (Osteospermum ecklonis)

spaanse-margriet

De Spaanse margriet is niet, zoals je zou verwachten, afkomstig uit Spanje. Deze populaire plant komt uit het verre Zuid-Afrika en is een éénjarige tuinplant.
De bloemen van de Spaanse margriet verschillen van kleur. De meest voorkomende zijn wit, geel, roze, oranje en paars. De Osteospermum ecklonis kan zowel in de tuin of als kuipplant of balkonplant gehouden worden. Wanneer de plant als kuipplant wordt gehouden, is het wel aan te raden de plant in de winter naar binnen te halen.

Je kunt de plant gemakkelijk langer laten meegaan, door deze op gepaste tijden te stekken. Hierdoor hoef je de Spaanse margriet maar één keer aan te schaffen en kun je er erg lang van blijven genieten.
Tip: Sluit de plant langzaam zijn bloemen? Dan staat hij te veel in de schaduw en is het tijd een wat zonniger plekje voor hem op te zoeken.

8. De vlinderstruik (Buddleja)

vlinderstruik

Dat de vlinderstruik bij de meest populaire tuinplanten van Nederland zit verbaasd ons wederom niets. Deze plant is niet alleen mooi om te zien, maar trekt ook nog eens de mooiste vlinders aan. Zo zullen onder andere het koolwitje, de citroenvlinder en de atalanta de verleiding van deze plant niet kunnen weerstaan.

Daar komt bij dat de vlinderstruik een taaie plant is en weinig eisen stelt aan de bodem waarin hij staat. Het is daarom een fijne plant, zelfs voor de mensen zonder groene vingers.
Ben je een echte vlinderfan en wil je zo veel mogelijk vlinders lokken? Lees dan eens dit artikel over het creëren van je eigen vlindertuin. Daar ontdek je onder andere dat veel verschillende planten zijn die vlinders aantrekken, al is deze vlinderstruik wel de topfavoriet.

9. De klimop (Hedera)

klimop

Ondanks dat sommigen hem liever kwijt zijn dan rijk, is de klimop in Nederland een erg populaire plant. Waarschijnlijk heeft de plant deze status te danken aan het feit dat het een makkelijke plant is die het overal goed doet. Ook blijft de Hedera het hele jaar door groen en is het een geschikte plant om het gevoel van een verticale tuin mee te creëren.

Waar je bij de naam klimop natuurlijk denkt aan een plant die klimt, kun je de Hedera ook goed gebruiken als bodembedekker. Bedenk je wel dat het verwijderen van klimop vanaf de bodem van lastiger is dan van een muur of schutting.

Wil je ook graag een klimop in je tuin? Een klimop planten is geen lastige klus, dus ook als je iets minder groene vingers hebt, kun je deze plant met succes planten!

10. De hartlelie (Hosta)

hosta-hartlelie

Door zijn vele soorten is er wat de hartlelie betreft voor iedereen wel een passende variant te vinden. De Hosta is bijvoorbeeld te krijgen met goudgele, witte, roomwit omrande, groene of blauwe (zweem) bladeren.

De plant is afkomstig uit China en Japan en kan in Nederland de winter prima doorstaan. Het is daarmee ook een goede, groenblijvende winterharde én een van de meest populaire tuinplanten van Nederland. In de meeste gevallen houdt de plant van een plek in de halfschaduw, maar er zijn soorten die juist de schaduw of volle zon prettiger vinden.

Tip: Weet je niet zeker of jouw hartlelie in de volle zon kan staan? Voel dan eens aan het blad. Des te dikker het blad des te beter is de plant bestand tegen de zon.
Een nadeel aan het hebben van een Hosta in de tuin, is dat deze veel slakken aantrekt. Deze dieren zijn dan ook direct de grootste vijand van de plant. Ze vinden de bladeren namelijk heerlijk! Gelukkig zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen tegen slakken te vinden.

Een aantal leuke soorten van de Hosta zijn:
shutterstock_100913101 Hosta sieboldiana ‘Elegans' – grote Hosta, met blauwgroene gerimpelde bladeren;
shutterstock_100913101 Hosta ‘Fire Island' – opvallende Hosta, geel blad en rode bladstelen;
shutterstock_100913101 Hosta ‘Frosted Mouse Ears' – mini-Hosta, groen blad met crème witte rand;
shutterstock_100913101 Hosta ‘June' – zeer populair, geel blad met blauwgroene rand.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Welk van deze tien meest populaire tuinplanten van Nederland heb jij in de tuin staan?
En wat is jouw favoriete tuinplant?
Deel het met ons in de reacties hieronder!