Als de herfst nadert, is het snel gedaan met de bloemen in je tuin. Bloemen bloeien natuurlijk in het voorjaar en in de zomer, dus als het einde van augustus nadert zullen de prachtige rode, blauwe en paarse tinten snel vervangen worden door de kleuren van de herfst. Althans, dat denk je misschien. Maar wist je dat er ook planten waarvan de bloemen juist in de herfst in bloei staan? Met deze najaarsbloemen in de tuin kun je ook na de zomer nog allerlei vrolijke kleuren zien. En die zijn dan weer heel mooi in combinatie met de donkerdere kleuren van de herfst.
 

Plant najaarsbloemen in de tuin voor een vrolijke herfst

Met deze mooie najaarsbloemen heb je ook na de zomer een kleurrijke tuin. Ze beginnen aan het eind van de zomer te bloeien, en je hebt er tot aan de winter (of zelfs langer) plezier van. Voor welke kleuren kies jij?

Herfstanemonen

herfstanemoon
Er zijn ontelbaar veel soorten anemonen in verschillende kleuren. Eén van die soorten is de herfstanemoon, oftewel de Anemone hybrida. Zoals de Latijnse naam van deze plant al een beetje verklapt is deze het resultaat van verschillende kruisingen. Van deze soort bestaan wel dertig verschillende varianten, die allemaal zo zijn gekweekt dat ze sterk genoeg zijn om de herfst en winter goed door te komen. De bloeiperiode van de herfstanemoon verschilt per soort, maar er zijn soorten die doorbloeien tot aan de winter. Zo kun je dus tot aan de eerste vorst van de mooie witte, rode of paarse bloemen genieten!
Je kunt de herfstanemoon het beste op een zonnig plekje neerzetten. Ze doen het ook prima in dat ene hoekje van je tuin met een beetje schaduw. Als je de plant na het bloeien steeds van een laagje compost voorziet heb je jarenlang plezier van de herfstanemoon.

Loodkruid

loodkruid
Loodkruid (Latijnse naam: Ceratostigma plubaginoides) zorgt in het najaar voor een wel heel bijzonder kleurenpalet. In de herfst worden de groene bladeren van deze plant namelijk rood, net als bij bomen. En laat dat nu juist de periode zijn waarin die mooie, felbauwe bloemetjes uit hun knoppen komen! Deze plant vormt door de jaren heen een dicht tapijt over de grond, zodat je een mooi bloemendek krijgt in het najaar.
Loodkruid groeit het best in de zon of in de lichte schaduw. De plant heeft niet veel vocht nodig, maar als het een tijdlang niet heeft geregend mag je hem best af en toe wat water geven. Als je hem in het voorjaar even bemest zal hij het lang goed blijven doen.

Herfstasters

herfstaster
Weer zo'n plantje waarvan de naam je eigenlijk al vertelt in welk seizoen hij in bloei staat. In september en oktober zijn de bloemen van de herfstaster op hun mooist. Net als de herfstanemoon kun je de herfstaster in ontzettend veel verschillende kleuren kopen. Zoals je op de foto ziet zijn ze er in het paars, maar ook rood, roze en wit zijn mooie opties. Je kunt ze dus precies afstemmen op het kleurenpalet van de rest van je tuin!
Herfstasters doen het het best op een zonnige plaats. Ook houden ze van vocht, dus geef ze regelmatig water als het een tijdje droog is geweest. De asters zullen flink de hoogte inschieten. Als ze echt lang worden kun je ze ook prima afsnijden en als een mooi boeket in je huis neerzetten.

Zonnekruid

zonnekruid
Van het plantengeslacht Helenium bestaan verschillende soorten. De Helenium autumnale is een echte herfstbloeier, zoals de naam al zegt. Deze plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, en de Nederlandse benaming heeft hij te danken aan de zonnige kleur van de bloemen. De plant begint aan het eind van de zomer te bloeien, en die bloemen blijven tot eind november trots overeind staan. Zo heb je in de herfst toch nog wat zon in de tuin!
Zoals veel andere herfstbloeiers doet het zonnekruid het goed in een zonnige tuin. De grond waarin hij staat moet altijd een beetje vochtig zijn, maar let wel op dat het niet al te nat wordt. Als je in het voorjaar steeds de grond bemest zul je merken dat het zonnekruid zelfs stevige vorst overleeft.

Kattensnor

kattensnor
Deze plant heeft een wel heel bijzondere naam, en ook de bloemen van de kattensnor zijn echt uniek. Zo'n aparte vorm kom je niet vaak tegen! Met deze plant, die in het Latijn Cleome spinosa heet, maak je van jouw tuin dus echt iets bijzonders. Daar komt ook nog eens bij dat de kleuren van de kattensnor ronduit spectaculair te noemen zijn. Wie had gedacht dat je zo'n zomers kleurenfeest ook in de herfst in je tuin kunt hebben?
Je kunt van augustus tot aan de eerste vorst van de bloemen van deze bijzondere najaarsplanten in de tuin genieten. Kattensnor gedijt het best op een warme, vochtige ondergrond, en vergt verder maar weinig onderhoud. Helaas is de kattensnor een plant die slechts één jaar leeft, maar je zult er tijdens die ene herfst eindeloos plezier van hebben.

Blauwbaard

blauwbaard
Van het plantengeslacht Caryopteris is de Caryopteris clandonensis de meest populaire variant. Hij begint te bloeien als de meeste bloemen zich klaarmaken voor hun winterslaap. Eind augustus zie je de eerste bloemetjes aan de plant, en die zullen de hele herfst lang je tuin voorzien van een gezellig blauw/paars tintje. Ook leuk aan de blauwbaard (ook wel blauwe spirea genoemd) is dat deze een heerlijke geur heeft, die nog het meest doet denken aan die van lavendel. Dat is dus nog een extra verfrissende toevoeging aan je tuin!
Zoals bijna alle andere najaarsbloemen in de tuin is de blauwbaard een echte zonaanbidder. Zorg ervoor dat je hem op een windstille plaats neerzet, zodat hij ongestoord zijn gang kan gaan. Hij heeft niet veel vocht nodig, dus geef hem niet te veel water. Verder houdt de blauwbaard van een voedselrijke grond, en doe je er goed aan om hem in maart flink te snoeien, tot de stengels ongeveer 20 centimeter boven de grond uit steken. Dat klinkt drastisch, maar het zal de bloei juist stimuleren.

Monnikskap

monnikskap
Aconitum carmichaelii ‘Arendsii' is de Latijnse naam voor monnikskap. Dit is een plant met bijzondere bloemen, die fel afsteken tegen het groen van de planten. Wat vind je van die mooie paarsblauwe kleur? De bloemen groeien in trossen bij elkaar, en als je ze van dichtbij bekijkt begrijp je wel waar de Nederlandse naam vandaan komt. Bijen en hommels zijn dol op deze plant, die in september en oktober vol in bloei staat. Wist je dat de monnikskap het ook goed doet als snijbloem? Leuk voor in dat mooie herfstboeket!
Zet de monnikskap op een plekje met lichte schaduw; hij kan niet zo goed tegen de zon. De grond waarop hij staat moet vochtig zijn, maar als deze gedurende lange tijd echt nat is, is dat juist niet goed voor de wortels. Hou dit dus goed in de gaten! In het voorjaar en tijdens de bloeiperiode de grond even bemesten is een goed idee.
Let op! De monnikskap is erg giftig. Als je kleine kinderen of huisdieren hebt is deze plant dus niet geschikt voor in je tuin.

Herfstkrokussen

herfstkrokus
De herfstkrokus is er in verschillende soorten en maten. De bekendste en populairste is de Crocus speciosus, met mooie, meestal violette bloemetjes met een helgeel hart. Deze bloemen zul je vanaf september zien, en ze blijven tot aan december vrolijk in je tuin staan. Handig aan de herfstkrokus is dat deze zichzelf vermeerdert. Je zult dus merken dat er jaar op jaar steeds meer bloemetjes hun koppen boven de grond uitsteken. En dat is natuurlijk wel zo gezellig!
De herfstkrokus doet het het best op een voedselrijke grond, bij voorkeur met organische meststoffen. Verder houden ze zoals vele andere planten heel erg van zon. De grond moet vochtig zijn, maar niet te nat, want dan zal de herfstkrokus niet overleven. Verder is het eigenlijk een hele makkelijke plant die weinig onderhoudt vergt.

Chrysanten

chrysant
De chrysant (Latijn: Chrysanthemum) is natuurlijk een snijbloem bij uitstek. Bij de bloemist zie je ze in alle kleuren van de regenboog. Ze staan prachtig in een vaas binnenshuis, maar wist je dat je ze ook als najaarsbloemen in de tuin kunt zetten? Vanaf september staan ze in volle bloei, en doordat er zo veel verschillende soorten zijn kun je ze gebruiken om je tuin alle kleuren van de regenboog te geven. Ze fleuren je tuin helemaal op, van het najaar tot aan de eerste vorst!
Een goede, voedselrijke grond met compost en mest is de beste bodem voor de chrysant. In de winter moet de grond niet te nat zijn, want dan zullen de bloemen het niet lang volhouden. De zon zal ze daarentegen wel goed doen, dus zet ze niet in de schaduw. Als je in het voorjaar de oude stengels van de bloemen afknipt, zal de chrysant het jarenlang volhouden.

Napolitaanse cyclamen

napolitaanse cyclamen
Cyclamen zijn eigenlijk hele handige bloemen voor in de tuin; er zijn zo veel varianten van dat je, als je wilt, het hele jaar door bloeiende cyclamen in je tuin kunt hebben. De variant die het het best doet in het najaar is de Cyclaam hederifolium, oftewel de Napolitaanse cyclaam. Hij is vernoemd naar de stad Napels in Italië. Deze cyclaam krijgt in het najaar prachtige witte, roze, paarse of rode bloemetjes. Ze beginnen pas aan het eind van de zomer met bloeien, maar dan heb je er wel tot aan het eind van het jaar plezier van.
De Napolitaanse cyclamen houden van grond waar veel kalk en humus in zit. Verder zijn ze fan van lichte schaduw, en gedijen ze het best in een bodem die vochtig is. In het voorjaar kun je ze het best bemesten met organisch materiaal, en dan zul je zien dat de bollen steeds groter worden naarmate ze langer staan.

Herfsttijloos

herfstijloos
De herfsttijloos wordt nogal eens verward met de herfstkrokus. Dat is ook niet zo gek, want de twee plantjes lijken nogal veel op elkaar. Toch zijn het verschillende bloemen; ze zijn niet eens van hetzelfde plantengeslacht afkomstig. Het grootste verschil is dat de Colchinum autumnale pas in de lente vruchten en bladeren krijgt, terwijl de bloemen dus juist in het najaar bloeien. Verder is het hart van de herfsttijloos wit of bleekgeel, en dus minder fel dan dat van de herfstkrokus.
De herfsttijloos is een makkelijk plantje. Als je hem eenmaal hebt geplant heeft hij maar weinig zorg nodig. Het is een droogbloeier, dus je hoeft hem niet eens water te geven. Ook bemesting heeft deze plant niet nodig. Het mooie van de herfsttijloos is dat hij winterhard is en steeds mooier wordt naarmate hij langer staat.
Let op! Net als de monnikskap is de herfsttijloos giftig, en dus niet geschikt als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

Winterviolen

winterviolen
Dan hebben we als laatste najaarsbloemen in de tuin natuurlijk nog de winterviooltjes, oftewel de Viola. Er zijn meer dan vijfhonderd verschillende soorten viooltjes, dus je kunt je wel voorstellen dat je hier eindeloos mee kunt variëren. Hun gezellige uiterlijk zorgt ervoor dat deze najaarsbloemen in de tuin de boel echt opfleuren! Zoals de naam al zegt beginnen deze bloemen aan het eind van de herfst te bloeien, en houden ze het tot en met mei vol. Je hebt er dus ruim een halfjaar plezier van, en zelfs de vrieskou krijgt ze niet kapot.
Winterviolen hebben een hekel aan hoge temperaturen, dus zet ze vooral niet in de volle zon. Let op dat de grond waarin ze staan niet te nat is, want als deze in de winter bevriest is dat niet bevorderlijk voor de planten. Verder hoef je geen mest of andere voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen. Wel is het slim om ze, wanneer nodig, water te geven als de temperaturen weer boven nul komen. Als je regelmatig de dode bloemetjes weghaalt blijven de winterviolen het lang goed doen!
 
Wie zegt dat je in het najaar alleen maar herfsttinten in je tuin zult zien? Met deze prachtige najaarsbloemen in de tuin kun je ook in de herfst genieten van vrolijke, zomerse kleuren.
Heb jij zelf ook najaarsbloemen in de tuin? Welke vind je het mooist?
Deel je tips in een reactie!