Lukt het jou op de een of andere manier ook nooit om je planten op tijd water te geven en ze lang in leven te houden? Voordat je het weet staan de planten in de vensterbank er verloren bij en als je in de tuin gaat kijken ziet het er niet veel beter uit. Elke keer lukt het net niet om je goede voornemen deze keer echt goed voor de planten te zorgen vol te houden. Misschien vergeet je gewoon dat het weer hoog tijd wordt om de planten water te geven of heb je gewoon niet zo'n groene vingers, waardoor er iedere keer weer wat mis gaat. Niet getreurd, dit kan de beste overkomen!

Onderhoudsvriendelijke planten voor binnen en buiten

Gelukkig is een gebrek aan tijd of een gebrek aan groene vingers niet direct een reden om de tuin maar helemaal te betegelen. Er zijn namelijk ook ontzettend veel onderhoudsvriendelijke planten die uitermate geschikt zijn voor mensen zoals jij! We hebben 15 onderhoudsvriendelijke binnen- en buitenplanten voor je uitgezocht zodat jij ook een schitterende tuin kunt ontwerpen waar je kunt genieten van al het moois om je heen en je heerlijk tot rust kunt komen. Niemand die jou nog lui noemt of zal beweren dat jij geen groene vingers hebt!

1. De cactus

Cactus

De cactus is razend populair, heeft weinig nodig, en kost weinig: v.a. €4,- in huis

Waarschijnlijk was je al bekend met het feit dat de cactus tot de onderhoudsvriendelijke planten behoord. Een van de redenen hiervoor is de evolutionaire ontwikkeling die cactussen hebben doorgemaakt. De bladeren zijn namelijk doorns geworden, waardoor de hoeveelheid water die zal verdampen in vergelijking met andere planten klein is. Cactussen doen het vooral heel goed in de kamer, omdat dit een warme en droge omgeving is. Je hoeft ze dus ook nauwelijks water te geven. Bij warme temperaturen is één keer per maand voldoende en bij koudere temperaturen hoef je het zelfs maar eens in de drie maanden te doen. Moet lukken, toch?

2. Vrouwentong

Vrouwentong

Sansevieria – hij staat in bijna elke lijst, geeft sfeer en je hebt hem snel in huis.

Vrouwentong, ook wel Sanseveria, heeft ook niet veel water nodig en is daarmee een van de meest onderhoudsvriendelijke planten die je in huis kunt halen. Een regel bij het water geven van de vrouwentong is dat de aarde rondom de plant volledig moet zijn opgedroogd. Je kunt dit bijvoorbeeld testen door goed te voelen met je vingers of door een schroevendraaier of ijzeren pin in de grond te duwen. Als deze nog vochtig aanvoelt kun je beter nog even wachten met water geven.

Twijfel je? Wacht dan ook nog even. De vrouwentong gaat eerder dood als hij te veel water krijgt dan wanneer hij te weinig water krijgt.

3. Vlijtig liesje

Vlijtig-liesje

Het Vlijtig Liesje is er in veel verschillende kleuren.. Welke vind jij het mooist?

De naam doet misschien vermoeden dat je een vlijtig liesje moet zijn om deze plant te onderhouden, maar niets is minder waar. De plant staat ontzettend mooi in een pot, maar ook in bloembakken aan het balkon zal het vlijtig liesje veel indruk maken. Je kunt met deze plant dus alle kanten op. Let er wel op dat je ze niet in de volle zomerzon zet, maar zorg altijd voor wat schaduw. Ook wat betreft kleur kan vrijwel iedereen met het vlijtig liesje uit de voeten. Naast voldoende water geven heeft het vlijtig liesje bijna geen onderhoud nodig.

4. Aloë vera

Aloë-vera

De Aloë Vera is een leuke eyecatcher voor huis, en je hebt hem al v.a. €12,-

De aloë vera is nog zo'n onderhoudsvriendelijke kamerplant die weinig water nodig heeft. In de zomermaanden zal de plant wel iets meer onderhoud vragen dan in de winter, maar ook dan hoef je maar weinig moeite te doen. Om te bepalen of de aloë vera water nodig heeft kun je gebruik maken van een vochtmeter. Als deze enkele dagen rood gekleurd is, wordt het weer tijd voor water. Je kunt een aloë vera-plant het best ergens in huis zetten waar een klein beetje schaduw valt.

Wist je trouwens dat aloë vera verschillende genezingskrachten heeft? Pure aloë vera wordt ingezet bij het bestrijden van verschillende ziektesymptomen, zoals huidklachten en darmproblemen.

5. Varens

Varens

Varens zijn er ook als hangplant, weinig onderhoud en voor +/- 16 euro in huis

Varens zijn zowel voor binnen als voor buiten goede onderhoudsvriendelijke planten. Leuke voordelen aan varens zijn dat ze zowel in de zon als in de schaduw goed uit de voeten kunnen en dat er weinig onkruid tussen de varens door kan groeien. Met varens in de tuin zul je dus minder onkruid hoeven te verwijderen! Hoe meer zon een varen krijgt, des te meer water je zult moeten geven. De grond rondom een varen moet namelijk altijd vochtig blijven. In de zomer zal de varen dus iets meer onderhoud vragen, omdat de grond dan sneller uitdroogt. Daarnaast kunnen helaas niet alle varens in de winter buiten blijven staan. Bij een niet winterharde varen, zal het verpotten en binnen zetten van de varen dus ook nog enig onderhoud vereisen.

6. Chrysanten

Chrysanten

Chrysanten, leuke schattige sfeermakers – bekijk er meer!

Chrysanten zijn de volgende onderhoudsvriendelijke planten. Buiten kunnen ze op ontzettend veel verschillende manieren gebruikt worden. Ze staan prachtig in een bloemenperk, maar ook in potten zijn ze schitterend. Binnen zouden ze overigens ook niet misstaan. Chrysanten bloeien pas als veel andere bloemen al zijn uitgebloeid. Ook bij deze plant is het van belang dat de grond wel vochtig blijft, maar dat je niet teveel water geeft. Dit zal er namelijk voor zorgen dat de bloemen gaan rotten, helemaal in combinatie met het koude Nederlandse weer in de herfst.

7. De treurvijg

Treurvijg

Doet het heel goed, en zeer makkelijk in onderhoud; voor een flinke treurvijg ben je in de winkel zo'n €15,- kwijt

Tussen alle bloemen en planten zijn er ook onderhoudsvriendelijke bomen. Deze boom, de treurvijg, doet het zelfs met ons Nederlandse klimaat goed in de woonkamer. Hij kan dan wel twee meter hoog worden, maar je kunt hem ook als bonsai kweken. In de winter heeft deze boom net genoeg water nodig dat hij niet uitdroogt. In de zomer heeft de boom wel iets meer water nodig, maar het onderhoud zal nog steeds niet heel groot zijn. Snoeien kan overigens ook niet echt kwaad, bijvoorbeeld als de plant te groot wordt.

8. De vetplant

Vetplantjes

Vetplantjes: een schattige toevoeging. Let er wel op dat ze genoeg zon krijgen.

Vetplanten staan er ook om bekend dat ze bijna niet stuk te krijgen zijn. Helemaal zonder verzorging zullen deze plantjes het echter ook niet overleven. Dit is wat je moet weten over het verzorgen van vetplantjes: vetplanten hebben in de zomer meer water nodig dan in de winter. In de zomer bloeien de plantjes namelijk, terwijl ze dit in de winter niet doen. Geef ze daarom in de zomer één keer per week voldoende water. Daarnaast hebben vetplantjes ook voldoende licht nodig. Te veel licht is echter ook weer niet de bedoeling. Je moet dus even op zoek gaan naar het geschikte plekje om je vetplantjes neer te zetten, maar als je deze eenmaal gevonden hebt, vragen de plantjes nog maar om weinig verzorging.

9. De Lepelplant

Lepelplant

De Lepelplant; niet alleen makkelijk, ook erg mooi; en voor zo'n €15 heb je al een flinke Lepelplant in huis

De lepelplant verbruikt wel veel water, maar in tegenstelling tot veel andere planten hoef je er niet zelf aan te denken dat je hem water moet geven. De plant geeft dit namelijk zelf aan. Handig! Als de plant water nodig heeft, gaan zijn bladeren namelijk hangen. Tijd dus om de plant van wat water te voorzien, zodat de bladeren weer recht gaan staan. Wacht nu totdat de bladeren weer slap worden voordat je opnieuw water geeft. Deze plant kan niet goed tegen zonlicht, dus je moet proberen te voorkomen dat de zon direct op de lepelplant schijnt.

Een lijst van onderhoudsvriendelijke planten en waar je ze koopt.

Type plant Prijs range Waar te koop?
Cactus 4 stuks voor €15 – €20 Hier en hier
Vetplant +/- €40 per 12 stuks of +/- €17 per 3stuks Plantje.nl / bol.com
Kruiskruid +/- 9 – 11 per stuk | 3 voor €19 bij bol.com Tuinadvies.nl en bol.com
Vijgenboom vanaf €20,- (bij beetje normale grote) Hier en/of hier nog klein
Klimop +/- €25,- bij goed formaat Hier
Drakenbloedboom (Dracaena) +/- 20 euro bij 80 cm hoogte Bol.com of deze (2 stuks)
Sansevieria vanaf +/- €15 Hier en hier
Peperomia Vanaf €9,- per stuk Koop bij Plantje.nl
Mozaïekplant +/- €20,- per stuk Koop hier of hier in een weckpot
Vioolplant €18 – €25 per stuk Hier en hier in hoge potmaat
Rubberboom Ongeveer €30 per stuk Bij plantje.nl of klein bij bol.com (15 euro)
Kalanchoë +/- 25 per 3 stuks Via Bol of €9 per stuk bij plantje
Zebraplant vanaf ongeveer €20,- per stuk Onder meer hier

10. Dracaena

Dracaena

Ook leuk: een Dracaena op stam, hier zie je een voorbeeld.

Deze kamerplant heeft ook niet veel verzorging nodig en is daarom ideaal voor mensen met weinig tijd of zonder groene handen. Wederom geldt namelijk dat de plant eerder af zal sterven als deze te veel water krijgt dan wanneer deze te weinig water krijgt. Als de grond droog aanvoelt wordt het weer tijd voor wat water. Eerder is water geven niet nodig bij de Dracaena.

Over het algemeen groeien deze struiken voornamelijk in de hoogte en in mindere mate in de breedte. Dit maakt deze onderhoudsvriendelijke planten ideaal als kamerplant. De bladeren zijn helder groen en in verschillende tinten te vinden. Niet alleen zou deze plant ideaal zijn als kamerplant, maar ook in een kantoor zou hij niet misstaan.

11. Fargesia – bamboe

Bamboe

Bamboesoorten zijn onderhoudsvriendelijke planten die bijvoorbeeld goed als erfafscheiding gebruikt kunnen worden. Voor in de tuin zijn echter niet alle bamboesoorten even geschikt, helemaal niet als je zo min mogelijk onderhoud wil hebben. Bamboe groeit namelijk ontzettend snel en zal daardoor snel gaan woekeren, waardoor je regelmatig moet snoeien. De Fargesia is echter wel heel geschikt voor de tuin, omdat deze niet woekert. Deze bamboesoort is niet echt kieskeurig als het gaat om zijn standplaats, maar een vochtige ondergrond in een schaduwrijke omgeving is een ideale locatie.

12. Ficus

Ficus

Extra leuk als hangplant, en al vanaf €16 verkrijgbaar!

De ficus is tot slot een kamerplant die in eerste instantie misschien wat meer aandacht verdient, maar die uiteindelijk ook niet om heel veel onderhoud vraagt. Over het algemeen heeft de ficus grond nodig die altijd een klein beetje vochtig is. De wortels mogen echter niet in het water staan. Hierdoor kun je de plant het best af en toe een klein beetje water geven in plaats van in één keer heel veel. In eerste instantie zal het dus een beetje een speurtocht zijn om het juiste vochtbalans te vinden, maar als je er eenmaal uit bent wat het beste is voor jouw ficus zal het niet veel moeite meer kosten om deze plant te onderhouden. Bij het water geven van deze plant geldt overigens ook: bij twijfel niet doen.

 13. Zamioculcas

Zimioculcas

De makkelijkste plant uit de lijst, de Zamioculcas: voor zo'n €25 een flinke plant

Misschien zegt de naam je niks, maar deze plant is ontzettend populair als kamerplant. Dit komt, hoe kan het ook anders, omdat hij het lang vol kan houden zonder water. In de zomer kun je de plant gerust een keer per week water geven. In de winter is een of twee keer per maand al voldoende. Het is dus niet zo'n probleem als je regelmatig vergeet om je planten water te geven. Let voordat je water geeft wel goed op dat de grond droog is. Als dit niet het geval is kun je beter even wachten met water geven. Om te voorkomen dat de zamioculcas een bepaalde kant op groeit is het belangrijk om de plant geregeld te draaien, zodat alle kanten af en toe in de zon of in het licht staan.

14. Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

Ook geschikt voor in de tuin en een echte sfeermaker, nu hier tijdelijk in de aanbieding.

De ooievaarsbek heeft prachtige paarsblauw gekleurde bloemen die in geen enkele tuin zullen misstaan. Ze zorgen er ook nog eens voor dat allerlei nuttige insecten zoals vlinders je tuin bezoeken. Muggen en slakken worden daarentegen juist weer weggejaagd door de geur van de ooievaarsbek.

Een extra voordeel is dat je bijna niet van deze plantjes afkomt als je ze eenmaal gezet hebt. Hoewel de planten in vochtige grond moeten staan, gaan ze niet dood als ze langere tijd geen water krijgen. Ze zullen er dan wel een stuk minder mooi uitzien, dus moet je bij droge periodes de plant dus wel af en toe water geven.

15. Graslelie

Graslelie

Ook de Graselelie is erg gaaf als hangplant: bekijk hier meer.

De graslelie is te herkennen aan de prachtige langwerpige bladeren. Deze zijn groen aan de buitenkant, maar hebben een witgroene kleur aan de binnenkant. De bloemen van deze plant groeien hoog boven de bladeren uit en zijn klein en wit. Je moet de graslelie ongeveer één á twee keer per week water geven, maar als je dit een keer vergeet zal de plant niet meteen afsterven. Ook hier geldt weer dat de wortels niet onder water mogen staan, omdat ze dan kunnen gaan rotten.

Voelt de grond nog vochtig aan? Wacht dan nog een paar dagen met water geven, zodat de plant al het vocht eerst op kan nemen.

Graslelies die buiten staan overleven de winter helaas niet. Als je langer van deze planten wil genieten zul je ze 's winters dus naar binnen moeten halen. Indien je groene vingers toch al een beetje beginnen te kriebelen kun je de plant natuurlijk ook zelf kweken zodat je in de zomer weer volop kunt genieten van de graslelie.

Groene vingers of niet, met deze onderhoudsvriendelijke planten heb je geen excuus meer om je tuin niet om te toveren tot een prachtige kleurrijke bloemenzee. Ook in huis kun je deze planten gebruiken om je kamer wat op te fleuren en een frissere en levendigere uitstraling te geven. Helaas zijn er niet veel planten waarbij je weken achter elkaar kunt vergeten om ze te voorzien van water, maar ook de planten in dit lijstje die je één of twee keer per week water moet geven zijn erg onderhoudsvriendelijke planten.

Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

choiceofgreen logo
warentuin
Plantje.nl logo
bol logo
tuinartikel totaal
tuincentrum koeman

Handen uit de mouwen en aan de slag dus! Als je planten op de goede plek staan, in de grond of op de vensterbank, en ze af en toe een beetje krijgen zullen ze het hartstikke goed doen. Wie weet ontdek je nog wel dat je groenere vingers hebt dan je denkt en kun je na verloop van tijd voor planten kiezen die wat meer onderhoud vereisen.

Welke onderhoudsvriendelijke planten zou jij graag in je tuin of in de vensterbank willen?
Laat het weten in een reactie!