‘Bedankt voor die Blumen'. Deze woorden worden ieder jaar opnieuw tijdens het Urbi et Orbi uitgesproken door de paus. Op deze manier wil hij Nederland bedanken voor de bloemen die jaarlijks rond Pasen richting het St. Pietersplein worden gestuurd. Deze bloemen, of beter gezegd de bloembollen waar deze bloemen uitkomen, zijn misschien wel exportproduct nummer één van Nederland. Maar niet alleen de rest van de wereld is er dol op, ook in ons eigen land zijn bloembollen erg geliefd. Zomerbollen planten in het voorjaar zorgt er bijvoorbeeld voor dat onze tuinen er in de zomer kleurrijk bijstaan.
In dit artikel gaan we je daarom alles vertellen over bloembollen in het algemeen en zomerbollen in het bijzonder. Zo bespreken we wat bloembollen eigenlijk zijn en hoe je de verschillende soorten bloembollen kunt verdelen. Vervolgens vertellen we je alles over zomerbollen planten in het voorjaar. Waarom is dit de beste periode en hoe plant je zomerbollen precies? We sluiten tot slot af met het benoemen van een aantal zomerbollen die favoriet zijn onder veel Nederlanders.

Wat zijn bloembollen?

Zomerbollen
Een bloembol is een specifieke soort bolgewas. Dit is een plantensoort die bestaat uit een bol waar een plant uit groeit. De bol bestaat eigenlijk uit bladeren waarin voedsel wordt opgeslagen. Wanneer het kouder wordt, trekt de plant zich terug in de bol om daar te overwinteren.
Bolgewassen kunnen ingedeeld worden in twee soorten. Aan de ene kant heb je bolgewassen die gegeten kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn ui en knoflook. Aan de andere kant heb je bolgewassen die puur voor de sier gekweekt worden. Bloembollen vallen onder deze laatste groep.

In elk seizoen een bloem

Naast bolgewassen kunnen ook bloembollen verder uitgesplitst worden. Dit gebeurt over het algemeen op basis van de bloeiperiode van de verschillende bollen. We zetten de verschillende typen voor je op een rijtje:
Voorjaarsbloeiende bollen
Bloembollen-in-pot
Het uitschieten van voorjaarsbloeiende bloembollen symboliseert voor veel mensen het begin van de lente. Idealiter worden voorjaarsbloeiende bloembollen al geplant voordat de temperatuur onder het vriespunt komt. Op deze manier kun je in het (vroege) voorjaar al genieten van deze planten.
Voorbeelden van voorjaarsbloeiende bloembollen zijn de tulp, de narcis en de hyacint.
Najaarsbloeiende bollen
Ook in het najaar zijn er nog een aantal planten die in bloei staan. De zogenaamde najaarsbloeiende bloembollen. Najaarsbloeiers plant je aan het einde van de zomer, zodat je in de herfstmaanden van de bloemen kunt genieten.
Voorbeelden van najaarsbloeiende bloembollen zijn het herfstklokje en de cyclaam.
Zomerbloeiende bollen
Het laatste type bloembollen zijn de zomerbloeiende bollen. Deze bloemen komen in de zomer tot leven en fleuren je tuin dan voor een tweede keer op. Je plant zomerbollen, die ook wel eens knollen worden genoemd, wanneer de vorst is opgetrokken en de temperaturen weer iets gestegen zijn. In de rest van dit artikel staat dit type bloembol centraal.
 

Zomerbollen planten in het voorjaar: het hoe, wat en waarom

Bloembol-schiet-uit
Zomerbollen planten in het voorjaar zorgt er dus voor dat je in de zomermaanden nog steeds een kleurrijke tuin hebt. Wanneer je de zomerbollen in april of mei plant zullen ze vanaf augustus in bloei staan. Zomerbollen kunnen zowel in de vaste grond als in potten geplant worden.
Maar hoe gaat zomerbollen planten in het voorjaar nou precies in zijn werk?
Eigenlijk is het planten van zomerbollen vrij eenvoudig. Het begint allemaal bij het uitzoeken van het perfecte plekje in de tuin. Afhankelijk van het type plant wordt dit een plekje in de zon, halfschaduw of schaduw. Vervolgens is het een kwestie van de aarde prepareren door eventueel onkruid te verwijderen. Graaf nu een gat in de grond. Hou hierbij een diepte aan die ongeveer twee keer zo diep is als de bol lang is.
Let op! Niet alle bloembollen moeten geplant worden in een gat dat zo diep is. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel, zoals de begonia en de dahlia. Om zeker te weten hoe diep je het gat moet maken, raden we je aan om op de verpakking van de bloembollen te kijken. Hier staat vaak precies vermeld wat de ideale diepte is.
Nadat je het gat gemaakt hebt, kun je de bloembollen hierin leggen. Vervolgens maak je het gat weer dicht door de bollen te bedekken met aarde. Geef de bloembollen nu regelmatig water zodat ze voldoende voedingsstoffen hebben om in de zomer uit te schieten.
 

Zomerbollen planten in het voorjaar: deze zomerbollen mag je absoluut niet missen

Er zijn verschillende soorten zomerbollen die je in de tuin kunt planten. Wij hebben er zeven voor je op een rijtje gezet.

1. Dahlia's

Dahlia
We beginnen maar meteen met de favoriete zomerbol van veel Nederlanders: de dahlia. De dahlia behoort tot de composietenfamilie en kent verschillende soorten in allerlei kleuren. Wist je bijvoorbeeld dat er een aantal zwarte dahlia's zijn? Niet de eerste kleur waar je aan zou denken bij een zomerse bloem, of wel?
De dahlia is zo'n bijzondere plant door het gekrulde blad. Hiermee onderscheidt de dahlia zich van andere bloemen en valt hij extra op. De bloemen van de dahlia kunnen op verschillende manieren vormgegeven zijn. Dit is afhankelijk van de soort die je kiest. Zo heb je bijvoorbeeld cactusvormige bloemen, stervormige bloemen en balvormige bloemen.
De dahlia bloeit tussen juli en oktober meerdere maanden achter elkaar en heeft daarom voldoende voedingsstoffen nodig. In droge periodes is het daarom verstandig om de dahlia zo nu en dan van wat water te voorzien. Op deze manier kun je tot in de vroege winter van deze mooie plant genieten.

2. Lelies (Lilium)

Lelie
Voorjaarsbollen planten in het voorjaar kan ook door de lelie te planten. De lelie is vooral favoriet door de heerlijke zomerse geur die hij verspreidt, maar ook zijn uiterlijk mag er wezen. Zo zijn er verschillende soorten waarbij het blad uit meerdere tinten van één kleur bestaat.
De lelie bloeit tussen juni en juli ongeveer drie tot vijf weken en zal zich daarna langzaam klaarmaken voor de winterperiode. In het nieuwe jaar zal hij dan weer tot bloei komen.
Wist je trouwens dat de bol van een lelie in sommige landen wordt gegeten? In deze landen wordt de lelie dus niet gekweekt als siergewas, maar als voeding.
Let op! Heb je katten als huisdier? Dan is het misschien niet verstandig om de lelie in je tuin te zetten. Een kleine hoeveelheid van deze plant kan namelijk al giftig zijn en schadelijke gevolgen hebben.

3. Begonia's

Begonia
De begonia behoort tot de begoniafamilie. Dit is een van de grootste families binnen de plantenwereld. Van een afstandje lijkt de begonia wel een beetje op een roos, maar als je dichterbij komt zie je duidelijke verschillen.
De bloemen van de begonia kunnen ontzettend in grootte verschillen afhankelijk van het type dat je kiest. Sommige bloemen kunnen een doorsnee van zo'n achttien centimeter halen, terwijl andere soorten een doorsnee van maar twee centimeter hebben.
De begonia bloeit tussen juni en oktober en staat het liefst in de schaduw of halfschaduw. Een plekje pal in de zon is voor de begonia niet aan te raden.
Let op! Ook de begonia is een giftige plant en is dus niet voor alle tuinen even geschikt.

4. Anemonen (Anemone)

Anemoon
De anemoon is de vierde in de rij. Deze plant is misschien niet de meest bekende tuinplant, maar dat maakt hem niet minder mooi. Er zijn ongeveer 120 soorten anemonen, maar deze komen lang niet allemaal in Nederland voor. Anemonen zijn er in verschillende vormen en verschillende kleuren die uiteenlopen van wit tot roze en van rood tot blauw.
Anemonen gedijen het beste in de zon of in de halfschaduw en bloeien, afhankelijk van wanneer je ze geplant hebt, tot diep in de zomer. Anemonen kunnen zowel afzonderlijk als bij elkaar geplant worden. Dit laatste geeft een prachtig beeld in je border.

5. Gladiolen (Gladiolus)

Gladiool
Gladiolen zijn niet de minste planten. De bloemen zijn erg indrukwekkend en zullen ongetwijfeld een pronkstuk zijn in je tuin. Helemaal als je ze met meerdere bij elkaar zet, wat eigenlijk wel de bedoeling is. Daarnaast verspreiden gladiolen ook nog eens een heerlijke geur.
Er zijn verschillende soorten gladiolen, maar veel soorten zijn alleen in de warmere landen te vinden. Het is dan ook niet gek dat gladiolen het het beste doen als je ze in de zon zet. Daar houden ze wel van. Gladiolen bloeien van juli tot september, maar zullen ook na de bloei nog lang mooi blijven. Een echte aanrader voor in de tuin dus!
Leuk om te weten: Ieder jaar worden er gladiolen uitgereikt aan de deelnemers van de Nijmeegse vierdaagse die op de laatste dag de stad binnen komen. De straat waarop dit gebeurd wordt daarom jaarlijks en voor één dag omgedoopt tot ‘Via Gladiola'.

6. Freesia's

Freesia
De freesia is niet alleen een mooie plant, maar heeft ook nog eens een diepere betekenis. Hij staat namelijk symbool voor echte onvoorwaardelijke liefde.
Het bijzondere aan de freesia is de manier waarop de bloemen groeien. Er groeien namelijk niet meerdere strengen uit een bol, maar er groeien wel meerdere plantjes uit één streng. Deze bloemen zijn echter niet in een soort cirkel of wirwar gerangschikt, maar staan keurig netjes op een rij.
Je kunt de freesia beter niet in de volle zon zetten. Kies eerder voor een plekje in de schaduw of in de halfschaduw. Als je de bollen in maart, april of mei plant, zullen ze tussen juni en oktober in bloei staan.

7. Hortensia's

Hortensia
Zomerbollen planten in het voorjaar kan tot slot met de prachtige hortensia. Deze plant kent veel verschillende soorten die er allemaal net even wat anders uitzien.
De hortensia groeit uit tot een plant met verschillende grote bollen die bezaaid zijn met kleine bloemetjes. De hortensia is niet alleen mooi als plant op zich, maar kan ook goed dienst doen als groene erfafscheiding.
Je kunt deze bloembollen in principe het hele jaar door in de grond stoppen. De bloemen van de hortensia zullen dan tussen juni en september te voorschijn komen.
Tip: Gedroogde bloemen van de hortensia zijn prachtig in een bloemstuk!
 
Zomerbollen planten in het voorjaar zorgt ervoor dat je tuin de hele zomer een prachtige kleur heeft. Door het combineren van verschillende zomerbollen maak je van je tuin een prachtig plaatje. Daarnaast zijn zomerbollen ook perfect voor in bloembakken op het balkon. Kleine potten met een aantal zomerbollen zouden zelfs in je huis prachtig staan. De zomer verplaatst zich zo naar binnen.
Welke zomerbollen zijn jouw favoriet en ga je dit voorjaar in de tuin planten?
Laat het weten in een reactie onder dit bericht!