Je kent het vast wel: je hebt een idee in je hoofd van hoe je droommeubelen eruit moeten zien. Je vertaalt dit op de tekentafel naar een ontwerp en je besluit om de stap te zetten en het ontwerp daadwerkelijk te gaan bouwen. Vol goede moed ga je richting de bouwmarkt om het perfecte hout te kopen. Eenmaal binnen wordt je echter al snel moedeloos. Er zijn zoveel verschillende houtsoorten dat het moeilijk is om te bepalen wat het beste hout voor tuinmeubelen is. Onverrichter zaken druip je af. Misschien moet je eerst nog maar wat research doen.

Het beste hout voor tuinmeubelen: de top 10

Rain-tree
Dit artikel kan je bij die zoektocht helpen. We nemen namelijk de top 10 van het beste hout voor tuinmeubelen met je door. Na het lezen van dit artikel kun je dus zonder keuzestress terug naar de bouwmarkt. Je weet nu precies wat de mogelijkheden zijn en wat het best bij jou én je tuin past.
Let op: De houtsoorten in deze lijst staan op alfabetische volgorde.

1. Afrormosia

We trappen deze lijst met het beste hout voor tuinmeubelen af met Afrormosia. Dit is een tropisch hardhout dat vooral in West-Afrikaanse landen zoals Ghana, Congo, Zaïre, Nigeria en Ivoorkust voorkomt.
Dit massieve hout is geelbruin van kleur, maar kan na verloop van tijd donkerder worden tot het een donkerbruine kleur bereikt heeft. Afrormosia wordt nog weleens verward met Teak, maar toch is dit niet geheel hetzelfde. Teak vind je op nummer 10 in deze lijst met het beste hout voor tuinmeubelen.
Het voordeel van Afrormosia is dat het erg geschikt is voor buitengebruik. Zo is de kans niet groot dat het hout scheurt wanneer het na een flinke regenbui weer opdroogt. Dit is een van de eigenschappen die ervoor heeft gezorgd dat Afrormosia tot de beste duurzaamheidsklasse behoort. Bij goed onderhoud gaat het hout ongeveer 20 tot 30 jaar mee.
De belangrijkste vraag is echter of het hout goed te bewerken is. Je eigen houten meubelen maken vraagt immers om makkelijk te bewerken hout. Afrormosia valt precies binnen deze categorie en is zowel met de hand als met grotere machines te bewerken.
Let bij de bewerking wel op dat je geen zaagsel of stof inademt. Dit kan namelijk leiden tot lichamelijke klachten, zoals maagkrampen. Let er tevens ook op dat je alleen Afrormosia gebruikt dat legaal gekapt is en een CITES keurmerk heeft. De soort wordt met uitsterven bedreigd en wordt daarom gezien als een beschermde plantensoort.

2. Balau

Balau
Balau of Bankirai is een houtsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en vooral vanuit Maleisië naar Nederland wordt geëxporteerd.
Bijzonder aan deze houtsoort is dat het daglicht voor kleurverandering zorgt. Zo is net gekapt hout geel tot grijsbruin. Hoe langer het wordt blootgesteld aan daglicht, hoe bruiner het hout zal worden. Uiteindelijk zal het hout na jaren donkerbruin van kleur worden.
Ook Balau is uitermate geschikt voor buitengebruik. Een nadeel is echter wel dat het hout langzaam gaat scheuren wanneer het te snel opdroogt. Daarnaast is ook het onderhouden van dit hout lastig. Beits en andere producten die voor de afwerking gebruikt worden pakken niet goed en zullen geen mooi resultaat geven. Als je voor een natuurlijke uitstraling gaat, zal dit echter geen bezwaar zijn.
Het bewerken van het hout is, in tegenstelling tot het onderhoud, wel prima te doen. Het hout laat zich makkelijk zagen, maar heeft iets meer moeite met lijm. Hier zul je dus een alternatieve methode voor moeten gebruiken.

3. Eiken

Eiken
Ook in ons eigen Europa hebben we houtsoorten die opgenomen kunnen worden in deze lijst met het beste hout voor tuinmeubelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Eikenhout?
Het lichte hout is gelig tot goudbruin van kleur en onderscheidt zich daarmee van andere houtsoorten.
De duurzaamheid van Eikenhout is goed. Zeker als je de tijd neemt om je tuinmeubelen ieder jaar minstens twee keer te onderhouden. Een flinke regenperiode kan overigens wel zijn sporen achterlaten op Eikenhout. Zo kan onbewerkt Eiken scheurtjes vertonen en kan het licht verkleuren. Dit laatste is vooral het geval op plekken waar nat Eikenhout in contact komt met ijzer. Blauwe tot blauwzwarte kringen zijn in dit geval geen uitzondering.
Eikenhout is in principe goed te bewerken. Hier zou je dus niet direct problemen mee moeten ondervinden. Om de eerder genoemde verkleuringen tegen te gaan kun je kiezen om het hout te behandelen met middelen zoals beits. Dit zul je dan wel één à twee keer per jaar moeten doen, maar dat mag wat ons betreft de pret niet drukken.

4. Jatoba

We hebben hout uit Afrika, hout uit Azië en hout uit Europa gehad. Het volgende continent wat we aandoen is Zuid-Amerika en dan met name Brazilië. Hier komt Jatoba namelijk vandaan.
Het kernhout van de Jatoba is oranjerood tot roodbruin en heeft daardoor een hele elegante en stijlvolle uitstraling.
Niet alleen de kleur, maar ook de duurzaamheid van Jatoba is opvallend. Jatoba behoort namelijk tot een hoge duurzaamheidsklasse en gaat, mits goed onderhouden, ongeveer 15 tot 25 jaar mee. Ook wat betreft het Nederlandse klimaat is deze houtsoort een aanrader. Het hout droogt erg langzaam op, waardoor de kans op scheuren en vervorming klein is.
Jatoba laat zich makkelijk bewerken. Zeker als je niet van de robuuste uitstraling houdt. Het oppervlak van Jatoba kan namelijk erg egaal afgewerkt worden. Hierdoor is het hout erg geschikt voor bijvoorbeeld een tafel. Ook stoelen en banken die gemaakt zijn van Jatoba zullen overigens niet misstaan in de tuin.

5. Meranti

Meranti
We gaan weer terug naar Zuidoost-Azië. Niet alleen Balau, maar ook Meranti vindt hier namelijk zijn oorsprong. Landen waar het hout vandaan komt zijn Maleisië en Indonesië.
Meranti kent hout met uiteenlopende kleurschakeringen. Zo heb je hout dat wit tot lichtbruin is, hout dat rood tot roodbruin is en hout dat juist lichtbruin tot geel is.
Niet alleen wat betreft kleur treden er verschillen op in Meranti, ook wat betreft duurzaamheid en kwaliteit zijn er verschillen. Zo kan het witte en het gele hout relatief snel gaan scheuren, terwijl het rode hout hier minder last van zal hebben. Wat betreft kwaliteit is verder niets aan te merken op dit type hout.
Tot slot kan er ook onderscheid gemaakt worden in de mate waarin het hout te bewerken is. Hout dat wit tot lichtbruin van kleur is, is alleen met speciale hardmetalen gereedschap te bewerken. Dit maakt het in sommige gevallen dus lastig. Toch verdient Meranti een plekje in deze lijst met het beste hout voor tuinmeubelen, want de andere twee soorten zijn beter te bewerken. Hier is geen speciaal gereedschap voor nodig. Zowel handgereedschap als machinaal gereedschap klaart de klus.

6. Merbau

Merbau
Ook Merbau vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Deze soort komt namelijk veel voor in Nieuw-Guinea. De bomen waar Merbau vandaan komt zijn echter ook buiten Azië te vinden.
Merbau is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Aan de ene kant heb je het gele tot lichtbruine hout, maar aan de andere kant heb je ook donkerbruin hout met bruinzwarte vlekken. Merbau is dus geschikt voor mensen die van licht houden, maar ook voor mensen die de voorkeur geven aan donker. Als je wilt zou je het zelfs met elkaar kunnen combineren.
Merbau is niet voor niets opgenomen in deze lijst met het beste hout voor tuinmeubelen. De duurzaamheid van dit hout is namelijk bijzonder goed. Echter is er wel iets opvallends aan de hand met Merbau. Bij regen gaat het hout namelijk bloeden, waardoor niet alleen je terras, maar ook de tafel kan verkleuren. Gelukkig hoef je niet direct in paniek te raken wanneer dit gebeurt. Het ‘bloed’ is met wat water en ammoniak namelijk gemakkelijk af te spoelen.
Bewerking van het hout kan ervoor zorgen dat het bloeden wordt gestopt. Dit doe je door een dikke beschermende lak over het hout aan te brengen. Doe dit echter wel pas als je klaar bent met het vervaardigen van je tuinmeubelen. Dit geeft het beste resultaat en voorkomt dat je belangrijke delen vergeet te beschermen.

7. Rain tree

Hout van de Rain Tree is de volgende houtsoort die we graag willen bespreken. Een andere benaming voor dit hout is Suar. Klinkt bekend of niet?
Suar of Rain Tree is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het hout is vooral afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is inmiddels ook in Afrika en Azië te vinden. De kleur van Rain Tree gaat over het algemeen richting de bruintinten. Het hout is lichter dan de donkerdere houtsoorten uit deze lijst, maar donkerder dan de lichte houtsoorten.
Wat ons betreft is de Rain Tree perfect voor houten tuinmeubelen. Er zijn verschillende kenmerken die dit hout erg duurzaam maken. Zo is het ten eerste erg sterk. Daarnaast is Rain Tree resistent voor termieten. De kans dat zij jouw tafel aan gort eten is dus uitgesloten. Als je eenmaal verliefd bent geworden op een tafel, kun je hier nog jarenlang van genieten.
Rain Tree is een houtsoort dat makkelijk te bewerken is. Je kunt met dit hout dus alle kanten op wat betreft jouw ideale meubelstuk. Om extra lang van je nieuwe tuinmeubelen te kunnen genieten, is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Hoe je dit kunt doen, lees je in het artikel dat wij hierover geschreven hebben.

8. Robinia

Robinia
Nog een houtsoort die in Europa wordt aangeplant. Een van de landen waaruit Nederland Robinia importeert is namelijk Hongarije.
Robina is bijzonder hout. Het heeft een lichtbruine kleur met hier en daar een groene glans. Misschien is dit wel wat deze houtsoort tot jouw favoriet maakt.
Een andere fijne eigenschap aan Robinia is dat dit volgens Europese standaarden één van de duurzaamste houtsoorten is. Je tuinmeubelen gaan dus wel een aantal decennia mee. Een klein minpuntje is echter wel dat Robinia licht kan vervormen als het te snel opdroogt na een regenbui.
Robinia is tot slot ook een fijn materiaal om mee te werken. Wel is het belangrijk om rekening te houden met verkleuring wanneer je gebruik maakt van ijzer, koper en messing. Daarnaast moet je ook goed opletten dat je bij de bewerking niet te veel houtstof binnenkrijgt. Als je hier gevoelig voor bent, kan het de slijmvliezen gemakkelijk irriteren.

9. Tamme Kastanje

Tamme-kastanje
De Tamme Kastanje kennen we allemaal, maar wist je ook dat deze soort onder het beste hout voor tuinmeubelen valt? Het is echt zo! En het leuke is nog wel dat deze bomen gewoon in ons eigen Europese klimaat voorkomen.
De Tamme Kastanje kenmerkt zich door licht hout dat ergens tussen geel en bruin valt. Een frisse kleur voor in de tuin dus.
Hout van de kastanje is erg duurzaam en gaat met gemak 15 tot 25 jaar mee. Ook de regenbuien die regelmatig over ons land trekken zijn geen probleem voor de Tamme Kastanje. Het hout droogt langzaam, waardoor de kans op scheuren klein is. Het hout kan echter wel vervormen als het nat is. Ook kan nat kastanjehout dat in contact komt met ijzer voor zwarte of blauwe vlekken zorgen.
Tot slot de bewerking. In principe zou je prachtige meubelen moeten kunnen maken met hout van de Tamme Kastanje. Echter is het wel belangrijk om het hout na bewerking goed na te behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met transparante buitenbeits zodat je de oorspronkelijke kleur van het hout behoudt, maar het kan ook met dekkende verf.

10. Teak

We kunnen natuurlijk niet anders dan afsluiten met Teak. Dit tropische hardhout is afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar door zijn populariteit wordt het inmiddels ook op grotere schaal aangeplant in andere delen van de wereld.
Ook Teak valt in de kleurcategorie goudbruin. Echter kun je bij dit type hout in sommige gevallen donkerdere vlekken of lijnen zien.
Teak is uitermate duurzaam en kan daardoor perfect gebruikt worden voor houten tuinmeubelen. Bij regen zal het hout niet verbuigen en ook is de kans dat het gaat scheuren niet groot. Hier staat wel tegenover dat de droogtijd van dit hout aan de lange kant is. Maar niets wat een tafelkleed of een stoelkussen niet op kan lossen, toch?
Als hobbyist zou je goed uit de voeten moeten kunnen met Teak. Het hout is namelijk eenvoudig te bewerken. Voor een nog mooier resultaat is het aan te raden om je creaties na te behandelen met bijvoorbeeld buitenbeits, maar niets is natuurlijk verplicht.

Je hebt nu een overzicht met de 10 beste houtsoorten voor tuinmeubelen. We kunnen echter goed begrijpen dat je ondanks deze informatie nog steeds twijfelt tussen een aantal houtsoorten. Daarom hebben we nog 3 belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je de knoop doorhakt:

  • Wat is mijn budget?;
  • Wat zijn de kleuren in mijn tuin en welke houtsoort past hier het best bij?;
  • Wordt het hout geleverd met een FSC-keurmerk en is het hout dus verantwoord, legaal en duurzaam gekapt?

We hopen dat dit je helpt om de keuze te kunnen maken. Nu is het een kwestie van opnieuw een bezoekje brengen aan de bouwmarkt, materiaal inslaan en de handjes te laten wapperen. Wij zijn benieuwd naar wat je maakt!
Wat is naar jouw idee het beste hout voor tuinmeubelen?
Of wil je je nieuwe zelfgemaakte houten tuinmeubelen graag met ons delen?
Plaats dan een reactie onder dit bericht!