Je tuin ligt er prachtig bij. Een bloeiende border, strak gazon en prachtig terras. Met een trots gevoel kijk je de tuin rond, totdat… Je hebt te ver naar rechts gekeken en kijkt direct tegen die lelijke tuinmuur aan. Deze lelijke tuinmuur camoufleren zal de kers op de taart zijn.

Maar welke opties zijn er eigenlijk voor het camoufleren van een muur? Op deze vraag zullen we je in dit artikel antwoord geven. We begrijpen namelijk dat je niet zit te wachten op een lelijke tuinmuur, terwijl de rest van de tuin er juist zo mooi bij ligt.

Van wie is de muur?

Bakstenen muur

Voordat we je verschillende oplossingen laten zien waarmee jij jouw lelijke tuinmuur kunt camoufleren, staan we even stil bij de vraag van wie de muur eigenlijk is. Dit heeft namelijk invloed op welke oplossingen je wel en welke je niet mag toepassen. Is de muur namelijk privé-eigendom van je buren, dan heb je een stuk minder opties tot je beschikking.

Dit omdat je niet zomaar het eigendom van anderen onder handen mag nemen. De lelijke tuinmuur is privé-eigendom van de buren wanneer deze onderdeel uitmaakt van hun huis of garage. Het is in dit geval hun buitenmuur. Staat de muur echter vrij en dient hij als schutting tussen jullie tuinen?

Dan is de muur gezamenlijk eigendom van jou en jouw buren als deze midden op de erfafscheiding staat. Staat de muur op het grondgebied van de buren, dan is deze, ook als hij vrij staat, privé-eigendom van de buren.

De muur is privé-eigendom: wat nu?

Hoort de tuinmuur die je zo stoort inderdaad bij het huis of de garage van de buren? Dan ben je beperkt in de mogelijkheden deze te camoufleren. Zo is het niet toegestaan deze muur zomaar te schilderen. Dit kan namelijk van invloed zijn op het klimaat bij je buren binnen. Ook moet je oppassen met het planten van een klimop. Deze plant kan muren beschadigen en aangezien de muur privé-eigendom van je buren is, ben je op dat moment bezig dit privé-eigendom schade toe te brengen.

Dat is natuurlijk helemaal niet je bedoeling, maar de gevolgen zijn er niet minder om.
Wanneer je twijfelt of jouw plannen wel mogen, is het altijd goed om met de buren te overleggen. De lelijke tuinmuur camoufleren terwijl hij privé-eigendom van hen is, kan namelijk op een rigoureuze manier zolang je maar toestemming hebt.

De muur is gezamenlijk eigendom: wat nu?

Is de muur vrijstaand en dient deze als erfafscheiding? Dan kun je in principe doen en laten wat je wilt. De lelijke tuinmuur camoufleren kan nu zonder beperkingen. Wel dien je ervoor te zorgen dat je de muur niet beschadigd. Overigens is het bij een bijzondere oplossing of een oplossing met een grote impact, altijd goed met de buren te overleggen.

Zo voorkom je vervelende verrassingen en scheve gezichten. Je wilt immers beiden van jullie tuinen kunnen blijven genieten, toch?

De lelijke tuinmuur camoufleren

Nu je weet wat je mogelijkheden zijn, kunnen we je de verschillende oplossingen laten zien. Sommige zijn drastischer dan de ander, maar allen zorgen ervoor dat de muur zelf kan blijven staan.
Let op! Denk bij iedere oplossing goed na of je deze wel of niet mag toepassen op jouw lelijke tuinmuur.

1. De verticale tuin

Verticale tuin tegen muur
(Bron)

Wat dacht je ervan om je lelijke tuinmuur te camoufleren door meer groen in de tuin te brengen? Een verticale tuin maken is een prachtige oplossing. Je kunt het natuurlijk groots aanpakken zoals bij dit voorbeeld is gedaan. Hier is de gehele muur van top tot teen verdwenen achter een zee van groen.

Zoals je kunt zien is het leuk om in een verticale tuin planten te gebruiken waarvan de bladeren gaan hangen. Op die manier heb je minder planten nodig om de hele muur te bedekken. Hun lange bladeren rijken immers verder dan hun eigen rij alleen.

Bij deze verticale tuin is gekozen voor een raster welke tegen de lelijke muur geplaatst is. Aan dit raster zijn vervolgens plantenbakken in gelijke rijen opgehangen. Op sommige plaatsen kun je deze nog tussen het groen heen zien.

2. Een kleine tentoonstelling

Kratten en bloemen voor schutting
(Bron)

Ook bij deze oplossing is sprake van een verticale tuin. Deze manier is echter minder ingrijpend voor de muur (en zodoende ook goed mogelijk wanneer de muur privé-eigendom van je buren is).
Heb je leuke kratten, bijzettafeltjes, oude ladders en mooie bloempotten te over? Zoek deze dan bij elkaar en maak er een leuk geheel van.

Door kratten op elkaar te stapelen, kun je gemakkelijk de hoogte in zonder dat je iets aan de muur hoeft te bevestigen. Op het voorbeeld hierboven is er nog een extra leuk detail toegevoegd waardoor het lijkt alsof er een raam in de schutting zit. Zoiets ophangen aan de muur is natuurlijk ook super!

3. Rasterwerk met klimop

Raster met klimop voor muur
(Bron)

Een lelijke muur camoufleren kan natuurlijk ideaal met een klimplant. Niet iedere klimplant kan echter gemakkelijk tegen een muur op klimmen. Het kan daarom nodig zijn om een raster te plaatsen. Op het voorbeeld hierboven hebben ze een strakke, kale betonmuur in de tuin die ze liever weg willen hebben. Door een mooi rasterwerk te maken zal de muur over een tijd helemaal verborgen zijn achter het groen.

Ook klimop, die zonder rasterwerk prima tegen de muur op kan klimmen, kun je door middel van dit rasterwerk laten klimmen. Voordeel hiervan is dat de klimop zich niet aan de muur vasthoudt en de muur dus ook geen schade op kan lopen. Dat betekent dat dit dus ook een goede oplossing is voor als je tegen een lelijke muur aankijkt die van de buren is. Je kan het raster er namelijk gewoon voor plaatsen.

Hoe kun je dit maken?

Je kunt palen kopen waaraan je tuingaas of een gaaspaneel kunt bevestigen. Reken goed uit wat de afstand is die je wilt overbruggen en pas hier het formaat van het tuingaas op aan. Als je de palen in de grond geplaatst hebt op de juiste afstand van elkaar, kun je het gaas met krammen bevestigen.

In verband met de stevigheid is het verstandig als je ergens een hoekverbinding kunt maken zodat het bouwwerk niet door de wind omver geblazen kan worden. Als dit niet mogelijk is moet je ervoor zorgen dat de palen goed diep en stevig in de grond staan.

 

4. Klimplanten met bijzonder patroon

Klimop ruitenpatroon
(Bron)

Lijkt een klimplant je wel wat, maar vind je het raster bij de vorige oplossing wat saai? Kijk dan eens naar deze originele manier om de klimplant langs de muur te laten kruipen.
Door de draden in een ruitvorm te spannen, zal dit uiteindelijk een erg leuk effect hebben op de eens zo lelijke muur. Je lelijke tuinmuur camoufleren kan zo op een bijzondere manier.
Mocht je overigens andere patronen mooi vinden, dan kun je die natuurlijk ook uitproberen. Gewoon het draad via jouw favoriete patroon langs de muur spannen en wachten tot de klimplant zijn weg zal vinden.

5. Fleurige rozen

Rozen tegen muur
(Bron)

We blijven nog even bij het gebruik van groen om de lelijke tuinmuur te camoufleren. Dit vinden wij persoonlijk namelijk de mooiste manier om een lelijke muur te verbergen… of in dit geval verbloemen. Wat dacht je namelijk van prachtige rozenstruiken voor die lelijke muur? Nu zijn deze niet het gehele jaar door aanwezig, maar als ze bloeien is je muur wel ineens tien keer zo mooi.
Lees eens dit artikel en leer hoe jij rozen kunt planten.

6. Plaats een schutting

Muur achter schutting
(Bron)

Je kunt de lelijke muur camoufleren ook doen door deze achter andere materialen te verbergen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit voorbeeld. De muur van het huis van de buren reikt tot ver in de tuin. Er is dus een groot stuk lelijk muur waar de eigenaren van deze tuin naar moeten kijken. Om dit op te lossen hebben ze een schutting tegen de zijkant van het huis van de buren geplaatst.
Op die manier verdwijnt de lelijke muur en kijken ze naar een mooie, stevige schutting. Hout is een natuurproduct en past om die reden vaak beter bij een tuin dan een muur.

7. Spiegeltje, spiegeltje

Spiegel op schutting
(Bron)

Je hebt een prachtige tuin en daardoor is die lelijke muur echt een doorn in het oog. Een oplossing voor de lelijke muur is door hier een spiegel op te hangen. Dit kan bijvoorbeeld goed als een bepaalde scheur in de muur de muur zo lelijk maakt. Bijkomende voordelen zijn dat én je tuin optisch groter lijkt én je de mooie elementen van je tuin accentueert. Deze zie je nu namelijk dubbel!
Bij dit voorbeeld hebben ze gekozen voor een langwerpige spiegel.

Je kunt mooi zien hoe de spiegel de prachtige border verlengt en twee keer zo groot laat lijken dan hij is. Hierdoor wordt je oog direct naar de bloemen getrokken en valt de lelijke, in dit geval, schutting helemaal niet meer op. De lelijke tuinmuur camoufleren levert zo een hoop pluspunten op.

8. Vlechtschermen zijn ideaal

Vlechtscherm
(Bron)

Een andere oplossing waarmee je je lelijke tuinmuur camoufleren aan kunt pakken, is door er vlechtschermen voor te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat deze niet direct aan de muur vastgemaakt hoeven te worden. Zo blijft de muur geheel intact. Een ander voordeel is ook dat het vlechtwerk geen invloed heeft op de muur waar hij naast staat.

Anders is dit voor bijvoorbeeld planten die hun weerslag kunnen hebben op de muur waar ze tegenaan groeien. Mocht je creatief zijn en graag met je handen bezig zijn dan kun je zo'n vlechtscherm ook zelf maken. Dit werkt namelijk op dezelfde manier als een wilgentenen schutting vlechten. Hoe dit moet lees je hier.

Overige oplossingen

Buiten deze acht oplossingen zijn er nog tal van mogelijkheden. Wij camoufleren onze tuinmuur echter het liefst met planten of natuurlijke materialen zoals hout. Een lelijke muur kun je uiteraard ook altijd een goede lik verf geven. Daarnaast kun je hem ook eens een grondige schoonmaakbeurt geven. In veel gevallen zal dit al een hoop schelen!

Onthoud in ieder geval dat je wellicht met privé-eigendom te maken hebt. We zeggen dit liever te vaak dan te weinig. Houd daarbij dus rekening met wat je wel en wat je niet mag doen met die lelijke muur. Als je het niet aandurft aan de muur zelf te zitten, kun je hier altijd zo hoog mogelijke planten voor zetten.

Hoe heb jij jouw lelijke tuinmuur camoufleren aangepakt?
We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Eventuele tips mag je hieronder uiteraard delen!