Heb jij egels in de tuin? Dit vlijtige en unieke dier is een handige hulp wanneer je veel last hebt van spinnen of slakken in de tuin. Je kunt er dan ook voor zorgen dat de tuin egelvriendelijk wordt gemaakt, zodat deze dieren hier in de herfst en winter zorgeloos kunnen verblijven. Op deze manier kunnen egels voldoende voedsel verzamelen om te kunnen overleven. Je kunt egels hier ook een handje bij helpen door de egels te voeren.

Dat kan zelfs met een egelvoederhuis op zonne-energie. Maar wat eten egels, wat kun jij egels voeren en wat moet je vooral niet voeren, en wanneer is het juiste moment om deze dieren met rust te laten?

Meer over de egel

De egel is een zoogdier dat vooral voorkomt in het westen van Europa maar ook in Scandinavische landen en zelfs een stuk in het noorden van Rusland. Egels kunnen voorkomen in verschillende landschappen, waar de bodem niet te vochtig is en waar zich genoeg onderbegroeiing bevindt. Je kunt hierbij denken aan vochtige weiden, grasvelden en loofbossen. Maar je kunt de egel ook gewoon in je achtertuin tegenkomen, wanneer deze veel begroeiing heeft. De egel eet vooral insecten en wordt daarom ingezet voor de bestrijding van ongedierte.

De egel in Nederland

In Nederland komt de egel ook voor, maar dat is de laatste jaren wel een stuk minder geworden. De kans dat je een egel in de tuin tegenkomt is in de herfst het grootst, maar ook in parken en grotere natuurgebieden zul je dit zoogdier snel tegenkomen. Wanneer je veel last hebt van rupsen of ander ongedierte in de tuin is de egel een welkome gast. Omdat egels vooral insecten eten zullen de klachten snel afnemen. Een egel kan in één nacht tot wel veertig slakken eten.

Egels en de winterslaap

De egel gaat in de herfst vooral op zoek naar eten, zodat er genoeg reserves worden opgebouwd voor de grote winterslaap, die meestal in oktober of november begint. Zij maken hiervoor een holletje in de grond, bekleed met een dikke laag bladeren. De volwassen egels gaan eind november in hun winterslaap, en de jongere egels doen dit een maandje later. Tijdens deze winterslaap zal de egel zich voeden van de reserves die in de maanden ervoor opgebouwd zijn. Eind april of mei ontwaken egels uit hun winterslaap en gaan ze direct weer op zoek naar voedsel.

Wat eet een egel?

De egel is een van de grotere insecteneters op aarde. Deze dieren eten vooral insecten, zoals spinnen, slakken, rupsen maar ook wormen, mieren, larven en nog veel meer. De kans is groot dat je een egel wel eens gehoord hebt tijdens zijn maaltijd: egels maken behoorlijk wat smak-, kauw- en snuifgeluiden wanneer ze aan het eten zijn. Met hun 36 tanden kunnen ze ook wat grotere insecten eten. Een egel gebruikt zijn goede reuk- en hoorvermogen om deze insecten op te sporen. Er zijn nog wat andere voedselbronnen waarvan de egel gebruik maakt: paddenstoelen, bessen en appels staan ook op het menu.

Wanneer eten egels?

Direct wanneer de egel wakker wordt zal hij op zoek gaan naar voedsel. Omdat de egel vrijwel de hele dag slaapt, wordt hij ’s nachts actief en gaat hij door zijn reuk- en hoorvermogen op zoek naar insecten. Een egel kan de hele nacht door aan het eten zijn, maar het kan ook voorkomen dat er tussenpozen zijn. Wanneer de nachten kouder worden en er dus ook minder voedsel is zullen de egels zich langzaam maar zeker gaan terugtrekken in hun holletje voor de winterslaap.

Wat kun je egels voeren?

egels voeren in de tuin met kattenbrokjes

Vooral wanneer de herfst zijn intrede heeft gedaan zal de egel flink wat voedsel nodig hebben om genoeg reserves op te bouwen voor tijdens de winterslaap. Jij kunt daar een handje bij helpen door wat eten neer te leggen voor de egels in je tuin. Wat kun je egels voeren? Er zijn in de eerste plaats samengestelde voerpakketten voor egels beschikbaar bij de dierenspecialist. Dit is een mix van allerlei voedsel dat de egel graag eet. Je kunt ook wat kattenvoer in een bakje neerzetten in de tuin: dit is voor egels vergelijkbaar voedsel.

Eén van onze lezers bracht ons terecht op het punt dat wij hier foutief ‘rozijntjes' hadden staan. Rozijntjes lijken slecht te zijn voor het egelgebit en kan je ze dus beter niet voeren!

 

 

Water mag je ook altijd neerzetten voor een egel.

Egels voeren: dit mag absoluut niet!

Er zijn ook grenzen aan wat je een egel mag voeren. Zomaar wat overgebleven eten uit de keuken is niet geschikt voor een egel. Ons eten bevat van nature erg veel zout, suiker en andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor een egel. Er zijn dan ook een aantal producten die absoluut niet gevoerd mogen worden; je kunt hierbij denken aan melk, brood en andere gezouten voedingsmiddelen. Aan een schoteltje melk kunnen egels zelfs overlijden! Wanneer je deze ‘menselijke producten' uit de buurt houdt van de egel, zul je langere tijd van zijn aanwezigheid kunnen genieten.

Gevaren voor egels

Wil je egels voeren? Je kunt ze naar je tuin lokken, door water en wat geschikt eten voor ze neer te zetten. Egels komen hier dan op af en de kans is groot dat ze dan in je tuin blijven. Zorg er wel voor dat de tuin egelvriendelijk is, er zijn namelijk een aantal gevaren die op de loer liggen.

  • Gevaar 1: een vijver in de tuin

Het komt regelmatig voor dat een egel verdrinkt in een tuinvijver, doordat de gladde en steile randen van de vijver ervoor zorgen dat het dier er niet meer uit kan klimmen. Heb je een vijver in de tuin? Een ruwe rand of een plank kan er al voor zorgen dat je egel zich kan redden. Dta kun je doen door een plek te maken waar de egel makkelijk weer op de kant kan kruipen. Daar help je trouwens niet alleen egels mee, maar ook andere dieren.

  • Gevaar 2: slakken- en muizengif

Een ander gevaarlijk punt voor egels is het gif dat je gebruikt om slakken of muizen in de tuin te bestrijden. Wanneer de egel vergiftigde slakken eet zal dit dodelijk zijn voor het dier. Kies daarom voor een variant van bestrijding die niet nadelig is voor de egel in je tuin.

  • Gevaar 3: het opruimen van de tuin

Pas ook op met het opruimen van je tuin: in bergen bladeren of bij struiken kan een egel nog bezig zijn met zijn winterslaap. In de zomermaanden is de kans groot dat er een nest met jongen in zit.

  • Gevaar 4: netten waar egels in verstrikt kunnen raken

Ook netten die je ophangt om struiken te beschermen tegen vogels kunnen gevaarlijk zijn voor de egel: hang ze daarom niet lager dan 30 centimeter boven de grond.

Een Egelhuis in de tuin

egel met mos voor een nestje

 

egelhuisWeet jij hoe een egelhuis eruit ziet? Wij wisten het eerst niet in ieder geval. Je hebt ze in allemaal vormen en maten, dus er is vast iets dat past bij jou in de tuin. Als je een mooie tuin hebt is dat natuurlijk erg leuk om eens te proberen! Misschien krijg je wel een egel familie erbij!

Egels zijn, net als vogels in de tuin, een hele mooie verrijking voor je leefomgeving.
Heb jij leuke ervaringen met egels in de tuin of goede tips?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!