Vooral voor kinderen is een buitenzwembad in de tuin een absolute wens. Ze kunnen hier samen met hun vriendjes lekker in spelen en zo genieten van het heerlijke weer. Ook jij zult zo nu en dan ongetwijfeld genieten van het koele water door aan de rand van het zwembad een heerlijke alcoholvrije cocktail te drinken of door een frisse duik te nemen.

Naast al dit plezier brengt een buitenzwembad in de tuin echter ook het nodige onderhoud met zich mee. Je buitenzwembad zomerklaar maken is één van die klussen die je gewoonweg niet over kunt slaan. Hoe je je buitenzwembad zomerklaar maakt, vertellen we je in dit artikel.

Het buitenzwembad zomerklaar maken: dit moet je doen

Om ervoor te zorgen dat je buitenzwembad weer helemaal klaar is voor het nieuwe zwemseizoen, moet je verschillende klusjes uitvoeren. Nadat je al deze klussen hebt doorlopen is je buitenzwembad er weer helemaal klaar voor. We nemen alle klussen met je door. Afhankelijk van de staat van je buitenzwembad kun je dan zelf bepalen welke klussen je wel en welke klussen je niet hoeft te doen.

Let op! Het is mogelijk dat onze klussen afwijken van de klussen die de fabrikant of leverancier van je zwembad opgegeven heeft. Mocht dat het geval zijn, houdt dan het advies van de fabrikant of leverancier aan.

1. Het dekzeil

Afdekzeil-zwembad

In de winter worden veel zwembaden afgedekt met een speciaal dekzeil. Dit zeil vangt vuil en regen op, waardoor het niet in het zwembad terecht kan komen. Je buitenzwembad zomerklaar maken begint met het verwijderen en schoonmaken van dit zeil.

Doe dit door eerst het eventuele water van het zeil te verwijderen. Vervolgens kun je proberen om het meeste vuil van het zeil te verwijderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een schepnet. Op deze manier voorkom je dat het vuil alsnog in je zwembad terecht komt als je het verwijderd. Dat is namelijk de volgende stap. Als het zeil eenmaal verwijderd is, maak je het helemaal schoon met behulp van water en een borstel. Laat het dekzeil nu goed drogen en berg het vervolgens op.

Tip: Je kunt het dekzeil het best opbergen op een droge plek waar ongedierte niet kunnen komen.

2. De skimmers schoonmaken

Skimmer-in-zwembadwand

Vrijwel ieder zwembad heeft een of meerdere skimmers. Dit zijn afzuigpunten in de zwembadwand die grofvuil zoals bladeren en takken opvangen alvorens het water naar de filter gaat. Het vuil wordt in speciale mandjes opgevangen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het vuil hier voor altijd in blijft liggen. Dit hindert immers de doorstroom van het water, waardoor het niet meer goed gefilterd zal worden.

Om dit te voorkomen is het zaak om de mandjes regelmatig schoon te maken. Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk. De mandjes kunnen namelijk makkelijk uit de skimmers verwijderd worden, waarna je het vuil weg kunt gooien. De mandjes kun je vervolgens schoonmaken en weer terugplaatsen in de skimmers. Ook de skimmer zelf kun je, indien nodig, schoonmaken.

Tip: Zoals gezegd moet je de skimmers op regelmatige basis schoonmaken. Niet alleen tijdens het buitenzwembad zomerklaar maken dus. Ook gedurende het seizoen zul je dit regelmatig moeten doen.

3. Het zwembad schoonmaken

Buitenzwembad-schoonmaken

Je buitenzwembad zomerklaar maken kan uiteraard niet zonder het zwembad te voorzien van een fikse schoonmaakbeurt. Begin met het schoonmaken van de bodem en de wanden van het zwembad. De bodem kun je schoonmaken met behulp van een automatische bodemzuiger of met behulp van een borstel met zuigmond.  Dit werkt in principe hetzelfde als een stofzuiger, maar dan onder water. De wanden van het zwembad kun je vervolgens schoonmaken met een borstel of spons. Indien je nog geen bodemzuiger hebt kan je eens hier kijken.

Tot slot is het van belang om overgebleven vuil uit het zwembad te scheppen. Dit kun je eenvoudig doen met behulp van een schepnet. Als je al het vuil verwijderd hebt, kun je doorgaan met de volgende stap.

4. Het waterpeil

Waterpeil

Je bent al goed op weg met het buitenzwembad zomerklaar maken. Je bent er echter nog niet. De volgende klus, het aanvullen van het waterpeil, staat al op je te wachten.
De richtlijn voor de hoogte van het waterpeil is dat deze tot ongeveer halverwege de skimmers moet staan. Dit komt bij de meeste zwembaden overeen met een waterpeil van zo'n 10 centimeter onder de zwembadrand.

Is dit het geval? Dan kun je deze klus overslaan en meteen doorgaan met de volgende in de lijst! Staat het water lager? Dan zul je het water aan moeten vullen. Dit doe je het best met leidingwater. Zowel bij grondwater als bij bronwater zal het water bruin uitslaan. Dit in verband met de grote hoeveelheid ijzer die in grondwater zit.

5. Lekkage

Een lekkage in je zwembad is waarschijnlijk het laatste wat je wilt. Het zorgt ervoor dat het water uit je zwembad verdwijnt, maar het kan ook schade aan de zwembadapparatuur veroorzaken. Het is daarom altijd goed om hierop te controleren, zodat je op tijd actie kunt ondernemen.

Loop dus alle apparaten, zoals de filter en een eventuele verwarming nog eens na. Kijk daarnaast ook naar de koppelingen van de apparaten. Deze kunnen kwetsbaar zijn en daarom sneller kapot gaan. Repareer de lekkages en vul eventueel het water opnieuw aan zoals we bij stap 4 hebben uitgelegd.

6. Het filtergrind vervangen

Het meeste vuil heb je inmiddels al uit het zwembadwater geschept. Hierdoor lijkt het water waarschijnlijk schoon. Echter is dit geen garantie dat het water ook daadwerkelijk schoon is. Kleine vuildeeltjes kunnen er namelijk nog steeds voor zorgen dat het water net niet helemaal helder is. Om ook dit vuil uit het zwembad te krijgen, maken veel mensen gebruik van een zandfilter.

Het water loopt via de skimmers richting de filter, waar het via een laag filtratiezand of filtratiegrind terug naar het zwembad wordt geleid. Kleine vuildeeltjes blijven achter in het filtratiezand en het schone water voert terug naar het zwembad.

Om ervoor te zorgen dat het filtratiezand of het filtratiegrind zijn werk zo goed mogelijk kan blijven doen, is het verstandig om het zo nu en dan te vervangen voor nieuw grind of zand. De richtlijn hierbij is om het zand eens per 4 à 5 jaar te vervangen.

Mocht het dus 4 of 5 jaar geleden zijn dat je het zand vervangen hebt, dan wordt het tijd om dat nu weer te doen. Is dit nog niet zo lang geleden gebeurd dan kun je eenvoudig door met de volgende klus.

7. De filter terugspoelen

Drukmeter-zwembadfilter

Zoals we bij de vorige stap uitgelegd hebben zorgt een zwembadfilter ervoor dat zowel het grof vuil als het kleine vuil uit het water wordt gefilterd. Echter kan een filter zelf ook vies worden, waardoor deze zijn werk niet meer optimaal kan doen. De filter schoonmaken, oftewel het terugspoelen van de filter, is dus de volgende handeling om je buitenzwembad zomerklaar te maken.

Wanneer je dit moet doen is afhankelijk van de druk van de filter. Als deze hoger is dan normaal, wordt het tijd om de filter terug te spoelen. Terugspoelen doe je altijd een aantal minuten met een uitgeschakelde filter. Pas na het terugspoelen kun je de filter opnieuw inschakelen.

Let op! Hoe je de filter precies terug moet spoelen is afhankelijk van het type filter dat je hebt. Kijk dus goed welke richtlijnen en handelingen nodig zijn voor jouw filter en welke niet.

8. Het water helder spoelen

De filter is er weer helemaal klaar voor. Het filtratiezand is vervangen en de filter zelf is ook weer schoon. Het wordt nu dus hoog tijd om de filter aan het werk te zetten en het buitenzwembad verder zomerklaar te maken. Dit doe je door het zwembadwater schoon te filteren.

Hoelang je dit moet doen is afhankelijk van hoe vies het water is. Bij heel vies water zul je vanzelfsprekend langer moeten filteren dan bij relatief schoon zwembadwater. Toch is het aan te raden om de filter ongeveer 3 dagen non-stop aan te zetten. Als het water weer helemaal helder is, is ook deze stap voltooid.

9. De pH-waarde controleren

pH-waarde-meten

De goede pH-waarde is erg belangrijk voor zwembadwater. Deze waarde geeft aan hoe zuur een oplossing is. Een oplossing die te zuur is, of juist niet zuur genoeg kan nogal wat consequenties met zich meebrengen. Je buitenzwembad zomerklaar maken kan dan ook niet zonder de pH-waarde van het water te controleren.

De pH-waarde van het ideale zwembadwater ligt op 7,2. Iets ruimer genomen kun je ook stellen dat een pH-waarde tussen de 7,0 en 7,6 goed is. Om te testen of de pH-waarde van je zwembadwater binnen deze grenzen valt, moet het getest worden. Hier zijn speciale test-sets voor verkrijgbaar, waar precies op staat hoe je het water moet testen. Afhankelijk van de uitslag kun je de pH-waarde aanpassen:

  • Bij een te hoge pH-waarde is het water niet zuur genoeg. Voeg daarom een zuur, zoals zoutzuur of pH-Minus, toe aan het zwembadwater.
  • Bij een te lage pH-waarde is het water te zuur. Om het water minder zuur te maken voeg je een alkalische stof toe. Een voorbeeld van zo'n stof is soda of pH-Plus.

Hoeveel je van een bepaalde stof toe moet voegen is afhankelijk van de grootte van je zwembad en van de hoeveelheid die je in waarde wilt dalen of stijgen.

Let wel op! Het aanpassen van de pH-waarde kan in sommige gevallen met chemicaliën die schadelijke gevolgen kunnen hebben. Volg daarom strikt de instructies en bescherm jezelf zoveel mogelijk door beschermende kleding en handschoenen aan te trekken. Een veiligheidsbril kan in dit geval ook absoluut geen kwaad. Voer dit klusje niet uit als er kinderen in de buurt zijn en berg de chemicaliën ergens op waar de kinderen er niet mee in aanraking kunnen komen. Veiligheid staat immers voorop!

10. De hoeveelheid chloor op peil brengen

Chloortabletten

Je zwembad zomerklaar maken is bijna helemaal gelukt. Er staat nog één klusje in de planning: het op peil brengen van het chloor in het zwembadwater. Het chloor dat in het zwembadwater zit, zorgt er onder andere voor dat bacteriën en algen gedood worden en je zwembad dus schoon blijft. Het is daarom belangrijk dat er voldoende chloor in het water zit. Te veel chloor is echter ook weer niet goed. Dit zorgt onder andere voor irritatie aan je ogen en kan een middag zwemmen flink verpesten.

Net als bij het testen van de pH-waarde kun je ook het chloorgehalte van het zwembadwater testen met behulp van speciale test-strips. Afhankelijk van de uitslag kun je chloor of water toevoegen. Hoeveel chloor je toe moet voegen is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid water in je zwembad en de hoeveelheid chloor die al in het water zit.

Chloor kan zowel in poedervorm als in tabletvorm toegevoegd worden. Chloor in poedervorm moet eerst gemengd worden met lauwwarm water voordat het met het zwembadwater gemengd kan worden. Chloortabletten kunnen wel direct bij het zwembadwater gevoegd worden. Leg het tablet dan in de skimmer of in speciale chloordrijvers. Welke hoeveelheid chloor je toe moet voegen is te berekenen aan de hand van de instructies op de verpakking.

Let op! Na het toevoegen van chloor kun je de filter nog geruime tijd laten draaien voordat je gaat zwemmen. Helemaal als je ook chemicaliën gebruikt hebt om de pH-waarde op peil te krijgen is dit een niet te missen stap.

11. De eerste duik

Plezier-in-zwembad

Het buitenzwembad zomerklaar maken zit erop. Alle klusjes zijn gedaan en je buitenzwembad staat er weer piekfijn bij. Het water is schoon, de filter staat aan en de pH-waarde is op peil. De eerste duik kan dus niet meer veel langer uitgesteld worden. Het water lonkt en zodra de zon tevoorschijn komt is het bij jou een groot waterfestijn. Geniet ervan!

Wil je weten hoe je de rest van de tuin zomerklaar moet maken? Lees dan snel dit artikel!

Je buitenzwembad zomerklaar maken, doe je aan de hand van een aantal stappen. Welke stappen heb jij dit jaar allemaal uit moeten voeren?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!