Hydroponics? Had jij er al wel eens van gehoord voordat je dit artikel voorbij zag komen? We nemen je het niet kwalijk als dat niet het geval is. We begrijpen het wel, want voor veel tuiniers is het kweken van planten volgens het hydroponics principe een ver-van-hun-bedshow. Tot nu! Wij gaan je alles uitleggen over hydroponics, zodat jij na het lezen van dit artikel precies snapt hoe hydroponics werkt.
weJe kunt zelfs direct aan de slag met het kweken van je eigen plantjes, groenten en kruiden. Hydroponics voor beginners dus! Het lijkt in eerste instantie heel moeilijk, maar uiteindelijk valt het allemaal best mee. We gaan snel van start!
Wat is hydroponics?
Hydroponics, in het Nederlands ook wel aangeduid met hydrocultuur, is het in water kweken van planten. In tegenstelling tot de normale manier van planten kweken in aarde komt hier geen korreltje aarde aan te pas. Wel wordt er gebruik gemaakt van hydrokorrels. Deze hydrokorrels dienen eigenlijk als een substraat voor de planten. Snap je het nog?
Hydrokorrels en substraat: een klein zijsprongetje
Om alles helemaal goed aan je uit te kunnen leggen, maken we even een klein zijsprongetje naar hydrokorrels en substraat. Want wat is dit nou eigenlijk precies?
Hydrokorrels
Hydrokorrels zijn zandkleurige, ronde korrels die gemaakt zijn van klei en die bij warm weer uitzetten. Ze worden niet alleen als substraat gebruikt binnen de hydrocultuur, maar bieden ook als drainerend materiaal uitkomst voor veel tuiniers. De drainerende functie van hydrokorrels werkt als volgt. Leg onderin een bloempot een laagje hydrokorrels en vervolgens pas een dikke laag aarde. Hier plant je de plant in. Als je de plant nu water geeft, dan loopt het overschot naar de hydrokorrels die het water opnemen of waarlangs het water uit de pot kan lopen.
Dit laatste gebeurt natuurlijk wel alleen als er onder in de pot een gat zit. Het overschot aan water blijft in ieder geval niet op of in de aarde zitten, waardoor de wortels van de plant niet gaan rotten en de kans dat de plant af zal sterven afneemt. Misschien gebruik je hydrokorrels al wel op deze manier bij de potplanten die je nu in je huis of tuin hebt staan. Voor 50 liter hydrokorrels ben je zo'n €30 kwijt.
Substraat
Nu het duidelijk is wat hydrokorrels zijn, gaan we door met substraat. Dit is eigenlijk niet meer dan een kunstmatige bodem voor planten. Je zou je nu af kunnen vragen waarom dit zoveel beter is dan potgrond. Dat is tenslotte toch ook een voedingsbodem voor planten? Als je beide bodems met elkaar vergelijkt, heeft substraat een aantal voordelen. Ten eerste kun je bij een substraat beter controleren hoeveel voedingsstoffen er al aan de plant zijn toegediend. Mocht dit niet voldoende zijn of klopt de hoeveelheid niet, dan kun je dit makkelijker aanpassen dan bij normale grond.
Daarnaast kun je een substraat ook beter ontsmetten dan normale grond, mocht dit nodig zijn. Als je je planten zo gezond mogelijk wilt houden, zijn dit dus zeker handige voordelen. Voor bijvoorbeeld 50L kokossubstraat betaal je zo'n €11 online.
Terug naar hydroponics
We weten nu dus dat we hydrokorrels nodig hebben als substraat en we weten ook dat de planten niet in de aarde, maar in water worden gekweekt. Maar waarschijnlijk vraag je je nog steeds af wat hydroponics nou precies is. Tijd om hier dus wat dieper op in te gaan.
We gaan je eerst wat meer vertellen over de leefomgeving van planten die volgens het hydroponics principe gekweekt worden. Vervolgens gaan we je meer vertellen over de voeding van de planten en hoe ze deze tot zich nemen.
De leefomgeving volgens het hydroponics principe
Planten die volgens het hydroponics principe worden gekweekt, staan eigenlijk in een bak die gevuld is met hydrokorrels. Het type bak is eigenlijk helemaal afhankelijk van de grootte van de plant en de hoeveelheid planten die je hebt. Je kunt bij één plant bijvoorbeeld prima kiezen voor een grote bloembak, maar bij meerdere kleine planten wordt er ook vaak gebruik gemaakt van speciale buizen met ronde gaten. De planten kunnen hier uit groeien. Thuis zou je dit op een simpele manier kunnen nabootsen, bijvoorbeeld met pvc-buizen.
Een andere manier om je planten volgens het hydroponics principe te kweken is door een kleine bak gevuld met hydrokorrels in een grotere bak te zetten. In deze grote bak zit maar een kleine laag hydrokorrels; net voldoende om te voorkomen dat de kleine pot direct op de bodem van de grote pot staat. In de bodem van de kleine pot moet wel een gat zitten, zodat er water uit de pot kan lopen. In beide gevallen staat de plant in de pot met de hydrokorrels. De wortels nestelen zich dus eigenlijk tussen deze korrels en groeien hier ook tussendoor. Ze hechten zich overigens niet aan de korrels.
Naast de hydrokorrels zit er ook een waterpeilmeter in de bloempot. Als je gebruik maakt van twee potten zet je deze in de grote pot. De meter meet het waterpeil in de bloempot. Op deze meter is aangegeven wat de minimale hoeveelheid water is en wat de maximale hoeveelheid water is die in de pot mag zitten. Je weet zo dus precies hoeveel water je de plant mag geven. Als je gebruik maakt van één pot kun je het water gewoon in deze pot gieten.
Als je gebruik maakt van twee potten kun je het water het beste in de grote pot gieten, zodat het op de bodem belandt. Door het gat in de bodem van de kleine pot komt het toch in de kleine pot terecht. In beide gevallen zou je eventueel gebruik kunnen maken van een speciale buis, zodat het water helemaal naar de bodem loopt. Het is overigens niet de bedoeling dat de wortels van de planten in het water hangen. Ze hangen er eigenlijk boven, zodat ze nog kunnen ademen.
De waterpeilmeter is overigens een ontzettend handig voordeel aan hydroponics, omdat je dus zelf niet na hoeft te denken of het wel of geen tijd wordt om de planten water te geven. Je kunt simpelweg de meter aflezen en je weet of je in actie moet komen of niet. Superhandig!
Voeding voor planten
De leefomgeving van planten die volgens het hydroponics prinicipe gekweekt worden, is nu hopelijk een stuk duidelijker geworden. Het volgende wat je je nu waarschijnlijk afvraagt is hoe de planten aan de benodigde voedingsstoffen komen. Deze zitten tenslotte niet in het water en ook in de hydrokorrels zijn geen voedingsstoffen te vinden. Toch krijgen tuiniers het voor elkaar dat hun planten goed groeien als ze dit via het hydroponics principe doen.
Wat is het geheim?
Bij hydroponics worden de voedingsstoffen die de planten nodig hebben, gemengd met het water dat de planten krijgen. Vervolgens wordt de mix van water en voedingsstoffen aan de planten toegediend. Er zijn verschillende vormen van voeding die je kunt mengen met het water. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen voor vloeibare voeding, maar je kunt ook kiezen voor capsules.
Bij vloeibare voeding moet je deze eigenlijk gewoon mengen met een bepaalde hoeveelheid water. Als de plant dan water opneemt, neemt hij ook voedingsstoffen op, waardoor hij kan groeien.
Bij de capsules werkt het iets anders. Deze moet je namelijk ook wel mengen met water, maar ze zullen sowieso naar de bodem zakken, hoe goed je ook mengt. Als de plant nu honger heeft scheidt deze een bepaald zuur uit dat in het water terecht komt en ervoor zorgt dat de capsules breken. De voedingsstoffen die in de capsules zitten komen zo vrij en mengen zich met het water. Vervolgens worden de voedingsstoffen op dezelfde manier opgenomen als bij de vloeibare voeding.
Als de plant wat van het water opneemt, neemt het automatisch ook de voedingsstoffen in het water op. Het handige aan dit systeem is dat je de plant makkelijk veel voedingsstoffen kan geven, zonder het risico te lopen dat de plant alles meteen tot zich neemt. Als ze geen voedingsstoffen nodig hebben, zullen ze ook het water niet opnemen en blijven de voedingsstoffen dus gewoon behouden.
De verhoudingen tussen het water en de voedingsstoffen is afhankelijk van het type voedingsstof en de grootte van de plant. De enige vraag die nu nog onbeantwoord blijft is hoe de plant het water en de voedingsstoffen opneemt, aangezien de wortels niet altijd in het water hangen. Dit is waar de substraat zijn intrede gaat doen en de cirkel weer rond maakt. Het water wordt namelijk opgezogen door de hydrokorrels. Op die manier komt het water toch ter hoogte van de wortels en kan het opgenomen worden. Handig hè?
De voordelen van hydroponics
Planten kweken volgens het hydroponics principe heeft verschillende voordelen ten opzichte van het kweken van planten in de aarde. Het eerste voordeel is natuurlijk dat de waterpeilmeter aangeeft wanneer je de planten water moet geven. De tijd van gokken of het al tijd is om je planten water te geven is dankzij hydroponics dus voorgoed voorbij. Daarnaast hoef je de planten vaak maar een paar keer per jaar water te geven, omdat ze de voedingsstoffen in het water niet allemaal in één keer opnemen.
Een tweede voordeel is dat de kans op ongedierte of plantenziekten een stuk kleiner is als de planten in het water gekweekt worden. Het ongedierte en de schimmels leven namelijk in de aarde en komen op die manier gemakkelijk in aanraking met de plant. Bij hydroponics is dit niet mogelijk, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aarde.
Een derde voordeel is dat de kans dat de plant vanuit de wortels gaat rotten sterk verlaagd is. Het rotten van de wortels komt vaak door een overschot aan water, waardoor de grond rondom de wortels te nat blijft. Ondanks het feit dat hydroponics betekent dat de planten in het water gekweekt worden, is de kans op rotting een stuk kleiner. De hydrokorrels zijn namelijk minder vochtig en de planten bepalen zelf wanneer ze water nodig hebben en wanneer niet.
Het laatste voordeel van hydroponics is dat je voor deze manier van kweken geen vruchtbare grond nodig hebt en je dus eigenlijk op veel meer locaties dan je huis of tuin aan de slag kunt. Wist je bijvoorbeeld dat de NASA (de tak van de Amerikaanse overheid die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma) ook planten kweekt volgens het hydroponics principe? Technisch gezien zou je op deze manier namelijk zelfs planten kunnen kweken in ruimteschepen. Wie weet wat de toekomst ons nog gaat brengen!
Alternatief: Smart Gardens!
Een trend die steeds meer opkomt zijn zogenaamde Smart Gardens. Met de Smart Gardens verbouw je fruit en groente ook vrijwel automatisch, er zit vaak een app aan gekoppeld met allerhande informatie, en wanneer het water op is beginnen de led-lampjes te knipperen. Meer weten? Bij onder meer bol.com verkopen ze Smart Gardens.
Beginnen met Hydroponics? Dan is dit je start up boodschappen lijstje:
- Hydrokorrels (€30 voor 50L)
- Substraat (€10 voor 50L)
- Waterpeilmeter (handig: v.a. €12)
- Plantenvoeding
- Je kan er voor kiezen meteen een kweeksysteem bij te kopen: hier meer informatie
Hydroponics klinkt misschien ontzettend ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat dus best mee. Je kunt dit eenvoudig thuis doen. Misschien is het in eerste instantie wel een redelijke investering, omdat je alle spullen aan moet schaffen, maar uiteindelijk zal het zeker de moeite waard zijn. Natuurlijk kun je ook op een creatieve manier zelf bakken maken waar je de planten in kunt zetten.
Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Kweken op basis van hydroponics of gewoon met de oude, vertrouwde potgrond?
Laat het weten in een reactie!
Zeer nuttige tips! Straks ga in een tuintje kopen en natuurlijk wil ik daar mooie planten hebben. Ik wist wel over hydroponics, maar ik had geen idee dat het wortels rotten stoppen, ongelooflijk! Ook realiseer ik me nu dat ik voor een goede voeding moet zorgen en dan hopelijk zal ik over een tijdje van mijn nieuwe tuin genieten :)
Uiterst interessante ontwikkeling, ik woon in Indonesië waar verse groente ongeveer 4 maal zo duur is en zeker minder vers als in een supermarkt in Nederland. Ik heb naast mijn huis ongeveer 1000m2 grond waar ik geen echt doel voor heb, maar wellicht zou ik daar heel wat groenten kunnen verbouwen.. alleen heb ik daar geen verstand van. Is er een lijst van equipment en benodigdheden inclusief handleiding waarmee ik zou kunnen starten? Wellicht zal niet alles hier verkrijgbaar zijn.. maar ik kan altijd een gokje wagen.
Ik heb geen handleiding of lijst met benodigdheden paraat, maar wellicht dat deze wel op het internet te vinden zijn. Je eigen groenten kweken met behulp van hydroponics lijkt me in ieder geval een prachtig doel voor het stuk grond naast je huis. Heel veel succes! Hou je ons op de hoogte van je vorderingen?
Goed om hydroponics te promoten, maar het is echt niet zo simpel als je beschrijft. De juiste voedingstoffen bij de juiste groenten of fruit. De pH is heel belangrijk. Het kiemen in het juiste medium. Maar ook ziekten die je tegen komt. Welke pomp moet je hebben of welk systeem. Ieder systeem heeft zijn voordelen en nadelen.
Ed van der Post
Ik kan hier inderdaad vrij weinig over vinden, ik vraag me dit ook al een poos af.. kun je me misschien hier meer over vertellen?
Hoi,
Altijd heb ik in de techniek gezeten. Hartstikke mooi, maar alles gaat zo snel. Je kunt niet bij blijven. Specialiseren is het enigste wat over blijft. Een kleine wereld word het dan !
Gelukkig heb ik sinds enkele jaren de mogelijkheid om lekker te tuinieren. Het eindresultaat van een werkzaam leven. Heerlijk je eigen groente verbouwen. Maar……wat valt dat dikwijls tegen. Ziektes en plagen bij je planten waar niet tegen op te boksen valt. Zonder vergif schijnt er niets meer te kweken zijn. Dat moet toch anders kunnen !!! Hydroponics. Ik was meteen verkocht toen ik deze vorm van tuinieren op internet tegen kwam. Met mijn achtergrond heb ik van een aantal meters afval pvc 110 buis een hydroponic systeem gemaakt, in mijn kleine muurkas, waar ruim 50 planten een plaats in hebben. Simpel een voorraadvaatje met voeding wat het buizenstelsel middels een aquariumpomp continu voorziet van de nodige levenssappen. Zelfs nu, in de wintertijd, groeit de pak soi . De sla blijft achter. Misschien is er toch iets mis met mijn voedingsformule.(Of ben ik te ongeduldig). Afgaande op Amerikaanse hobbyisten welke een bepaalde formule gebruiken die hier niet verkrijgbaar is heb ik een mengsel gebruikt wat mijn inziens ongeveer vergelijkbaar is. Per 30 liter water los ik 19 gram Kristalon Orange, 16 gram Calsinit en 9,6 gram Epsom salt hierin op. Toch heb ik het idee dat dit niet is zoals het moet zijn. Misschien zijn er meer liefhebbers die ook besmet zijn met het hydroponicvirus en raad weten. Inmiddels ben ik ook al een ebb and flow en een Kratky systeem (kleinschalig) aan het opzetten. Met vallen en opstaan leer je het meest. Zijn er nog meer van deze idioten dan wil ik graag resultaten delen. Veel tuinierplezier. Groet Minyton.
Hallo ton ik woon in Brazilië en ben net begonnen met hidroponia ik zou graag wat meer willen weten kunnen wij in contact komen Mvg Dick van Halderen
Hallo Ton
Ik wil hier ook mee beginnen als hobby
Ik twijfel nu of verticaal of horizontaal de buizen
moet plaatsen
Ik zelf zit meer te denken aan een zuil ivm met het rotten van de wortels
Voor de voedingsstoffen is daar geen standaard vloei stofvoor
Hallo ton
Ik loop namelijk tegen het zelfde probleem aan ik heb een opstelling gemaakt van pp buis110
5 buizen boven elkaar het loopt telkens over in een buis eronder
Ik heb daar een schotje in gemaakt waardoor ik de waterstand in de buis kan regelen
Mijn vraag als ik de potjes in de buis plaats dan staan ze iets in het water maar in de buis staat nog wel 4 cm water
Ook men als voedingsstof plagron A en B bij
Wat eigelijk goed heeft gedaan tot op heden
Mijn wortels rotten nu aan de plantjes
Ik heb de pH op peil gebracht door middel van azijn bij te mengen ik zit op een pH waarde van 5.6 wat mij redelijk goed lijkt te zijn
Misschien moeten we eens met elkaar praten over de ins en outs van ons systeem
Ook vind ik dat er weinig te vinden is op internet over dit systeem filmpjes genoeg dat het geweldig gaat maar geen details hoe het werkelijk moet en waardes
Beste Minyton, nog zo’n ‘idioot’ hier.
Ik zou het leuk vinden om in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Ik vensterbank- en daktuinier al heel lang en experimenteer (en leer) graag.
Ik ga proberen een hydroponics-systeem op te zetten naast mijn potten met aarde en het verschil te bekijken in de groei, gezondheid en de smaak van de planten.
(Ter info: ik kweek voornamelijk pepers en tomaten).
Tot nu toe altijd een grondkweker geweest (zonder kunstmest en gif) met leuke resultaten dus dit is nieuw voor mij.
Vriendelijke groet,
Ben
Amsterdam
Ook ik ben besmet met het hydroponics virus. Sinds een klein jaar met pensioen en heb tot die tijd als technicus (projectleider wetenschappelijke instrumentatie) gewerkt bij de Universiteit van Amsterdam. Daar heb ik me lang bezig gehouden met ledverlichting voor planten en algen. Ook kwamen regelmatig dingen voorbij om planten te laten groeien op water. Kortom, ik werd erg geboeid door deze techniek. Meet en regeltechniek is echt mijn ding.
Recent ben ik begonnen om een high tech kas te maken in mijn tuin. Afgerond 5 meter lang,2 meter breed en 2 m hoog. .Het “huis” is nu in opbouw, het materiaal is binnen en letterlijk nu (29 september) moet ik wachten op droog weer. Na veel uitzoekwerk (rekenen) heb ik ledverlichting uitgezocht ( full spectrum, blauw en rood combinaties) en de eerste lampen zijn binnen om te testen. Voor water maak ik gebruik van regenwater. Ik gebruik geen PVC in tegenstelling tot wat op deze site wordt genoemd ( in PVC zitten harders die oplossen in het water). Een groot aantal planten hebben daar last van. Omdat er geen doorstroming is bij hydroponics blijven de opgeloste harders in het water aanwezig. Daarom gebruik ik polypropyleen buizen met gaten. Zwart omdat je geen algen wilt hebben in de buizen. Wit laat immers ook licht door naar binnen. De kas met hydroponics bestaat uit vier teeltlagen. De onderste laag is de “vijver” waarin straks een soort piepschuim drijft met gaten erin, daar boven het buizensysteem. De vier verdiepingen kunnen een eigen lichtregime en voedingsregime krijgen (zijn volledig gescheiden). Ik probeer op een slimme manier ook het zonlicht te gebruiken en waar nodig aan te vullen met ledlicht. Ik ben nog onbekend met voeding voor de planten en daar ben ik me nu op aan het oriënteren. Mijn doel is groenten fruit en kruiden te laten groeien en ik weet ook wel dat ik het nooit terug verdien. Kortom, lekker bezig als pensionada. Later wil ik ook metingen doen zoals fluorescentie om te bepalen of de plant verzadigd is van licht om de lampen te kunnen dimmen waar mogelijk. Het project beschrijf en documenteer ik zeer uitgebreid op mijn website http://www.hobbyvantheo.nl Ik houd me zeker aanbevolen voor suggesties.
Met vriendelijke groet,
Theo van Lieshout
Wognum
Voor het eerst kom ik dit tegen., Hydrophonics. Zo naar mijn pensioen te werken is een hele gebeurtenis , dat weet een ieder die er al zit. De een doet zijn ding in zijn volkstuin en de ander doet het weer in zijn eigen tuin, bij zijn of haar huis. Ik doe het maar in mijn schooltje maar waar ik naar op zoek ben is welke buitenplanten bijna zonder water kunnen . ik heb er een paar opgeschreven. verder heb ik het verhaal rond de Hydro korrels wel begrepen en toevallig praat ik over 6 bakken van pak hem beet 3 meter breed., Maar welke planten kan ik er het beste voor nemen?1)oleagnusebb vivelog 2)potima carre rauge 3) rodondendron Gunningham white 4)rodondendron green gift .5)rodondendron Pontieumvariegatum. 6)emonymusmier argenteovar en 7) magnolia. satisfactionen last but not least . 8)salix caprea kilmarnock.
Verder gaan we de overige ruimte opvullen met bollen als dit mogelijk is bijvoorbeeld hollandse iris en/narcissen bijvoorbeeld de Erlicher of de verbena mix.
Verder heb ik niets maar ik ben wel benieuwd wat men er van vindt
Groet
Dolf Brugman
Hallo, in Covid-19 tijdperken spreekt dit me wel aan om mee te starten: k heb een serre van 6 x 6 en kan nu niet echt plantjes gaan kopen, het oud zaad dat ik nog liggen had, doet t niet zo goed… Maar ik zou dit eerst echt s willen testen op kleine schaal voor ik begin zelf te bouwen (waar ik altijd wel zin in heb)… Kan er iemand een kit aanraden om aan te kopen en mee te testen, ik vermoed ook wat belichting voorzien? Ik vind hier toch niet zo veel van, alleszins niet in het Nederlands.
Een kit die ik vind: https://nl.banggood.com/54-Holes-Horizontal-Hydroponic-Piping-Site-Grow-Kit-Flow-DWC-Deep-Water-Culture-Planting-Box-System-p-1320584.html maar dit is zonder verlichting… Een reactie zou leuk zijn ;-)
Goedenmiddag!
Ik vind het erg interessant dat hydroponics systeem.
Ik woon in Ecuador en heb daar 1 hectare grond. Ik wil daar pepers gaan kweken.
Kan dat ook met de buizen met gaten die ik hierboven zie en de korrels?
Ik las in een ander artikel dat mensen kokossubstraat gebruiken. Gebruiken ze dat dan in plaats
van de korrels?
Genoeg informatie en illustrate.
Beste mensen,
Ik heb veel ervaring met kweken op water want dat is uiteindelijk wat we doen. Het ging in mijn geval om iets wat andere plantjes :-) maar het idee is hetzelfde, het is niet zo makkelijk als wordt geschreven. Planten op water zijn heel erg gevoelig, een klein voorbeeld is wanneer je tussentijds de planten moet verhuizen stoppen ze met groeien en kan je opnieuw beginnen. Temperatuur, luchtvochtigheid, voldoende licht en donker moeten geregeld zijn en het meest belangrijke is je voeding in combinatie met zuurstof. Maar goed als je bereid bent tijd er in te stoppen en met PH en EC meters in de weer wilt gaan is het een hele leuke hobby. In ons geval hebben we alles geautomatiseerd middels arduino en raspberry technologie. Succes !
Hydroponics is leuk, al vanaf het moment je eigen systeempje te bouwen. Dat van mij hangt aan het balcon. Hoop vragen kan je vinden op met google, maar 1 vraag blijft mij nog vreemd, en ik vergeet het telkens bij mijn growshop, dus bij deze. Waarom is het zo belangrijk om eerst A goed door het water te mengen en dan pas B erbij te mengen?”
Wat ik niet lees is hoe te beginnen, zaai je zaadjes in grond en plant je die dan over in kleine potjes, of zet je gewoon met een pincetje 1 of twee zaadjes in het substraat ?
Een andere vraag is, ik las ergens dat het ook kan zonder chemicalien , Vb gekoppeld aan stromend water door je buizen vanuit een vistank, die beestjes poepen in het water en zou voldoende voedingstoffen in je stromend water afzetten ?
Wil graag met hydroponics beginnen maar waar koop ik de plantjes om mee te starten. Neem aan dat dit daarvoor speciaal gekweekte soorten zijn.
Hans ten Hagen.
Dit is ook heel geschikt voor aardbeien die wil ik in min kas hebben Daarbij wil ik ook zaaigoed en vaste planten opkweken. Daarvoor zoek ik absorbtiematiriaal wat geschikt is voor op een tafel in de kas. Zodat daarop de potjes met zaaigoed en plantjes opgekweekt kunnen worden. Wie heeft hier aanbevelingen voor?. steenwol heeft geen voorkeur omdat dit niet goed combineert met potgrond.
Hallo,
Uw website is dan wel een bronnetje van informatie, de linken zijn al jaren niet meer juist, of de zaken waarnaar u verwijst al jaren niet meer te verkrijgen. Een website is mooi als die up to date is.
Hoi Denis,
Er staan veel artikelen online dus we kunnen niet altijd alles op tijd updaten. Alleen al in de categorie tuin hebben we 222 artikelen, we hebben maar een klein team en dit is één van de websites die we proberen bij te houden. De links in bovenstaand artikel werken bij ons wel. Heb je en concreet voorbeeld wat je wil weten? Dan kunnen we even kijken of we je van een antwoord kunnen voorzien. Maar je stelt eigenlijk geen vraag dus we weten niet zo goed wat we er mee moeten.
Geeft u ooit antwoorden op vragen die mensen stellen? Reageert u uberhaupt? Leest u wat mensen schrijven en of vragen? Bezoekt u zelf uw website af en toe?