Een kiwi kweken in Nederland… Is dat überhaupt wel mogelijk? Ja, mogelijk is het zeker. Deze vrucht vraagt in vergelijking met andere groenten en fruit echter wel om iets meer zorg en aandacht, maar dat zal de echte tuinder niet uit het veld slaan. De kiwi is namelijk ontzettend lekker en bevat bovenal ook nog eens een hele rits gezonde voedingsstoffen.

De kiwi, de Chinese kruisbes of de Actinidia chinensis

Het zijn nogal wat namen die allemaal toegekend kunnen worden aan die ene vrucht. Hoewel de kiwi oorspronkelijk uit China komt, zullen de meeste kiwi's die jij eet uit Nieuw-Zeeland komen. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de kiwizaadjes naar Nieuw-Zeeland verscheept en al snel groeiden daar de eerste kiwiplanten.

Kiwi-loopvogel

In de loop der jaren werd de kiwi steeds belangrijker voor Nieuw-Zeeland. De vrucht groeide bijvoorbeeld uit tot het nummer één exportproduct. Hoog tijd dus om de naam officieel te veranderen van Chinese kruisbes in kiwi. Dit naar de gelijknamige loopvogel die van nature alleen in Nieuw-zeeland voorkomt.

De kiwi kweken in Nederland: dit is het ultieme stappenplan

De kiwi kan in Nederland dus gewoon gekweekt worden. Het is hierbij wel belangrijk dat het in de winter niet te koud wordt. De meeste kiwi's zijn namelijk niet opgewassen tegen een strenge winter. Zodra de temperatuur onder de -18 graden Celsius komt wordt het de kiwiplant namelijk te koud onder de voeten.
Maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak is het nou zo koud in Nederland?
Het stappenplan van de kiwi kweken in Nederland ziet er als volgt uit.

Stap 1: Binnen of buiten

Grote-kas

De kiwi kweken in Nederland kan zowel binnen in de kas als buiten in de tuin. Er zijn echter wel een aantal punten om rekening mee te houden bij het bepalen van de juiste locatie. We zetten ze hieronder op een rijtje:

 • Een kas wordt snel te klein voor een kiwiplant. Dit komt door de snelheid waarmee de plant groeit. Eventuele andere planten worden dus mogelijk verdrukt door deze plant;
 • Zoals gezegd is een kiwi niet bestand tegen temperaturen lager dan -18 graden Celsius. Een hele strenge winter kan voor schade zorgen bij een kiwiplant die buiten staat.

Natuurlijk is de keuze geheel aan jou. Het stappenplan is in principe in beide situaties toepasbaar. Wellicht dat je hier en daar kleine aanpassingen moet maken. Gemakshalve gaan wij ervan uit dat de kiwi buiten geplant wordt.

Stap 2: De standplaats bepalen

Pergola

Wanneer je eenmaal besloten hebt om de kiwi in de tuin te planten, is het belangrijk om de juiste locatie te zoeken. De kiwiplant groeit namelijk niet overal.
Zo heeft de plant in de eerste plaats veel zon nodig. Een plekje op het zuiden of op het zuidwesten zou dus ideaal zijn.
Daarnaast heeft de kiwi door de snelheid waarmee hij groeit flink wat ondersteuning nodig. Hierbij kun je denken aan een pergola waar de plant omheen kan groeien. Andere mogelijkheden zijn:

 • Een klimrek voor klimplanten;
 • Een muur waarin verschillende schroeven met oog zijn gedraaid, zodat je de plant hier met een kabelbinder aan kunt bevestigen;
 • Een combinatie van een klimrek en een muur. Door het klimrek tegen de muur aan te bevestigen kun je de kiwiplant hierlangs omhoog leiden.

Stap 3: De aankoop van je eerste (twee) kiwiplant(en)

Zodra je de perfecte locatie hebt gekozen, is het tijd om richting het tuincentrum te rijden en je kiwiplant of kiwiplanten te kopen.
Hoeveel planten je moet kopen, is afhankelijk van het type kiwiplant dat je koopt. Kiwi's kunnen namelijk zowel een- als tweehuizig zijn.

 • Eenhuizig: Mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich op dezelfde plant. Met één plant is bestuiving dus mogelijk;
 • Tweehuizig: De vrouwelijke en mannelijke bloemen bevinden zich niet op dezelfde plant. Om bestuiving mogelijk te maken moet je dus zowel een mannelijke als een vrouwelijke plant aanschaffen.

Bij een grote tuin kun je dus met gemak twee kiwiplanten aanschaffen. Heb je een iets kleinere tuin? Dan is een zelfbestuivende soort waarschijnlijk beter geschikt.

Stap 4: Een kiwiplant kweken in Nederland

Jonge-kiwiplant

De locatie is gekozen en de kiwiplant is aangeschaft. De volgende stap is logischerwijs om deze te planten. Wanneer je de kiwiplant het best kunt planten, is afhankelijk van hoe oud hij is.
Een hele jonge plant kan nog niet goed tegen nachtvorst. Idealiter plant je deze dus eind april of begin mei, wanneer de kans op nachtvorst verkeken is. Iets oudere planten kunnen daarentegen beter tegen lichte vorst. Deze planten kun je al vanaf maart in de volle grond zetten.

Stap 5: De groei stimuleren

Mest

Een kiwiplant groeit ontzettend hard en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen haalt de kiwiplant in principe uit de grond, maar je kunt daarnaast voor extra voedingsstoffen zorgen door de plant regelmatig te bemesten. Let hierbij op de goede combinatie van stoffen. Om ervoor te zorgen dat de mest optimaal is voor de groei van de plant, is het belangrijk dat er voldoende stikstof is toegevoegd.

We hebben het bij stap 2 ook al verteld, maar we herhalen het hier nogmaals: het is bij een kiwi kweken in Nederland erg belangrijk dat je de plant regelmatig ondersteunt wanneer deze eenmaal begint met groeien. Door de bemesting gaat deze dat zeker doen. De beste ondersteuning biedt je door de plant losjes vast te binden aan het klimrek of de schroeven in de muur. Ook kun je de kiwiplant begeleiden bij de klimroute over de pergola. Je hoeft hem bij de pergola echter niet vast te binden.

Stap 6: Geduld

Kiwiplant-in-bloei

Je hebt nu alles gedaan om ervoor te zorgen dat de kiwiplant optimaal kan groeien. Voordat je hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van kunt plukken, zul je echter flink wat geduld moeten hebben. Het duurt namelijk wel drie tot vijf jaar voordat er kiwi's aan de plant zullen groeien. Gedurende deze jaren is het natuurlijk wel belangrijk dat je de kiwiplant blijft verzorgen en de nodige aandacht geeft. Kiwiplanten moeten namelijk eerst bevrucht worden voordat de vruchten kunnen groeien. Zodra de plant bevrucht is, wat gebeurt middels bestuiving, ziet het proces er als volgt uit:

 • In mei en in juni komen de eerste bloemen aan de plant. Deze bloemen groeien in groepjes bij elkaar;
 • Vanaf juli beginnen de kiwi's te groeien en zullen de vruchten steeds beter zichtbaar worden.

Stap 7: De regels rondom het snoeien van de kiwiplant

De kiwi kweken in Nederland doe je natuurlijk niet zonder de plant zo nu en dan eens flink te snoeien. In principe is het goed om twee snoeibeurten per jaar aan te houden. De eerste snoeibeurt vindt plaats in het voorjaar en de tweede rond november.

 • De voorjaarssnoei: in mei of juni is de grootte van de plant de belangrijkste reden om de kiwi te snoeien. De kiwi groeit snel en kan dus ook snel uit zijn voegen barsten. Om dit te voorkomen snoei je de zijscheuten en toppen kort. Zorg er wel  voor dat je de eventuele vruchten niet weg snoeit;
 • De najaarssnoei: waneer je de kiwi's hebt geplukt (zie stap 8), kun je de plant ook terugsnoeien. Dit kun je meteen in november of in de daaropvolgende maanden doen. Snoei de plant echter niet zodra het gaat vriezen. De snoeiwonden zijn niet goed bestand tegen vorst. Snoei de kiwi daarnaast ook niet meer na maart. De sapstroom is dan al op gang gekomen, waardoor snoeien de plant zal beschadigen.

Jonge kiwiplanten kun je overigens iets radicaler snoeien dan de oudere planten. Door ze tot ongeveer 40 centimeter boven de grond terug te snoeien, groeien er na verloop van tijd meer zijtakken aan de kiwi en zal deze een voller uiterlijk hebben.

Stap 8: De oogst van je eigen gekweekte kiwi's

Kiwi-klaar-voor-oogst

In november is het eindelijk tijd om de kiwi's te oogsten. Dit doe je simpelweg door ze te plukken. Afhankelijk van het aantal zonuren in de zomer krijg je zoete of zure kiwi's. Veel zon zorgt voor zoete vruchten, terwijl een matige of slechte zomer de kiwi's een zuurdere smaak geven. Let wel op! Door de temperaturen in Nederland zijn kiwi's in november vaak nog niet helemaal rijp. Je kunt ze echter al prima plukken om ze vervolgens in huis na te laten rijpen. Hoe je dit het best kunt doen, lees je in de volgende stap.

Stap 9: De perfecte kiwi

Kiwi
Zodra je de kiwi in november plukt, is de kans groot dat deze nog niet helemaal rijp is. Het is daarom belangrijk dat je de vrucht nog na laat rijpen. Idealiter doe je dit op kamertemperatuur. Leg de kiwi's bijvoorbeeld enkele dagen op de fruitschaal of wikkel ze voor enige tijd in een handdoek. Als je de kiwi licht in kunt drukken, is deze rijp en kun je hem opeten. Schil de kiwi en snij hem bijvoorbeeld in kleinere stukjes, of halveer de kiwi en lepel hem uit. Als je zou willen, kun je de kiwi zelfs met schil en al opeten!

Kiwi kweken in Nederland is een langetermijninvestering waarbij je je voor de volle 100% in moet zetten. Als je een verhuizing op de planning hebt staan is het dus niet zo'n goed idee om met dit project te beginnen. Mocht je echter de tijd hebben, krijg je na verloop van tijd niet alleen hele lekkere vruchten, maar ook nog eens hele gezonde vruchten. En dat gewoon van eigen bodem!
Wat zijn jouw ervaringen met kiwi kweken in Nederland? 
Na hoeveel jaar verschenen de eerste vruchten aan de kiwiplant?

Deel het met ons in een reactie onder dit bericht!