Tuinieren, Interieur & Inspiratie voor Buiten

Kiwi kweken in Nederland

 • Kiwi-kweken-in-Nederland

Een kiwi kweken in Nederland… Is dat überhaupt wel mogelijk?
Ja, mogelijk is het zeker. Deze vrucht vraagt in vergelijking met andere groenten en fruit echter wel om iets meer zorg en aandacht, maar dat zal de echte tuinder niet uit het veld slaan. De kiwi is namelijk ontzettend lekker en bevat bovenal ook nog eens een hele rits gezonde voedingsstoffen.

De kiwi, de Chinese kruisbes of de Actinidia chinensis

Het zijn nogal wat namen die allemaal toegekend kunnen worden aan die ene vrucht. Hoewel de kiwi oorspronkelijk uit China komt, zullen de meeste kiwi’s die jij eet uit Nieuw-Zeeland komen. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de kiwizaadjes naar Nieuw-Zeeland verscheept en al snel groeiden daar de eerste kiwiplanten.
Kiwi-loopvogel
In de loop der jaren werd de kiwi steeds belangrijker voor Nieuw-Zeeland. De vrucht groeide bijvoorbeeld uit tot het nummer één exportproduct. Hoog tijd dus om de naam officieel te veranderen van Chinese kruisbes in kiwi. Dit naar de gelijknamige loopvogel die van nature alleen in Nieuw-zeeland voorkomt.

De kiwi kweken in Nederland: dit is het ultieme stappenplan

De kiwi kan in Nederland dus gewoon gekweekt worden. Het is hierbij wel belangrijk dat het in de winter niet te koud wordt. De meeste kiwi’s zijn namelijk niet opgewassen tegen een strenge winter. Zodra de temperatuur onder de -18 graden Celsius komt wordt het de kiwiplant namelijk te koud onder de voeten.
Maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak is het nou zo koud in Nederland?
Het stappenplan van de kiwi kweken in Nederland ziet er als volgt uit.

Stap 1: Binnen of buiten

Grote-kas
De kiwi kweken in Nederland kan zowel binnen in de kas als buiten in de tuin. Er zijn echter wel een aantal punten om rekening mee te houden bij het bepalen van de juiste locatie. We zetten ze hieronder op een rijtje:

 • Een kas wordt snel te klein voor een kiwiplant. Dit komt door de snelheid waarmee de plant groeit. Eventuele andere planten worden dus mogelijk verdrukt door deze plant;
 • Zoals gezegd is een kiwi niet bestand tegen temperaturen lager dan -18 graden Celsius. Een hele strenge winter kan voor schade zorgen bij een kiwiplant die buiten staat.

Natuurlijk is de keuze geheel aan jou. Het stappenplan is in principe in beide situaties toepasbaar. Wellicht dat je hier en daar kleine aanpassingen moet maken. Gemakshalve gaan wij ervan uit dat de kiwi buiten geplant wordt.

Stap 2: De standplaats bepalen

Pergola
Wanneer je eenmaal besloten hebt om de kiwi in de tuin te planten, is het belangrijk om de juiste locatie te zoeken. De kiwiplant groeit namelijk niet overal.
Zo heeft de plant in de eerste plaats veel zon nodig. Een plekje op het zuiden of op het zuidwesten zou dus ideaal zijn.
Daarnaast heeft de kiwi door de snelheid waarmee hij groeit flink wat ondersteuning nodig. Hierbij kun je denken aan een pergola waar de plant omheen kan groeien. Andere mogelijkheden zijn:

 • Een klimrek voor klimplanten;
 • Een muur waarin verschillende schroeven met oog zijn gedraaid, zodat je de plant hier met een kabelbinder aan kunt bevestigen;
 • Een combinatie van een klimrek en een muur. Door het klimrek tegen de muur aan te bevestigen kun je de kiwiplant hierlangs omhoog leiden.

Stap 3: De aankoop van je eerste (twee) kiwiplant(en)

Zodra je de perfecte locatie hebt gekozen, is het tijd om richting het tuincentrum te rijden en je kiwiplant of kiwiplanten te kopen.
Hoeveel planten je moet kopen, is afhankelijk van het type kiwiplant dat je koopt. Kiwi’s kunnen namelijk zowel een- als tweehuizig zijn.

 • Eenhuizig: Mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich op dezelfde plant. Met één plant is bestuiving dus mogelijk;
 • Tweehuizig: De vrouwelijke en mannelijke bloemen bevinden zich niet op dezelfde plant. Om bestuiving mogelijk te maken moet je dus zowel een mannelijke als een vrouwelijke plant aanschaffen.

Bij een grote tuin kun je dus met gemak twee kiwiplanten aanschaffen. Heb je een iets kleinere tuin? Dan is een zelfbestuivende soort waarschijnlijk beter geschikt.

Stap 4: Een kiwiplant kweken in Nederland

Jonge-kiwiplant
De locatie is gekozen en de kiwiplant is aangeschaft. De volgende stap is logischerwijs om deze te planten. Wanneer je de kiwiplant het best kunt planten, is afhankelijk van hoe oud hij is.
Een hele jonge plant kan nog niet goed tegen nachtvorst. Idealiter plant je deze dus eind april of begin mei, wanneer de kans op nachtvorst verkeken is. Iets oudere planten kunnen daarentegen beter tegen lichte vorst. Deze planten kun je al vanaf maart in de volle grond zetten.

Stap 5: De groei stimuleren

Mest
Een kiwiplant groeit ontzettend hard en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen haalt de kiwiplant in principe uit de grond, maar je kunt daarnaast voor extra voedingsstoffen zorgen door de plant regelmatig te bemesten.
Let hierbij op de goede combinatie van stoffen. Om ervoor te zorgen dat de mest optimaal is voor de groei van de plant, is het belangrijk dat er voldoende stikstof is toegevoegd.
We hebben het bij stap 2 ook al verteld, maar we herhalen het hier nogmaals: het is bij een kiwi kweken in Nederland erg belangrijk dat je de plant regelmatig ondersteunt wanneer deze eenmaal begint met groeien. Door de bemesting gaat deze dat zeker doen.
De beste ondersteuning biedt je door de plant losjes vast te binden aan het klimrek of de schroeven in de muur. Ook kun je de kiwiplant begeleiden bij de klimroute over de pergola. Je hoeft hem bij de pergola echter niet vast te binden.

Stap 6: Geduld

Kiwiplant-in-bloei
Je hebt nu alles gedaan om ervoor te zorgen dat de kiwiplant optimaal kan groeien. Voordat je hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van kunt plukken, zul je echter flink wat geduld moeten hebben. Het duurt namelijk wel drie tot vijf jaar voordat er kiwi’s aan de plant zullen groeien. Gedurende deze jaren is het natuurlijk wel belangrijk dat je de kiwiplant blijft verzorgen en de nodige aandacht geeft.
Kiwiplanten moeten namelijk eerst bevrucht worden voordat de vruchten kunnen groeien. Zodra de plant bevrucht is, wat gebeurt middels bestuiving, ziet het proces er als volgt uit:

 • In mei en in juni komen de eerste bloemen aan de plant. Deze bloemen groeien in groepjes bij elkaar;
 • Vanaf juli beginnen de kiwi’s te groeien en zullen de vruchten steeds beter zichtbaar worden.

Stap 7: De regels rondom het snoeien van de kiwiplant

De kiwi kweken in Nederland doe je natuurlijk niet zonder de plant zo nu en dan eens flink te snoeien. In principe is het goed om twee snoeibeurten per jaar aan te houden. De eerste snoeibeurt vindt plaats in het voorjaar en de tweede rond november.

 • De voorjaarssnoei: in mei of juni is de grootte van de plant de belangrijkste reden om de kiwi te snoeien. De kiwi groeit snel en kan dus ook snel uit zijn voegen barsten. Om dit te voorkomen snoei je de zijscheuten en toppen kort. Zorg er wel  voor dat je de eventuele vruchten niet weg snoeit;
 • De najaarssnoei: waneer je de kiwi’s hebt geplukt (zie stap 8), kun je de plant ook terugsnoeien. Dit kun je meteen in november of in de daaropvolgende maanden doen. Snoei de plant echter niet zodra het gaat vriezen. De snoeiwonden zijn niet goed bestand tegen vorst. Snoei de kiwi daarnaast ook niet meer na maart. De sapstroom is dan al op gang gekomen, waardoor snoeien de plant zal beschadigen.

Jonge kiwiplanten kun je overigens iets radicaler snoeien dan de oudere planten. Door ze tot ongeveer 40 centimeter boven de grond terug te snoeien, groeien er na verloop van tijd meer zijtakken aan de kiwi en zal deze een voller uiterlijk hebben.

Stap 8: De oogst van je eigen gekweekte kiwi’s

Kiwi-klaar-voor-oogst
In november is het eindelijk tijd om de kiwi’s te oogsten. Dit doe je simpelweg door ze te plukken. Afhankelijk van het aantal zonuren in de zomer krijg je zoete of zure kiwi’s. Veel zon zorgt voor zoete vruchten, terwijl een matige of slechte zomer de kiwi’s een zuurdere smaak geven.
Let wel op! Door de temperaturen in Nederland zijn kiwi’s in november vaak nog niet helemaal rijp. Je kunt ze echter al prima plukken om ze vervolgens in huis na te laten rijpen. Hoe je dit het best kunt doen, lees je in de volgende stap.

Stap 9: De perfecte kiwi

Kiwi
Zodra je de kiwi in november plukt, is de kans groot dat deze nog niet helemaal rijp is. Het is daarom belangrijk dat je de vrucht nog na laat rijpen. Idealiter doe je dit op kamertemperatuur. Leg de kiwi’s bijvoorbeeld enkele dagen op de fruitschaal of wikkel ze voor enige tijd in een handdoek.
Als je de kiwi licht in kunt drukken, is deze rijp en kun je hem opeten. Schil de kiwi en snij hem bijvoorbeeld in kleinere stukjes, of halveer de kiwi en lepel hem uit. Als je zou willen, kun je de kiwi zelfs met schil en al opeten!
 
Kiwi kweken in Nederland is een langetermijninvestering waarbij je je voor de volle 100% in moet zetten. Als je een verhuizing op de planning hebt staan is het dus niet zo’n goed idee om met dit project te beginnen. Mocht je echter de tijd hebben, krijg je na verloop van tijd niet alleen hele lekkere vruchten, maar ook nog eens hele gezonde vruchten. En dat gewoon van eigen bodem!
Wat zijn jouw ervaringen met kiwi kweken in Nederland? 
Na hoeveel jaar verschenen de eerste vruchten aan de kiwiplant?
Deel het met ons in een reactie onder dit bericht!

2019-01-21T09:22:09+00:0021 Comments

21 Comments

 1. P van Heeren 4 juni 2017 at 11:18 - Reply

  Ik heb een KIWI met heel veel bloesem, ieder jaar worden alle bloemen aangevreten door iets ?
  Wat kan dit zijn en wat kan ik er tegen doen

  • Buitenlevengevoel 6 juni 2017 at 17:30 - Reply

   Ik kan op basis van wat je me vertelt niet direct zeggen waardoor de bloesem aangevreten wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ten eerste kan het zijn dat er kleine insecten zoals bladluizen of mijten op je kiwiplanten zitten. Ook grotere dieren zoals slakken en katten kunnen voor problemen zorgen. In dit artikel lees je hoe je slakken zou kunnen verwijderen. Bladluis bestrijden is een lastiger verhaal. Enkele oplossingen die zouden kunnen helpen: je kiwiplanten met koud water nat sproeien, lavendel en dille rond de kiwi planten of luciferstokjes met hun kop naar beneden in de grond steken. Bladluis houdt niet van zwavel en zal door de lucifers een ander plekje zoeken. Succes!

 2. P van Heeren 6 juni 2017 at 21:29 - Reply

  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Ik heb jaren gedacht dat het slakken waren. Dit jaar zijn er heel weinig slakken en ik zie ze ook niet op de plant.
  Iemand vertelde, mogelijkerwijs zijn het vliegen of insecten. Veelal was in 1 dag of nacht de bloem van de steel af en lag op de grond. Alleen het steeltje bleef dus over. Ook bij de buren gebeurde hetzelfde.
  Ik heb 1 keer een zwart beestje in de bloem zien zitten ( mijt ?) en heb daarop een onbekend middeltje op de stam aangebracht. Er is tot nu toe 10% afgevreten, maar na het aanbrengen van het middel lijkt het gestopt.
  Ik hou moed en hoopt dat de bloemen bevrucht worden en tot kiwi’s leiden.
  Is een mijt zwart en ca 3 mm lang ?

  • Buitenlevengevoel 7 juni 2017 at 16:03 - Reply

   Mijten zijn over het algemeen wat kleiner. De gemiddelde mijt wordt ongeveer 1 millimeter groot, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bladluis voldoet echter wel aan de beschrijving. Deze kleine beestjes worden gemiddeld 5 millimeter en kunnen zwart van kleur zijn. Hopelijk kun je snel van je eigen gekweekte kiwi’s genieten!

 3. P van Heeren 12 juni 2017 at 22:07 - Reply

  Helaas dit jaar weer geen kiwi’s Alle bloemen zijn gevallen en wederom kale steeltjes.
  Dank voor uw advies.

  • Thijs 16 september 2018 at 22:30 - Reply

   Heb je wel het goede soort.ik heb nooit last van ongedierte ,het beste soort is Actnidia sinensis je moet dan wel vrouwelijke en mannelijke planten ,de nml.planten hebben rode bladstelen en de
   vrl.rose.Ze staan bij mij ongeveer 10 jaar en heb ieder jaar kiwi’s.dit jaar zijn ze bijzonder groot.

 4. P van Heeren 12 juni 2017 at 22:09 - Reply

  Ik probeer volgend jaar opnieuw. Heeft U nog tips voor een bestrijdings middel ?

  • Buitenlevengevoel 13 juni 2017 at 08:54 - Reply

   Als het daadwerkelijk om bladluis gaat, zijn er verschillende bestrijdingsmethoden die je toe kunt passen. Ten eerste kun je bananenschillen onder de kiwiplant leggen. De bladluis wordt hier door de zoete geur tot aangetrokken. Verwijder de schillen om de dag en vervang ze eventueel met nieuwe totdat de bladluis verdwenen is. Daarnaast kun je allium tussen de kiwi planten. Tot slot zou je de tips die ik eerder al noemde (koud water, lavendel of zwavel) toe kunnen passen.
   Wat overigens ook kan werken is het sterker maken van de plant. Dit doe je door de kiwi te voorzien van mengmest. Strooi dit in februari rond de stam van de kiwiplant en herhaal dit in juli of augustus. Succes!

 5. P van Heeren 15 juni 2017 at 09:30 - Reply

  Dank voor alle tips, volgend jaar nieuwe kansen.

 6. Hendrik 15 juni 2017 at 16:52 - Reply

  Beste,
  Ik zoek me rot naar een mannetjes en vrouwtjes plant. Men zegt dat bij een zelfbestuivende(eenhuizig) de vruchten niet zo groot worden. Ik heb er vorig jaar 1 gekocht die tweehuizig was(mannetje en vrouwtje samengevoegd) maar die is helaas kapot gegaan. Bij de Intratuin gekocht, maar helaas deze is niet meer verkrijgbaar. Ik wil de plant tegen de zijkant van mijn huis laten opgroeien/geleiden. Waar o waar kan ik deze kopen/bestellen?

  • Buitenlevengevoel 16 juni 2017 at 10:00 - Reply

   Beste Hendrik,
   Ik moet je toch doorverwijzen naar tuincentra. Wellicht zit er naast de Intratuin nog een tuincentrum in de buurt en kun je daar informeren of ze kiwiplanten verkopen? Daarnaast zou je eventueel ook op het internet kunnen kijken. Er zijn verschillende websites waar tuinplanten en ook kiwiplanten worden verkocht.
   Succes met de zoektocht en hopelijk kun je snel van je eigen kiwi’s genieten.

 7. Janis 10 oktober 2017 at 18:41 - Reply

  Kun je ook bij een boomkweker lopen

 8. Wiel 14 november 2017 at 14:21 - Reply

  Dit jaar bijna geen kiwi’s door de nachtvorst begin dit jaar.
  Wel zijn ze wat groter als vorig jaar.
  We hadden vorig jaar wel 5 emmers vol.
  Met te kleine kiwi’s.
  Moeten we als er veel aan zitten er een aantal weghalen?
  Grtjsss Wiel

  • Buitenlevengevoel 17 november 2017 at 09:19 - Reply

   Hoi Wiel,
   Het zou een oplossing kunnen zijn om een aantal van de vruchten weg te halen. De plant hoeft zijn aandacht op deze manier onder minder vruchten te verdelen. Dit wil echter niet automatisch zegger dat de vruchten die aan de boom blijven zitten ook groter worden. Succes!

 9. Laura 23 februari 2018 at 00:25 - Reply

  Hoi
  Vandaag (eind februari) bij mijn schoonouders in hun nieuwe huis en tuin wat gaan opstarten met de moestuin. Tot mijn grote verrassing tref ik tegen de muur kleine kiwi’s aan en heerlijk zoet van smaak. Nu weten we niets van de historie en of dit de eerste oogst is. Er staan lavendel struikjes in het perkje en er groeit nog een rank naast tegen diezelfde muur met rek. Ben nu wel érg benieuwd waar dit heen gaat en wil graag wat meer weten over de juiste voeding om de vruchten wat groter te krijgen. Tevens ben ik wél bekend met fruitbomen snoeien maar de kiwi is mij een raadsel.
  Nog tips hoe dit aan te pakken zijn welkom.
  Laura

  • Buitenlevengevoel 26 februari 2018 at 10:46 - Reply

   Hoi Laura,
   Wat een leuke ontdekking! De kiwi kun je het best twee keer per jaar snoeien. In de zomer snoei je de kiwi om hem in model te houden en om te voorkomen dat de plant te groot wordt. Na het oogsten van de vruchten kun je hem ook snoeien. Zorg er dan wel voor dat je dit doet als het niet vriest en als de sapstroom nog niet op gang is gekomen. Succes!

 10. Anke 11 april 2018 at 20:13 - Reply

  Over bladluis en mijt…. ik zag bij burgers zoo laatst kleine zakjes in de planten hangen tegen luis en mijt… geen idee of die ook particulier te koop zijn maar wellicht een oplossing

 11. Gertjan 18 april 2018 at 19:07 - Reply

  Ik heb sinds vorig jaar een kiwi en heb hem in het najaar gesnoeid tot op 4 meter. Ik wil er graag zijloten aan krijgen die ik vervolgens kan leiden. Komen deze er vanzelf aan? (Ik heb nu 1 hoofdloot)
  Groet,
  Gertjan

 12. Wendy Frehe 11 juni 2018 at 18:35 - Reply

  We hebben een grote kiwi, of eigenlijk lijk twee. Een vrouwtje en een mannetje, ze zijn nu ongeveer 10 jaar en geven al jaren giga opbrengst van grote kiwis. We vragen ons af hoe oud een kiwi wordt?

 13. Gerry Wieringa-Hulsbosch 26 juni 2018 at 17:31 - Reply

  Onze kiwi gaat het 7de jaar in waarvan de laatste 4 jaar met vruchten. Dit jaar lijkt een héél goed jaar te worden gezien de honderden kleine vruchten die nu aan het dikken zijn. Hij staat op het zuiden en wordt jaarlijks in het najaar terug gesnoeid naar 3 ogen per lot. In de zomer snoeien we alleen voor de vorm en om de vruchten zo veel mogelijk zon te geven.
  Mijn vraag nu: moet je de kleinste vruchten verwijderen om de andere dikker te laten worden? Dit hebben we nog nooit gedaan.
  Groeten, Gerry

 14. Jessica Verhoef 28 juli 2018 at 19:10 - Reply

  Wij hebben al jaren een kiwi in de tuin. Hij geeft ook heel veel vrucht maar ze blijven erg klein. Hooguit 2 cm lang. heel veel werk dus om ze te schillen maar ze zijn wel zoet.. kunnen we iets aan de grootte doen?

Leave A Comment