De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal- en Zuid-Amerika waarvan de vruchten ontzettend bekend zijn. Je kunt de laatste jaren haast niet meer om de populariteit van de avocado heen. Deze vrucht is de laatste jaren enorm geliefd en is daarmee niet meer weg te denken uit de supermarkt. Natuurlijk kun je avocado's blijven kopen, maar als heuse avocado liefhebber kun je het ook overwegen om zelf een avocadoplant te laten groeien.

Een avocadoplant kweken uit pit is namelijk geen ingewikkelde klus. In dit artikel vertellen we hoe jij aan de hand van 5 stappen jouw eigen avocadoplant kunt kweken, enkel vanuit de pit.

Avocado: wat is het nou precies?

Sinds een jaar of twee is de populariteit van de avocado enorm toegenomen. Ieder kookboek dat je openslaat en op iedere foodblog die je bekijkt slaan de recepten met avocado je om de oren. Wist jij dat er in Amsterdam zelfs een restaurant is geopend dat volledig in het teken staat van avocado?

Deze groene vriend kan op ieder moment van de dag gegeten worden. Ze wordt niet alleen verwerkt bij het diner, je kunt er ook heerlijke ontbijtjes, lunches en tussendoortjes mee maken. Een vrucht met ontzettend veel mogelijkheden.

Toch komen er bij ons wel een aantal vragen op wanneer we aan de avocado denken: want wat is een avocado nou precies? En waar komt deze populaire vrucht eigenlijk vandaan?

De oorsprong

De avocado vindt zijn oorsprong in Puebla, Mexico. De Mexicanen gebruiken deze vrucht al sinds duizenden jaren voor Christus. Pas veel later is de boom ook geplant in Centraal- en Zuid-Amerika. In Nederland zijn we dus aan de late kant met deze ontdekking! De naam avocado komt vanuit het Nahuati, wat uitgesproken wordt als de Nahua. De Nahua zijn de oorspronkelijke bewoners van Mexico. In het Nahuati betekent het woord avocado 'teelbal'.

Groente of fruit?

Voordat we verder ingaan op hoe een avocadoplant kweken uit pit in zijn werking gaat, is het goed om te weten met welk deel van de plant we daadwerkelijk te maken hebben. Zo weten we direct of een avocado nou eigenlijk groente of fruit is.

Het zal je misschien verbazen, maar avocado valt onder de categorie fruit. De vrucht die wij opeten wordt namelijk ontwikkeld vanuit de bloemen van de plant. Het is ook het deel waar de pit zich bevindt, wat een avocado toch echt een fruitsoort maakt.

Alle andere delen van een plant worden gezien als groente. Hierbij kun je denken aan de bladeren, stelen of zelfs de wortels. Ook bloemknoppen, dus nog voordat er vruchten aan de plant zitten, worden gezien als groente.

Of een avocadoplant nou groente of fruit is maakt niet uit. Eén ding is zeker: deze vrucht is ontzettend veelzijdig én hartstikke lekker. Een avocadoplant kweken uit pit is daarom een klus waarvan we snappen dat je er aan wilt beginnen. Hieronder leggen we uit hoe je dit in 5 stappen zelf kunt doen.

In 5 stappen een avocadoplant kweken uit pit

Nu je weet dat een avocado de vrucht is van de avocadoplant, is het ook niet gek dat je met de pit uit deze vrucht zelf een avocadoplant kunt kweken. De vrucht is immers het deel van de plant waarmee het zich voort kan planten.

Echter zal er niet zomaar een avocadoplant ontstaan uit de pit. Hier heeft de pit wat hulp bij nodig, die jij kunt bieden in slechts 5 stappen. We zullen iedere stap met je doornemen, zodat jij binnenkort kunt starten met een avocadoplant kweken uit pit.

Stap 1: Een goed begin is het halve werk

Voordat je begint met het kweken van een avocadoplant zul je eerst wat voorbereidend werk moeten doen. Dit werk zit vooral in het goed voorbereiden van de pit. Dit is tenslotte het belangrijkste deel van je aankomende plant.

Je kunt de pit van iedere avocado gebruiken. Let er wel op dat je de pit niet beschadigd hebt tijdens het openmaken van de avocado. Om een avocadoplant te kweken heb je een onbeschadigde pit nodig. Zo voorkom je dat er op een later moment rotting plaats gaat vinden.

Wanneer je de pit uit de avocado haalt, zul je zien dat er nog wat groen vruchtvlees aan blijft kleven. Spoel dit goed af, want ook dit kan voor rotting zorgen. Let er wel op dat je tijdens het schoonmaken alleen water gebruikt en geen zeep of afwasmiddel. Dit droogt de pit uit, waardoor er geen plant meer zal groeien.

Stap 2: De start van het proces

Nu de pit goed schoon is, is het tijd om het kweekproces te starten. Het begin is een belangrijke stap bij een avocadoplant kweken uit pit. Wanneer je niet goed begint, zal de pit niet (goed) ontkiemen en is de kans op een avocadoplant een stuk kleiner.

Om te beginnen heb je vier tandenstokers en een glas water nodig. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien, heb je tandenstokers nodig om in de pit te steken. Steek de prikkers er dusdanig in zodat de tandenstokers op de rand van het glas kunnen balanceren.

Let op: Zorg ervoor dat de puntige kant van de pit naar boven wijst. Dit is namelijk de kant waar de plant uit zal groeien. De wortels zullen uit de plattere kant van de pit komen.
Vul het glas met lauw water en leg de pit met de tandenstokers op de bovenkant van het glas. Let er hierbij op dat de pit niet volledig onder water staat. Slechts het onderste deel van de pit hoeft onder water te staan. Zo kunnen de wortels naar beneden groeien en de stengel juist omhoog.

Zet het glas met de toekomstige avocadoplant op een plek waar deze veel (zon)licht krijgt. Dit zal het proces van jouw avocadoplant kweken uit pit versnellen.

Stap 3: Wachten, wachten, wachten…

Eén ding is zeker: wanneer je het proces van een avocadoplant kweken uit pit start, moet je veel geduld hebben. Nu de pit half in het water ligt, kun je niets anders dan geduldig afwachten tot de pit zich gaat ontkiemen. Het zal enkele weken duren voordat de pit splijt en je de eerste wortel te zien krijgt. Dit kan misschien wel acht weken duren, dus geef niet te snel op.

Om de avocadoplant een handje te helpen raden we het aan om het water om de dag te verversen. Zo zal het water niet vervuild raken en is de kans op een gezonde plant een stuk groter. Wees wel voorzichtig wanneer je dit doet, je wilt de ontkiemende pit immers niet beschadigen.

Stap 4: Tijd om over te potten

Nu de groei van jouw avocadoplant in volle gang is, is het eindelijk tijd voor een stap waarbij je weer in actie mag komen. Nu jouw avocadoplant zichzelf heeft ontkiemd, wordt het tijd om deze over te potten. Dit kun je doen zodra de plant bladeren heeft die een doorsnede van ongeveer 2 à 3 centimeter hebben. Vaak is de plant dan zo'n 15 centimeter groot. Wanneer je de plant op dit moment gaat potten, weet je zeker dat jouw avocadoplant sterk genoeg is om te overleven in de pot.

Voor deze stap heb je een pot nodig die een diameter heeft van ongeveer 20 centimeter. Zo heeft de plant genoeg ruimte om te groeien. De pot vul je met potgrond die goed vocht vasthoudt. De ontkiemde pit plaats je in het midden.

Let op: Zorg ervoor dat ongeveer de helft van de pit boven de grond uitsteekt. Wanneer je de pit volledig begraaft, is de kans groot dat deze zal gaan rotten. Geef de plant dagelijks goed water. Een avocadoplant houdt van een erg vochtige grond, al moet je er wel voor waken dat je de plant niet verzuipt in een te grote hoeveelheid water.

Stap 5: … en nog meer wachten

Nu jouw avocadoplant in een pot staat, moeten we je helaas meedelen dat je toch echt nog wat meer geduld nodig zult hebben. Blijf de plant genoeg water geven. Je wilt niet dat de potgrond uitdroogt, de avocadoplant kan namelijk niet zo goed tegen een droge grond. Waar nodig kun je kiezen om enkele kleine takjes af te knippen, zodat de plant zijn energie kan gebruiken voor de grotere takken en bladeren.

Zorg ervoor dat de plant genoeg (zon)licht krijgt. Dat zal de groei van de avocadoplant bevorderen. De avocadoplant zal bij genoeg (zon)licht en een vochtige grond uitgroeien tot een gezonde plant. Let er gedurende deze periode op dat je in de gaten houdt of de pot niet te klein zal worden. Een avocado begint namelijk als plant, maar zal uiteindelijk uitgroeien tot een boom.

Zodra de stam van de plant dikker wordt, is het tijd om deze over te zetten in de vaste grond. Zoek een plek uit in je tuin waar zonlicht de plant goed kan bereiken. Eenmaal buiten heeft de avocadoplant, of op dit punt beter gezegd avocadoboom, nog altijd zonlicht en water nodig om te blijven groeien.

Ondanks dat je een heel eind kunt komen met een avocadoplant kweken uit pit, zal het de vraag zijn of de avocadoplant onze Hollandse winters zal overleven. De plant is namelijk niet zo dol op vrieskou. Het is niet voor niets dat avocado's voornamelijk in Centraal- en Zuid-Amerika voorkomen.

Een paar jaar geduld

Slak

Waar we net al vertelden dat je veel geduld moet hebben met het kweken van een avocadoplant, wordt dat op dit moment misschien wel het meest duidelijk. De plant zal eerst uit moeten groeien tot een boom voordat er überhaupt avocado's aan de boom zullen komen.

Het duurt gemiddeld vijf jaar voordat je de eerste vruchtjes aan de boom zult zien. Met een beetje geluk heb je na zeven jaar de daadwerkelijke vruchten aan de boom hangen. Een avocadoplant kweken uit pit is dus een klus voor de liefhebbers met héél veel geduld.

Zoals je ziet is een avocadoplant kweken uit pit helemaal geen ingewikkelde klus. De belangrijkste factor gedurende het proces is geduld. Het duurt een aantal jaar voordat je de eerste avocado's uit eigen tuin kunt plukken. Tot die tijd moet je toch echt je avocado's bij de supermarkt of de groenteboer halen…

Ga jij een avocadoplant kweken uit pit? Of haal jij deze vrucht toch liever bij de supermarkt of de groenteboer?
Je kunt het ons laten weten door hieronder een reactie achter te laten!