Houd jij ook zo van de sfeer van landelijk wonen? Wij vinden de landelijke stijl in ieder geval een van de fijnste interieurstijlen van dit moment. Het is een stijl die als een warme deken over je heen valt zodra je je huis binnenkomt. Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw interieur om kunt toveren om die landelijke sfeer te bereiken. Een van de mooiste manieren om hiermee te beginnen (of juist om het puntje op de ‘i' te zetten), is toch wel met de hanglamp boven de eettafel.¬†In dit artikel laten we je 10 verschillende landelijke hanglampen voor boven de eettafel zien.

Een landelijk interieur: wat is dat?

Landelijk interieur woonkamer
(Bron)

Je hebt vast weleens verschillende interieurstijlen voorbij zien komen. Op het moment zijn onder andere de industri√ęle en de landelijke stijl in opkomst.¬†Waar de industri√ęle stijl voor sommigen misschien iets te kil is, maakt de landelijke stijl dit ruimschoots goed. De sfeer die een landelijk interieur uitstraalt, is namelijk die van landelijk wonen (lees: het plattelandsgevoel).¬†Op het platteland vinden we veel rust en ruimte. Daarbij was de inrichting van de boerderijen van vroeger in onze ogen knus en warm. Het is deze rustieke, warme en rustige sfeer die men met een landelijk interieur nastreeft.

De karakteristieke kenmerken

In een landelijk interieur komen materialen als hout, linnen, katoen en gietijzer veel terug. Qua kleurstelling zie je veel wit, witgrijs en naturel. De meubels en accessoires zijn vaak robuust en tweedehands items passen goed binnen de stijl. De warme en rustige sfeer wordt door middel van deze items gecre√ęerd. Je kunt natuurlijk in de woonwinkels terecht, maar ook op rommelmarkten zul je voldoende pronkstukken vinden voor in een landelijk interieur.¬†Een landelijk interieur is tenslotte geen landelijk interieur als er niet iets van het boerenleven in terug te zien is. Al woon je midden in de stad, het is erg leuk om agrarische elementen en werktuigen in de inrichting te verwerken.¬†In onze lijst van landelijke hanglampen voor boven de eettafel zul je deze karakteristieken kenmerken terugvinden.

Tip: Je hoeft natuurlijk niet direct je hele woon- of eetkamer om te toveren tot een landelijk interieur. De landelijke stijl is heel gemakkelijk te combineren met andere stijlen. Mix and match!

10 landelijke hanglampen voor boven de eettafel

Een mooie blikvanger is toch altijd de lamp boven de eettafel. Een stijlvolle hanglamp voegt direct sfeer toe aan de ruimte. Een landelijke hanglamp voor boven de eettafel staat overigens ook leuk in een interieur dat niet volledig landelijk is ingericht. Kijk eens naar onderstaande hanglampen en laat je inspireren! Wij waren na het zien van deze lampen in ieder geval om.

1. Omgekeerde manden

Mand als hanglamp

Als deze lampen geen eyecatchers zijn, dan weten wij het ook niet meer. Prachtige manden die zijn omgetoverd tot twee prachtige landelijke hanglampen voor boven de eettafel die voorzien is van prachtige houten banken. Het hergebruiken van producten is iets wat echt bij het landelijke interieur past. De manden hebben vroeger waarschijnlijk dienstgedaan als draagmand, maar laten nu het licht schijnen. De lichte kleur van de manden past daarnaast goed bij de lichte tinten die in deze eethoek en woonkamer gebruikt worden. Overigens is de eettafel van steigerhout ook echt een plaatje!

2. Oud wordt nieuw

Blik als hanglamp
(Bron)

Ook deze bijzondere tafellamp is ontstaan door het hergebruiken van landelijke items. Oude blikken, kannen en lampen zijn hergebruikt. De robuuste ijzeren schakelkettingen bevestigen de  lampen aan een dikke houten balk. De balk is misschien ooit onderdeel geweest van een stal of deed dienst als stevige omheining van het erf. Wie zal het zeggen? Op de foto is goed de combinatie van deze robuuste lamp met de lichte en relatief strakke keuken te zien. Zo zie je maar dat niet iedere landelijke hanglamp direct in een landelijke inrichting geplaatst hoeft te worden. Een speelse wisselwerking is het resultaat. Tip: Hou je meer van ronde vormen? Vervang de houten balk dan voor een karakteristieke boomwortelschijf. Een erg mooie accessoire binnen een landelijk interieur.

3. Oude plafondbalk en peertjes

Een balk met lampen
(Bron)

Ook voor deze lamp is gebruik gemaakt van een oude balk. Dit betreft een oude plafondbalk die een nieuwe bestemming heeft gekregen. Al heeft hij van de hoogte geen afscheid hoeven nemen.
Eigenlijk is deze hanglamp een combinatie van stijlen. Zo zou je deze lamp zowel in een landelijk als in een industrieel interieur terug kunnen zien. De houten balk is typisch landelijk, waar de peertjes juist gelinkt worden aan de industrie. Het leukst aan deze lamp vinden wij de verschillende hoogtes waarop je de peertjes kunt hangen. Plus je hebt niet één maar wel zestien landelijke hanglampen voor boven de eettafel.

4. Strak, landelijk en origineel

Aardewerk als tafellamp
(Bron)

Deze landelijke hanglampen voor boven de eettafel zijn erg bijzonder. Niet vaak kom je lampen tegen die van aardewerk zijn gemaakt. Voor deze lamp zijn verschillende potten en kruiken  hergebruikt. De vele vormen, kleuren en maten maken de lamp een interessant geheel om naar te kijken. De strakke vormen doen modern aan, terwijl het eigenlijk erg oude voorwerpen betreft.
De lichte oranje kleuren van de lamp steken daarnaast mooi af tegen de zware, donkere houten tafel.

5. Lampenkappen zonder stof

Oude lampenkappen nieuwe hanglamp
(Bron)

Ook deze lamp voldoet aan de kenmerken van een landelijk interieur. Zo zijn de lampenkappen tweedehands, is er gebruik gemaakt van een oude plank en zien we de peertjes weer terug.
Doordat het stof van de lampenkappen al bijna (tot stof) vergaan was, is er voor gekozen de lampenkappen zonder de stof te gebruiken. Tot onze verrassing is dit niet jammer, maar zorgt het juist voor een origineel effect. Naar deze creatieve lamp met al zijn vormen kun je blijven kijken.

6. Simpel en funtioneel

Groene hanglamp eettafel
(Bron)

Zolang het werkt is het goed. Dat geldt ook voor deze relatief simpele hanglamp. Voor de liefhebber van tweedehands artikelen zijn deze oude lampen vandaag de dag een echte must.
Je ziet ze dan ook in ieder interieur terugkomen. Toch vinden wij deze lamp het mooist tot zijn recht komen in een landelijke inrichting. Dit omdat het strakke en eenvoudige ontwerp terug gaat naar de basis. Net zoals de boeren dat doen door te leven van het land. De lamp doet ons denken aan vervlogen tijden, terwijl we er ook een warm en behaaglijk gevoel van krijgen.

7. Grof en groot

IJzeren ton als hanglamp
(Bron)

Landelijke interieurs komen vaak lief over. Dit omdat de lichte kleurtinten overheersen en je vaak veel kussens en kleedjes in de inrichting ziet. Je kunt de landelijke sfeer echter ook goed combineren met de wat stoerdere industri√ęle inrichting. Dat hebben ze in de woning op de foto hierboven goed begrepen. De donkere kleuren en het vele staal horen bij het industri√ęle interieur. Het hout en de prachtige landelijke hanglamp horen bij het landelijke interieur. De lamp is een oude ton die vroeger op de boerderij gebruikt werd. Door hier een lamp van te maken, haal je het verleden naar het nu en het platteland naar de stad.

8. Diep zwart en toch vrolijk

Diep zwarte lampen
(Bron)

Deze lampen mochten gewoon niet ontbreken in dit rijtje met landelijke hanglampen voor boven de eettafel. Het diepe zwart vinden wij zo mooi! Doordat de rest van de ruimte licht gekleurd is, maken de donkere lampen het geheel niet t√© donker. Ook de oude houten tafel zorgt ervoor dat de koele lampen geen afbreuk doen aan de al gecre√ęerde knusse en warme sfeer.¬†Sterker nog: deze landelijke hanglampen zorgen juist voor n√©t dat beetje extra. Vind jij ze net zo tof als wij?

9. Gooi de glazen potten niet weg

Glazen potten als hanglamp

Bij een boerderij denken wij aan een grote moestuin. Bij een moestuin hoort oogst en veel oogst is voor ons onlosmakelijk verbonden met weckpotten. In weckpotten kun je aan de hand van de meest uiteenlopende weckrecepten je groenten namelijk lang bewaren. Mocht je geen moestuin hebben of je hebt iets te enthousiast weckpotten ingeslagen, dan kun je deze mooi gebruiken als hanglamp! Het idee van de lamp is hetzelfde als we bij nummer 3 lieten zien. Maar in plaats van de peertjes los te laten hangen, maak je deze vast in weckpotten. Je kunt deze lamp overigens gemakkelijk zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook de woonwinkels afspeuren naar een leuk exemplaar.

10. Emmers en potten

Lamp van emmers en potten
(Bron)

Bij deze laatste hanglamp worden de stijlen van voorbeeld nummer 2, 7 en 9 met elkaar gecombineerd. Een oude emmer met daarin peertjes die op hun beurt weer in weckpotten hangen. Wat ons betreft is deze lamp dé landelijke hanglamp voor boven de eettafel. Dichter bij het landelijke gevoel zul je niet komen. En door de lichte kleuren en het blauw van de weckpotten straalt deze lamp rust uit. Over oud en hergebruiken gesproken.

Bovenstaande landelijke hanglampen voor boven de eettafel laten samen verschillende manieren zien waarop je de landelijke stijl terug kunt laten komen in je lamp.¬†Of het nu oude balken, planken, emmers of weckpotten zijn, ze passen stuk voor stuk prima in het landelijke interieur. Daarnaast passen landelijke lampen ook goed in ieder ander interieur. De mooiste combinatie vinden wij toch wel landelijk met industrieel.¬†Zo komen het zachte en warme van het landelijke en het koele en strakke van het industri√ęle mooi samen.

Houd jij ook van landelijke hanglampen voor boven de eettafel?
Zo ja, welke lamp is jouw favoriet en waarom?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit artikel. We zijn benieuwd!