Een Van Gogh of Rembrandt voor aan de muur zouden we allemaal wel willen. Of wat dacht je van een prachtig kunstwerk van Dali? Smaken verschillen, maar kunst in huis vinden we allemaal een belangrijke toevoeging. Het laat zien wie we zijn en tilt ons interieur naar een geheel ander level. Vreemd dat kunst voor in de tuin echter totaal vergeten wordt. Waarom zou je wel prachtige kunst in je huis zetten, maar niet in je tuin?

De verschillende vormen van kunst voor in de tuin

Misschien zijn we niet zo'n fan van kunst voor in de tuin, omdat hierbij direct gedacht wordt aan kitscherige beelden die in onze (kleine) tuinen niet passen. Om je enthousiast te maken voor kunst voor in de tuin, laten we je kennismaken met de verschillende vormen die kunst aan kan nemen. Het zijn niet alleen grote marmeren beelden of immense fonteinen die de kunst in de tuin bepalen. Wij vinden het daarnaast belangrijk dat de kunst één is met de tuin. Het kunstwerk moet er passen en samengaan met de beplanting. Alleen op deze manier krijg je echt een eenheid. Aan de hand van 17 verschillende voorbeelden van kunst voor in de tuin proberen we je een zo breed mogelijke indruk te geven van de mogelijkheden. Wie weet geef jij jouw tuininterieur binnenkort ook wel een boost met een prachtig kunstwerk!

1. Als een vis in het gras

Vissen in gras
(Bron)

Houd je van vissen, maar heb je niet genoeg ruimte voor een vijver? Of heb je wel een vijver, maar wilt je partner hier liever geen vijvervissen in? Dan is dit verscholen kunstwerk echt iets voor jou!
De mooie zilveren vissen zijn verstopt tussen het hoge siergras en lijken hierin vrij rond te zwemmen. Deze kunst voor in de tuin kun je subtiel toepassen. Kunst hoeft immers niet altijd opzichtig te zijn.

2. Kunst voor de echte tuinier

Kunstwerk van tuingereedschap
(Bron)

Kunst voor in de tuin kun je één laten zijn met de tuin door het ín de tuin te plaatsen. Je kunt er echter ook voor kiezen om kunst op te hangen die gemaakt is van tuingereedschappen, zoals dit opvallende kunstwerk. Ben je of ken je een echte tuinier? Dan weten we zeker dat je met dit kunstwerk goed zit. De verschillende tuinslangen en de mooie oude verroeste gieter geven mooi het leven in de tuin weer. Een tuin zonder goede bewatering kan natuurlijk niet floreren!

3. Bescherm jouw tuin met stijl

Hek met boom
(Bron)

Je kunt de kunst natuurlijk ook onderdeel uit laten maken van de normaal gesproken relatief saaie onderdelen: de buitenmuur of de schuttingdeur bijvoorbeeld. Dit prachtige hekwerk kun je in een gedeelte van de schutting of buitenmuur plaatsen. Je kunt er echter ook een opvallende schuttingdeur van maken.

Op deze manier kun je gemakkelijk je schutting opvrolijken. Deze manier van het toevoegen van kunst voor in de tuin zorgt er daarbij ook voor dat het geen extra ruimte ín de tuin inneemt. Ruimtebesparende kunst dus.

4. Wie niet waagt wie niet wint

Rits in het gras

Je hoeft natuurlijk niet altijd te kiezen voor kunst die qua vorm of materiaal direct aansluit op de tuin. Zoals je bij dit bijzondere kunstwerk kunt zien. Een rits, zeker zo'n grote en opvallende, heeft uiteraard niets met de tuin of natuur te maken. Toch kan zo'n opvallend kunstwerk prima in jouw tuin passen. Het gaat om de manier waarop je de kunst √©√©n laat worden met de tuin. Zo is er hier voor gekozen om de rits het gazon te laten openen en is er in de opening een kleine vijver gecre√ęerd.

5. Klein maar fijn

Kikkers in de tuin
(Bron)

Kunst voor in de tuin hoeft niet altijd opzichtig en groot te zijn. Je kunt de kunst ook op een subtiele manier in de tuin terug laten komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze twee kleine kikkerbeeldjes? Gebruik maken van kleine beeldjes in de tuin vinden wij een extra leuke touch. Op deze manier kun je namelijk op verschillende plekken kleine toevoegingen doen. Hierdoor heb je altijd overal wat te kijken en ontdekken gasten steeds weer nieuwe kunst in jouw tuin.

6. Je hebt geen loep meer nodig

Reuzendennenappel
(Bron)

Waar we je eerder lieten zien dat je kleine kunst subtiel kunt toevoegen, kun je natuurlijk ook precies het tegenovergestelde doen! Wil je dat jouw kunst opvalt en dat mensen het er na jullie barbecue, thuis nog steeds over hebben? Ga dan voor de maximale vergroting. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze reuzendennenappel! Volledig uitvergroot en door de grillen van het weer nu met een prachtige roestlaag. Zo krijgt de dennenappel zijn vertrouwde kleur en gaat hij op in de natuur.

7. Niet alles hoeft weg

Bomen met houtsnijwerk
(Bron)

Heb je een boom in de tuin, maar is deze helaas overleden? Je hoeft hem niet gelijk te verwijderen. Je kunt de overleden boom namelijk ook omtoveren tot kunst voor in de tuin. Zo hebben ze er bij bovenstaande bomen voor gekozen om bijzondere tekens en vormen aan te brengen. Hierdoor krijgen de bomen als het ware een nieuw leven en horen ze weer echt bij de tuin. Er is in de tuin werkelijk van alles mogelijk.

8. Licht als kunst

Lampen van boomstammen

Wie heeft er ooit gezegd dat beelden de enige kunst voor in de tuin zijn? Ook lampen kunnen prachtige kunstobjecten zijn die je in de tuin kunt zetten. Voordeel van het gebruik van lampen als kunst, is dat je gelijk voorzien bent van onwijs leuke tuinverlichting! Deze bijzondere lampen zijn in een doorgezaagde stam van een oude boom verwerkt. Het licht komt door de natuurlijke spleten in de stam naar buiten.

9. Gras en modder

Kunst van planten
(Bron)

Je kunt niet alleen gebruik maken van overleden bomen en planten om jouw tuin van kunst te voorzien. Ook levende planten kunnen bijdragen aan natuurlijke kunst voor in de tuin.
Voor dit bijzondere kunstwerk is gebruik gemaakt van verschillende grassoorten en is er in de bollen aarde verwerkt zodat het gras daar kan leven. Dergelijke kunstwerken worden vaak ook uit buxussen vervaardigd.

10. Optische illusies

Kunst van spiegels
(Bron)

De meeste kunst voor in de tuin zal op de een of andere manier ruimte innemen in je tuin. Maar wat als je een kunstwerk wilt, maar je tuin er groter door wilt laten lijken? Dan maak je gebruik van spiegels! Dit kunstwerk is wel groot van formaat, maar door het gebruik van spiegels lijkt de omgeving ook optisch groter. Kunstwerken als deze nemen en geven dus extra ruimte. Ideaal voor in de kleinere tuin.

11. Less is more

Simpel kunstwerk

Wanneer je op zoek gaat naar kunst voor in de tuin, kom je al snel tot de conclusie dat organische vormen in trek zijn. Hele strakke lijnen komen wel voor, maar in mindere mate.
Ook dit bijzondere beeld maakt gebruik van vloeiende lijnen. Door zijn openheid en roestige kleur gaat dit grote kunstwerk toch op in zijn omgeving. De organische vormen passen goed bij de vele vormen, kleuren en maten die de planten in de natuur hebben.

12. De mens

Mens in hoog gras
(Bron)

Uiteraard kun je ook voor de mens kiezen wanneer je op zoek gaat naar een kunstwerk. Beelden van mensen zijn immers iets wat als sinds jaar en dag met ons is verbonden. Door de eeuwen heen zijn de meest prachtige beeldhouwwerken gemaakt. Als je voor de mens kiest, kun je het ook hier net even anders aanpakken. Dit beeld is van staal gemaakt, maar door het vlechtwerk lijken het net takken. Doordat het beeld tussen de hoge bamboe staat, krijgt het geheel een mysterieus tintje.

13. Een echte eyecatcher

Glazen kunstwerk in vijver
(Bron)

Waar sommigen hun kunst liever subtiel houden, willen anderen juist dat het dé eyecatcher van de tuin is. Dit kunstwerk is dat zeker! Er zijn twee bijzondere elementen: ten eerste dat het kunstwerk van glas is gemaakt en ten tweede dat het zich in de vijver bevindt. Hoe leuk is het om zo'n opvallend kunstwerk in jouw vijver rond te hebben dobberen? De schittering op dit kunstwerk kan trouwens ook nog meehelpen om de reiger te verjagen.

14. Haal je innerlijke Rembrandt naar boven

Schilderen op de schutting
(Bron)

Wil je wel graag kunst voor in de tuin, maar laat je portemonnee dit even niet toe? Of vind je het gewoonweg superleuk om te schilderen? Je kunt in plaats van kunst kopen ook je eigen kunst cre√ęren. Ga op zoek naar jouw innerlijke Rembrandt en vrolijk jouw schutting of schuur op met een mooie schildering. Het is leuk om de natuur te schilderen, omdat je zo je tuin uit lijkt te breiden.

15. Huisjes als kunst

Vogelkooitjes in boom
(Bron)

Kunst is dat wat jij vindt dat kunst is. De meningen over wat goede of mooie kunst is lopen, gelukkig, uiteen. Zo is een deel van ons enthousiast over deze leuke kunst met vogelkooitjes en vindt de ander dat dit geen kunst is. Gelukkig kan iedereen zelf bepalen welke kunst voor in de tuin hij op wil hangen. Deze vogelkooitjes zijn ontzettend leuk om jouw tuin mee op te fleuren en net dat beetje extra pit te geven.

16. Het kan ook nuttig zijn

Vogelbadje
(Bron)

Kunst is uiteraard altijd nuttig, omdat het schoonheid aan je tuin toevoegt. Kunst vervult echter niet altijd een praktische¬†functie. Deze kunst heeft dat echter wel. De mooie schaal is ingelegd met fijne moza√Įekstenen en doet als extra functie overigens dienst als vogelbadje. Zo sla je twee vliegen in √©√©n klap: zowel jij als de vogels zijn blij!

17. Bijzondere fonteinen

Jongetje op fluit fontein
(Bron)

Kunst komt in vele vormen en maten. Wat dacht je van een bijzondere fontein voor bij jouw vijver? Voor fonteinen is de keuze net zo divers als voor beeldhouwwerken. Zo kun je klassieke fonteinen kiezen of juist gaan voor modern.

Je ziet dat kunst voor in de tuin niet direct grote beelden of sculpturen hoeven te zijn. Er zijn talloze mogelijkheden in nog eens talloze stijlen. Bedenk eerst eens waar jij eventueel kunst in je tuin zou willen plaatsen. Dan weet je direct of je op zoek moet naar iets voor op het gazon, aan de schutting of in de vijver. Welke stijl je ook kiest, zolang jij het mooi vindt, zit je nooit verkeerd! Het is natuurlijk wel mooi om de kunst aan te laten sluiten op de huidige stijl van jouw tuin. Een groot kunstwerk met barokelementen zal niet direct een goede match zijn met een moderne, strakke tuin.

Welke voorbeelden van kunst voor in de tuin vind jij het mooist?
En heb je misschien al kunst in de tuin staan?
Wij zijn benieuwd! Laat ons weten wat jouw favoriete kunst voor in de tuin is en deel jouw tuinkunst door een reactie achter te laten onder dit artikel.