Je houdt ervan of je houdt er niet van. Er is geen tussenweg. Het is zo zwart-wit als ja of nee, grijs bestaat niet. Met een bijzondere smaak zijn oesters een delicatesse die niet voor iedereen weggelegd is. Hoor jij bij kamp ja of hoor jij bij kamp nee? In het geval van oesters plukken maakt het eigenlijk niet uit. Oesters plukken is een hele onderneming waarbij het niet uitmaakt of je ze wilt eten of niet. De uitdaging en moeite die het kost om oesters te plukken is soms al bevredigend genoeg. Zeker als het lukt! Maar eerlijk is eerlijk, het lekkerste is natuurlijk wel als je ze na het plukken kunt bereiden en oppeuzelen.

Oesters Plukken of Rapen?

oesters op rots

Allereerst gaan we een misverstand de wereld uit helpen. Misschien denk je bij oesters plukken, wat is dat nou weer? Dat kan. Het wordt namelijk overal anders genoemd. De één noemt het oesters rapen, de ander oesters vangen of oesters plukken. Voor het gemak bedoelen wij met oesters plukken hetzelfde als rapen en vangen.

Oesters: Een Seizoensproduct

Oesters zijn niet het hele jaar overal te verkrijgen. Van (eind) september tot eind april is het eigenlijk oesterseizoen. Hoe je dat het beste kunt onthouden? Alle maanden met een ‘r' in de naam zitten in het oesterseizoen. Maar op sommige plekken kun je eigenlijk het hele jaar door oesters plukken. Raadpleeg voordat je gaat dus altijd even of het mogelijk is om oesters te plukken in de plaats waar jij wilt gaan plukken.

Met uitsterven bedreigd

Wanneer je nu in de Oosterschelde gaat kijken, zijn er genoeg oesters te vinden. Dat is niet altijd zo geweest. In de jaren '60 waren de Nederlandse oesters namelijk bijna uitgestorven. Dit kwam door een oesterziekte en een strenge winter. Om toch oesters te kunnen telen, hebben kwekers ze vanuit Portugal en Japan geïmporteerd. Deze soorten hadden geen natuurlijke vijanden, waardoor ze konden blijven groeien tot ver buiten de kwekerijen. Daarom mag je op die plekken dus wild oesters plukken.

De ‘Oesterschelde'

kaartje wildplukwijzer
(Bron)

Over de plek waar je gaat oesters plukken gesproken… waar kan dat nu precies allemaal? Er zijn bepaalde plekken in Nederland waar je wel en niet oesters mag plukken. In totaal zijn er 14 plekken in Nederland waar je wild oesters mag plukken. De meeste liggen verrassend genoeg in Zeeland.

Maar ook bij Rotterdam en Groningen zijn er plekken waar oesters plukken mogelijk is. Je kunt het gemakkelijk zelf bekijken op de Wildplukwijzer. Vul bij selecteer soort ‘oester' in en voilà alle plukplekken op een rijtje.

‘Wild' oesters plukken

Oké, het heet dus wild oesters plukken.. Maar heel wild is het niet. Er zijn namelijk een aantal regels verbonden aan het plukken van oesters. Zijn dat er veel? Nee. En ze zijn ook niet heel gek. Wat de regels zijn, vertellen we hieronder.

Regel 1: Neem een weegschaal mee

weegschaal

Per persoon mag je ‘maar' 10 kilo oesters plukken. Het woordje maar staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, 10 kilo is behoorlijk veel.
Dat zijn ongeveer 100 schelpen en we denken niet dat er iemand is die in zijn eentje 100 oesters naar binnen gaat werken. Dus de regel van 10 kilo per persoon is eigenlijk niet heel spannend.

Keep it to yourself

oesters

De volgende regel is ook eigenlijk best een logische, namelijk houd de 10 kilo voor jezelf. Dat wil zeggen dat je de oesters niet voor commerciële doeleinden mag gebruiken.
Heb je thuis een driegangendiner met vrienden? Natuurlijk mag je dan de geplukte oesters op tafel zetten. Heb je je eigen driesterrenrestaurant waar je oesters wilt serveren? Dan zijn de zelf geplukte oesters een no go.

Regel 3: Wees lief voor Moeder Natuur

oester in de zee

Je had het misschien zelf al bedacht, maar we zullen het toch even benoemen. Wees in je oesterjacht wel lief voor Moeder Natuur. Ja, je gaat oesters plukken. Nee, je gaat daarmee de rest van de omgeving niet verpesten. Logisch toch?! Ga voor de oesters en laat de rest van de habitat gewoon in zijn waarde.

Zo ga je te werk

kaplaarzen

Goed, nu weet je dus wat er wel en niet mag en waar het wel en niet mag. Je bent wat dat betreft klaar om aan de slag te gaan. Kun je zomaar aan de slag gaan? Dat zou je kunnen proberen, maar heel effectief zal het niet zijn. We zullen je zo duidelijk mogelijk uitleggen hoe oesters plukken precies werkt.

Oestour

Met onze tips kunnen we niet garanderen dat het je meteen lukt. Het is daarom een idee om mee te gaan met de Oestour. Dit is een tour van vijf uur, waarbij je van alles leert over de oesters.
Waar ze vandaan komen en wat belangrijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld, maar ook hoe je ze moet plukken en hoe je ze het beste open kunt maken en bereiden. Het is dus een lange tour, maar daarbij zit eten en drinken inbegrepen.

Op eigen houtje

Naast het volgen van een Oestour kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Zoek op de kaart van Wildplukwijzer waar je mag plukken en ga erop uit. Verstandig is om voordat je gaat een professionele oesterplukker te raadplegen of te vragen of je eens mee mag met iemand.

Daarnaast moet je kijken naar het getij. Oesters kun je namelijk alleen bij eb plukken, niet bij vloed. Check voordat je gaat dus de getijvoorspellingen. Het zou zonde zijn als je aankomt terwijl het vloed is, dan is je tripje voor niets geweest.

Wat neem je mee?

werkhanschoenen

Het is handig om de volgende spullen mee te nemen op je oesterjacht:

  • Kaplaarzen: Als je denkt dat je lekker warm en droog oesters kunt gaan plukken, heb je het mis. Je moet flink door het water banjeren dus kaplaarzen zijn onmisbaar!
  • Werkhandschoenen: De oesters die je gaat plukken zien er misschien wat anders uit dan de oesters die je op je bord krijgt in een restaurant, ze zijn wat wilder en grover. Daarom is het slim om werkhandschoenen mee te nemen, zodat je je handen niet open haalt als je in het water naar oesters aan het graaien bent.
  • Schroevendraaier met platte kop: Om die oesters te plukken natuurlijk. Grote kans dat je dat met alleen je handen niet gaat lukken!
  • Emmer: Om de geplukte oesters in te bewaren, of je moest van plan zijn alles vast te houden?
  • Handdoek en droge kleren: Je gaat het water in, dus je wordt hoe dan ook nat. Het maakt eigenlijk niet uit in welk seizoen of met wat voor weer je gaat, het is gewoon fijner om droge kleren aan te trekken als je klaar bent.
  • (Eventueel) oestermes: Neem je de oesters mee naar huis of proef je er liever meteen één? Neem dan een oestermes mee om de schelp open te wrikken!

Aan de slag!

Oké, je wilt dus aan de slag. Op sommige van de bovenstaande afbeeldingen zie je hoe de wilde oesters eruit zien en weet je dus waar je naar op zoek moet. Je vindt ze voornamelijk tussen de stenen in een getijdenzone of in een getijdenpoeltje op een van de kleine strandjes aan de dijk.
Ga je voor de eerste keer oesters plukken?

Wees dan echt zo verstandig om een professional om hulp te vragen. Er zal niks gigantisch misgaan wanneer je dat niet doet, maar het maakt het zoveel makkelijker en daarmee ook leuker!

Eerst oesters plukken & rapen, dan peuzelen

Je hebt de oesters geplukt, maar wat ga je er nu mee doen? Slurp je ze allemaal leeg of verwerk je ze liever in een recept? Om je wat inspiratie te geven over wat je ermee kan doen, vonden we een aantal recepten met oesters voor je!

1. Gegratineerde oesters

gegratineerde oester
(Bron)
Loopt het water je niet spontaan in de mond bij het zien van deze gegratineerde oesters? Dit recept met knoflook, citroen en Parmezaanse kaas lijkt ons op z'n zachtst gezegd verrúkkelijk.

2. Ouderwetse stoofpot

oester stoofpot
(Bron)
Een totaal ander recept waarbij je in eerste instantie niet eens ziet wát je eet, is deze oesterstoofpot. Met toevoegingen als rode peper en paprika maak je een pittig stoofpotje met je zelf geplukte oesters!

3. Uit de frituur

gefrituurde oester
(Bron)

Hebben we het ooit al eens gezegd? Alles wat uit de frituur komt, vinden wij lekker. Zo ook deze krokante oesters met een jalapeño-mayonaise. De helden van Taste Of Home vertellen je precies hoe je deze gefrituurde delicatesse maakt!

4. Gerookte oesterspread

oester spread
(Bron)

Wauw! Wie had gedacht dat je met oesters zo ontzettend veel verschillende dingen kunt maken. En wauw, hoe lekker klinkt deze gerookte oesterspread?! Kan je dit maken van je eigen geplukte oesters? Helaas niet, je hebt hier gerookte oesters voor nodig. Maar eerlijk is eerlijk, dit lekkere hapje konden we je toch niet ontzeggen?

5. Pasteitjes

oester pasteitjes
(Bron)

Hmm, deze oester pasteitjes zien eruit als lekkere hapjes voor een feestje, een borrel of gewoon, omdat je er zin in hebt. En eigenlijk zijn ze ook helemaal niet moeilijk om te maken! Of je er dus van houdt of niet, oesters plukken kun je altijd doen. Het is een goede manier om er lekker een dagje op uit te gaan en flink uit te waaien aan de Zeeuwse stranden en dijken! Dan kun je na een mooie dag de keuken induiken om met de lekkere recepten aan de gang te gaan. Heerlijk!

Lijkt oesters plukken jou wel wat of heb je het al eens gedaan?
Laat het ons weten in een reactie!