De pissebed is waarschijnlijk niet je allergrootste vriend. Sterker nog: als het om je tuin gaat ben je hem liever kwijt dan rijk. We snappen het heel goed, want de beestjes zien er niet zo gezellig uit. Om deze reden is de kans groot dat pissebedden bestrijden uit je tuin wellicht een van de activiteiten is die je voor de komende periode weer op de agenda hebt staan. Hoe je dit het best kunt doen, vertellen we in dit artikel!

Een nadere kennismaking met de pissebed

Close-up-pissebed

Wist jij dat pissebedden eigenlijk zeedieren zijn en helemaal niet onder de categorie insecten vallen? Het zijn namelijk kreeftachtige en dat maakt ze familie van de kreeft en de krab. Echter is de pissebed lang geleden zo geëvolueerd dat hij nu op het land kan overleven. Als aandenken heeft de pissebed echter wel zijn kieuwen gehouden. Hier ademen ze door. In totaal zijn er ongeveer 36 pissebeddensoorten die op het land leven. Pissebedden hebben twee voelsprieten en zeven paar poten. Ze kunnen maximaal 2 centimeter lang en 0,5 centimeter breed worden. Het grootste deel van hun platte lichaam bestaat uit een hard pantser dat grijs of bruin van kleur is. Dit pantser bestaat uit verschillende segmenten die, indien nodig, over elkaar heen kunnen schuiven. Dit pantser dient als bescherming tegen vijanden.

Door de snelheid waarmee de pissebed groeit, is het pantser echter snel te klein. Als gevolg hiervan vervelt een pissebed elke 4 weken zodat het pantser vernieuwd kan worden. Dit gebeurt in twee fasen, waarbij de pissebed eerst de achterzijde en vervolgens de voorzijde van het pantser verliest. Doordat dit proces in twee fasen plaatsvindt, blijft de pissebed beschermd én droogt hij minder snel uit.

Het voorkomen van uitdroging is vooral belangrijk voor de kieuwen. Deze moeten altijd vochtig blijven. Vandaar ook dat pissebedden graag in een vochtige omgeving leven, zoals bijvoorbeeld onder stenen of in de composthoop. Hier leven ze van onder andere rottende planten en rottend hout. Eigenlijk verwerken ze dus een hoop tuinafval voor ons.

Let op! Pissebedden zijn niet alleen maar nuttig. In huis kunnen ze aan je etenswaren gaan knabbelen en met een beetje pech eten ze ook je moestuin leeg.

11x pissebedden bestrijden uit je huis en tuin

Twee-pissebedden

Hoewel pissebedden niet schadelijk zijn maar juist nuttige dingen doen voor het ecosysteem in de tuin, willen we er toch graag vanaf. Er zijn verschillende manieren om pissebedden te beschrijven. We bespreken er 11.

1. De koude rillingen

Pissebedden houden van donker, warmte en vocht. De eerste drie methoden van pissebedden bestrijden, hebben dan ook betrekking op deze zaken. We beginnen bij het aanpakken van de temperatuur. Pissebedden houden niet van kou. Bij 14 à 15 graden Celsius wordt het te koud voor de pissebed. In de tuin kun je de temperatuur echter moeilijk controleren en binnenshuis wil je waarschijnlijk dat het warmer is dan 14 graden Celsius.

Je kunt er daarentegen wel voor zorgen dat de plekken in huis waar pissebedden graag komen niet te warm worden. Denk bijvoorbeeld aan de kelder. Deze hoeft niet verwarmd te worden.

2. Als een vis op het droge

Vochtige-planten

Naast warmte heeft een pissebed ook altijd vocht nodig. Vochtige plekken aanpakken is dus ook een goede manier van pissebedden bestrijden. In huis kun je vochtige plekken aanpakken door de ventilatie te verbeteren en eventuele lekkages aan te pakken. In de tuin is het aanpakken van vocht iets lastiger. Onder tegels is het immers altijd vochtig en ook na een regenbui ontkom je er niet aan. Je kunt er echter wel zorgen dat de plekken waar na een regenbui water blijft staan aangepakt worden. Haal schalen en lege bloempotten bijvoorbeeld weg. Als er daarnaast een plas water op de bestrating blijft staan, kun je deze wegvegen met een bezem.

3. Let there be light

De derde voorwaarde voor de ideale leefomgeving van een pissebed is een gebrek aan licht. De pissebed leeft namelijk het liefst in het donker. In huis geldt dus de onvermijdelijke regel dat je in de verschillende ruimtes voldoende licht aan moet brengen. De kans is hierdoor minder groot dat de pissebed zich thuis zal voelen in jouw huis.

Nu hoef je natuurlijk niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week de lampen aan te zetten hoor. Pissebedden bestrijden doe je ook al door donkere hoekjes aan te pakken. Haal kasten bijvoorbeeld iets van de muur en zet gordijnen zoveel mogelijk open.

4. Metalen

Koperen-munten

Naast het aanpakken van de drie belangrijkste voorwaarden voor de leefomgeving van de pissebed zijn er nog tal van andere bestrijdingsmethoden. De eerste methode die we bespreken heeft te maken met koper.
Pissebedden houden namelijk niet van dit metaal. Je kunt je probleem met de pissebed eenvoudig oplossen door koperdraad op strategische plekken in de tuin te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vochtige plekken rondom losse stenen.

Naast koperdraad kun je ook muntstukken die van koper gemaakt zijn in de tuin leggen. Zo krijgen die één, twee en wellicht zelfs de vijf eurocent toch nog een goede bestemming.

5. Hollandse pot

De meeste Nederlanders zijn dol op aardappels. Ook voor de Nederlandse pissebedden is dit een geliefd kostje. Om ze optimaal te voorzien, snijd je een rauwe aardappel doormidden en hol je deze uit. Door de aardappel nu op zijn kop in de tuin te zetten, trek je pissebedden aan.

Ze komen op de aardappel af omdat deze voorzien is van verschillende belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast biedt de uitgeholde aardappel bescherming, is hij vochtig én is het er donker. Na verloop van tijd kun je controleren of er pissebedden op de aardappel zijn afgekomen. Je kunt ze nu vangen en op een andere locatie uitzetten. Daar zul je geen last meer van hebben!

6. Geen dak boven het hoofd

Natuurlijk is het ook een oplossing om eventuele overnachtingsplekjes van de pissebed te verwijderen uit je tuin. Dit doe je bijvoorbeeld door losse tegels weg te halen. Ook het verwijderen van losse houtblokken en bloempotten kan ervoor zorgen dat de pissebed niet terugkomt naar jouw tuin. Als de pissebed in jouw tuin niet vindt wat hij zoekt, zijn er altijd nog genoeg tuinen in de buurt waar hij kan gaan wonen. Prima, want dan ben jij van het probleem af.

7. Organiseer een barbecue

Barbecue

Het klinkt misschien wat gek, maar pissebedden bestrijden doe je ook door lekker te gaan barbecueën. Of beter gezegd, een barbecue geeft je middelen waarmee je pissebedden kunt bestrijden.
Pissebedden vinden as dat afkomstig is van een barbecue namelijk niet prettig. Door dit te verzamelen en vervolgens uit te strooien op plekken waar veel pissebedden zitten, zorg je ervoor dat zij op zoek gaan naar een nieuw onderkomen. Met een beetje geluk is dat niet in jouw tuin, maar in die van de buren.

Overigens heeft niet alleen de as van een barbecue dit effect op pissebedden. Ook de as van sigaretten zorgt ervoor dat ze een ander huisje gaan zoeken. Maar om nu te gaan met roken zodat je pissebedden kunt bestrijden…

8. Een ei hoort erbij

Kippen

Pissebedden staan niet zo hoog in de voedselketen. Ze worden door verschillende dieren gegeten, zoals muizen en vogels. Ook voor kippen zijn pissebedden een favoriete maaltijd.
Als je dus genoeg ruimte in de tuin hebt om kippen te houden, is dit wellicht een goede oplossing. Extra voordeel is dat jij elke zondag kunt genieten van een vers eitje. Heerlijk!
Hoe je zelf een kippenhok met ren kunt maken, lees je in het artikel dat wij hierover geschreven hebben.

9. Het naadje van de kous

Als het buiten te koud wordt, willen pissebedden nog wel eens naar binnen glippen. Ze gaan dan in jouw huis op zoek naar het ideale plekje om te overwinteren.
Pissebedden bestrijden doe je door te zorgen dat ze niet naar binnen kunnen. Het is daarom belangrijk om naden en spleten in bijvoorbeeld kozijnen goed dicht te maken met behulp van kit. Het is daarnaast ook belangrijk om deze naden van binnenuit goed schoon te maken. Zuig de naden goed uit met een stofzuiger om te voorkomen dat de eitjes die daar eventueel al liggen uit kunnen komen.

10. Wel een weg voor lucht, maar niet voor de pissebed

Ventilatierooster

We hebben je net al verteld dat pissebedden je huis graag binnenkomen via kieren en naden. Er is echter nog een manier waarop ze ongezien in je huis terecht komen. Ze hebben er namelijk totaal geen moeite mee om via het ventilatierooster naar binnen te glippen. Het ventilatierooster moet dus onder handen genomen worden. Nu is het niet de bedoeling dat je het ventilatierooster verwijdert hoor. Als je pissebedden wilt bestrijden werkt dit namelijk averechts. Ventilatie zorgt er namelijk voor dat je huis minder vochtig is. Wat je wel kunt doen is het ventilatierooster afplakken met fijn gaas. Hierdoor kunnen pissebedden niet meer naar binnen, maar de lucht wel naar buiten. Je ventilatie blijft dus intact.

11. Tegen je natuur in

Omgekeerde-pot

De laatste methode van pissebedden bestrijden, gaat wellicht helemaal tegen je natuur in. Deze methode houdt namelijk in dat je de pissebedden eerst lokt, om ze vervolgens uit je tuin te verwijderen. Het voordeel van deze methode is dat je precies weet waar de pissebedden zitten. Doordat ze op de door jouw gecreëerde plek zitten, zitten ze niet in de rest van de tuin. Het lokken van pissebedden doe je door de ideale omstandigheden te creëren in je tuin. Natuurlijk niet in heel je tuin, maar op een specifieke plek. Leg bijvoorbeeld ergens een losse tegel in het zand of leg vochtig tuinafval onder een omgekeerde bloempot. Geef de pissebedden nu de tijd om hierop af te komen.

Na verloop van tijd kun je de pissebedden die in je val zijn getrapt makkelijk verwijderen en loslaten op een andere plek. Het verwijderen doe je al met behulp van een stoffer en blik. Er zijn verschillende manieren waarop pissebedden bestrijden mogelijk is. De ene methode is geschikt voor buiten en de andere methode is geschikt voor binnen. Echter willen we nogmaals benadrukken dat pissebedden in de basis nuttige beestjes zijn en nu eenmaal in een tuin horen. Zolang ze niet voor overlast zorgen is accepteren dat ze er zijn wellicht een beter oplossing dan het overgaan tot bestrijding. Maar die keuze laten we natuurlijk aan jou over. Meer weten over ander ongedierte bestrijden? Hier lees je bijvoorbeeld hoe je fruitvliegjes kan bestrijden.

Zou jij ervoor kiezen om pissebedden uit je tuin te bestrijden?
En wat zijn dan volgens jou de beste methoden om dit te doen?
Laat het ons weten in een reactie!