Je hebt besloten om kippen te gaan houden in de tuin, maar nu zit je met de handen in het haar omdat een kippenhok met ren zelf maken een onmogelijke opgave lijkt. Wees niet bang! In dit artikel leggen we je uit wat er allemaal komt kijken bij het houden van kippen in de tuin.

Ook geven we je verschillende tips over waar jouw kippenhok met ren aan moet voldoen en met welke eigenschappen van de verschillende kippenrassen je tijdens de bouw rekening moet houden. Niet ieder kippenhok is voor iedere kip geschikt.

Kippenhok met ren zelf maken: de 6 stappen

Kip

Wanneer je hebt besloten om kippen te gaan houden in de tuin, is het tijd om een kippenhok met ren zelf te gaan maken. Hoe je een kippenhok het beste kunt maken, hangt af van verschillende factoren. Om te beginnen bepaalt het kippenras het hok dat je uiteindelijk zult maken.

Om een kippenhok met ren zelf maken gemakkelijk te laten verlopen, nemen we je hieronder stap voor stap mee naar het perfecte hok. We geven je ook antwoord op de vraag of het houden van kippen eigenlijk wel zomaar mag. Ook bespreken we de ondergrondsoorten waar jouw kippen blij van worden.

Stap 1: Ken de regels

Wanneer je een boerderij hebt en graag kippen wilt houden, is er weinig aan de hand. Maar zodra je in een woonwijk woont zijn er in de meeste gemeentes regels gebonden aan jouw nieuwe hobby. Zo kan het zijn dat het in sommige wijken niet is toegestaan kippen te houden of dat er een maximum geldt voor het aantal kippen dat je mag houden. Om er zeker van te zijn dat je de regels goed naleeft en je niet onverhoopt het nieuwe kippenhok moet verwijderen, raden we je aan navraag te doen bij de gemeente.

Stap 2: Kies je kippenras

Het verlossende woord van de gemeente is daar: je mag kippen houden! Dan is het nu tijd om ons te richten op het kippenras dat perfect bij jou past. Het kiezen van een kippenras hangt voornamelijk af van het doel wat je voor ogen hebt.

Zo kun je als kippenliefhebber bijvoorbeeld kiezen voor het houden van sierkippen. Een prachtig ras hiervan is de Brahma. Dit kippenras is groot, statig en heeft een prachtige donsontwikkeling en bevedering van zijn poten. Mocht je voor een groot sier ras gaan, kijk dan goed naar het formaat van je tuin. Het is zonde om prachtige kippen zoals de Brahma in een te klein hok te houden.

Mocht je de kippen niet zozeer voor de sier maar voor hun eieren houden, dan is de gewone legkip ideaal. Deze kip kan zich prima redden in een gemiddelde achtertuin en legt zo'n zes keer per week een ei. Het houden van twee legkippen is vaak al voldoende om twee personen van genoeg eieren te voorzien. Houd er wel rekening mee dat de kippen een winterstop kennen en in deze periode geen eieren leggen.

Heb je een erg kleine tuin, maar wil je toch kippen houden? Kies dan voor een krielkip. Dit kippenras is kleiner van formaat dan de gewone legkip en neemt om die reden gewoonweg minder ruimte in.

Stap 3: Kies een plek voor jouw kippenhok

Kippenhok-met-ren

Je hebt je kippen gekozen en nu is het tijd om te kijken naar de plek van jouw zelfgemaakte kippenhok met ren. Het kippenras is medebepalend voor de plaats van jouw kippenhok. Dit komt doordat ieder ras verschillende eisen stelt aan hun leefomgeving. Zo zijn er kippen die de hele dag buiten kunnen zijn en die hierom maar een klein (nacht)hok nodig hebben. Kippen die liever binnen zitten hebben daarentegen juist een groter hok nodig.

Over het algemeen geldt dat een binnenhok moet beschikken over drie vierkante meter per kip, terwijl een nachthok volstaat met een vierkante meter per drie kippen.
De omvang van het hok zorgt ervoor dat niet iedere plaats geschikt is voor jouw nieuwe kippenhok. Over het algemeen geldt dat ieder kippenhok zowel schaduw als zon moet krijgen. Lukt het niet om aan deze twee eisen te voldoen op één plek, dan is het goed om na te denken over een hok dat verplaatsbaar is.

Stap 4: Het kippenhok maken

Kippenhok-zelf-gemaakt

Bij deze stap is het tijd om het hok daadwerkelijk te gaan maken. Een kippenhok met ren zelf maken kan het beste door te beginnen met het nachthok. Om het nachthok heen bevestig je vervolgens de ren. Het nachthok kun je gemakkelijk maken met verschillende soorten hout. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met de ruimte van het hok. Aangezien we het hier over het nachthok hebben, moet je rekening houden met een vierkante meter per drie kippen. Wil je toch een kippenhok bestellen? Kijk dan eens hier voor inspiratie.

Kippenhok voor +/- 3 kippen

Niet alleen de oppervlakte, ook de hoogte van het nachthok is afhankelijk van het aantal kippen. De hoogte is daarnaast ook afhankelijk van de grootte van de kippen die je houdt. Dit heeft namelijk te maken met de hoogte van de zitstok waar de kippen op kunnen zitten en slapen. Deze stok moet minimaal 30 centimeter boven de grond bevestigd zijn, maar voor grotere kippen zul je nog verder de hoogte in moeten.

Naast een zitstok is het ook belangrijk om nestkasten (bekijk bijvoorbeeld hier) aan te brengen in jouw nachthok. Hier kunnen de kippen hun eieren leggen wanneer het zover is. Het liefst is het nachthok goed afgesloten en kunnen de kippen er goed uitrusten in het donker.

Je kan er ook over nadenken om een warmtelamp te installeren voor de kippen. (hier meer informatie)

Tip: Houd er rekening mee dat je voor het rapen van de eieren en het schoonmaken van het nachthok wel toegang tot het hok moet hebben. Verstandig is het dus om hier een deur in aan te brengen waardoor jij bij de nestkasten en het nachthok kunt.

Tip: Schilder de wanden aan de binnenkant van het nachthok wit. Dit doe je niet voor de kippen, maar voor jezelf. Door de wanden wit te schilderen zie je sneller of je met ongedierte te maken hebt en kun je deze ook sneller verwijderen.

Tip: Zorg er altijd voor dat, wanneer de kippen zicht in het nachthok bevinden, je deze af kunt sluiten. Dit doe je om ongenode gasten uit het verblijf te houden en de kippen te beschermen. Voorbeeld van een nachthok hier, bij het nachthok is het belangrijk dat deze niet tocht!

Stap 5: De grond

In het hok en in de ren kun je tegels plaatsen. Deze maken het, vooral in het nachthok, wat gemakkelijker om de boel schoon te maken. Als je tegels in het nachthok legt, is het wel aan te raden deze te bedekken met iets zachts zoals stro of houtkrullen. Het is overigens ook prima om gewoon aarde als ondergrond aan te houden. Dit moet je dan eens in de zoveel tijd goed omspitten. In de ren is het overigens altijd goed om een gedeelte zand te laten. Hier nemen kippen namelijk regelmatig een zandbad in om zich te wassen en te ontdoen van parasieten.

Stap 6: De kippenren maken

Een kippenhok met ren zelf maken is niet erg ingewikkeld. Zodra het hok staat, kijk je hoe je de kippenren hieraan gaat bevestigen. Een ren maak je eenvoudig zelf door houten palen in de grond te bevestigen en hiertussen kippengaas te spannen. Ook de specifieke eigenschappen van de ren zijn afhankelijk per kippenras. Zo zijn de rassen die voor vlees gehouden worden wat zwaarder en zullen ze niet snel gaan vliegen. Sierrassen zoals de Brahma komen daarentegen moeiteloos over een hekwerk van 1 meter hoog.

Je kunt er altijd voor kiezen om het gaas net zo hoog te maken als het nachthok en de buitenren hiermee volledig af te sluiten. Nadeel hiervan is dat er voor het schoonmaken een extra deur in de ren moet zitten, omdat je anders niet meer gemakkelijk bij eventuele rommel in de ren kunt komen. Wil je de ren vergroten? Dan kan je bijvoorbeeeld deze kippenren aanschaffen en aan het hok koppelen.

Samenvatting

Een kippenhok met ren zelf maken is dus van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste is het belangrijk om te weten of je kippen in de tuin mag houden van jouw gemeente en of er nog bepaalde eisen zijn waar jouw kippenhok aan moet voldoen. Daarnaast is het kippenras van jouw keuze bepalend voor de samenstelling van het kippenhok. Kippen die altijd binnen zitten hebben een groter hok nodig dan kippen die het hok alleen gebruiken om in te slapen en eieren in te leggen.

Deze laatste groep kippen zal namelijk vooral in de ren verblijven. Ook de hoogte van de afzetting van de ren en de hoogte en het oppervlak van het nachthok zijn afhankelijk van het kippenras dat je kiest. Zorg er tot slot altijd voor dat er voor de kippen een mogelijkheid is om een zandbad te nemen en dat ze zowel in de schaduw als in de zon kunnen vertoeven.

Kippenhok met ren inspiratie

Voordat je overgaat tot een kippenhok met ren zelf maken, vind je hieronder een aantal voorbeelden waar je inspiratie mee op kunt doen. Zo zie je dat een kippenhok verre van saai hoeft te zijn en ook nog eens helemaal bij jouw stijl aan kan sluiten.

Kippenhok-donker

Wat dacht je van dit mooie kippenhok met ren? Het hok geeft zowel een landelijk als een modern gevoel en past in iedere tuin! Mocht je een kleine tuin hebben, dan kun je het hok een lichtere kleur geven waardoor hij kleiner oogt. Voor meer informatie over dit specifieke kippenhok klik je hier.

Kippenhok-in-driehoek

(Bron)

Kippen houden in een tent? Dit originele kippenhok ziet er qua vorm uit als een tent, maar geloof ons wanneer we zeggen dat het de kippen echt niet aan comfort ontbreekt! Daarnaast oogt dit kippenhok iets minder pompeus dan sommige hokken kunnen doen. Dit is vooral voor de wat kleinere tuin van een rijtjeshuis ideaal.
Kleurrijk-kippenhok
(Bron)
Of wil je juist dat jouw kippenhok met ren opvalt en dé eyecatcher van de tuin wordt? Dan kun je natuurlijk altijd de buitenkant opvrolijken door deze met felle kleuren te beschilderen. Zo wordt kippen houden een waar feestje!

Een kippenhok met ren zelf maken, heb jij dat wel eens gedaan? En zo ja, heb jij tips voor de beginners?

Deel jouw ervaringen en tips in de reacties hieronder!