Je hebt een prachtige vijver aangelegd in de tuin of hebt je huidige vijver mooi schoongemaakt. Je vissen zwemmen blij in het rond. Wat wil een mens nog meer? Helaas vergeten veel mensen dat het hebben van een vijver ook bepaalde roofdieren aan kan trekken. Wat dacht je van de reiger? Deze vogel zul je niet snel aantreffen in een woonwijk, maar voor een vijver vol vis neemt de steltloper graag een risico. Een reiger verjagen bij jouw vijver is dan ook iets om je op voor te bereiden. Lees hier snel hoe!

Kennismaking met de reiger

De blauwe reiger

Voordat je een dier kunt verjagen is het goed om eerst kennis te maken met dit dier. Dieren leren kennen geeft je toch nét dat beetje extra inzicht! Daarnaast is het ook gewoon interessant om te weten wie jouw tegenstander is als het om jouw mooie vissen gaat.

Hallo steltloper!

In Nederland hebben we vooral te maken met de blauwe reiger. Deze reiger is onderdeel van de reigerfamilie, die uit 67 soorten bestaat. Naast de blauwe reiger zijn er in Nederland ook nog de grote zilverreiger, de kleine zilverreiger, de purperreiger, de roerdomp, de woudaap en de kwak.

De blauwe reiger is dol op vis en vlees, maar eet daarnaast ook insecten. Vooral bij ondiepe plekken van stadssingels en poldersloten zie je de reiger vaak staan. Al loerend over het water staat de reiger helemaal stil, totdat hij toeslaat en zijn maal vangt. De blauwe reiger is de reiger die je het vaakst tegenkomt bij tuinvijvers. Vooral vijvers met goudvissen of koi zijn favoriet.

De blauwe reiger wordt gemiddeld vijfentwintig jaar oud en produceert één legsel van drie tot vijf eieren per jaar.

De reiger verjagen

Reiger goudvis

Er zijn verschillende methodes om reigers te verjagen bij je vijver. De ene methode zal wat meer kosten dan de ander, zowel qua geld als qua inspanning. Kijk welke methode bij jou past en houd die reiger, hoe mooi het dier ook is, uit de buurt van jouw vijver.

Bij iedere methode zullen we de mogelijke voordelen en nadelen benoemen om je te helpen bij jouw keuze voor de beste verjaagmethode.

Optie 1: Het spannen van visdraad

Een manier om te blauwe reiger uit de buurt van jouw mooie vijver te houden is het spannen van visdraden boven de vijver. Ideaal is het wanneer je deze draden hoog in de lucht boven de vijver kunt spannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spannen van het draad tussen de schuttingen of maak gebruik van de schuur en de muren van het huis.

De visdraden zijn lastig te zien en wanneer de reiger tijdens de landing een draad voelt, zal hij gelijk weer opstijgen en ergens anders zijn voedsel gaan zoeken. Wanneer je de draden niet in de lucht kunt spannen, kun je ze ook langs de vijverrand spannen. Zorg ervoor dat de draadjes op een hoogte van 15 tot 30 centimeter gespannen worden. Deze draden komt de reiger tegen wanneer hij al geland is en rustig naar de vijver wil wandelen. Ook nu zal hij schrikken van de ineens aanwezige draadjes.

Wanneer je de draden hoog ophangt, plaats ze dan ook weer niet té dicht naast elkaar. We willen immers niet dat de reiger erin verstrikt kan raken. Het is de bedoeling om de reiger te verjagen, niet om hem te verwonden!

Voordeel: Het voordeel van deze optie is dat het geen dure optie is. Daarnaast belemmeren de draden het zicht op de vijver niet en kun je ervan blijven genieten.

Nadeel: Een nadeel is dat reigers slimme vogels zijn. Wanneer ze weten waar de draden over een tuin gespannen zijn, zullen ze proberen daar te landen waar een gat is. Ook de draden rondom de vijver kunnen uiteindelijk door een slimme reiger worden overwonnen.

Optie 2: Het net

Net over vijver

Het net over de vijver is een methode om reigers weg te houden die al een lange tijd wordt gebruikt. Je kunt vlak boven het wateroppervlak een vijvernet spannen, dat het de reiger moeilijk maakt om vissen te vangen.

Zorg ervoor dat het net niet te hoog boven de vijver komt te hangen, dan kan een reiger er namelijk zo onderdoor lopen. Ook het net te dicht op het water spannen is niet slim.
De volgende dingen zijn goed om te onthouden wanneer je een net wilt gebruiken:

  • Een reiger kan zijn hoofd door een gat van 5 centimeter steken (zorg dus voor een net met kleinere gaten).
  • Een reiger heeft een bereik van zo'n 60 centimeter met zijn kop (zorg er voor dat het net hoog genoeg hang, maar niet te hoog, of dat de reiger niet aan de rand van het net kan staan).

Voordeel: Het houdt de reiger enigszins op afstand en maakt het aanzienlijk moeilijker voor hem om jouw vissen op te eten. Daarnaast hoeft de aanschaf van een net geen grote uitgave te zijn.

Nadeel: Het grootste nadeel is wat zo'n net met jouw mooie vijver doet. Je kunt door het spannen van een net vaak niet meer goed in de vijver kijken en je hebt dus ook geen mooi uitzicht op jouw vissen. Daarnaast is een reiger slim, en als de vissen klein genoeg zijn, kan hij ze met wat wrikken zo tussen het net door naar boven halen.

Optie 3: De nepreiger

Sommige mensen zetten een nepreiger aan de rand van de vijver neer om zo de reiger te verjagen. Waarom doen ze dit? Reigers jagen graag alleen en zullen, zeker bij een kleine vijver in een achtertuin, niet graag hun jachtgebied met een ander delen. Wanneer je een nepreiger neerzet, zorg er dan wel voor dat je een grote koopt. Een kleintje kan nog wel eens door een echte reiger worden aangevallen om het gebied ‘over te nemen'.

Voordeel: Ook deze methode valt mee in de kosten, al kunnen de prijzen van een goede nepreiger wel hoger oplopen dan die van een net.

Nadeel: Je hebt altijd een nepreiger in de tuin en de echte reiger kan aan de nepvariant gaan wennen. Je zult de nepper daarom continu moeten verplaatsen en hopen dat de echte reiger er niet aan went. Daarnaast zal de echte reiger de neppe aanvallen wanneer deze kleiner van formaat is, om het gebied van de kleinere ‘reiger' over te nemen.

Een ander nadeel is dat vrouwtjesreigers niet van nepreigers schrikken. Zij zien hier mogelijk zelfs een nieuwe partner in. Ook wanneer je veel vis in de vijver hebt zitten zal een extra reiger niet genoeg afschrikken. De reigers kunnen de vis dan namelijk gewoon delen.

Optie 4: Een hond

De hond

Misschien is het een beetje omslachtig om alleen voor de reiger een hond aan te schaffen, maar mocht je al een hond hebben, dan kun je daar goed gebruik van maken! Reigers zijn namelijk bang voor honden en zullen niet in de buurt van de vijver durven te komen als ze een hond zien.

Zorg ervoor dat je hond af en toe in de tuin aanwezig is en dat hij vanuit het huis zicht heeft op de vijver. Zo zal een hond waarschijnlijk vanzelf gaan blaffen wanneer er een reiger bij de vijver bezig is. Zo'n vogel trekt wel de aandacht van onze trouwe viervoeter.

Voordeel: Aan een hond went een reiger nooit. Zolang de hond zich af en toe laat zien zal de reiger nooit durven te landen in de buurt van jouw vijver.

Nadeel: Wanneer je geen hond hebt is dit misschien een beetje een extreme optie.

Optie 5: Vermijd aflopende oevers

Als je een siervijver hebt, dan heb je waarschijnlijk ook aflopende oevers. Door een vijverrand af te laten lopen kun je meer verschillende beplanting kwijt, en dat vinden veel mensen mooi.
Een reiger vist echter door in ondiep water te gaan staan en vanuit daar aan te vallen. Wanneer je ervoor zorgt dat de randen van de vijver direct recht naar beneden lopen, maak je het voor de reiger moeilijker om te vissen. Hij kan dan niet in het water staan en komt qua bereik minder ver de vijver in.

Voordeel: Het is een optie die het zicht op je vijver niet aantast.

Nadeel: Wanneer je al een vijver hebt, zul je deze eerst moeten aanpassen en dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Daarnaast kun je, als je een echte siervijver aan wilt leggen, minder verschillende soorten groen erin verwerken.

Optie 6: Veel beplanting helpt

Beplanting

Een reiger kan gemakkelijker vissen wanneer het water helder is en hij zijn prooi dus ook beter kan zien. Planten in het water belemmeren zijn zicht en maken het moeilijker om te vissen. Het vissen zelf is niet geheel onmogelijk, maar de voorkeur van de reiger zal eerder uitgaan naar een plek waar het water helder is en hij minder moeite hoeft te doen.

Voordeel: Het is een erg natuurlijke oplossing en je hebt niet te maken met netten of draden.

Nadeel: Des te meer beplanting je in het water doet om de vissen te beschermen, des te minder kun je ze zelf ook nog bewonderen.

Optie 7: Een laag waterpeil

Wanneer je de vijver nog moet aanleggen is het aan te raden de vijver dieper in te graven dan je misschien van plan was. Zo kun je ervoor zorgen dat het peil van het water wat lager staat ten opzichte van de oever dan wanneer je de ‘normale' diepte zou nemen.

Ook dit lagere waterpeil vergroot de afstand tussen reiger en vis en zal de vis beschermen.

Voordeel: Je kunt nog steeds genieten van jouw prachtige vissen.

Nadeel: Deze methode kun je alleen toepassen bij vijvers met een recht aflopende rand, omdat er anders alsnog sprake is van een oever op waterniveau.

Optie 8: Glinsteringen

Spiegelbal vijver

Reigers worden onrustig van vele glinsteren in de omgeving. Er zijn speciale ballen die je in de vijver kunt laten drijven en die door de weerkaatsing van de zon voor voldoende glinsteringen zorgen om de reiger weg te houden. Dit wordt ook wel een reiger reflector genoemd.

Wil je een goedkopere oplossing, dan kun je ook oude CD's of stukjes van een spiegel ophangen in de tuin.

Voordeel: Je hebt zelf ook meteen wat leuke decoratie in de tuin.

Nadeel: Deze optie werkt alleen wanneer de zon schijnt en er daadwerkelijk glinsteringen ontstaan op de bollen, CD's of stukjes spiegel.

Optie 9: Stroom

Een andere optie is het spannen van een draadje waar stroom op staat. Je moet de draad ongeveer op een hoogte van 25 centimeter en redelijk dicht bij de rand van de vijver plaatsen. Plaats je het draad te laag, dan kan de reiger dit omzeilen. Als je het draad te ver van de oever weg zet, heb je kans dat de reiger gewoon op het stukje oever voor het draad gaat staan.

Je kunt het schrikdraad gewoon online bestellen. In de meeste gevallen krijg je er ook nog handige pootjes bij waarmee je de draad gemakkelijk op de goede hoogte rond de vijver kunt spannen. Wanneer de reiger de draad aanraakt, zal hij hier een kleine schok van krijgen en daarvan schrikken. Vervolgens vliegt hij weg. Het kan zijn dat hij het nog eens probeert, maar na een aantal keer zal de reiger er weinig plezier meer aan beleven en wegblijven.

Voordeel: Wanneer de draad goed wordt geplaatst zal de reiger hier daadwerkelijk van schrikken en wegblijven van de vijver.

Nadeel: Je hebt een draad langs je vijver gespannen staan. Het kan zijn dat je dit geen mooi gezicht vindt. Daarnaast is het goed opletten met huisdieren en kinderen wanneer zij in de tuin zijn. Tegen een schrikdraad oplopen is voor niemand een pretje.

Optie 10:  De reigerverjager

Reiger

De reigerverjager is een apparaatje dat je in de tuin zet en dat afrekent met reigers door middel van flitslichten, groene laserstralen en verschillende geluiden. Vanaf het najaar 2016 brengt Velda de Laser Guard op de markt. De flitslichten zullen ervoor zorgen dat de omgeving voor de reiger als onrustig en onaangenaam wordt ervaren. Een andere optie is de Pond Protector, ook van Velda.

Groene laserstralen zien de reigers als bewegende obstakels die ze moeten zien te ontwijken. Tot slot zijn de geluiden gevarieerd. Zo kun je honden horen blaffen, reigers in nood hun kreten horen uitslaan en een bijzondere kreet van de giftige pijlkikker horen (hier is de reiger bang voor).

Deze zaken zouden de reiger op veilige afstand van jouw vijver moeten houden.

Voordeel: Het zijn erg veel verschillende methodes in één. Hierdoor zal jouw bezoekende reiger minder snel aan de methode wennen.

Nadeel: Het is geen goedkope manier om de reiger uit de tuin te weren. Het is dus goed nadenken hoe belangrijk de vijver en zijn vissen voor jou zijn. Misschien toch eerst de andere methodes uitproberen?

Zoals je hebt kunnen zien zijn er bij iedere methode wel voor- en nadelen te vinden. Kies de methode die je zelf wilt proberen. Het is een kwestie van uitproberen voordat je weet welke methode het best geschikt is voor jouw tuin.

Goed om te onthouden is dat reigers slimme vogels zijn. Wanneer je kiest voor een bepaalde methode is het altijd verstandig om af te wisselen met andere methodes. Zo kunnen de reigers nooit wennen aan jouw tuin, en zullen ze dus altijd wegblijven.

Heb jij nog andere opties om reigers te verjagen?
Of heb jij ervaring met een van de hierboven genoemde opties?
Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie hieronder.