De tuin is pas echt af als er een prachtige tuinset in staat, zodat je hier gezellig samen met je partner, vrienden en familie de zomeravonden door kunt brengen. Uren aan een stuk kunnen jullie hier blijven zitten. Onder het genot van lekkere hapjes of een lekker stuk gerookte zalm van de BBQ vliegt de tijd voorbij. Maar de keuze voor een tuinset kan behoorlijk moeilijk zijn. Er zijn zo veel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, en ook met het prijskaartje moet je rekening houden. Heb je er ook wel eens aan gedacht om zelf aan de slag te gaan en een tuinset van pallets te maken?

Geef je pallets een tweede leven

Stapel-pallets
Pallets verwerken in meubels is de laatste jaren een echte trend geworden. Niet alleen in tuinmeubilair worden steeds vaker pallets gebruikt, maar ook voor het binnenmeubilair wordt steeds vaker creatief gebruik gemaakt van pallets. Dat is ook niet gek, want pallets zijn over het algemeen vrij goedkoop te verkrijgen. In dit artikel zetten we 10 tuinsets van pallets op een rijtje die je helemaal zelf kunt maken.

Tuinset 1: Een eettafel met bank én stoelen

Tuinset-van-pallets
(Bron: www.ana-white.com)
Je had niet gedacht dat deze tuinset van pallets was gemaakt, of wel?
Hoewel je het niet zou verwachten, zijn de meeste planken die je hier ziet afkomstig van pallets. Deze tuinset is ideaal voor een groot gezin, maar ook alleen met je partner of met vrienden en familie kun je genieten aan deze zelfgemaakte tuinset. Je kunt aan deze tafel niet alleen leuke spelletjes spelen of een boek lezen, maar ook gezellig eten in de heerlijke avondzon kan aan deze tafel perfect!
Voor een gedetailleerde beschrijving van de benodigdheden en de 5 stappen die je moet volgen voor het maken van de tafel en het bankje klik je hier!
Let wel op: de afmetingen bij de bouwtekeningen zijn in inches. Houd er dus rekening mee dat je deze omrekent naar centimeters, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je tafel er opeens heel anders uitziet!

Tuinset 2: Een tuinset voor de beginnende klusser

Tuinset-van-opgestapelde-pallets
(Bron: www.bouwtekeningen-steigerhout.nl)
Een tuinset van pallets maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, zo bewijst het volgende voorbeeld. Een kwast, wat verf, een beetje lijm en een paar sterke handen voor al het sjouwwerk; meer heb je niet nodig. O, en een stapel pallets is natuurlijk ook wel handig!
Het bouwproces van deze tuinset is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De pallets kunnen namelijk gewoon in hun geheel gebruikt worden en naast elkaar of op elkaar gelegd worden. Door de pallets aan elkaar vast te lijmen voorkom je dat ze gaan schuiven en je onverwachts op de grond belandt.
Extra leuk aan deze tuinset is dat je de pallets helemaal naar je eigen voorkeur kunt verven. Wit, zwart of felblauw, alles is mogelijk! Ook de kussens kun je, als je wilt, helemaal zelf maken. Op deze manier kun je écht met alle eer strijken deze zomer.
Met leuke, grote kussens maak je de loungeset helemaal af, waardoor je hier lekker in kunt wegzakken om te genieten van je vrije uren of om lekker met vrienden of vriendinnen bij te kletsen.

Tuinset 3: Een kleurige loungebank die op de veranda niet misstaat

Tuinbank-van-pallets
(Bron: www.zelfmaakideetjes.nl)
Zie je jezelf hier al zitten?
Met een lekker wijntje in de hand kom je je vrije dagen hier ongetwijfeld wel door. Deze bank is ideaal om met een grote groep te genieten van het zomerse weer, maar ook in je eentje kun je hier, bedolven onder de kussens, lekker wegdromen.
Deze tuinset kan wederom door iedereen gemaakt worden. In principe is het namelijk niet meer dan een aantal pallets op elkaar leggen en zorgen dat deze niet los kunnen schieten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze vast te lijmen, vast te schroeven of aan elkaar te bevestigen met kabelbinders. Je kunt het geheel vervolgens mooi aankleden met grote en kleine kussens. Wat voor kussens je gebruikt kun je ook weer helemaal naar je eigen smaak invullen.
Vindt je de stijl die in het voorbeeld gebruikt is te druk?
Door egale kussens in één of twee kleuren te combineren zorg je al voor een hele andere uitstraling. Je kunt zelfs meerdere kussens maken, zodat je af en toe kunt wisselen van stijl. Zo lijkt het net alsof je elke keer weer een nieuwe tuinset hebt!

Tuinset 4: De tuinset die altijd in de zon staat

Verrijdbare-tuinset-van-pallets
(Bron: www.zelfmaakideetjes.nl)
Hoe handig is dit! Een tuinset van pallets maken en dan ook nog eens extra wieltjes toevoegen, zodat de tafel verrijdbaar wordt. Briljant! Deze tuinset van pallets kun je dus gemakkelijk verplaatsen, zodat je altijd in de zon kunt zitten. Zo weet je zeker dat je deze zomer een mooi bruin kleurtje krijgt.
Deze tuinset van pallets maken is misschien wat moeilijker dan de vorige voorbeelden, maar wij gaan ervan uit dat het je helemaal gaat lukken. De tafel is eigenlijk nog wel het makkelijkst, want in principe hoef je hier alleen even twee pallets voor op te stapelen, er wieltjes onder te schroeven en er een mooie glasplaat op te leggen. Appeltje-eitje!
De stoelen zijn wel wat moeilijker, omdat je hier niet alleen pallets voor moet opstapelen, maar je ook een rugleuning zult moeten maken. Dit kan door een halve pallet op de stapel pallets te bevestigen. De hoek van de leuning kun je zelf bepalen.

Tuinset 5: Een tuinset met baksteenpatroon?

Tuinset-met-decoratieve-zijkant
(Bron: www.101palletideas.com)
Dit voorbeeld kost wat meer moeite, maar dat is het zeker waard als je het eindresultaat ziet. Een leuke toevoeging aan deze tuinset zijn de planken die helemaal rondom de tuinset zijn bevestigd. Deze planken geven de tuinset een mooi afgewerkte uitstraling die doet denken aan een bakstenen muur.
Ook leuk aan deze tuinset is dat hij armleuningen heeft. Lekker een beetje onderuit gezakt op deze tuinbank zitten kan dus zonder problemen!
Om deze tuinbank te maken heb je eigenlijk ook niet zo heel veel spullen nodig. De bank lijkt te bestaan uit pallets die op elkaar zijn gestapeld. Met losse plankjes, of plankjes die van hele pallets zijn gehaald is het toffe baksteen-effect op de zijkanten gecreëerd. Nu hoef je alleen nog de bank nog in een leuk kleurtje te schilderen en wat mooie kussens toe te voegen en de bank is klaar.
Zo te zien zullen huisdieren ook van deze bank gaan genieten!

Tuinset 6: Een echte bar in de tuin

Een-bar-van-pallets
(Bron: www.explosion.com)
Tussen alle tafels, banken en stoelen even iets anders: een echte bar! Hier kun je tot in de late uurtjes blijven hangen, want niemand zal je uit je eigen tuin wegsturen. Jij bent de barman, dus jouw regels gelden. Om ervoor te zorgen dat je ook laat in de avond nog voldoende kunt zien en genoeg sfeer hebt, kun je leuke lampjes toevoegen. Proost!
De krukken en het blad van de bar zijn niet van pallets gemaakt, maar het onderstel van de bar bestaat uit een aantal pallets die tegen elkaar gezet zijn en een kleurtje hebben gekregen. De lengte van de bar kun je dus ook zelf bepalen door meer of minder pallets te gebruiken. Hoewel het er indrukwekkend uitziet, is het dus niet zo moeilijk. Jij kunt het ook!
Ook voor deze bar geldt eigenlijk dat je het wat betreft de kleuren zo gek kunt maken als je zelf wil. Je kunt kiezen voor opvallende kleuren, maar je kunt ook de houttinten van de bar behouden door het geheel alleen te lakken of te schuren.

Tuinset 7: Een tuinset van hele en halve pallets

Uitgebreide-tuinset-van-pallets
(Bron: www.bouwtekeningen-steigerhout.nl)
Dit is misschien wel het moeilijkste voorbeeld. Twee linkerhanden maken het dan misschien ook wat lastig om deze tuinset van pallets zelf te maken. Oefening baart echter kunst, dus wat ons betreft kan iedereen met dit ontwerp aan de slag.
Het leuke aan deze tuinset vinden wij dat de minimalistische uitstraling ervoor zorgt dat de pallets goed zichtbaar zijn. Niemand van je gasten kan er omheen en iedereen zal zien dat je deze tuinset zelf heb gemaakt. De handige wieltjes zorgen er nog eens voor dat je de tuinset precies aan kunt passen aan het aantal mensen dat je over de vloer hebt. Bij weinig mensen rol je gewoon een bankje naar achter, en als je veel gasten hebt trek je er een bank bij.
Op het voorbeeld is goed te zien hoe je de rugleuning van deze tuinstoelen en tuinbanken kunt maken. Dit is niet alleen handig bij het maken van deze tuinset, maar ook bij tuinset 4 kan dit van pas komen.

Tuinset 8: Ook de kinderen verdienen hun eigen tuinset

Tafel-met-omgekeerde-pallet
(Bron: www.gradnja.rs)
Het uitzicht van het volgende voorbeeld laat zeker niet te wensen over, maar ook de tuinset van pallets mag er absoluut wezen. Wij wanen ons al bijna in Griekenland!
In tegenstelling tot alle andere voorbeelden hebben ze er bij dit voorbeeld voor gekozen om de pallet niet als tafelblad te gebruiken, maar om hem te gebruiken als ondersteuning van het tafelblad. Hierdoor heb je een extra vak waar je spullen in kunt leggen zonder dat het tafelblad meteen vol ligt. Super handig dus!
Extra tip: Hoe leuk is het om deze tuinset wat lager te maken, zodat je kinderen lekker buiten kunnen kleuren of puzzelen? Door de poten van de tafel en de stoelen eenvoudigweg wat korter te maken kunnen ze deze tafel perfect gebruiken. Schilder het geheel in de lievelingskleuren van je kinderen en deze tuinset zal binnen no time hun lievelingstafel worden!
Deze tuinset van pallets maken kan aan de hand van deze instructies!

Tuinset 9: Een tuinset voor een echte kleurliefhebber

Kleurrijke-tuinset-van-pallets
(Bron: www.freshdesignpedia.com)
Een tuinset van pallets maken kun je zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wil. Dit laat het volgende voorbeeld goed zien. Meer dan een likje verf en wat pallets zijn hier namelijk niet nodig.
De kussens heb je misschien nog wel gewoon in huis. Je kunt hier namelijk gewoon de kussens van je oude tuinstoelen voor gebruiken. Hierdoor zit je heerlijk zacht op je tuinset met compleet nieuwe look.
Je kunt de tuinset eventueel uitbreiden met verschillende houten kabelhaspels die kunnen dienen als krukjes of als kleine bijzettafels. Deze zijn vaak ook relatief goedkoop op de kop te tikken. Je kunt deze tuinset dus gebruiken als je samen met je partner romantisch naar de sterren wilt kijken, maar ook als je met vrienden een gezellig feestje wilt vieren.
Ook wat betreft kleur kun je alle remmen los gooien. In dit voorbeeld is gekozen voor veel felle kleuren waar je ook als de zon niet schijnt de zomer van in je bol krijgt. Als je niet zo'n kleurliefhebber bent of je het gewoon wat ingetogener wilt dan kun je het likje verf achterwege laten.

Tuinset 10: Romantiek in de tuin

Tuinbank-voor-twee-personen
(Bron: www.diybastelideen.com)
Wil je je even terugtrekken samen met je man, vrouw of nieuwe liefde?
Ga dan snel aan de slag om deze fantastische tuinbank voor twee personen te maken. Ook als je alleen bent is deze tuinset erg leuk, want met net iets meer ruimte kun je hier heerlijk wegdommelen of lekker naar muziek luisteren.
Deze tuinset van pallets maken vergt wel wat spierkracht, want je zult twee pallets op elkaar moeten stapelen en deze goed vast moeten maken. Vervolgens zul je ook nog eens een pallet als afdakje moeten bevestigen bovenop alle andere pallets. Het is dus wat werk, maar als het voor jezelf te zwaar is, kun je altijd nog even de sterke buurman inschakelen.

Een eigen tuinset van pallets maken is, zoals de voorbeelden laten zien, helemaal niet zo moeilijk als het in eerste instantie lijkt. Vaak kun je de pallets in hun waarde laten en ze in zijn geheel gebruiken. Een schuurbeurt en een likje verf is vaak al genoeg. Ook echte klussers kunnen hun hart ophalen en aan de slag met pallets, want er zijn genoeg projecten waarbij je meer moet doen dan wat pallets opstapelen.
Wat zijn jouw ervaringen met een tuinset maken van pallets?
Laat het weten in een reactie!