Je wilt eens wat anders. Het interieur ziet er al jaren hetzelfde uit en je hebt eindelijk de knoop doorgehakt om het eens helemaal anders te doen. Je oog is gevallen op een van de nieuwste trends: de boomstam. De boomstam kan op verschillende manieren verwerkt worden in het interieur. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boomstamtafel? Je kunt daarnaast ook zelf een schijf of deel van een boomstam behandelen voor in huis. Op welke manieren je dit kunt doen, bespreken we in onderstaand artikel.

De boomstam behandelen voor in huis: dit zijn de mogelijkheden

Boomstam-onderzetters

Een boomstam behandelen voor in huis kan op maar liefst 9 manieren. Welke manier het best bij jou en je interieur past, is afhankelijk van wat je precies met de boomstam wilt doen en welke uitstraling je de boomstam wilt geven. We bespreken hieronder de 9 methoden van de boomstam behandelen voor in huis.

1. Insecten verwijderen

Hout-met-houtworm

Als je een boomstam uit de natuur in je interieur wilt gebruiken, is het belangrijk dat deze ontdaan wordt van insecten zoals de houtworm of de boktor.

Het is niet alleen onplezierig om deze insecten over je nieuwe tafel of meubelstuk te zien lopen, ze kunnen ook flink wat schade aan je huis aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan schade aan houten kozijnen of aan de houten vloer.

Er zijn verschillende manieren om insecten uit de boomstam te verwijderen:

  • De meeste insecten houden niet van kou. Je kunt ze dan ook verwijderen door je boomstam te verpakken in een plastic zak en deze afgesloten voor twee weken in de diepvries te zetten. Als de temperatuur lager is dan -18 graden Celsius, zul je na deze tijd geen last meer hebben van insecten.
  • Naast kou houden insecten ook niet van warmte. De tweede methode is dan ook om de boomstam, indien mogelijk, korte tijd in de oven te zetten. Als richtlijn kun je aanhouden dat de boomstam een half uur in de oven moet staan bij een temperatuur van 55 tot 70 graden Celsius.
  • Insecten houden niet van behandeld hout. Behandeling 5 tot en met behandeling 9 uit dit artikel kunnen je dus ook helpen bij het bestrijden van de insecten in je hout. Zij zoeken na de behandeling namelijk snel een ander plekje.
  • De meeste insecten die zich in een boomstam nestelen doen dit tussen het hout en de schors. Door de schors te verwijderen, ben je dus ook al een heel eind. Hoe je dit moet doen, lees je bij behandeling 3.
  • Zijn de oven en de diepvries veel te klein voor de boomstam, wil je het stuk hout niet behandelen óf wil je de schors graag intact houden? Dan kun je altijd nog op professionele hulp terugvallen. Zij bestrijden de insecten met gif of gas en zijn over het algemeen zeer effectief. Helaas is dit wel terug te zien aan het prijskaartje dat zij hanteren.
  • Wil je het rigoreuzer en sneller aanpakken dan kan je ook deze anti-insectenspray eens proberen.

2. Het hout laten drogen

Gedroogd-hout

Een tweede manier van de boomstam behandelen voor in huis is door hem te laten drogen. Een echte aanrader wat ons betreft!

Hout dat van buiten naar binnen wordt gehaald bevat over het algemeen veel vocht. Dit vocht zorgt ervoor dat het hout uitzet. Door de boomstam binnen in een warme kamer te zetten, verdampt het vocht waardoor het hout zal krimpen en bijvoorbeeld scheef komt te staan.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om het hout op voorhand al helemaal te laten drogen. Mocht blijken dat de boomstam na het drogen niet meer helemaal recht is, dan kun je dit nog bijwerken.

De boomstam drogen doe je door hem simpelweg voor langere tijd op een droge en warme plek te zetten. Laat de boomstam enkele weken staan zodat hij vanbuiten en vanbinnen helemaal op kan drogen.

Let wel op: Door het drogen van de boomstam kunnen er scheuren ontstaan. Dit is een natuurlijk proces wat moeilijk te verhelpen of tegen te gaan is.

3. De schors verwijderen

Boomstam-zonder-schors

Na het drogen van de boomstam is het mogelijk om de schors te verwijderen. Dit helpt, zoals eerder al gezegd, om insecten te verwijderen, maar het geeft je boomstam ook een bijzondere uitstraling.

De schors verwijderen kan relatief makkelijk. Door het drogen van de boomstam is het eenvoudig om de schors te verwijderen. Je kunt deze er namelijk gewoon afpeuteren. Blijkt dit toch wat lastig te zijn, kun je een hamer en beitel (een goede heb je al voor +/- 20 euro) gebruiken. Let er in dit geval goed op dat je het hout onder de schors niet beschadigt.

4. Het hout schuren

Boomstam-schuren

Het hout schuren is ook een manier van de boomstam behandelen voor in huis. Door de boomstam te schuren, krijgt deze een ruwer uiterlijk.

Schuren is eigenlijk niets meer dan het verwijderen van de bovenste laag hout. Afhankelijk van hoe fanatiek je schuurt zijn dit maar enkele millimeters, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat er niets van je boomstam over zal blijven. Het is in principe een vrij eenvoudige klus die je handmatig met een schuurpapiertje of machinaal met een schuurmachine kunt klaren.

Let er bij het schuren van het hout wel op dat je altijd met de nerf mee schuurt. Wanneer je dit niet doet kunnen er lelijke krassen ontstaan. Daarnaast is het ook belangrijk om zorgvuldig en vooral gelijkmatig te schuren. Het zou zonde zijn als er kleine kraters in je boomstam te zien zullen zijn, omdat je niet overal evenveel hout weg hebt geschuurd.

Nog een schuurmachine nodig? Dit zijn 2 modellen die we aanraden qua goede prijs/kwaliteit:

De boomstam behandelen en beschermen

Met bovenstaande behandelingen pas je het uiterlijk van de boomstam drastisch aan. Wanneer je eenmaal tevreden bent met het uiterlijk van de boomstam an sich, zijn er nog steeds een aantal behandelingen die je uit kunt voeren. Deze behandelingen bieden bescherming, maar kunnen je boomstam bijvoorbeeld ook een ander kleurtje geven. We nemen ze met je door.

5. Het hout lakken

Hout-lakken

Lakken is de eerste manier van de boomstam behandelen voor in huis die tevens bescherming biedt. Het aanbrengen van een laklaag zorgt ervoor dat de boomstam is beschermd tegen vuil van buitenaf. Het vuil kan dan niet meer op de boomstam en ook niet in de scheuren van de boomstam terecht komen. Lak is zowel in matte varianten als in hoogglans varianten te verkrijgen.

Om de beste kwaliteit te garanderen is het belangrijk om de boomstam eerst te schuren. Maak de stam vervolgens schoon met een droge katoenen doek, zodat eventueel zaagsel van het schuren niet met de lak vermengd wordt. Vervolgens kun je de lak aanbrengen met een dikke kwast. Doe dit gelijkmatig op de verschillende vlakken, alleen dan krijg je een mooi en egaal oppervlak.

Als je klaar bent met lakken, is het uiteraard belangrijk om je kunstwerk voldoende tijd te geven zodat deze kan drogen. Raak je de boomstam al aan terwijl de lak nog niet helemaal droog is, dan blijf je de oneffenheden voor altijd zien. Je kunt de lak dus beter iets te lang dan iets te kort laten drogen.

6. Het hout beitsen

Hout-beitsen

Misschien heb je beits al weleens gebruikt voor het behandelen van je houten tuinmeubelen of voor het behandelen van je schutting.

De boomstam behandelen voor in huis kan echter ook perfect met beits. Het beschermt het hout en het kan, afhankelijk van welke beits je gebruikt, voor een mooie kleur zorgen. Er zijn verschillende varianten beits te verkrijgen. Zo is er een verschil tussen binnenbeits en buitenbeits, maar zijn er binnen deze varianten ook weer verschillen. We zetten het voor je op een rijtje:

  • Beits op basis van water of op basis van terpentine: beits is vaak of op terpentinebasis of op waterbasis. Beits op basis van terpentine is over het algemeen wat duurzamer en dringt dieper in het hout. Beits op basis van water blijft dus wat meer op de oppervlakte liggen, maar heeft als voordeel dat het sneller droogt.
  • Transparante, semi-transparante of dekkende beits: wat betreft kleur zijn er ook ontelbaar veel opties als het gaat om beits. Transparante beits is doorzichtig en laat de natuurlijke kleuren van het hout volledig in zijn waarde. Semi-transparante beits zorgt wel voor een andere kleur, maar de knoesten en nerven van het hout blijven wel zichtbaar. Je kunt het hout zo bijvoorbeeld donkerder maken zonder het karakter teniet te doen. Dekkende beits laat de natuurlijke kleur van het hout, inclusief knoesten en nerven, verdwijnen. Je kunt het hout zo dus een volledig nieuwe kleur geven.
  • Onder meer bol.com heeft een breed assortiment aan beits.

7. Het hout verven

Verfroller

Als je de boomstam kunt lakken en kunt beitsen, dan kun je deze natuurlijk ook verven. Ook verf zorgt in een bepaalde mate voor bescherming, zij het in mindere mate dan lak en beits. Verf trekt namelijk niet zo goed in het hout. De kans dat de verf na verloop van tijd afbladdert is dan ook sterk aanwezig. Zeker wanneer je krassen maakt.

Gelukkig is er een manier om ook de verflaag weer te beschermen: vernis biedt hier de oplossing. Wat vernis is en hoe je dit aan kunt brengen, lees je hieronder bij behandeling 9.

We nemen aan dat we eigenlijk niet meer uit hoeven te leggen hoe het verven van een houten boomstam in zijn werk gaat. Schuur de boomstam eerst, zodat het oppervlak dat je gaat verven mooi glad is. Verwijder vervolgens overmatig zaagsel en breng de verf gelijkmatig aan met een kwast. Laat de stam vervolgens goed drogen. Als de verf nog niet dekkend genoeg is, breng je nog een extra laag aan. Een kind kan de was doen!

8. Het hout in de olie zetten

Hout-in-de-olie-zetten

De boomstam schuren zorgt voor een ruwer karakter. De boomstam in de houtolie zetten zorgt juist voor het tegenovergestelde. Het geeft de boomstam een minder ruw en gladder karakter. Daarnaast beschermt de olie de boomstam tegen vet en water. Erg handig dus als je de boomstam bijvoorbeeld als (bijzet)tafel wilt gebruiken.

Om de boomstam in de olie te zetten, is het belangrijk om de hele boomstam goed te schuren en schoon te maken. Vervolgens kun je de boomstam in de olie zetten met behulp van een dikke kwast. Breng de olie gelijkmatig aan en laat deze goed drogen. Zorg ook dat je eventuele scheuren goed met de olie behandelt, zodat deze plekken niet zwakker zijn in vergelijking met de rest van de boomstam.

Ook voor olie geldt trouwens dat er zowel transparante als gekleurde oliën verkrijgbaar zijn. Daarnaast kun je ook onderscheid maken tussen matte en glanzende olie. Voor iedereen is er dus wel een geschikte olie te vinden.

9. De boomstam in de vernis zetten

Vernis

Toen we het net over het verven van je boomstam hadden, hebben we het ook al even over vernis gehad. Dit is een extra beschermende laag die niet alleen je boomstam, maar ook je verflaag beschermt tegen licht, schimmel, vocht en invloeden van buitenaf. Daarnaast verkleint een extra laag vernis de kans dat je verf gaat bladderen.

Vernis is transparant en kan dus direct op de verf worden aangebracht. Wel is het belangrijk om de verf eerst goed te laten drogen en schoon te maken voordat je de vernis aanbrengt. Vernis is er overigens zowel in een matte als in een glanzende variant.

Na het aanbrengen van de vernis is het van belang om deze laag goed te laten drogen. Vervolgens kun je de boomstam gebruiken, zoals jij in gedachte had.

Ook vernis kan je gemakkelijk online bestellen de kans is groot dat je het dan morgen al in huis hebt.

Een boomstam komt in eerste instantie misschien alleen buiten voor, maar hij wordt inmiddels steeds vaker omgetoverd tot meubelstuk voor binnen. De boomstam behandelen voor in huis zorgt ervoor dat je langer van je boomstam kunt genieten en is daarom een echte aanrader. Van al het werk wat je erin stopt zul je uiteindelijk veel plezier hebben.

 

Op welke manier zou jij de boomstam behandelen voor in huis?

Laat het ons weten door een reactie te plaatsen!