Boomstamtafels zie je steeds vaker voorbijkomen in mooie interieurs of luxe woontijdschriften. Zo'n grote eettafel die chique maar toch ook stoer is, wie wil dat nou niet?

Misschien heb je er zelfs al eens aan gedacht om de handen uit de mouwen te steken en zelf zo'n tafel te maken.

Maar een boomstamtafel zelf maken, is dat eigenlijk wel zo makkelijk?

Kun je een boomstamtafel zelf maken?

Een boomstamtafel zelf maken is een behoorlijke klus die je zeker niet moet onderschatten. Zo'n tafel bestaat natuurlijk uit verschillende onderdelen, en bij het bouwproces komen behoorlijk wat dingen kijken. Je moet onder andere goed nadenken over de volgende dingen:

Houtsoort

boomstam-planken

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste houtsoort kiest voor je boomstamtafel. Al heb je een vergunning en de middelen om dat te doen, je kunt niet zomaar naar de eerste de beste dikke boom toelopen, deze omzagen en daar een plank van gebruiken. Dat heeft twee redenen:

  • Lang niet alle houtsoorten zijn geschikt om een boomstamtafel te maken. Het hout dat je gebruikt moet stevig, hard en niet te licht zijn. Dit maakt veel houtsoorten ongeschikt.
  • Zelfs als je een boom kan en mag kappen die geschikt zou zijn om een boomstamtafel van te maken, ben je er nog niet. Het hout dat je kapt moet namelijk eerst goed drogen voordat je ermee aan de slag kunt. Dat droogproces duurt niet een paar dagen of weken, maar jaren. Met ‘vers' gekapt hout kun je dus niet zoveel.

Wil je een boomstamtafel zelf maken, dan zul je dus een tafelblad moeten kopen bij een houthandel. (dit kan overigens ook online +/- €100) Het vinden van zo'n blad is vaak geen probleem; deze worden op veel plaatsen verkocht. Meestal moet je aan zo'n tafelblad echter nog wel het een en ander doen. Als je een stuk ruw hout koopt, moet je dit nog op de juiste maat zagen, schuren en lakken. Deze dingen kunnen veel tijd in beslag nemen.

Onderstel

boomstamtafel-onderstel

Als je een tafelblad op de kop hebt weten te tikken, moet je nog nadenken over het onderstel. Van welk materiaal wil je het maken? Wordt het metaal, kunststof of toch ‘gewoon' hout? En wat voor hout wordt dat dan precies? Hoe groot moet het onderstel worden? Welke kleur moet het krijgen? Waar ga je het materiaal vandaan halen? (ook de poten of het onderstel kan je vaak online bestellen)

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen, en als je de antwoorden hebt gevonden moet je nog aan de slag. Een onderstel voor je boomstamtafel zelf maken is een klus die vaardigheid vereist, en die niet zomaar in één dag geklaard is. Denk dus van tevoren goed na over wat er allemaal moet gebeuren, en over de vraag of jij de juiste persoon bent om deze klus aan te pakken.

Budget

Als je op zoek gaat naar een tafelblad van een boomstam, zul je merken dat deze allesbehalve goedkoop zijn. Afhankelijk van de grootte, houtsoort, afkomst, dikte en finish kunnen deze tafelbladen wel tot €1500,- kosten. Dat is een behoorlijke smak geld, zeker als bedenkt dat je daarna nog zelf aan de slag moet om de tafel te maken. Het kan voordeliger zijn om een complete boomstamtafel aan te schaffen.

Dus is een boomstamtafel zelf maken mogelijk? Het antwoord op die vraag is ja, maar daar zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Sowieso is het niet verstandig om een boomstamtafel zelf te maken als je een onervaren klusser bent. Een boomstamtafel zelf maken is een enorm project waar je handig voor moet zijn en waar je de tijd voor moet hebben.

Daarnaast moet je de juiste houtsoort ergens vandaan zien te halen en goed nadenken over dingen als de grootte, het onderstel en het geld dat je eraan uit wilt geven. Al bij al is het een behoorlijke klus, dus weet waar je aan begint. Als je denkt dat het te veel werk is, te moeilijk is of te duur gaat worden, kun je er misschien toch beter voor kiezen om een boomstamtafel te laten maken of ergens te kopen.

Een bijzettafel maken van een boomstam in 6 stappen

boomstamtafel-met-stoel

Het kan natuurlijk zo zijn dat je wel een boomstamtafel wilt hebben, maar dat je geen geld hebt om er een te kopen of niet handig genoeg bent om er zelf een te maken. In dat geval zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de boomstam achterwege te laten, en voor een ‘normale' houten tafel te gaan. Als je graag een houten tafel zelf wilt maken, hebben we een aantal bouwtekeningen voor je verzameld om je een handje op weg te helpen.

Maar als je juist graag voor die natuurlijke look wilt gaan, kun je dat ook op een andere manier doen. Je kunt namelijk makkelijk zelf een bijzettafeltje maken van een boomstam, zoals op de foto hierboven. Wij leggen je in 6 stappen uit hoe je dat doet.

Stap 1. De stam uitzoeken

boomstam-in-gras

Een stam uitzoeken voor je bijzettafeltje is hartstikke makkelijk, denk je waarschijnlijk. Je gaat het bos in en zoekt net zo lang door tot je een mooie, losse boomstam tegenkomt, en die neem je vervolgens mee.

Daar moet je echter goed mee oppassen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je zomaar materialen uit het bos meeneemt. Veel mensen weten niet dat takken en ander hout meenemen uit het bos op veel plaatsen verboden is. Ga dus altijd eerst even na welke organisatie of persoon het bos bij jou in de buurt beheert, en controleer of je wel of geen materiaal mee mag nemen. Als je iets meeneemt uit een bos waar dat niet mag, kan je dat een flinke boete opleveren!

Een andere oplossing is om bij een houthandel bij jou in de buurt te gaan kijken of ze nog losse stukken van boomstronken hebben liggen. Als ze hier verder zelf niets meer mee doen, kun je zo'n stuk boomstam vaak voor een prikkie overnemen.

Stap 2. De stronk laten drogen

boomstam-scheuren

Als je eenmaal een mooi stuk van een boomstam hebt gevonden of gekocht, moet je nog even wachten voordat je ermee aan de slag kunt. Het hout moet namelijk eerst goed drogen voordat je het kunt bewerken.

Ook als je denkt dat het hout al droog is, kun je het het best nog een tijdje binnen laten staan of liggen. De stam voelt aan de buitenkant misschien droog aan, maar is dat vaak van binnen nog niet. Daarom is het slim om de boomstam minstens een maand binnen te laten drogen op een plaats die warm en uiteraard droog is.

Tijdens het drogen zal je misschien opvallen dat er barsten in de boomstam komen. Het is normaal dat de boomstam door de droogte scheuren gaat vertonen. Dat is niet erg; het voegt juist karakter toe!

Stap 3. De schors verwijderen en de stam afzagen

boomstam-zonder-schors

Als de boomstam goed gedroogd is, is het tijd om de schors van de boom te verwijderen. Als je de schors juist erg mooi vindt, kun je er ook voor kiezen deze te laten zitten. In dat geval moet je er echter wel rekening mee houden dat de schors na verloop van tijd uit zichzelf los kan laten en af kan vallen. Doordat je de zijkanten van de boomstam in dat geval niet hebt geschuurd en afgewerkt, kan dit voor lelijke, ruwe plekken zorgen.

Het is dus slimmer om de boomschors van de stam af te halen. Als de boomstam helemaal gedroogd is, is dat een stuk makkelijker. Handige gereedschappen om hiervoor te gebruiken zijn een hamer en een beitel. Als een echte beeldhouwer ga je aan de slag, net zolang tot de schors er helemaal af is.

Heeft je boomstam nog niet de juiste maat? Dan kun je deze makkelijk op de juiste maat zagen als deze helemaal gedroogd is. Als dat nodig is, kun je er ook meteen voor zorgen dat de tafel mooi waterpas is.

Stap 4. De boomstam schuren

boomstam-schuren

Als je de schors er helemaal af hebt gehaald, zal je ongetwijfeld opvallen dat het oppervlak van de boomstam vrij ruw is. Er zullen waarschijnlijk overal splinters uitsteken, en het is natuurlijk niet zo prettig om je constant open te halen aan je nieuwe bijzettafel.

Pak dus je schuurpapier of schuurmachine (al v.a. €59) maar uit de schuur, want daarmee mag je flink losgaan op de ruwe boomstam. Je schuurt erop los, net zolang tot alle splinters en scherpe randjes verdwenen zijn en de boomstam helemaal mooi en glad is.

Stap 5. De boomstam afwerken

boomstam-aflakken

Het zwaarste gedeelte van deze DIY zit erop! Nu is het tijd om de gladgeschuurde boomstam af te werken, zodat je deze eindelijk binnen of buiten neer kunt zetten. Dat afwerken doe je met beits of vernis.

Het voordeel van beits is dat dit deels in het hout trekt. Vooral als je van plan bent je bijzettafel buiten te zetten is dat fijn, want zo is de tafel beter bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Daarnaast zorgt beits ervoor dat de nerven in het hout beter uitkomen. Ook kun je met beits het hout wat donkerder maken als je dat mooier vindt.

Als je je tafel vooral binnen wilt gebruiken, is vernis een makkelijke optie. Door de tafel te vernissen zorg je ervoor dat er geen lelijke vlekken (zoals kringen van koffiekopjes) op komen. Ook vernis is er in verschillende kleuren.

Uiteraard kun je voor de afwerking van je boomstamtafel ook kiezen voor verf of lak. Zo kun je de tafel een leuk kleurtje geven. Wij zijn zelf echter wel fan van de natuurlijke look die een ‘ruwe' boomstam heeft, dus we zouden aanraden om toch voor vernis of beits te kiezen.

Stap 6. De poten monteren (optioneel)

boomstamtafel-met-poten

Deze boomstamtafel zelf maken is, zoals je ziet, helemaal niet moeilijk. Als je boomstam hoog genoeg is, ben je na stap 5 eigenlijk al klaar. Je kunt de stam zo in de kamer of in de tuin neerzetten en deze als bijzettafeltje gaan gebruiken. Ook boomstamschijven bestel je vrij gemakkelijk online (v.a. €10)

Heb je echter een iets minder dikke stronk gevonden, die je toch als tafel wilt gebruiken? Dan kun je er na het afwerken simpelweg poten onder monteren. Wat voor poten dat zijn, is helemaal aan jou. Metalen pootjes zoals op de foto hierboven kunnen erg leuk zijn, maar ook een houten voet staat vaak ontzettend mooi. Je zou eventueel ook voor wieltjes kunnen kiezen, zodat het bijzettafeltje verrijdbaar is. Dat is natuurlijk helemaal handig!

Een grote boomstamtafel zelf maken is dus een klus waar behoorlijk wat werk bij komt kijken. Je moet niet alleen veel ervaring hebben als klusser, maar zo'n project kost ook nog eens veel tijd en geld. Daarom is het in de meeste gevallen verstandiger om een boomstamtafel compleet aan te schaffen of om er een te laten maken door professionals.

Als je geen budget hebt voor een ‘echte' boomstamtafel, kun je de natuur in huis halen door zelf een mooie bijzettafel te maken van een boomstronk. Dat is een stuk makkelijker en goedkoper, en het staat ook nog eens ontzettend leuk in de woonkamer of tuin.

Is een boomstamtafel zelf maken een klus die jij aandurft? En hoe zou je dat aanpakken?
Laat het ons weten in een reactie!