Je ziet hem steeds vaker bij mensen in de huiskamer staan: de boomstamtafel. Deze tafels hebben een prachtige uitstraling en zijn uniek in hun soort.

De ene boomstamtafel is altijd nét iets anders dan de andere boomstamtafel en de tafel kan daarnaast ook nog eens helemaal naar je eigen smaak samengesteld worden.

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe deze tafels gemaakt worden, hoe je van een boomstamtafel jouw eigen droomtafel kunt maken en hoe je deze tafel vervolgens moet onderhouden zodat je er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben.

Een boomstamtafel maken

Een eigen tafel maken klinkt als een heel leuk idee, maar kan een stuk moeilijker zijn dan je in eerste instantie zou verwachten. Zeker als je besloten hebt dat je een robuuste tafel wilt die gemaakt is van een boomstam. Waar haal je immers een boomstam vandaan die lang genoeg is en een even grote of zelfs een grotere doorsnede heeft dan de lengte en de breedte van de tafel die jij in gedachten hebt?

En als je die boom dan eenmaal gevonden hebt, is het nog maar de vraag of je hem kunt gebruiken. Je kunt tenslotte lang niet alle bomen zo uit de grond halen. En zelfs als dat wel kan, waar haal je dan een zaag vandaan waarmee je het tafelblad uit de boomstam kunt zagen?

Een boomstamtafel zelf maken is als je het ons vraagt dus onbegonnen werk. Gelukkig zijn er verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van boomstamtafels. Maar hoe toveren zij die kolossale boomstammen dan om tot prachtige tafels? Natuurlijk beginnen ze eerst met de keuze van het hout en omdat zij daarmee beginnen doen wij dat ook!

Tropisch hardhout

tropisch-regenwoud

Voor boomstamtafels wordt vaak tropisch hardhout gebruikt. Wat er precies verstaan wordt onder tropisch hardhout kan nogal eens voor verwarring zorgen. De naam doet namelijk vermoeden dat het draait om hard hout dat afkomstig is uit bossen in de tropen. Maar helaas is dit wat kort door de bocht. Hoe tropisch hardhout dan wel gedefinieerd kan worden, gaan wij je uitleggen door eerst iets dieper in te gaan op hardhout en vervolgens de koppeling te maken naar tropisch hardhout.

Wat is hardhout?

regenboom-1

Hardhout is afkomstig van bomen. Echter is niet al het hout van alle bomen hardhout. Hiervoor zal de boom eerst aan twee belangrijke kenmerken moeten voldoen. Ten eerste moet de boom dicotyl zijn. Dit wil zeggen dat de boom ontkiemt in een kiemplant met twee bladeren en niet in een kiemplant met één blad of steel.

Daarnaast moet de boom ook onder de angiospermen of bedektzadigen vallen. Je kunt bedektzadigen herkennen aan bloemen of aan vruchten. In deze vruchten zitten de zaden verstopt die voor de voortplanting van de boom zorgen.

Eigenlijk voldoen alleen loofbomen aan beide kenmerken. Hout van naaldbomen valt niet onder hardhout maar onder zachthout, omdat naaldbomen niet bedektzadig zijn. Alleen het hout van loofbomen die naast bedektzadig ook nog dicotyl zijn, kan dus geclassificeerd worden als hardhout.

Dan nu de koppeling tussen hardhout en tropisch hardhout. Is deze misschien wel zo simpel als je zou vermoeden? Ja, het is inderdaad zo simpel. Hardhout wordt geclassificeerd als tropisch hardhout zodra het uit de jungle, het regenwoud of een tropisch bos komt.

Over het algemeen bevinden deze bossen, jungles en regenwouden zich op of rond de evenaar in gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië.

Wat zijn de kenmerken van tropisch hardhout?

tropisch-hardhout

Hardhout is niet alleen van zachthout te onderscheiden omdat het afkomstig is van andere bomen, maar ook door de complexe structuur in het hout. Zo zitten er in hardhout poriën en in zachthout niet. Deze structuur ontstaat doordat de bomen waar hardhout van afkomstig is langzamer groeien dan bomen waar zachthout van afkomstig is.

Tot slot willen we toch nog even terugkomen op de redenering dat hard hout hard is. Hoewel we hebben verteld dat het redelijk kort door de bocht is om op deze manier onderscheid te maken tussen verschillende soorten hout, wordt de hardheid toch vaak gebruikt als maatstaf.

Over de hele linie bekeken is hardhout ook harder dan zachthout. Echter zijn er op deze regel verschillende uitzonderingen en hoeft de hardheid van het hout dus niet te garanderen dat je ook daadwerkelijk hardhout te pakken hebt.

Er zijn verschillende soorten tropisch hardhout die gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van een boomstamtafel. Een soort die veel gebruikt wordt is Suar. Dit type tropisch hardhout zullen we dan ook iets verder uitlichten.

Tropisch hardhout uitgelicht: Suar

regenboom

Suar is een soort tropisch hardhout afkomstig van de regenboom (ook bekend als rain tree of Albizia saman). Deze boom vindt zijn oorsprong in de tropen van Zuid-Amerika, maar heeft zich inmiddels verspreid over de wereld en is nu ook in de tropen van Afrika en Azië te vinden.

De regenboom is te herkennen aan zijn paraplu-achtige uiterlijk en dankt zijn naam aan het gedrag van de bladeren. Bij regenachtig weer of in de avonduren krullen deze namelijk op. Naast de bijzondere bladeren zijn de bloemen van de regenboom ook erg bijzonder. In plaats van prachtig gekleurde bladeren waaraan je de meeste bloemen herkent, heeft deze bloem ontelbare wit met roze sprieten die hun oorsprong vinden in verschillende bloemknoppen.

De regenboom wordt gemiddeld zo'n 20 meter hoog en de kroon van de boom heeft een gemiddelde diameter van 40 meter. Een flinke jongen dus!

Maar dat moet ook, aangezien er flinke boomstamtafels van deze bomen gemaakt moeten worden. Suar heeft verschillende voordelen die erg gunstig zijn als de boom uiteindelijk een tafel wordt. Zo is het hout ten eerste resistent voor termieten die zich graag in droog hout nestelen. Daarnaast vervalt Suar-hout ook nauwelijks, waardoor je maaltijd na maaltijd kunt blijven genieten van je prachtige tafel. Tot slot is Suar-hout extreem sterk. Op een tafel dansen die gemaakt is van Suar zal dus geen enkel probleem zijn. Zelfs niet als je er samen met je vriendinnen op gaat staan.

Van boom naar boomstamtafel

Nu we weten wat voor soort hout er gebruikt wordt, is het tijd om wat meer in te zoomen op het proces dat doorlopen wordt om van een boomstam een boomstamtafel te maken. We gaan je daarom meer vertellen over de manier waarop de bomen gekapt worden, hoe de bomen naar de zagerij vervoerd worden en wat er ten slotte in de zagerij gebeurt.

Het kappen van de juiste bomen

gekapt-hout

Als je een goede tafel van duurzaam hout wilt, is het belangrijk om onder andere te kijken naar de manier waarop het hout gekapt wordt. Dit kan namelijk op verschillende manieren, die lang niet allemaal even duurzaam zijn. Een duurzame manier van houtkap is het uitdunnen van een bos. Hierbij worden verschillende grote bomen geselecteerd om gekapt te worden. Door alleen deze bomen te kappen, zorg je ervoor dat de kleinere bomen niet langer overschaduwd worden door de grotere bomen.

De grote bomen maken dus eigenlijk plaats voor de kleintjes, waardoor deze weer voldoende zonlicht en voedingsstoffen op kunnen nemen en uit kunnen groeien tot de nieuwe grote bomen. Hierdoor blijft het bos gezond, is er geen herbeplanting nodig en wordt er op een duurzame manier met het hout omgegaan.

Het tegenovergestelde gebeurt als letterlijk alle bomen die op een bepaald gebied groeien gekapt worden. Als alle bomen gekapt zijn, wordt het gebied klaargemaakt voor nieuwe begroeiing. Je begrijpt echter dat het jaren zal duren voordat hier weer net zulke grote bomen zullen staan als voordat de houtkap plaatsvond.

Van het bos naar de zagerij

schip-in-rivier

Als de bomen eenmaal gekapt zijn is het natuurlijk zaak om deze naar de zagerij te transporteren zodat ze daar verder verwerkt kunnen worden. Dit is, zoals je zult begrijpen, een behoorlijke klus. Eerst moet men de gekapte boomstammen tussen de bomen door het bos uit manoeuvreren om ze vervolgens naar de zagerij te transporteren.

Om ook dit proces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen, wordt er geen gebruik gemaakt van vrachtwagens maar van schepen. De gekapte boomstammen worden in een rivier verzameld en vervolgens op een boot getild. Deze vervoert ze nu naar de zagerij die zich aan de oevers van de rivier bevindt. Hier worden de boomstammen weer het land op getakeld zodat ze kunnen drogen en verder verwerkt kunnen worden.

In de zagerij

werknemer-in-zagerij

Als de boomstammen weer opgedroogd zijn van hun avontuur op de rivier wordt het tijd om de zaag in het hout te zetten. De boomstam wordt hier eerst door gespecialiseerde houtbewerkers doormidden gezaagd, om vervolgens verder op maat gemaakt te worden. Deze vorm van houtbewerking zorgt voor unieke tafels die over de hele wereld verscheept kunnen worden, klaar om gekocht te worden door mensen zoals jij.

Een boomstamtafel kopen: het blad

Lijnen-tafelblad

Het blad van de boomstamtafel is de blikvanger en hetgeen wat deze tafels zo bijzonder maakt. Het hout haalt de natuur naar binnen en iedere tafel is uniek. Wist je dat de keuze voor hout niet alleen mooi staat, maar ook nog eens goed is voor het milieu?

Hout heeft, in tegenstelling tot bouwmaterialen als kunststof, een gunstige CO2 footprint. Dit houdt in dat de productie van hout erg weinig energie kost. Daarnaast hebben bomen de goede eigenschap de lucht te reinigen van onder andere CO2 en produceren ze ook nog eens zuurstof.

100% duurzaam hout

duurzaam-hout

Wanneer je kiest voor tropisch hardhout als materiaal kun je het maar beter helemaal goed doen. Naast de voordelen die hout qua materiaal heeft, zitten er echter ook nadelen aan de kap van bomen. Wanneer er te veel bomen worden gekapt raken we de goede eigenschappen van bomen juist weer kwijt. Zonde!

Om er zeker van te zijn dat de stamtafel die jij koopt gemaakt is van duurzaam tropisch hardhout dat ook nog eens op een eerlijke manier gekapt wordt, is het belangrijk om naar verschillende keurmerken te kijken. Deze keurmerken zijn in het leven geroepen om de duurzaamheid van het hout te waarborgen. Zo worden bomen met een FSC-keurmerk op zo'n wijze gekapt dat de bijgroei altijd meer is dan de kap. Bossen verdwijnen zo niet, maar groeien juist.

Ook houden de keurmerken rekening met de balans tussen natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen. Een echte win-winsituatie dus. Hieronder leggen we twee belangrijke keurmerken aan je uit.

Keurmerk 1: FSC (Forest Stewardship Council)
fsc logo
Één van de bekendste keurmerken voor duurzaam hout is het FSC-keurmerk. FSC is een onafhankelijke organisatie die zich wereldwijd inzet voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer.

Aangezien we als mens altijd hout zullen winnen voor verschillende doeleinden, is het belangrijk dat we dit doen met de natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen in balans. Hout met een FSC-keurmerk komt uit een bos waar de bijgroei groter is dan de oogst. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de inheemse bevolking, de dieren die in het gebied leven en de overige planten en bomen die in het gebied groeien.

Het bedrijf dat het hout kapt, dient daarnaast te zorgen voor werkgelegenheid in het gebied. Hierbij horen uiteraard goede arbeidsomstandigheden. Een FSC-gecertificeerd bedrijf dient hierdoor onder andere bij te dragen aan het versterken van de lokale economie.

Ook ondernemingen die het hout verwerken en verkopen, dienen aan de voorwaarden te voldoen die FSC aan hun werkwijze stelt. Zo zorgt FSC ervoor dat ze volledig achter het gehele proces staat wanneer een product het keurmerk draagt. Iedere onderneming met een FSC-keurmerk krijgt zijn eigen code. Hierdoor kun je altijd opzoeken of het keurmerk ook daadwerkelijk bestaat.

Keurmerk 2: PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification)
logo-pefcOok hout met het PEFC-keurmerk is van begin tot het eind duurzaam en kun je met een gerust hart kopen. PEFC is zelfs het grootste keurmerk ter wereld en werkt samen met 38 nationale certificatiesystemen. Zo heeft het meer dan 300 miljoen hectare gecertificeerd bos. Belangrijk voor het PEFC is de promotie van SFM (Sustainable Forest Management).

Ook mensen die de eigenaar zijn van een klein bos kunnen zich aanmelden voor het PEFC keurmerk. Hierdoor wordt deze groep niet vergeten en wordt er steeds meer hout duurzaam verbouwd. Net als het FSC keurmerk gaat het PEFC keurmerk verder dan alleen het bosbeheer. Ook de verwerking van het hout door de schakels erna dient duurzaam te gebeuren voordat het eindproduct het PEFC keurmerk mag dragen.

Boomstamtafel op maat

Wanneer je kiest voor een boomstamtafel is het dus goed even de keurmerken voor het hout van het blad in de gaten te houden. Het hout dient minimaal een FSC- of PEFC-keurmerk te hebben.
Natuurlijk draait het niet alleen maar om de keurmerken, maar ook om het uiterlijk van de tafel. Eerder heb je al kunnen lezen dat tropisch hardhout in het algemeen (en Suar in het bijzonder) vaak gebruikt wordt voor boomstamtafels.

Ook heb je al kunnen lezen wat de eigenschappen van dit hout zijn en hoe de tafels worden geproduceerd. Hieronder lees je nog een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden wanneer je een boomstamtafel wilt kopen.

De afwerking van het blad van de boomstamtafel

Tafelblad-met-knoest

Wil je een tafel met veel rondingen? Met knoesten en een ruig uiterlijk? Of wil je wel een stamtafel, maar mag deze best strak afgewerkt zijn? Er zijn nogal wat vragen die je voor jezelf beantwoord moet hebben als je een boomstamtafel uit gaat zoeken. Hieronder een handig overzicht van de verschillende vragen en mogelijkheden:

  • Wil je wel of geen scheuren in het blad?
  • Wil je wel of geen knoesten in het blad?
  • Wil je dat de tafel geschuurd is?
  • Wil je dat de tafel een laklaag heeft?
  • Wil je wel of geen schors aan de zijkanten van de tafel?
  • Hoe lang wil je dat het tafelblad is?
  • Hoe breed wil je dat het tafelblad is?
  • Hoe dik wil je dat het tafelblad is?
  • Wil je dat het blad wordt afgewerkt met een glasplaat?

Een boomstamtafel met onderstel: het materiaal

Een tafel is natuurlijk niet helemaal af zonder een onderstel. Echter geldt net als bij het tafelblad dat het ene onderstel niet hetzelfde is als het andere onderstel. De stamtafel kan zelfs een hele andere uitstraling krijgen afhankelijk van het onderstel.

We zetten een aantal onderstellen voor je op een rijtje en vertellen je wat de voordelen zijn van de materialen waaruit deze onderstellen bestaan. Zo weet jij precies wat de mogelijkheden zijn en kun je de boomstamtafel van je dromen samenstellen.

Een boomstamtafel met stalen onderstel

stalen-onderstel

Staal is eigenlijk een combinatie van ijzer en koolstof en geeft je tafel een industriële en robuuste uitstraling. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een stalen onderstel. Zo kun je een boomstamtafel met stalen onderstel zowel binnen als buiten zetten en is staal een sterk materiaal dat erg lang meegaat. Onder meer hier vind je veel tafelpoten online.

Een nadeel aan een stalen onderstel is uiteraard dat het buiten zal gaan roesten als je het niet laat behandelen. Dit probleem is echter weer op te lossen door voor een boomstamtafel met roestvaststalen onderstel te kiezen. Dit roestvaste staal gaat minder snel roesten dan gewoon staal, waardoor je jaren van je tafel kunt blijven genieten.

Een boomstamtafel met houten onderstel

Een houten onderstel past natuurlijk perfect bij een boomstamtafel. Een boomstamtafel met houten onderstel zal voor een natuurlijke look zorgen binnen je interieur en zorgt ervoor dat het contrast tussen de materialen niet te groot wordt. Daarnaast past een stamtafel met houten onderstel in vrijwel ieder interieur en zal het een rustpunt zijn in het geheel. Zeker als je naast een tropisch hardhouten tafelblad ook voor poten kiest van tropisch hardhout.

Ga je niet voor tropisch hardhout? Dan is een nadeel dat je krassen, oneffenheden of beschadigingen niet of moeilijk kunt verbloemen. Je zult uiteindelijk dus zien dat er geleefd wordt rondom de tafel. Maar of dat nou echt een bezwaar is?

Een boomstamtafel op wielen

boomstamtafel-op-wielen

Een boomstamtafel hoeft niet noodzakelijkerwijs alleen een eettafel te zijn waar je met het hele gezin aan kunt zitten, maar kan bijvoorbeeld ook een salontafel of bijzettafel zijn.
En wat is er nou handiger dan zo'n boomstamtafel die op wieltjes staat?

Op deze manier kun je hem gemakkelijk overal naartoe rijden en er optimaal gebruik van maken. Ideaal als je het ons vraagt!

Een boomstamtafel met onderstel: De vorm

Bij het uitkiezen van een geschikt onderstel is het niet alleen belangrijk dat je naar het materiaal kijkt, maar ook naar de vormgeving. Dit heeft niet alleen invloed op de uitstraling die de hele tafel heeft, maar ook op het comfort dat je eraan zult beleven. Achteraf tot de conclusie komen dat je het toch best vervelend vindt dat je steeds tegen de tafelpoot schopt, is natuurlijk eeuwig zonde. We sommen een aantal soorten tafelpoten voor je op, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Let wel op! Dit zijn slechts drie voorbeelden; het zijn absoluut niet de enige drie typen poten.

De U-poot

Boomstamtafel-u-poot

Hier is nog een voorbeeld van een U Poot tafel te koop vanaf zo'n 300 euro

Echt spectaculair zijn de namen voor de poten niet, maar ze geven wel precies aan waar ze voor staan en dat is natuurlijk ook een hoop waard. Een U-poot heeft uiteraard de vorm van een U en bestaat dus uit een horizontale balk die op de grond rust en twee verticale balken die aan de horizontale balk vastzitten. Deze constructie wordt nu aan beide uiteinden of bijna aan de uiteinden van het tafelblad bevestigd en dient zo als de steun voor de tafel.

De V-poot

boomstamtafel-met-v-poot

Deze tafel: de Amion is er in 7 verschillende formaten, een zogenaamde V-Poot: enthousiast? Bij o.a. Bol.com bestel je hem hier.

Nu zou je misschien verwachten dat de V-poot bestaat uit twee diagonale balken die onderin het midden bij elkaar komen. Precies zoals een V eruitziet eigenlijk. Hoewel de naam dat doet vermoeden is dat niet het geval. Deze constructie zou er geheid voor zorgen dat de tafel niet stabiel kan blijven staan. Een kop soep eten op zo'n instabiele tafel wordt dan een hele opgave en bij een wild feestje een dansje wagen terwijl je op de tafel staat is uitgesloten.

Hoe zit het dan wel? De twee diagonale balken die de V kenmerken zijn wel aanwezig bij dit onderstel, maar in plaats van dat ze op de grond bij elkaar komen, worden ze bevestigd aan een metalen plaat. De balken worden daarnaast niet helemaal in het midden van de metalen plaat bevestigd, maar een fractie buiten het midden. Op deze manier is het onderstel, en dus je tafel, stabiel.

De X-poot

Boomstamtafel-x-poot

Een vrijwel identieke tafel als de X-Poot op het plaatje koop je ook hier (+/- 675 euro)

Tot slot de X-poot of kruispoot. Ook deze benaming zegt eigenlijk al genoeg. De poten zien eruit als een X en bestaan dus uit twee diagonale balken die kruislings tegen elkaar staan. Deze poten worden net als bij de U-poot aan het uiteinde van de tafel bevestigd.

Naast de X-poot is er echter ook nog een dubbele X-poot, waarbij er als het ware twee X'en in een rechte hoek tegen elkaar worden gezet, waardoor een soort ster gevormd wordt. Deze poot kan, afhankelijk van de grootte van de tafel, in het midden of aan beide uiteinden van het tafelblad gemonteerd worden.

Boomstamtafel onderhoud

hout-en-houtlak

Een tafel van hout heeft af en toe onderhoud nodig. Bij een boomstamtafel van tropisch hardhout is het voordeel dat het hout van zichzelf al vrij sterk is en je deze dus niet om de haverklap opnieuw hoeft te behandelen. Maar ook als je er alleen af en toe een doekje overheen hoeft te halen, is het belangrijk om de regels rondom het onderhoud te kennen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en beschadig je de tafel niet terwijl je hem eigenlijk juist mooier probeert te maken.

Boomstamtafel binnen en buiten

Zoals we al gezegd hadden kun je een boomstamtafel van tropisch hardhout zowel binnen als buiten plaatsen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de tafel veel zal lijden. Je zult altijd zo nu en dan tijd in moeten lassen om je stamtafel van een onderhoudsbeurt te voorzien zodat je nóg langer van je tafel kunt genieten, ongeacht waar je hem neerzet. De focus van het onderhoud zal echter wel kunnen verschillen afhankelijk van waar de tafel staat: binnen of buiten.

De tafel staat buiten

Vooral vocht is een vijand als de tafel buiten staat. Afgevallen natte bladeren, regen of  sneeuw kunnen er allemaal voor zorgen dat het hout van de tafel vochtig wordt. Dit kan dan weer resulteren in vochtplekken en kringen. Nu kun je dit oplossen door na iedere regenbui naar buiten te hollen om je tafel weer helemaal schoon en zo droog mogelijk te maken, maar je kunt in de wintermaanden ook een zeil over je tafel leggen of de tafel eventueel in de schuur zetten. Op deze manier voorkom je dat de tafel schade oploopt door vocht.

Heb je toch hardnekkige vlekken op je tafel en wil je deze eraf proberen te schrobben met water en zeep? Gebruik dan zeep die een pH-waarde heeft die lager is dan 7. Een alkalische zeep (met een pH-waarde hoger dan 7) kan namelijk extra schade aanbrengen aan je prachtige boomstamtafel.

De tafel staat binnen

tafel-van-hardhout-onderhouden

Ook binnen kun je last hebben van vocht, bijvoorbeeld als je een glas drinken over de tafel laat vallen of als je de juslepel net niet helemaal recht houdt bij het opscheppen. In al deze gevallen is het wel handig om meteen even een doekje te pakken en het tafelblad schoon te poetsen. Dit voorkomt dat het vocht in de tafel trekt en schade veroorzaakt.

Naast vocht is stof ook een schadepost voor je tafel. Nu denk je vast: simpel, even met een doek over het tafelblad wrijven en het stof is weg. Helaas is het niet zo eenvoudig. Door het stof met een droge doek te verwijderen kun je voor krassen zorgen die de tafel natuurlijk niet mooier maken. Stof je boomstamtafel daarom altijd af met een zachte doek die je een beetje nat hebt gemaakt.
Een boomstamtafel schuren kan ook onder het onderhoud vallen, bijvoorbeeld als je grijze vlekken op je tafel ontdekt. Als je aan de slag gaat om de tafel op te schuren is het van belang om te weten dat je altijd in de richting van de houtdraad moet schuren.

Doe je dat niet, dan eindig je mogelijk met een tafel die nog erger beschadigd is dan voordat je begon met schuren. Zonde!

Conclusie

Een boomstamtafel ziet er geweldig uit en zal echt een eyecatcher zijn in je interieur. Er komt echter wel nog een hoop kijken bij het uitkiezen van een boomstamtafel. Niet alleen is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het hout, maar ook de duurzaamheid van het hout is absoluut een punt dat je mee moet nemen bij het maken van je keuze. Daarnaast zijn de grootte en de afwerking van het tafelblad belangrijke punten en maak je de tafel helemaal af met een onderstel in je favoriete materiaal en met de perfecte vormgeving.

Als je de tafel dan ook nog af en toe voorziet van een onderhoudsbeurt zul je ontelbaar mooie herinneringen maken aan je tafel. Sterker nog, je zult deze mooie herinneringen over tientallen jaren ook nog onder het genot van een wijntje of een jonge jenever met veel plezier op kunnen halen.

Online kun je bij een aantal webshops ook prachtige boomstamtafels kopen:

Hoe ziet jouw ideale boomstamtafel eruit?
Laat het weten in een reactie!