Heb je net een nieuwe houten schutting in je tuin gezet aan de hand van ons stappenplan, heb je al een aantal jaar een degelijke schutting staan of wordt jouw tuin afgescheiden van de buitenwereld door middel van een stenen of betonnen muur?

Dan is de kans groot dat hij behoorlijk in het oog springt. Een schutting is namelijk vaak een groot, opvallend vlak waar je bijna niet omheen kunt. Hoewel een schutting dus niet altijd het mooiste onderdeel is van je tuin, kom je er in veel gevallen niet onderuit. Jouw privacy en die van je buren is namelijk belangrijk en wil je waarschijnlijk graag waarborgen. Nu kun je ervoor kiezen om een groene erfafscheiding te planten, maar je kunt er ook voor kiezen om de houten, stenen of betonnen schutting op te vrolijken.

Op zoek naar een nieuwe schutting? Hier vind je tips & advies voor het kopen van een nieuwe schutting.

20 geweldige manieren om de schutting op te vrolijken

Wij hebben 20 geweldige ideeën voor je verzameld, zodat jij inspiratie op kunt doen. De schutting opvrolijken kan op ontzettend veel manieren, dus er zit altijd wel iets tussen wat je leuk vindt en wat precies past bij jouw tuinontwerp. Op deze manier transformeer je je schutting tot een prachtig onderdeel van je tuin, dat voor niemand een doorn in het oog is. Je mag met recht trots zijn op je schutting!

1. Voer het regenwater af met een waterbaan

Schutting-met-afvoer-van-dakgoten

Dit eerste voorbeeld laat zien hoe je met behulp van een aantal dakgoten en regenpijpen een betonnen muur om kunt toveren tot een waterbaan. Hierdoor kun je het regenwater makkelijk opvangen in een ton. Ook als het niet regent en er geen water door de pijpen stroomt is deze opgevrolijkte schutting een ontzettend leuk gezicht.

Je zou eventueel zelfs een klein vijvertje kunnen maken van de opvangbak.

2. Een schutting met zwevende planten

Schutting-met-witte-potten
(Foto)

De schutting opvrolijken met zwevende bloempotten is, zoals je kunt zien, ontzettend stijlvol. Natuurlijk zweven deze witte bloempotten niet echt. Ze staan op hele dunne platen die aan de schutting zijn gemonteerd en daardoor bijna niet te zien zijn.

Wil je iets meer kleur aan je schutting toevoegen, dan kun je natuurlijk ook kiezen om allerlei kleurige bloemen in de potten te planten of om voor bloempotten te kiezen met felle kleuren.

3. Schilderijlijsten van aardappelkisten

Schutting-Inge-2
(Foto)

Is je voorraad piepers alweer op? Gooi de kisten waar ze in hebben gezeten dan niet weg! Oude aardappelkisten kunnen op ontzettend veel manieren gebruikt worden. Dit voorbeeld laat dat mooi zien. De aardappelkisten worden hier namelijk gebruikt als 3D-schilderijlijsten. Zelf dit soort kistjes hebben? Je vindt ze onder andere hier.

In deze lijsten zijn verschillende bloemen geplaatst, zodat je allemaal kleine tuintjes krijgt. Je kunt deze lijstjes zo indelen dat je allerlei losse thema's hebt, maar je kunt ook één geheel maken door in alle kisten dezelfde soorten planten te zetten.

Naast planten kun je ook schilderijtjes of andere leuke attributen in de kisten zetten.

4. Nog meer hekserij en hocus-pocus

Schutting-met-gekleurde-bloempotten
(Foto)

Ook deze bloempotten zweven niet echt, maar hangen met behulp van een simpele constructie aan de schutting. De potten zijn in leuke, felle kleuren geschilderd en in een afwisselend patroon opgehangen, maar hier kan natuurlijk naar lieve lust in gevarieerd worden. Ook wat betreft planten kun je met deze potten alle kanten op.

Dit idee is dus ontzettend leuk als je snel uitgekeken raakt op dingen of als je het leuk vindt om met je handen bezig te zijn.

5. Een schutting voor de hopeloze romanticus

Kaarsjes-aan-de-schutting
(Foto)

Bij de schutting opvrolijken denk je vaak aan ideeën die vooral overdag voor een mooi effect zullen zorgen. Het volgende idee laat echter zien dat je ook voor accessoires kunt kiezen die vooral in de avond een romantische sfeer zullen geven.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze romantische kaarsjes in potjes? Door deze kaarsjes bijvoorbeeld bij de tuintafel of ter hoogte van het terras op te hangen kun je ook 's avonds genieten van je schutting. Met dit idee zullen er veel romantische avonden volgen in je tuin.

6. Gebruik je schutting als rugleuning

Schutting-als-zithoekje

Waarschijnlijk wil je wel een leuk hoekje in je tuin waar je lekker kunt zitten samen met wat vrienden. Om ruimte te besparen kun je je schutting hier eenvoudig bij betrekken. Door mooie kussens op de banken en stoelen te leggen en door een schilderij op te hangen dat gemaakt is voor buiten en verschillende weersomstandigheden aan kan, creëer je een gezellig hoekje waar je uren wilt blijven zitten.

Niet alleen heb je een mooi zithoekje, maar je schutting ziet er ook nog eens een stuk beter uit!

7. Een regenboog van hortensia's

Hortensia's-op-lage-schutting
(Foto)

Bloemen die op kleur gesorteerd zijn, wij houden ervan. Dit idee kun je met verschillende bloemen uitvoeren. In dit voorbeeld hebben ze het gedaan met hortensia's, maar je kunt het bijvoorbeeld ook met gerbera's doen. Vooral in je voortuin is dit idee leuk, omdat je schutting daar niet hoger dan 1 meter mag zijn en er in veel gevallen dus gekozen wordt voor een tuinhekje.

8. Oude golfplaten geven je tuin een kunstzinnige look

Schutting-van-oude-platen
(Foto)

Deze schutting zou niet misstaan in de achtertuin van een beroemd kunstenaar. Wat is hij mooi! De schutting lijkt gemaakt te zijn van golfplaten, maar ook met andere materialen kun je een soortgelijke schutting maken.

De verschillende kleuren van de panelen geven het geheel een speels effect, maar ook de verschillende materialen en patronen die in de panelen zitten geven het geheel een prachtige ruwe look.

9. Een verborgen wereld

Schutting-met-deurklinken

Een schutting scheidt je tuin van de buitenwereld. Natuurlijk is de buitenwereld helemaal niet zo mysterieus, maar met deze ouderwetse deurklinken schep je dat idee wel. Als je door een opening in deze schutting stapt, beland je in een wereld waar wonderen bestaan en dromen uitkomen… Er is ook een een webshop die specifiek oude deurklinken verkoopt: De Oude Deurklink.

10. Transformeer de schutting tot een verticale tuin

Schutting-met-verticale-vetplant-tuin
(Foto)

Vetplantjes zijn helemaal hip. Je kunt er ontzettend veel mee doen en ze zijn ook nog eens heel onderhoudsvriendelijk. De schutting opvrolijken kan dus perfect met deze plantjes. In dit voorbeeld is er bijvoorbeeld een verticale tuin van gemaakt, door verschillende lijsten te vullen met vetplantjes.

Bij dit voorbeeld is het vooral leuk om te zien dat het thema helemaal is doorgetrokken tot voorbij de schutting. Ook in de potten en bloembakken die ervoor staan zijn vetplantjes geplant, waardoor het perfect blij elkaar past.

11. Voor als je het een beetje benauwd krijgt in je tuin

Schutting-met-spiegels
(Foto)

Heb je een kleine tuin waarin je het snel benauwd krijgt omdat de muren van de schutting op je af lijken te komen? Wij hebben de oplossing! Dit voorbeeld laat zien hoe je de schutting kunt gebruiken om je tuin groter te laten lijken.

In eerste instantie dachten we dat het ramen waren die in de schutting zijn gebouwd, maar het blijken spiegels te zijn! Door ervoor te zorgen dat je deze spiegelvensters op strategische plekken neerzet lijkt je tuin een stuk groter. Hoe je deze vensters kunt maken vind je hier!

Woon je afgelegen en grenst je tuin aan een prachtig open weiland of aan een bos? In dat geval kun je er wel voor kiezen om open ramen te gebruiken, zodat je lekker weg kunt kijken en het benauwde gevoel dat je vaak hebt als je in de tuin bent zal verdwijnen.

12. Het wilde westen in je tuin op het zuiden

Schutting-van-oude-deuren
(Foto)

Waarschijnlijk hebben we er vroeger allemaal wel eens van gedroomd om als een echte cowboy te paard door de prairie te galopperen. Nu gokken we dat je tuin niet groot genoeg is om er daadwerkelijk in te kunnen paardrijden, maar je kunt het wilde westen wel naar je achtertuin halen door een schutting te maken van oude saloondeuren.

Deze deuren kunnen verschillende kleuren en verschillende hoogten hebben, waardoor het geheel een luchtige uitstraling heeft.

13. De muur van een heksenhuisje

Vintage-schutting

Deze foto laat heel mooi zien hoe je verschillende attributen en planten kun combineren om een prachtige schutting te krijgen. Dit decoratieve raampje geeft ons een beetje de indruk dat we ergens diep in het bos zitten waar de planten vrij kunnen groeien. Je zou uren naar deze schutting kunnen kijken, want hij gaat nooit vervelen.

Daarnaast maakt deze schutting ons ontzettend benieuwd naar de rest van de tuin!

14. Een mediterraans raster

Raster-met-bloempotten

Dit metalen raster ziet er misschien wat roestig uit, maar dat is juist de bedoeling. Hierdoor geeft het namelijk de indruk dat het al jaren aan de schutting of muur hangt en er al generaties lang gebruik van wordt gemaakt.

De planten in de potten kun je net als bij voorbeeld 2, 3 en 4 op elkaar afstemmen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om hele uiteenlopende planten te kiezen. Heb je liever geen potten aan je schutting hangen, maar vind je het idee met dit raster wel heel erg tof, kijk dan eens of je er klimop tegenaan kunt laten groeien. Op deze manier krijg je een prachtige, groene schutting. En zo'n metalen raster heb je al voor zo'n €15,-.

15. Waar een oude autoband al niet goed voor is

Autoband-met-bloemen
(Foto)

Autobanden worden over het algemeen niet gezien als voorwerpen waarmee je in de tuin aan de slag gaat, maar zoals deze foto laat zien zijn ze daar eigenlijk wel heel geschikt voor.
De zwarte kleur van de autoband laat de prachtige kleuren van de bloemen en het blad van planten ontzettend mooi uitkomen. Felgekleurde bloemen zullen dus een kleurrijk effect geven.

Ook planten die wat langer worden zouden goed in een autoband passen. Je kunt dan namelijk op een hele leuke manier voor een soort watervaleffect zorgen.

16. Met deze schutting hoef je nooit meer te verkassen

Kassen-aan-de-schutting

Heb jij groene vingers en doe je niets liever dan in de gaten houden hoe je plantjes groeien? Dan zijn deze kleine kassen echt iets voor aan jouw schutting. Net als bij voorbeeld 2 moet je eerst planken aan je schutting bevestigen. De kassen kun je hier dan opzetten.

Door de glazen ramen kun je nu precies bijhouden hoe je plantjes het doen en wanneer het tijd wordt om ze te verpotten of in de grond te zetten. Ook voor kleine kruidentuintjes zijn deze kassen ideaal.

17. Eindelijk een plek om je haardhout op te slaan

Schutting-als-opslag-haardhout

De schutting opvrolijken kan natuurlijk ook op een nuttige manier. Je kunt er bijvoorbeeld een opslagplaats voor je haardhout van maken.

In dit voorbeeld is wederom gebruik gemaakt van aardappelkisten, alleen dienen ze deze keer niet als 3D-lijsten. Hoewel de kleuren eigenlijk iets te goed op elkaar zijn afgestemd zorgen de diepteverschillen toch voor een ontzettend mooi effect.

18. Houtbewerking was nog nooit zo leuk

Hagedis-uitgesneden

De schutting opvrolijken hoeft niet altijd met heel veel poespas. Kleine aanpassingen maken een groot verschil, zo laat het volgende voorbeeld zien. Deze kleine hagedis zorgt ervoor dat deze schutting toch net iets meer is dan een rij houten planken. Binnen no-time roepen de buren waarschijnlijk jouw hulp in, omdat ze graag willen dat je ook zo'n schattig figuurtje uit hun schutting zaagt.

Kun je niet zo goed met een figuurzaag overweg? Laat het dan door iemand anders doen, of kies voor een iets minder gecompliceerd figuurtje dat perfect past bij jou en je tuin.

19. Een tuin vol vlinders

Vlinders-op-de-schutting

Waarschijnlijk wil jij, net als zoveel mensen, graag vlinders naar je tuin lokken. Dit kan door bepaalde bloemen in je tuin te zetten, maar ook door je schutting op te vrolijken. Met het volgende voorbeeld heb je namelijk het hele jaar door prachtige vlinders in je achtertuin.

Door het 3D-effect van deze vlinders lijkt het net alsof ze allemaal weg willen vliegen, maar jij weet wel beter! Het leuke aan deze vlinders is dat je ze zo gedetailleerd kunt maken als je zelf wilt. Je kunt ze namelijk helemaal in een egale kleur verven, maar je kunt ook het patroon van verschillende vlinders tot in detail naschilderen.

20. Vogels zijn natuurlijk ook welkom in jouw tuin

Vogelhuisjes-tegen-de-schutting

De schutting opvrolijken kan ook door kleurrijke vogelhuisjes op te hangen. Hierbij versier je niet alleen je tuin, maar help je de vogels ook nog eens een handje.

In dit voorbeeld zijn de vogelhuisjes in verschillende kleuren geschilderd, maar ook één effen kleur is een optie als je een rustigere sfeer in je tuin wilt creëren. Daarnaast is het ook erg leuk om je kinderen te laten helpen bij het verven van deze huisjes. Wat zullen ze trots zijn als hun geschilderde huisjes aan de schutting hangen!

Denk je nu nog steeds dat een schutting niet mooi is? Wij kunnen het ons haast niet voorstellen, want met deze inspirerende ideeën maak je van elke schutting een waar kunstwerk! Nadat je je schutting hebt getransformeerd zal het een plezier zijn om ernaar te kijken en zul jij de schutting nooit meer als een noodzakelijk kwaad zien!

Welk idee uit dit lijstje vind jij het leukst? Of heb je zelf een andere, originele manier bedacht om de schutting op te vrolijken?
Laat het weten in een reactie!