Wie van tuinieren houdt, houdt in de meeste gevallen ook van dieren. De dieren in het wild kunnen je immers goed helpen jouw mooie tuin gezond en stralend te houden. Diervriendelijk tuinieren is daarom iets waar we allemaal eens goed naar zouden moeten kijken. In dit artikel lees je dan ook allerlei tips en tricks om jouw tuin zo diervriendelijk mogelijk te maken. Op die manier komen zowel de dieren als de natuur tot hun recht.

8 tips voor diervriendelijk tuinieren

Met diervriendelijk tuinieren hebben wij als doel het ecologische systeem van de tuin zo goed mogelijk te onderhouden. Zo ben je misschien niet altijd blij met bepaalde dieren in de tuin, maar zijn ze toch zeker nuttig! Met onderstaande tips willen we je laten zien dat diervriendelijk tuinieren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Daar komt bij dat je van sommige dieren waarschijnlijk nooit gedacht had dat ze zo'n belangrijke rol konden vervullen in jouw tuin. We delen de verschillende dieren en hun bijbehorende tips onder in de groepen insecten, vogels, amfibieën en zoogdieren.

Insecten in de diervriendelijke tuin

Niet alle insecten zijn graag geziene gasten. Wat dacht je bijvoorbeeld van slakken, luizen of wespen? Toch speelt ieder dier zijn rol in het ecologische systeem van jouw tuin en kunnen ze je zelfs helpen nog meer van jouw tuin te genieten. Hieronder een aantal tips en tricks voor het houden en behouden van insecten in jouw tuin met daarbij uiteraard de uitleg waarom.

Tip 1: Plant nectarplanten in de tuin

Bij-bij-paarse-plant-voor-nectar

Nectarplanten zijn een must wanneer je insecten naar je tuin wilt halen voor jouw diervriendelijk tuinieren. Van de hommels en de bijen tot de vlinders; allemaal komen ze graag op de nectar af.
Daar komt bij dat deze insecten niet alleen baat hebben bij de aanwezigheid van nectarplanten, deze planten zelf hebben op hun buurt weer baat bij de aanwezigheid van insecten. Deze dieren zijn namelijk erg nuttig voor het bevruchten van de planten. Bekende planten met voldoende nectar zijn natuurlijk de vlinderplanten waar ook daadwerkelijk veel vlinders op af komen. Met het planten van een aantal vlinderplanten kun je van jouw tuin al snel een heuse vlindertuin maken. Ook kruiden zoals lavendel hebben genoeg nectar te bieden om de insecten aan te trekken. Een andere erg nuttige plant is het Afrikaantje. Deze plant verzorgt niet alleen nectar, maar houdt daarbij ook de bodem vrij van aaltjes.

Tip 2: Vergeet de waardplanten niet

Waardplant-met-rupsen

De waardplanten staan vooral bekend om de voedselbron die zij zijn voor de rupsen. Vlinders leggen hun eitjes op of in de buurt van een waardplant, waarna de rupsen hiervan kunnen genieten en zodoende groeien. Wanneer je bepaalde vlinders in de tuin wilt, is het goed om onderzoek te doen naar de waardplanten waar zij hun voorkeur voor hebben. Er zijn namelijk vlindersoorten welke erg kieskeurig zijn en niet meer in je tuin te zien zijn nadat je hun favoriete waardplant verwijdert. Een vlinderstruik alleen is dus niet voldoende wanneer je de vlinders welkom wilt heten in jouw tuin. Bekende waardplanten zijn de verschillende koolsoorten, kruisbloemigen en ook de klimop is voor onder andere het boomblauwtje een goede waardplant.

Tip: Bijen maken geen gebruik van waardplanten, maar door het maken van een bijenhotel kun je ervoor zorgen dat ook deze insecten jouw tuin als thuisbasis hebben.

Vogels in de diervriendelijke tuin

Vogels in de tuin is toch altijd een leuk gezicht. Het diervriendelijk tuinieren kan dan ook eigenlijk niet wanneer je je in je beplantingsplan niet bezig houdt met de vogel.
Ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken, want ook hun gezang geeft ons dat echte buitenlevengevoel.

Tip 3: Zorg voor eten

Koolmeesje-op-zonnebloem-met-zaden

Zoals ieder levend dier heeft ook de vogel behoefte aan eten. Hij zal dan ook vooral daar komen waar hij voldoende eten kan vinden. Het is nu niet direct de bedoeling om je tuin vooral vol te hangen met allerhande vogelvoer. Leuker, en zelfs beter, is het om te zorgen voor voldoende planten met besjes, zaden en insecten die de vogels graag eten. Vaak verwijderen we bloesem wanneer deze is uitgebloeid. Op die manier hebben de planten meer energie om nog wat mooie bloemen te produceren in de bloeiperiode. Het is echter wel zonde dat de bloemen op die manier niet de kans krijgen zaden te vormen. Wanneer je vogels in de tuin wilt, raden we je dan ook aan om enkele bloemen zaad te laten schieten. Laat deze uitgebloeide bloemen dus met rust en de vogels zullen van de zaden komen smullen. Ook bes dragende planten zijn ideaal om de vogels door middel van voedsel een plek in jouw tuin te geven. Zorg tot slot ook voor water. Vogels hebben immers ook drinken nodig en gebruiken het water om te badderen. Een simpele waterschaal is meestal voldoende.

Tip 4: Geef ze bescherming

Vogelnest-in-een-klimop

Net als dat de vlinders een plek nodig hebben om hun eitjes te leggen, zijn ook vogels op zoek naar een goede plek om hun nest te bouwen. Wanneer je wilt dat de vogels niet alleen komen eten in jouw tuin maar voor langere tijd blijven, is het leuk om voor extra bescherming te zorgen. Denk hierbij aan het plaatsen van nestkasten of het planten van een klimop. Via deze wegen biedt je de vogels een mooie plek om hun nest te bouwen. Daar komt bij dat de vogels, zeker wanneer ze jouw tuin kiezen om een nest te bouwen, graag overzicht hebben. Dit zodat ze de kat van de buren op tijd in de gaten hebben. Ze zitten daarom graag in bomen of op schuttingen.

Als je dan die leuke vogeltjes in de tuin hebt, is het ook leuk om ze te herkennen. Ook daarover hebben we een artikel geschreven.

Amfibieën in de diervriendelijke tuin

Wat de meeste mensen vergeten, is dat de kikker een echte vleeseter is. Zo eet hij alles wat los en vast zit en kan je onder andere helpen jouw slakkenplaag in bedwang te houden. Daar komt bij dat ook een overschot aan insecten, krekels en spinnen een heerlijk maal zijn voor de kikker. Wanneer je graag kikkers in de tuin wilt, zijn er ook hier weer tips om het ze zo aangenaam mogelijk te maken.

Tip 5: Zorg voor water

Kikker-in-de-vijver

Kikkers komen misschien wel even langs, maar blijven zeker niet wanneer je tuin geen water heeft. Zodra je een vijver of speciale paddenpoel aanlegt zullen deze amfibieën vanzelf naar jouw tuin komen. Kies je ervoor om een vijver aan te leggen? Zorg er dan voor dat je, wanneer je kikkers in de tuin wilt, geen vissen in de vijver plaatst. Vissen zullen de eitjes van de kikker namelijk heerlijk oppeuzelen. Kikkers, en salamanders overigens ook, vinden het overigens fijn om in een diepe vijver te leven. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat er voldoende waterplanten in de vijver zijn waar ze zich onder kunnen verschuilen. Probeer tot slot te zorgen voor een niet al te sterke stroming in het water. Kikkers voelen zich niet op hun gemak in een vijver waar bijvoorbeeld een fontein in zit.

Tip 6: Help de amfibieën overwinteren

Kikker-in-het-water

Wanneer je graag amfibieën welkom wilt heten in je tuin, is het vooral interessant voor ze wanneer ze er ook daadwerkelijk kunnen blijven. Een belangrijke eis om te blijven is een mogelijkheid om te overwinteren. Zoals we eerder al stelden is het nodig om een vijver aan te leggen in de tuin wanneer je graag kikkers in de tuin wilt. Om ze helemaal een fijne woonplaats te geven zorg je ervoor dat de vijver minimaal 80 centimeter diep is. Deze diepte geeft de kikkers en salamanders namelijk de mogelijkheid om zich in de winter diep genoeg te kunnen verstoppen om te overleven.
Nu kruipen de kikkers in de winter graag onder de modder in de rivieren. In jouw vijver is het waarschijnlijk niet mogelijk om onder modder te kruipen, aangezien de meeste vijvers niet zo natuurlijk worden aangelegd. Om ze toch te helpen, kun je wat oude dakpannen of stenen op de bodem leggen. Hier kunnen ze vervolgens veilig onder kruipen.

Tot slot is het belangrijk om het bodemslib te verwijderen voor de winter aanbreekt en is het noodzakelijk een gat in het ijs te houden. Deze twee elementen zorgen er namelijk voor dat er tijdens de koude wintermaanden voldoende zuurstof in de vijver blijft voor de kikkers om te overwinteren.

Let op! Diervriendelijk tuinieren betekent dat je het de dieren zo fijn mogelijk maakt in jouw tuin. Onthoud dat het niet de bedoeling is om kikkers, padden of salamanders in het wild te vangen en deze vervolgens in jouw tuin onder te brengen. Dit is overigens ook verboden, aangezien we hier te maken hebben met beschermde diersoorten.

Zoogdieren in de diervriendelijk tuin

Voor het diervriendelijk tuinieren hebben we onze tuin nu al aantrekkelijk gemaakt voor insecten, vogels en amfibieën. Toch zijn er ook bepaalde zoogdieren die we graag in onze tuin zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van de egel?

Tip 7: Verwelkom de egel

De-egel

De meeste van ons vinden het zien rondscharrelen van een egel een schattig gezicht. Dit kleine beestje laat zicht niet al te vaak zien en door zijn kleine snuit heeft hij iets liefs over zich. Egels hebben hun stekels die hen beschermen tegen gevaren van buitenaf. De egel is zelfs zo gesteld op zijn handige stekels, dat hij in tegenstelling tot andere zoogdieren niet eens echt goed oplet waar gevaar dreigt. Doordat de egel zo op zijn stekels vertrouwd, is hij vaak slachtoffer in de wereld van de mens. Denk maar aan al die egels die jaarlijks, helaas, worden overreden. We willen daarom graag dat de egel een veilige haven vindt in onze tuin! Het is dus zeker aan te raden de egel vooral welkom te heten in de tuin, zeker voor het diervriendelijk tuinieren. Om het de egel mogelijk te maken de tuin te betreden, is het noodzakelijk de schutting wat hoger te plaatsen of de egel op een andere manier vanaf de grond toegang te geven tot jouw tuin.

Tip 8: Geef de egel een fijne plek

Egel-onder-schors-en-bladeren

Nu kan de egel rustig rondscharrelen in jouw tuin, maar als het hem niet bevalt is hij ook zo weer weg. Om de egel tegemoet te komen is het goed om schuilplaatsen te creëren. Deze schuilplaatsen zijn gemakkelijk te maken door wat takkenbossen op de grond te leggen of een egelhuisje te plaatsen. In de winter dek je deze takkenbossen af met wat graszoden of dorre bladeren. Door deze extra isolatie is het een prima plek voor de egel om te overwinteren. Ook al wil je graag diervriendelijk tuinieren, er zijn ook dieren die je liever niet in de tuin hebt. Denk bijvoorbeeld aan slakken die zich graag te goed doen aan jouw planten. De egel biedt hierbij uitkomst: hij is dol op slakken!

Let op! Van oudsher doet het idee de ronde dat we schaaltjes melk buiten moeten zetten voor de egel. Doe dit absoluut niet! Hier worden de egels namelijk erg ziek van. Lees ook over wat je de egel te eten kunt geven.

Diervriendelijke tuinieren houdt dus in dat je op zo'n manier tuiniert dat wilde dieren het naar hun zin hebben bij jou in de tuin. Hier worden niet alleen zij, maar ook jouw tuin blij van. Zo helpen insecten bij het bevruchten van jouw planten en helpen egels je van je slakkenplaag af. Voor insecten zijn planten met voldoende nectar nodig en vogels zijn dol op besjes en zaden in de tuin. Het aantrekken van amfibieën heeft wat meer voeten in de aarde en is vooral voor de echte fan van diervriendelijk tuinieren. Dit omdat je voor deze dieren een gehele vijver aan zult moeten leggen en deze zo veel mogelijk overeen moet laten komen met de natuurlijk leefomgeving van de kikkers, salamanders en padden. Zoogdieren komen naar jouw tuin wanneer de mogelijkheid daar is en ze er een fijne plek vinden om te schuilen.

Diervriendelijk tuinieren: hoe doe jij dat?
Deel jouw tips en ervaringen in de reacties hieronder!