Ze zijn minuscuul klein, maar kunnen grote gevolgen hebben voor de prachtig gekleurde rozen die jij afgelopen najaar hebt geplant. We hebben het natuurlijk over de bladluis. Deze beestjes voeden zich met plantaardig materiaal en verspreiden een virus dat niet alleen bij je rozen, maar ook bij alle andere planten in je tuin schade aan kan brengen. De bladluis op rozen bestrijden kan gelukkig op verschillende manieren.

In dit artikel helpen we je om te bepalen welke methode van de bladluis op rozen bestrijden het meest geschikt is voor jou. Dit doen we door de verschillende mogelijkheden te bespreken. Alvorens we dat doen, kijken we echter nog eens goed naar de bladluis. Wat voor beestje is dit nou precies?

De bladluis onder de loep: kenmerken van de bladluis

Close-up-bladluis

We zeiden je net al dat de bladluis ontzettend klein is. Gemiddeld wordt hun peervormige lichaam niet groter dan 5 millimeter. Met het blote oog zul je dus goed moeten kijken, wil je de bladluis op je rozen spotten.

Als je daarnaast ook nog de kenmerken van de bladluis wilt zien, zul je er een loep of microscoop bij moeten pakken. De bladluis heeft verschillende kenmerken die hem onderscheiden van andere kleine insecten. We benoemen ze hieronder kort en gaan er vervolgens dieper op in onder het kopje ‘De schade die de bladluis aanricht aan je rozen'.

  • Een bladluis is te onderscheiden door de organen aan de achterkant van zijn lichaam. Deze scheiden een plakkerige vloeistof uit die ook wel honingdauw wordt genoemd;
  • De mond van een bladluis bestaat uit zogenoemde stiletten. Een bladluis is in staat om met deze stiletten in de planten te bijten;
  • Omdat bladluizen zich primair voeden met plantaardig materiaal, zijn ze over het algemeen groen. Ze kunnen echter ook wit, geel, paars, rood en zwart van kleur zijn.

De kenmerken van de bladluis helpen je dus om te bepalen of je echt last hebt van bladluizen op je rozen. Maar hoe kan zo'n klein beestje nou zo'n grote schade aanrichten aan je favoriete rozen? We leggen het je uit.

De schade die de bladluis aanricht aan je rozen

Bladluizen

De bladluis kan op verschillende manieren schade toebrengen aan je rozen. Planten en rozen zijn voor bladluizen namelijk een belangrijke voedingsbron. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen, nestelen bladluizen zich vaak op groeipunten. Dit zijn bijvoorbeeld de toppen van één van de jonge stengels of op de plek waar een bloemknop begint te groeien. De voedingsstoffen krijgen ze binnen door met hun stiletten in de sapkanalen te bijten. Door de druk die op deze kanalen staat, vloeien de sappen rechtstreeks bij de bladluis naar binnen.

Tot nu toe lijkt er nog niets aan de hand. Echter zal een bladluis bij iedere beet in de plant een beetje speeksel injecteren. Dit speeksel komt in de cellen van de planten terecht en groeit uiteindelijk uit tot een virus waardoor de plant ziek wordt, verkleurt, uitdroogt, een groeistoornis ontwikkelt of zelfs helemaal afsterft.

Als de bladluis alle voedingsstoffen uit het sap van de plant heeft opgenomen, scheidt hij het overige sap uit via de organen aan de achterkant van zijn lichaam. Dit is de kleverige en natte substantie die honingdauw wordt genoemd. Door deze substantie kan er schimmel ontstaan die je rozen fataal kan worden.

Wist je trouwens dat honingdauw dient als voedingsstof voor verschillende insecten, zoals, wespen, bijen en mieren?

De bladluis op rozen bestrijden: 12 manieren uitgelicht

Als je eenmaal last hebt van bladluis op je mooie rozen, is niet alle hoop verloren. Bladluis op rozen bestrijden kan op meerdere manieren. We zullen deze nu stuk voor stuk met je bespreken.

1. Een koude douche

Sproeien-met-koud-water

Een koude douche, daar houden bladluizen niet van. Bladluis op rozen bestrijden doe je dus eenvoudigweg door je rozen te voorzien van een flinke plens koud water. Door de kracht van het water spoelen de bladluizen van je rozen af. Om deze methode effectief te gebruiken, is het belangrijk dat je de truc meerdere keren herhaalt. Hoewel één keer sproeien effectief zal zijn voor een aantal bladluizen, zullen ze niet direct allemaal verdwijnen. Pas na herhaaldelijk sproeien zullen de bladluizen op zoek gaan naar een nieuw onderkomen.

Tip: Naast een waterdouche kun je ook een mengsel maken van water en afwasmiddel, water en azijn of water, afwasmiddel en spiritus. Sproei dit vervolgens over de rozen en je zult de bladluis bestrijden. Je hoeft er overigens niet bang voor te zijn dat deze mengels schadelijk zijn voor je rozen, want dat zijn ze niet.

2. Brandnetelextract

Brandnetels-in-water

Bladluis op rozen bestrijden kan niet alleen met behulp van koud water, maar ook met behulp van brandnetels. Of beter gezegd, met behulp van brandnetelextract. Je kunt dit extract zelf maken door enkele brandnetels af te knippen en vervolgens onder te dompelen in een bak met water. Laat de brandnetels hier één à twee dagen in trekken. Giet het water vervolgens in een plantenspuit, zodat je het over de rozen kunt verdelen. Ook dit zal ervoor zorgen dat de luizen verdwijnen.

Ben je onverhoopt geprikt tijdens het plukken van de brandnetels? Lees dan hier hoe je de jeuk kunt bestrijden.

3. Stankoverlast (deel 1)

Sigarettenas

Rook jij? Dan heb je vast wel ergens een asbak staan die gevuld is met sigarettenas. Precies wat je nodig hebt voor deze derde methode van bladluis op rozen bestrijden. Het is de bedoeling dat je de sigarettenas toevoegt aan een bak met water en dit vervolgens aan de kook brengt. Laat het water iets inkoken en koel het vervolgens weer af. Als het water helemaal is afgekoeld, giet je het in een plantenspuit en spray je het over de rozen heen.

Als je gebruik wilt maken van deze methode, raden we je het wel af om dit op een dag te doen dat je veel buiten zult zijn. De sigarettenas laat namelijk een vervelend geurtje achter, waardoor de tuin waarschijnlijk even niet je favoriete plekje zal zijn.

4. Groenten…

Uienextract-op-rozen-spuiten

We heb en je net al verteld dat bladluis bestrijden effectief kan met behulp van een brandnetelextract. Dit is echter niet het enige extract dat helpt als je bladluis op de rozen wilt bestrijden. Ook een extract van uien doet zijn werk. De werkwijze van beide methoden zijn ongeveer gelijk. In dit geval vul je een bak met water en voeg je enkele gesneden uien toe. Vervolgens laat je deze 24 uur in het water staan, zodat de geur en de sappen van de ui in het water kunnen trekken.

Vis de uien vervolgens uit het water en giet het water in een plantenspuit. Dit spuit je vervolgens over de rozen. De bladluis houdt hier niet van en zal zijn heil ergens anders zoeken.

5. … en fruit

Banaan-met-schil

Bananen zijn lekker en ook nog eens erg gezond. Een goede reden dus om zo nu en dan eens een banaantje te verorberen. Als je echter last hebt van bladluis op de rozen, is het verstandig om de schillen niet meteen weg te gooien. Deze kun je namelijk gebruiken als bestrijdingsmiddel. Het enige wat je hoeft te doen is de schillen onder de rozen op de aarde te leggen. De bladluis die op de rozen zit, zal nu aangetrokken worden door de zoete geur die afkomstig is van de bananenschillen.

De aantrekkingskracht is zelfs zo sterk dat ze hun vertrouwde plekje op de rozen verlaten. Verwijder de schillen om de dag en vervang ze, indien je nog steeds last hebt van bladluis, voor nieuwe schillen. Zo heb je meteen een goede stok achter de deur om dagelijks voldoende fruit te eten, en dit kan ook nog eens helpen met het bestrijden van fruitvliegjes!

Tip: Deze methode van bladluis op rozen bestrijden is vooral effectief in combinatie met andere methoden. Leg bijvoorbeeld eerst bananenschillen op de grond en spoel de bladluizen vervolgens van de rozen af met een koude douche. Door de bananenschillen na enige tijd weg te gooien, heb je geen last meer van de bladluis.

6. Stankoverlast (deel 2)

Lavendel

Sommige planten zijn geliefd omdat ze zo mooi zijn, andere planten worden door mensen vooral gewaardeerd vanwege hun geur. Bladluizen hebben echter een hele ander smaak. Planten die wij lekker vinden ruiken, vinden zij juist verschrikkelijk.

Je begrijpt nu vast wel waar we naartoe willen. Door sterk geurende planten zoals lavendel (schaf ze bv hier aan) en dille tussen de rozen te planten, voorkom je dat bladluizen de rozen als hun thuis gaan zien. Ze zoeken liever een ander plekje waar het wel lekker ruikt.

7. Het meisje met de zwavelstokjes

Aanstekers-met-zwavel

Niet alleen sterk geurende planten schrikken bladluizen af, ook zwavel is een element waar de bladluis niet dol op is. Sterker nog: ze kunnen er helemaal niet tegen. Dit maakt bladluis op rozen bestrijden een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen is enkele ongebruikte lucifers omgekeerd in de grond rondom de rozen steken. De zwavel die in de luciferkop zit zal ervoor zorgen dat de bladluis langzaam maar zeker verdwijnt en hopelijk nooit meer terugkomt.

Let op: Door regen en besproeiing zal de zwavel langzaam verdwijnen. Het is daarom belangrijk om de lucifers maandelijks te verwijderen en te vervangen voor nieuwe. Zo weet je zeker dat de bladluis weg gaat en ook weg blijft.

8. De combinatie van rozen en Allium

Allium

Lavendel en dille zijn niet de enige sterk geurende planten die je tussen de rozen kunt planten. Ook Allium, misschien beter bekend als look, kan tussen de rozen gezet worden om de strijd aan te gaan met de bladluis.

Het voordeel van deze plant is dat ze erg mooi zijn als ze in bloei staan en dus voor een mooi contrast zorgen met je rozen. Daarnaast zijn er van de 700 soorten Allium verschillende soorten eetbaar. Denk bijvoorbeeld aan bieslook (Allium schoenoprasum), knoflook (Allium sativum) en bosui (Allium cepa). Bladluis bestrijden heeft op deze manier dus ook nog eens een leuk rendement.

9. De voedselketen

Natuurlijke-vijand-bladluis

Bladluizen staan niet erg hoog in de voedselketen. Er zijn verschillende insecten en dieren die de bladluis op hun lijstje met favoriete maaltijden hebben staan. Het lieveheersbeestje eet bijvoorbeeld met gemak 100 (!) bladluizen per dag. Ook sluipwespen, mieren, oorwurmen en vogels zullen geen nee zeggen tegen bladluizen.

Het aantrekken van deze nuttige insecten helpt dus bij het bestrijden van bladluizen. Er zijn verschillende manieren waarop je deze insecten in de tuin aan kunt trekken. Zo is het ten eerste belangrijk dat je tuin genoeg schuilmogelijkheden heeft. Deze creëer je al door blokken hout, stenen of omgekeerde bloempotten in de tuin te plaatsen.

Een tweede manier om insecten naar je tuin te lokken is door verschillende bloemen te planten. Het is namelijk de taak van insecten om voor de bestuiving van deze bloemen te zorgen. Als ze die taak in jouw tuin niet uit kunnen voeren, zullen ze er niet graag zijn. De bladluis zal zo overleven en blijft jouw tuin teisteren. Vogels naar je tuin lokken doe je overigens op een iets andere manieren. Je kunt bijvoorbeeld vogelhuisjes ophangen of nestkastjes van hout maken en ophangen.

10. Een plant met aantrekkingskracht

Afrikaantjes

Bladluis op rozen bestrijden doe je zoals gezegd dus door insecten te lokken. Je kunt dit doen door schuilplaatsen aan te brengen in je tuin, maar ook door bepaalde planten te planten. Een van die planten die je kunt planten is het afrikaantje.

Deze plant staat vaak in fel gekleurde borders, maar komt ook regelmatig voor in of rondom een moestuin. Hij kan echter ook prima tussen de rozen geplant worden. Het afrikaantje trekt insecten aan die dol zijn op de bladluis. Win-win dus, want het afrikaantje is ook nog eens een hele mooie plant.

11. Mieren bestrijden

Mieren

We gaan even wat dieper in op de mier. Dit is één van de insecten die bladluizen op hun menu hebben staan. Mieren gaan zelfs zo ver in hun liefde voor de bladluis dat ze deze actief zullen beschermen, zodat andere insecten ze niet op kunnen eten. De mier bestrijden lijkt dus een goede oplossing.

Als de mier de bladluis niet meer beschermt, dan kunnen andere insecten de bladluizen opeten, met bijkomend gevolg dat jij geen last meer hebt van bladluizen in de rozen. Mieren bestrijden kan op verschillende manieren. Middelen die je kunt gebruiken zijn onder andere alcohol, komkommer, citroenschil, knoflook en ui.

12. Sterk en gezond

Gezonde-roos

Bladluizen kunnen niet alleen bestreden worden, maar je kunt ook je best doen om te voorkomen dat de bladluizen überhaupt aan jouw rozen gaan knabbelen. Een manier om dit te doen, is door simpelweg goed voor je rozen te zorgen. Bladluizen worden namelijk minder aangetrokken door sterke, gezonde rozen. Om gezonde rozen te kweken is het belangrijk dat je de volgende punten in acht neemt:

  • Rozen houden van een humusrijke grond;
  • Ze houden van een standplaats met voldoende wind;
  • Ze houden van de zon;
  • Rozen kunnen na een snoeibeurt wel wat extra voeding gebruiken.

De 12 methoden van bladluis op rozen bestrijden zijn in dit artikel toegespitst op de roos. Echter wil dit niet zeggen dat bladluizen niet ook op andere planten in je tuin voor kunnen komen. Merk je dus dat de bladluizen niet alleen op je rozen, maar ook op je andere planten zitten? Gebruik bovenstaande methoden dan ook voor deze planten, zodat je tuin weer bladluisvrij wordt!

Bekijk ook eens deze selectie producten / artikelen die helpen bij de bestrijding van bladluis.

Heb jij nog andere methoden die helpen om bladluis te bestrijden?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!